Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Jarek nic te parametry nie mowia nie ma podanych wartosci przy jakiej czestotliwosci jest robiony pomiar, tutaj trzeba byloby miec charakterystyki Audio Tekne THD pod katem czestotliwosci i mocy, wtedy mozna porownywac.

Audio Tekne nie mozna tak porownywac bo sie Stasiowi podobalo, ale juz Passa na podstawie tych samych parametrow to mozna smialo oceniac co do brzmienia, bo sie tak Stasiowi uwidzialo w tym tygodniu ;'))

Jak z bajki o Kalim.

Niskie THD to jest wisienka na torcie a nie sam tort.

O.K. rozumiem więc może zacytuje Twoje wcześniejsze wypowiedzi :

Barwny bo jest duze THD i IMD, a szczegolowy z pewnoscia byc nie moze! ;)

No coz mozna sie oszukiwac i uwazac ze jak wzmacnacz ma duze THD to tego ucho nie slyszy! Slyszy, tylko inaczej niz sie wydaje, przekaz staje sie gesty ocieplony barwny ale nie jest wierny i szczegolowy, szczegoly sa sztuczne dopalane to nie jest wiernosc.

Pass ktory zlogodzi przekaz i przykryje ostrosci gesta barwa THD ( juz pisalem ) i stad wlasnie to ze ten Pass uwazany jest za dobry sprzet! Ale od ktorej strony by na to nie patrzec ten wzmak nie ma nic wspolnego z wiernoscia

To nie bylo cos takiego jak Audio Tekne ze jak sie tego poslucha kilka sekund to mowi sie ŁOŁ!!!

W serii XS bylo to samo, uslyszalem ta sygnature i bylem w domu, mi sie ten dzwiek nie podoba, ale wiem ze to moze sie podobac, tylko to wierne nie jest i z punktu widzenia zwyklej matematyki kilka % THD przy glosnym sluchaniu i z punktu widzenia odsluchu jest wyrazna!!! sygnatura.

najwazniejsza jest wiernosc naturze czyli wielka muzykalnosc polaczona z bardzo duza szczegolowoscia i rozdzielczoscia a do tego potrzeba bardzo niskiego THD

n,p. z rodzielczoscia bedzie bariera, owszem odpowiedni dobor to znazcnie nawet podciagnie ale bariera pozostanie.

A z drugiej strony to co robi Audio Tekne z cyfra...to jest na oddzielny dlugi wpis. ;)

I wisienka na torcie , creme dela creme :

Nie, Audio Tekne nie sluchalismy razem, ja sluchalem trzy razy, za kazdym razem bylo dobrze, chociaz przedostatni raz w Wa-wie bylo najslabiej. Ale to co uslyszalem w Monachium, systemy byly starannie dobrane, dobra akustyka itp... przekonalo mnie do tego sprzetu na 1000%, sluchalem tego dlugo, wielokrotnie na swoich plytach, to byl opad szczeny jesli chodzi o naturalnosc, rozdzielenie i barwe.

Poniżej pomiary :

Distortion : Less Than 5.0% / 6W ( Audio Tekne )

i

Distortion : 0.003% @ 1 watt ( 1.0% @ 150 watts ) (Pass XS150)

Nie chodzi mi o udowodnienie , który sprzęt jest lepszy ( bo to są osobiste preferencje ) .

Chodzi mi przede wszystkim o to :

Czy Ty czytasz czasami co piszesz i co ludzie do Ciebie piszą ?

Audio Tekne nie mozna tak porownywac bo sie Stasiowi podobalo, ale juz Passa na podstawie tych samych parametrow to mozna smialo oceniac co do brzmienia, bo sie tak Stasiowi uwidzialo w tym tygodniu ;'))

Mozna porownywac! Tylko trzeba miec pomiary aby cos porownywnac? A tak to w jaki sposob? Sama jedna wartosc THD przy mocy nie mowi wlasciwie NIC!

O.K. rozumiem więc może zacytuje Twoje wcześniejsze wypowiedzi :

To tylko potwierdza to co napisalem teraz!

Do czego masz zastrzezenia, uscislij pytania?

Sly to nie jest dokładnie tak jak twierdzisz.Do 10W potrzebne są tylko odpowiednie głośniki.Inna sprawa że w dzisiejszych czasach coraz o takie trudniej.Siedzisz już w audio trochę więc powinieneś już wiedzieć że wszelkie uogólnienia wcześniej czy póżniej huk strzeli :)

I to właśnie jest to uogólnienie, że do słabego wzmacniacza można dać wysokoskuteczne kolumny i już jest OK. Nie jest ok bo słaby wzmacniacz nigdy nie będzie miał kontroli nad takimi kolumnami. Grać dość głośno będzie potrafił ale o kontroli można zapomnieć, a to bardzo ważna rzecz przy dynamicznym graniu.

Malo slyszales.

To jest względne. Może nie dużo, ale tak 10-20x więcej niż ty.

I to jest Twoim zdaniem ten najlepszejszy sprzęt na świecie??

Bo się zaczynam gubić, i to na trzeźwo;-)

Ja nie mowie ze THD to jest rzecz najwazniejsza w sprzetach, sa rzeczy duzo wazniejsz...ale w ostatecznym rozrachunku THD tez wplywa na przekaz i jest wazne, gdyby tak nie bylo nie meczylbym polowe swojego zycia tranzystory ale dawno wzialbym sie juz za lampy. Lampa ma swoje ograniczenia ktore nie sposob przeskoczyc, tranzystory tego nie maja. Trzeba tylko umiec projektowac urzadzenia z tranzystorami, wiekszosc firm wlacznie z topowymi tego nie potrafi. No moze Pass cos wie na ten temat tylko ze on to obszedl inaczej zrobil trana ktory nasladuje lampe, to nie jest moja sciezka. Moja sciezka jest pomiedzy dzwiekiem Audio Tekne a Wzmakami Soulutiona, MBL-a i stackiem DCS Vivaldi.

Barwny bo jest duze THD i IMD, a szczegolowy z pewnoscia byc nie moze! ;)

Ok pokolei

Barwa lampy jest ladna ale nienaturalna, najlepsza barwa to barwa natury nie okraszona lampa, THD dopala dzwiek to nie jest wierne!

No coz mozna sie oszukiwac i uwazac ze jak wzmacnacz ma duze THD to tego ucho nie slyszy! Slyszy, tylko inaczej niz sie wydaje, przekaz staje sie gesty ocieplony barwny ale nie jest wierny i szczegolowy, szczegoly sa sztuczne dopalane to nie jest wiernosc.

Wyjasnienie wyzej!

Pass ktory zlogodzi przekaz i przykryje ostrosci gesta barwa THD ( juz pisalem ) i stad wlasnie to ze ten Pass uwazany jest za dobry sprzet! Ale od ktorej strony by na to nie patrzec ten wzmak nie ma nic wspolnego z wiernoscia

Ale sa aspekty w Audio Tekne ktore tez nie maja nic wspolnego z wiernoscia, n.p. bas, podbarwienie srodka, mozna w tym aspekcie duzo jeszcze lepiej bez lamp oczywiscie.

Mowiac krotko, na obecny czas nie ma sprzetow ktore maja niskie THD z dzwiekiem Audio Tekne - to sprawa przyszlosci.

Byc moze Jarek masz racje, ze Pass to obecnie zwyciezca, ze laczy precyzje trana z muzykalnoscia lampy. Tylko jedno chce przekazac sa i beda jeszcze wyzsze poziomy. Mozna uzyskac gladkosc lampy i rodzielczosc tranzystora, na duzych mocach bez obecnosci THD rowniez!

I to właśnie jest to uogólnienie, że do słabego wzmacniacza można dać wysokoskuteczne kolumny i już jest OK. Nie jest ok bo słaby wzmacniacz nigdy nie będzie miał kontroli nad takimi kolumnami. Grać dość głośno będzie potrafił ale o kontroli można zapomnieć, a to bardzo ważna rzecz przy dynamicznym graniu.

:))) czyli Sly Twoje to nie jest uogólnianie a moje jest tak ???

Dam Ci taki przykład dawno temu miałem okazję w odstępie kilku dni posłuchać jakże różnych zestawów :

1. Wilson WAMM z 4 Rowlandami w dużym salonie

2. 18 calowy woofer WE w wielkiej obudowie z 30kg wstęgą Raven i wzmaki na na 300B a to na olbrzymim lofcie.

Uwierz nie bardzo bym chciał ocenić który system był bardziej kontrolowany i który miał większą dynamikę.

No , sparton dobrze prawi. U mnie potrzeba jakies 10 watt, zeby spodnie furkotaly, przy wzmocnieniu 15 ( pelne sciszenie 47, pelna moc 0) malo kto wytrzyma natezenie dzwieku. Przy 10 W znieksztalcenia sa calkiem do zniesienia, a scena i barwa rozwala kazdy tranzystor.

To nieprawda, ze tuby znieksztalcaja, to pasywne glosniki oddaja nieprawidlowo dynamike dzwieku.

Konto w trakcie usuwania

No , sparton dobrze prawi. U mnie potrzeba jakies 10 watt, zeby spodnie fukotaly, przy wzmocnieniu 15 ( pelne sciszenie 47, pelna moc 0) malo kto wytrzyma natezenie dzwieku. Przy 10 W znieksztalcenia sa calkiem do zniesienia, a scena i barwa rozwala kazdy tranzystor.

To nieprawda, ze tuby znieksztalcaja, to pasywne glosniki oddaja nieprawidlowo dynamike dzwieku.

Mariusz u Ciebie wystarczą i 3W tylko trzeba naprawdę bardzo dobre trafo wyjściowe i bezkompromisowy zasilacz do wzmaka lampowego. Kiedyś pisałeś że grałeś na czymś całkiem malutkim.

No pewno, jakosc 3 pierwszych watow jest najwazniejsza. Lecz Michael Jackson potrzebuje jeszcze 7-10 , zeby pomasowac cialo:)

Stad dobry SET z tubami to jest moj dzwiek.

Normalnie slucham miedzy 25-30 , to jest zapewne kilka watt , w koncu to krzywa logarytmiczna, jak mi sie zdaje.

Konto w trakcie usuwania

Nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź.

Możesz rozwinąć?

Co jest ułudą / obłudą ?

Tylko proszę bez stereotypów o metkach, pieniądzach , frajerach itp.itd.

Jeden nawiedzony kaznodzieja z sąsiedniego wątku już na forum wystarczy ;)

Pomyśl trochę. To bardzo proste i wcale nie ma nic wspólnego z kaznodzieją. Prostsze od kolców i butów biegacza ;)

Prosze o przyklady na powyzsze stwierdzenie, prosze podaj jakies pomiary ktore o tym swiadcza!

Ja takowych nie widzialem, ale byc moze czegos nowego sie dowiem ;)

a scena i barwa rozwala kazdy tranzystor.

Tak nie jest. To nie prawda. Faktycznie u ciebie system gra bardzo dobrze ale nie jest tak, że rozwala dobre systemy z tranzystorami. Co więcej tuba generuje raczej wąską scenę i u ciebie z racji wielkiej powierzchni pokoju jest i w tej kwestii bardzo dobrze, ale...przypuszczam, że z klasycznych kolumn scena byłaby jeszcze głębsza.

U mnie potrzeba jakies 10 watt, zeby spodnie furkotaly,

Tutaj raczej nie chodzi o głośność i furkotanie spodni tylko o to co przy takiej głośności słychać.

Do tego żeby można było głośno grać nie potrzeba ani tub ani takiego wzmacniacza jaki posiadasz , wystarczy radio Ślązak .

a scena i barwa rozwala kazdy tranzystor.

Jakbym czytał Staszka ;)

Mariusz wychyliłeś dzisiaj co nie co ? ;)

a jak zyc inaczej w tym upale ?:) Tylko rose, Panie premierze, tylko rose:) ( z accent aigu nad "e" of course).

A co do meritum, nikogo nie zmuszam , aby sie zgadzal.

To tylko moja opinia i jeszcze kilku znanych i mniej znanych w audio. Nawracac na te wiare nie mam zamiaru, nie lubie "jedynie slusznych prawd " .

Poza tym to kwestia gustu, wielkosci pomieszczenia i zestawienia toru. Dystrybutor Audio Tekne Hari Strukelj uwaza zestawienie integry tej firmy z Duo Omega za wybitne. Zeby nie wyglad tego japonca, juz bym go sluchal u siebie.

Konto w trakcie usuwania

Przy 10 W znieksztalcenia sa calkiem do zniesienia, a scena i barwa rozwala kazdy tranzystor.

Zgodzę się może co do barwy tu lampę trudno tranzystorowi przebić ale dobry tranzystor nie jest aż tak daleko w tyle. Natomiast już jeżeli chodzi o scenę to po prostu nie słuchałeś jeszcze dobrego tranzystora :) Pamiętaj że pisze Ci to ... lampiarz.

a jak zyc

Cytując klasyka : " krótko" ;)

Co do meritum to również zacytuję :

Natomiast już jeżeli chodzi o scenę to po prostu nie słuchałeś jeszcze dobrego tranzystora :)

Mariusz posłuchaj dobrego , mocnego tranzystora w klasie A .

Na prawdę zdziwisz się tak jak ja się zdziwiłem.

Problem w tym ,że takich tranzystorów jest stosunkowo mało.

Sluchalem , nawet o tym pisalem w watku najlepszy wzmacniacz do Avantgarda Acoustic, ale ... patrz odpowiedz do Spartona. W swoim czasie bardzo sie interesowalem konstrukcja SIT Nelsona Passa, ale dystrybutor z Danii chcial tylko sprzedac, bez odsluchu, a na audiogonie pojawily sie opinie o problemach w polaczeniu z AG , to se dalem siana. Po co szukac ciagle nowego ,jak od 5 lat mam kolejne Crossfire, ktore super pasuja? MOze kiedys integre Audio Tekne albo Duo Mezzo wstawie?

We wrzesniu poslucham sobie zestawu ze wzmakami z Brazylii, ktore tak chwalono w Monachium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Jakich ?

Oj leniuszek, poszukac sie nie chce...

Z tych, o ktorych nie pisalem w watku najwieksze wrazenie zrobil na mnie topowy Vitus w Monachium 2014 z Trio, wzialbym w ciemno. Z drugiej strony A klasowy Accu E560 to byla najwieksza porazka. Tran tranowi nierowny. Chlopaki , co sie znaja wytlumacza, jaka musi byc wlasciwa impedancja , aby pasowalo. Ja to biore na sluch , jak sobie chce referencje sprawdzic, gram kawalek na fortepianie.

Z rozsadniejszych cenowo moglbym zyc z zestawem XA od AG, ale wole lampe.

Konto w trakcie usuwania

Zeby nie wyglad tego japonca, juz bym go sluchal u siebie.

Sly przewalczył podobny problem za pomocą specjalnej folii przylepnej. Proszę podpytać. Może to jest jakieś wyjście/kierunek? ;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Oj leniuszek, poszukac sie nie chce...

Ano nie chce ;)

Słuchałem wielu urządzeń w tym lamp, hybryd , tranzystorów w klasie A , B i powiem szczerze , że w każdej z tych konstrukcji można znaleźć dobre urządzenia ( może z wyłączeniem wzmaków tranzystorowych w klasie B , nie słyszałem dobrze grającego ).

Trzeba sobie szczerze powiedzieć ,że musimy wybrać kompromis najlepszy dla konkretnego gatunku muzyki.

Ja , zwolennik lamp wybrałem mocny tranzystor grający w czystej klasie A bo dla tego rodzaju muzyki jaki słucham uważam ,że najlepiej ją prezentuje.

Lampy grały też dobrze ale jednak tranzystor wypadł lepiej , szczególnie w dynamice , czystości przekazu i prezentacji basu.

A barwowo wcale nie odbiega tak bardzo od lampy tym bardziej ,że lampy mam w dac-u.

Cenie poczucie humoru:)

Dziękuję. Ale mimo to, chyba warto by było posłuchać go u siebie...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.