Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Sam widzisz jak różne opinie mogą być na ten sam temat. To tylko świadczy jak bardzo subiektywne jest to forum.

W sezonie przynajmniej 2-3 razy w miesiącu jestem na koncercie, gdzie albo gra skład kameralny, albo większy skład w naturalnej akustyce i bez nagłośnienia. Dla mnie system jest neutralny wtedy gdy barwa, dynamika i oddanie akustyki sali na nagraniu skrzypiec, altówki, wiolonczeli, kontrabasu, klawesynu, fortepianu i wokalu jest najbardziej zbliżony do tego, co słyszałem godzinę wcześniej na koncercie i tak stroję system. Skutkuje to np. tym, że u mnie w audiofilskich kategoriach jest mało basu. Ale jak jestem na koncercie, to ten bas nie dominuje, nie przytłacza. Tak samo jest u mnie. Pewnie każdy tu piszący trochę inaczej pojmuje neutralność. Ja staram się łapać punkt odniesienia w żywych instrumentach.

Moje wrażenie Ongaku z AN było takie, że zagrało to za dużym i za tłustym dźwiękiem, ale w pełni wierzę, że Kagury w waszych systemach odbieracie inaczej. W końcu to u was grają te klocki, nie u mnie.

Kagury grają dużym dźwięk ale czy tłustym, to nie wiem, raczej nie.

Jarek, jak chcesz IC XLR-RCA to mogę tobie wysłać miedziany Equilibrium Turbine 2.5m. To jest bardzo porządny IC. Możesz nim wyjść z pre po XLR do Kagur po RCA.

Jeżeli chodzi o Jadisa to opinia o jego specyficznym podbarwieniu pochodzi z czasów gdy te sprzęty grały na KT88, KT90, 6550, EL34. Ale wystarczy dać lampę KT120, srebrne kable i masz na prawdę całkiem neutralne granie :-)

Zresztą ta stara szkoła brzmienia to są konstrukcje takie jak DA30, DA60, Defy7 i po części JA80 i JA200.

Nowsze urządzenia takie jak integry i35, i50, DA88 czy monobloki JA120 to jest inne granie.

Więc opinie o Jadisie też trzeba odnieść do konkretnego modelu :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Przemek , wszystko zależy od repertuaru jaki słuchasz.

Jak sam napisałeś słuchasz małych składów kameralnych grających muzykę klasyczną.

Ja słucham innych gatunków (trochę podobnych jak Sylwek) i dlatego dla mnie bas i wypełnienie jest b. ważne.

Wyobraź sobie teraz ,że do tego pomieszczenia , w którym słuchałeś tej kameralnej muzyki wstawiasz perkusje i gitare basową z lampowym wzmacniaczem Marshalla.

Wtedy juz masz zupełnie inne postrzeganie "neutralności".

Jarek - 100% zgoda.

Dlatego każdy powinien zestroić system pod swoje preferencje muzyczne.

U mnie max rokowego grania to jest Kult MTV Unplugged :-)

Pozdrawiam.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dlatego każdy powinien zestroić system pod swoje preferencje muzyczne.

Dokładnie o tym napisałem.

Więc się rozumiemy a już myślałem ,że mnie objedziesz jak gówniarza ;)

Dlatego jak pisałem o dźwięku Kagury z tym pre. Kondo to uważam ,że to byłoby Twoje granie.

Mnie brakuje trochę tej gitary basowej i bębna ...

Ale jestem w 100% przekonany ,że to wina pre i srebrnych kabli.

u mnie max rokowego grania to przepiękna płyta Nirvany MTV Unplugged in New York

ale ostatnio katuję.....Muddy Watersa,Howlin Wolfa, Jemsa Cotona i tym podobnych gości

jeżeli chodzi o lampy KT120..... to wniosły wiele dobrego do mojego brzmienia

To dlatego jest najlepszy na świecie?

nie ma czegoś takiego jak najlepszy na swiecie - ale zapewne topowy preamp Burka z oddzielnym zasilaczem jest lepszy od każdego preampu Mac'a :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie , proszę o Wasze opinie jakie kable wziąć jako zamienniki srebrnych Kondo na testy?

Tak jak pisałem chcę wywalić srebrne sieciówki i IC z toru audio Kondo Kagura i w ich miejsce wpiąć kable miedziane.

Poniżej spis kabli IC RCA dostępnych do wypożyczenia w 3-city:

1.Harmonix HS101 Improved S

2.AudioQuest Wild Blue Yonder

3.Nordost Heimdall 2

4.Nordost Frey 2

5.Nordost Tyr 2

Dziękuję i pozdr.

Aleś wybrał Jarek. Wszystkie Nordosty od razu sobie podaruj, mimo że nie są ze srebra. Co prawda seria 2 jest przyjemniejsza niż poprzednie ale sygnatura Nordosta nie jest ciepła ani gęsta. Ten Audioquest to jest srebro i choć tego nie słyszałem to słyszałem o nim opinie. Jedynym kablem z tego co wymieniłeś, który ma cieplejszą sygnaturę, a tego przecież teraz na próbę szukasz jest ten Harmonix. Lepszy byłby HS-101GP, ale lepszy wróbel w garści….

Pasowałyby MITy, Transparenty, Kubale, Tara The 0.8…a może mają polski Equilibrium Turbine?

Panowie , proszę o Wasze opinie jakie kable wziąć jako zamienniki srebrnych Kondo na testy?

Tak jak pisałem chcę wywalić srebrne sieciówki i IC z toru audio Kondo Kagura i w ich miejsce wpiąć kable miedziane.

Poniżej spis kabli IC RCA dostępnych do wypożyczenia w 3-city:

1.Harmonix HS101 Improved S

2.AudioQuest Wild Blue Yonder

3.Nordost Heimdall 2

4.Nordost Frey 2

5.Nordost Tyr 2

Dziękuję i pozdr.

Jedż na rowerze na Piastowską do Sonus Oliva-kable Pana Andrzeja będę lepsze od wymienionych przez Ciebie-zarówno konekty jak i zasilające

Proszę bardzo i na zdrowie..

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pasowałyby MITy, Transparenty, Kubale, Tara The 0.8…a może mają polski Equilibrium Turbine?

Sylwek tyle to i ja wiem ale szybciej spotkasz Yeti niż te kable w sklepie na półce.

Harmonixa miałem więc wiem jaki to kabel bez rewelacji ale jednak o cieplejszej sygnaturze.

Byle nie zamulał.

Nordostów 2 nie miałem ale podobno nie jazgoczą jak poprzedniki.

Jak wzmacniacz nie daje w danym systemie pelnego/miesistego brzmienia to mu zadne kabelki nie pomoga, nawet najwybitniejsze. Pozostaje zrodlo i kolumny, jesli ta korekcja brzmienia ma byc wymierna, a nie marginalna...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Aleś wybrał Jarek

Nie wybrałem tylko takie kable są dostępne od ręki w sklepie.

Pewnie ,że można lepiej ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)

Jak wzmacniacz nie daje w danym systemie pelnego/miesistego brzmienia to mu zadne kabelki nie pomoga, nawet najwybitniejsze.

Oczywiście ,że nie chodzi o diametralne zmiany tylko o pewne korekcje.

Ale jeżeli uważasz ,że wpięcie kabli miedzianych (ciepłych) w miejsce kabli srebrnych nic nie zmieni to jesteś w błędzie.

Myślę ,że byś się zdziwił jakie są różnice ;)

Jedż na rowerze na Piastowską do Sonus Oliva-kable Pana Andrzeja będę lepsze od wymienionych przez Ciebie-zarówno konekty jak i zasilające

Proszę bardzo i na zdrowie..

Chodzi o tego Pana?

http://www.sonusoliva.pl/

Jarek... miałem u siebie wymienione kable Nordosta ale w pierwszej wersji .....tam jest szybkość, fajne wybrzmienia,dobrze kontrolowany bas.....można

jeszcze kilka zalet wypisać ale....no właśnie....mają jedną wadę która przykrywa zalety.....brzmienie jest mało dociążone wręcz szczupłe

w systemach dość przejrzystych Nordosty potrafią ,,zagrać,, jasno żeby nie powiedzieć krzykliwie

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To też srebro.

Faktycznie też srebro.

Jarek... miałem u siebie wymienione kable Nordosta ale w pierwszej wersji .....tam jest szybkość, fajne wybrzmienia,dobrze kontrolowany bas.....można

jeszcze kilka zalet wypisać ale....no właśnie....mają jedną wadę która przykrywa zalety.....brzmienie jest mało dociążone wręcz szczupłe

w systemach dość przejrzystych Nordosty potrafią ,,zagrać,, jasno żeby nie powiedzieć krzykliwie

Mirek ale podobno te Nordosty 2 są mniej krzykliwe. Ja ich nie miałem ale myślałem ,że ktoś z forum miał te nowe Nordosty.

Więc Harmonix jest chyba tutaj jedyną opcją.

Miałem jeszcze tydzień temu Kubale ale odesłałem ;(

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słucham już kolejny dzień tych monobloków KONDO i muszę przyznać ,że jest to coś wspaniałego.

Lekkość i subtelność dźwięku prezentowany przez te urządzenia jest po prostu niesamowita.

Również wgląd w nagranie jest na b.wysokim poziomie. Słychać najdrobniejsze niuanse i detale co daje wspaniałą czystość przekazu.

Fantastyczne monobloki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Też tak uważam. Tylko trzeba dobrze dobrać lampy i okablowanie.

Tak.

Ja mam wstawione NOS-y ale zmieniając jedną albo drugą lampę można zmienić barwę.

A kable jak wiadomo również ważne ale MIT-y są tak uniwersalne ,że u mnie pasowały do każdego sprzętu.

Z ciekawości oprócz Harmonixa wypożyczę również tego nowego Nordosta wepnę go z dac-a do pre a dalej podepnę MIT-a .

Ale spróbuję również MIT-a w miejsce Nordosta a dalej Harmonixa.

Pamiętaj, że Kondo jak każda lampa SET ma tylko wejścia RCA, a te nieliczne, które mają też XLR, to zaraz za wejściami XLR jest desymetryzator zamieniający sygnał na SE. Taki "dynks" psuje nieco sygnał i wszyscy znający temat lamp zalecają łączenie przez RCA, a Kondo nawet nie daje innej możliwości.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pamiętaj, że Kondo jak każda lampa SET ma tylko wejścia RCA, a te nieliczne, które mają też XLR, to zaraz za wejściami XLR jest desymetryzator zamieniający sygnał na SE. Taki "dynks" psuje nieco sygnał i wszyscy znający temat lamp zalecają łączenie przez RCA, a Kondo nawet nie daje innej możliwości.

Wiem Sylwek, gdyby było inaczej miałbym wpięte kable MIT-a XLR.

Z tymi wejściami RCA w całym torze audio to jest różnie bo czasami słychać brumienie w głośnikach i są problemy z uziemieniem całego toru.

Tak było np. w Jadisie.

Trzeba by było dać chyba osobny przewód masowy albo pre z wejściami XLR.

Tak mi się wydaje (cytując Staszka) ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.