Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ja napisalem ze zla? ;)

W obecnej sytuacji bardzo niedoskonalych zrodel to i byc moze nawet najlepsze rozwiazanie na wzmacnianie. Chodzi mi tylko o to ze jesli zrodla beda lepsze nie trzeba bedzie juz spowalniania dzwieku wzmakiem takim jak Pass, potrzeba bedzie wtedy wzmaki wierne w stylu Soulution czy MBL. Taki jest sens moich slow, prosze przeczytac jeszcze raz moje wpisy jesli ktos zle zrozumial.

A tu masz sporo racji. Nie nazwałbym tylko tego niedoskonałością żródeł, a raczej umiejętnością dobrania wszystkich elementów zestawu.

Naganiamy , nagraniamy ...świeża marka w Polsce .

I we wszystkich mediach audio nowy dystrybutor....masz ludzi za kretynów...

Wcale nie jest świeża, Pan J. z Nieporętu posiadał ją od wielu, wielu lat.

Nie nazwałbym tylko tego niedoskonałością żródeł, a raczej umiejętnością dobrania wszystkich elementów zestawu.

No a tu sie nie zgadzam, zrodla cyfrowe sa na etapie zlobka. Wlasnie to co musi zrobic z dzwiekiem Pass aby moc go sluchac z przyjemnoscia, swiadczy dobitnie o tym jak malo doskonale sa zrodla.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A tu masz sporo racji. Nie nazwałbym tylko tego niedoskonałością żródeł, a raczej umiejętnością dobrania wszystkich elementów zestawu.

Wcale nie jest świeża, Pan J. z Nieporętu posiadał ją od wielu, wielu lat.

Tylko na takiej super firmie nikt nie umiał się poznać ..

Czyli Pan J. dupa czy teraz nagonka jest?

a raczej umiejętnością dobrania wszystkich elementów zestawu.

To oczywiscie jest oczywiste :), tylko ze jak zrodlo ma bariery, to kablami albo doborem innego sprzetu pewnych rzeczy nie wycisniesz, n,p. z rodzielczoscia bedzie bariera, owszem odpowiedni dobor to znazcnie nawet podciagnie ale bariera pozostanie.

A z drugiej strony to co robi Audio Tekne z cyfra...to jest na oddzielny dlugi wpis. ;)

A z drugiej strony to co robi Audio Tekne z cyfra...to jest na oddzielny dlugi wpis. ;)

A niby co takiego robi Audio Tekne czego nie robią inni ?

Widzisz Stanisławie sam sobie zaprzeczasz.

Poczytaj sobie skrajne wrażenia ludzi z "odsłuchu" tych urządzeń np. na AS w Warszawie w zeszłym roku to może zrozumiesz w czym rzecz.

Tak jest praktycznie z każdym urządzeniem na wystawie, raz wypada lepiej a raz gorzej i wyciąganie na tej podstawie jakichkolwiek wniosków jest co najmniej niepoważne.

Poza tym Audio Tekne ma wzmacniacze o mocy ok. 10W więc wybór głośników jest znacznie ograniczony.

Jak takie wzmacniacze mają zagrać np. muzykę elektroniczną , rock czy pop ?

Pozostaw beletrystykę a zajmij się może słuchaniem urządzeń w domu przez dłuższy czas aby wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie na ten temat.

Tylko na takiej super firmie nikt nie umiał się poznać ..

Czyli Pan J. dupa czy teraz nagonka jest?

Pierwsze monobloki kupiłem w Nieporęcie u Pana J. Na poziomie rozmowa i obsługa. Drugie monobloki oraz preamp w Pradze. Bo w Polsce dystrybucji nie było (Pan J ją utracił czy coś, w każdym razie przez telefon powiedział, że ceny na nowe modele nie poda bo... mu nie podają z USA). Więc jaka nagonka? Luzik. Jarek kupił chyba w DE. Też luzik.

Pozostaw beletrystykę a zajmij się może słuchaniem urządzeń w domu przez dłuższy czas aby wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie na ten temat.

Dobra rada, ale obawiam sie , ze nieskuteczna.

Konto w trakcie usuwania

A niby co takiego robi Audio Tekne czego nie robią inni ?

Odpowiedz na priv.

Dobra rada, ale obawiam sie , ze nieskuteczna.

Sluchanie mam juz za soba, jednynie co mnie interesuje to juz tylko Audio Tekne reszta to same pasztety jak dla mnie.

Teraz jest czas na ciezka prace i zlozenia calosci w prof wykonaniu.

hehehe...dobre! Rozumiem, że idziesz grubo i z komputerowych głośniczków i laptopa przeskakujesz na Audio Tektne?... :-) A nie myślałeś o jakimś jachcie do kompletu i Bentleyu?... :-)

hehehe...dobre! Rozumiem, że idziesz grubo i z komputerowych głośniczków i laptopa przeskakujesz na Audio Tektne?... :-) A nie myślałeś o jakimś jachcie do kompletu i Bentleyu?... :-)

Nie musisz sie tak martwic i tak nie posluchasz! ;)

Jarek kupił chyba w DE. Też luzik.

Luzik jak najbardziej.

Kupiłem w Rzeszy ;)

Hehehe , dobre ;)

reszta to same pasztety jak dla mnie.

Pasztet dobrze zrobiony potrafi smakować.

Stasiu młody jesteś to rozumiem Twoje podejście.

Kiedyś też myślałem ,że świat jest tylko czarno - biały ...

Obyś przekuł w czyn swoje buńczuczne wypowiedzi bo inaczej marnie widzę Twoją karierę w tej branży.

A czemu bunczuczne? Mozna chyba miec swoja opinie. Akuratnie co do Twojego zestawienia ktore masz u siebie w domu mam dosc dobre na ten temat wlasna opinie, zestawione to jest dobrze, a ze moga byc wyzsze jeszcze poziomy jakosciowe nie jest przeciez tajemnica, zawsze moze byc cos lepszego i z kazdym rokiem bedzie cos lepszego na rynku. High-end to jest droga w nieskonczonosc a nie jakis etap do ktorego sie dochodzi i koniec.

Najlepsze to była skrzynka dobrej whisky z jednej strony a ruskie torrenty z drugiej.

No i jakos nie bylo chetnych i mocnych w gebie aby stanac do zakladu, jesli Panowie mielibyscie jakiekolwiek argumenty to jestem pewny ze chetni by sie znalezli. a tak moge posypac tylko wasze glowki popiolem.

To co dalej te ruskie flac-i graja gorzej od tych ze sklepu? :D

...

To co dalej te ruskie flac-i graja gorzej od tych ze sklepu? :D

myślisz, że to kogoś w ogóle obchodzi ?

zamiast posypywać nam głowy popiołem, zanurz swoją w zimnej wodzie.

----------------------------------------------------

Kiedyś też myślałem ,że świat jest tylko czarno - biały ...

Świat jest szary. I tak samo jest z hi-endem ;) Ułuda panowie wymieszana z obłudą ….

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie musisz sie tak martwic i tak nie posluchasz! ;)

Staszek i jak Ty bidoku ( bidoku w sensie umęczęnia i wyzwania ) podepniesz to Audio Tekne do Scan Speaka...

Tylko w W-wie " umią " takie połączenia robić 2 waty i Scan Speaki ;)

Świat jest szary. I tak samo jest z hi-endem ;) Ułuda panowie wymieszana z obłudą ….

Nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź.

Możesz rozwinąć?

Co jest ułudą / obłudą ?

Tylko proszę bez stereotypów o metkach, pieniądzach , frajerach itp.itd.

Jeden nawiedzony kaznodzieja z sąsiedniego wątku już na forum wystarczy ;)

Sluchanie mam juz za soba, jednynie co mnie interesuje to juz tylko Audio Tekne reszta to same pasztety jak dla mnie.

Stasiu! nie przesadzasz????

Słuchałeś tego na wystawach, ja zresztą też (raz to nawet słuchaliśmy chyba razem) ;-)

I grało to zadziwiająca słabo, było słabo wykonane, cholernie drogie - ale to tylko wrażenia z wystawy.... Może na innej zagrało lepiej, ale czy to powód, żeby się aż tak podniecić? W tym upale to niezdrowe;-)

pozdr!

Nie, Audio Tekne nie sluchalismy razem, ja sluchalem trzy razy, za kazdym razem bylo dobrze, chociaz przedostatni raz w Wa-wie bylo najslabiej. Ale to co uslyszalem w Monachium, systemy byly starannie dobrane, dobra akustyka itp... przekonalo mnie do tego sprzetu na 1000%, sluchalem tego dlugo, wielokrotnie na swoich plytach, to byl opad szczeny jesli chodzi o naturalnosc, rozdzielenie i barwe. Wszystkie inne sprzety podbarwiaja w ktoras strone, rozmazuja przekaz, upiekszaja, zlewaja instrumenty z dalszych planow, ciezko to opisac slowami... Ale recenzja Marka Dyby w Highfidelity jest tym z czym zgadzam sie w 100% wlasciwie jak ja czytam, to tak jakbym znowu sluchal tego sprzetu, recenzja;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sa tam bledy merytoryczne jesli chodzi o konstrukcje ale opis jak to gra, to jest 100% tego co slyszy sie z tego sprzetu.

Jak sie tego slucha, to sie przestaje analizowac, czy to gra tak, czy siak, to jest sluchanie koncertu jak na zywo, jest sie tam i kazdy dzwiek jest wspanialy taki jak ma byc, dalsze plany sa TAK SAMO SLYSZALNE JAK PIERWSZE, sa slabsze ale tak samo czytelne - ktory sprzet to potrafi?- ZADEN! Zaden sprzet nawet nie zbliza sie do tego poziomu, wlacznie z Kondem i kazdym innym sprzetem jaki znam.

No i co powie na to 747, tam nie ma ani grama srebra, tylko miedz i to bardzo zwykla miedz! ;) Kabelki tez zwykle miedziane ekranowane..a tak gra! Dodatkowo komponenty to nie jest jakas wysoka polka jak w Kondo czy w Audio Note, zwykle standartowe elementy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZADEN! Zaden sprzet nawet nie zbliza sie do tego poziomu, wlacznie z Kondem i kazdym innym sprzetem jaki znam.

Możesz wyjaśnić co sądzisz o piniższym:

Distortion : Less Than 5.0% / 6W

i

Distortion : 0.003% @ 1 watt ( 1.0% @ 150 watts )

Jakby nie grało to o brzmieniu zbliżonym do muzyki na żywo nie może być mowy. Muza na żywo to potężna dynamika, duża głośność, mocne akcentowanie transjentów początkowych i wielkie kontrasty dynamiczne. Wzmacniacz o mocy 10W to nawet pomarzyć sobie o tym nie może. Ale może być dobry do plumkania w małym pokoju.

Co wg. Ciebie o danym sprzęcie mówią powyższe parametry.

Jarek nic te parametry nie mowia nie ma podanych wartosci przy jakiej czestotliwosci jest robiony pomiar, tutaj trzeba byloby miec charakterystyki Audio Tekne THD pod katem czestotliwosci i mocy, wtedy mozna porownywac.

THD 5% dla Audio Tekne to jest moc juz pewnie z clippingiem wiec n.p. na polowie mocy moze juz byc tylko 0.5%, ciezko wogole cos powiedziec. Dodatkowo wazne sa rodzaje THD, czy sa parzyste czy nieparzyste, jak szybko zanikaja wysokie wartosci harmonicznych, to wszystko nie jest takie oczywiste dwa parametry i porownywac! :)

Ale generalnie gdyby oba wzmaki mialy duzo nizsze THD uslyszalbys to na pewno i cieszylbys sie ze jest rozdzielczosc jest jeszcze wiecej niuansow. Audio Tekne tak naprawde nie oddaje wielu szczegolow wielu specyficznych barw, nie ma pewnej precyzji ma problemy z niskim basem to tez wynik wlasnie THD! Niskie THD to jest wisienka na torcie a nie sam tort. Ale to wisienka bez ktorej nie chce sie jesc juz tortu, jesli jej brakuje a juz raz jadles z wisienka.;)

A myslisz co w nowych Passach poprawiono, co poprawiono w Kagurze? Poprawiono m.in. wlasnie ilosc THD, bo to tez slychac!

Jakby nie grało to o brzmieniu zbliżonym do muzyki na żywo nie może być mowy. Muza na żywo to potężna dynamika, duża głośność, mocne akcentowanie transjentów początkowych i wielkie kontrasty dynamiczne. Wzmacniacz o mocy 10W to nawet pomarzyć sobie o tym nie może. Ale może być dobry do plumkania w małym pokoju.

Sly to nie jest dokładnie tak jak twierdzisz.Do 10W potrzebne są tylko odpowiednie głośniki.Inna sprawa że w dzisiejszych czasach coraz o takie trudniej.Siedzisz już w audio trochę więc powinieneś już wiedzieć że wszelkie uogólnienia wcześniej czy póżniej huk strzeli :)

Coś dla miłośników youtube :)

Jak widać kilkuwatowe Auto Tekne ciągnie dobrze tylko wysokoskuteczne tuby i to samo jest na wystawach. To nieco zawęża pole poszukiwań dobrych kolumn. Chociaż dla mnie osobiście np. w 100% akustyczny jazz najlepiej brzmi właśnie na lampie i tubach i taki Audio Tekne mógłby być wybawieniem dla kogoś kto słucha tylko tej muzyki (sam znam kilku czubków-pasjonatów mających na punkcie jazzu małego zajoba).

Natomiast gdy w muzyce zaczyna się dziać coś więcej, to kilkuwatowa lapka zaczyna się gubić i wychodzi jeden wielki chaos.

Audio Tekne tak naprawde nie oddaje wielu szczegolow wielu specyficznych barw, nie ma pewnej precyzji ma problemy z niskim basem to tez wynik wlasnie THD!

I to jest Twoim zdaniem ten najlepszejszy sprzęt na świecie??

Bo się zaczynam gubić, i to na trzeźwo;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.