Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeżeli o mnie chodzi to go nie mam ponieważ uważam, że to kiepski DAC. Proste. Wolałem dołożyć 50% i kupić coś naprawdę porządnego - w moim przypadku padło na MSB DAC IV Signature.

A dlaczego tak uwazasz skoro go nawet nie sluchales?

Jest to wynikiem zdjec sprzetu czy audiofilskiego przeczucia ? ;)

Nie miał C-8 i taka jest prawda.Tzn miał ale nawet nie zdążył go podłączyć bo zalatany jest.

Sam to przyznał na forum.

Z tego samego powodu w ogóle nie ma czasu na słuchanie muzyki a jak już to 15min jakiś demo

sampler z efektami.

Dlatego postrzega świat muzyki inaczej bo nie bardzo go rozumie.

Ma prawo mieć swoje gusta i woleć MSB. Miałem tego MSB ponad tydzień. Dobry DAC i tyle. Szału nie było.

Faktycznie po USB grał wyraźnie lepiej.Widać inne wejścia i opcje grania ma niedopracowane.

A co do "wolałbym" to ja też wolałbym dołożyć do lepszych kolumn niż Magico S5.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie miał C-8 i taka jest prawda.Tzn miał ale nawet nie zdążył go podłączyć bo zalatany jest.

Sam to przyznał na forum.

Z tego samego powodu w ogóle nie ma czasu na słuchanie muzyki a jak już to 15min jakiś demo

sampler z efektami.

Dlatego postrzega świat muzyki inaczej bo nie bardzo go rozumie.

Ma prawo mieć swoje gusta i woleć MSB. Miałem tego MSB ponad tydzień. Dobry DAC i tyle. Szału nie było.

Faktycznie po USB grał wyraźnie lepiej.Widać inne wejścia i opcje grania ma niedopracowane.

A co do "wolałbym" to ja też wolałbym dołożyć do lepszych kolumn niż Magico S5.

No wlasnie zapomnialem o amelinium ;)

Moze w tym jest problem , ze S5 graja ciemniej i mniej rozdzielczo i dlatego szczgolowo brzmiacy dac nadrabia te braki.

Nie wiem bo S5 nie sluchalem gdyz szukalem upgradu a nie downgradu ;)

Ale się narobiło Adaś dostaje po uszach od "swojaków".

Nawet mi się go żal zrobiło!

A ta na poważnie to Jarku czy masz zdjęcia z odsłuchu porównawczego u siebie lub gdzieś to zamieszczałeś bo długo nic nie czytałem na forum.

Fakty są takie, że DCS jest najdoskonalszy technicznie ale tego postępu w nowych klockach już praktycznie nie słychać. Jak zauważyłem nie tylko ja modernizacja transportu plikowego przynosi o wiele większe zmiany (a to Ci zaskoczenie). Ceny obecnej serii są już absurdalne. Nie wiem ile w PL kosztuje Metronome ale pewnie z 50% ceny DCSa więc gdybym miał wybierać przetwornik podobnej klasy wybrałbym Metronome pomimo innej koncepcji brzmiania niż DCS i dostroił resztę systemu pod swoje wymagania. Może już kompletnie zidiociałem ale trzeba powstrzymać tą drożyznę i promować sprzęt hi-end za "normalne" pieniądze.

Sly proszę pamiętać, że Adam (nie obraź się) kupuje nie to co mu się podoba tylko to na co ma DOBRĄ OFERTĘ CENOWĄ (żeby nie stracić przy sprzedaży)! Tak się nie da kompletować systemu.

hehe...dobre!

Faktem jest i sam Elb o tym pisał że w S5 jest wrażenie jakby góry było mało.

Może właśnie dlatego potrzebuje innego DAC-a i jest tak jak piszesz.

Adam widzę, że w dalszym ciągu produkujesz się w temacie o którym nie masz pojęcia, więc myślę, że nadszedł czas podsumowań.

1. Drodzy Państwo dosyć istotną informacją jest to, że Elberoth NIE SŁUCHAŁ we WŁASNYM SYSTEMIE…… ŻADNEGO z wymienionych w tytule przetworników.

Kamil, po pierwsze, skoro zabierasz już głos w sprawie Metronome, a nie jesteś zaznaczony na niebiesko jako branża, to powinieneś przynajmniej otwarcie napisać, że jesteś dystrybutorem Metronome w Polsce. To da odpowiednią perspektywę twojemu wpisowi.

Po drugie, dyskusja dotyczy się 3 DACów: MSB Diamond, dCS Vivaldi oraz Metronome. Wymienionego w tytule DACa CH nie słyszałem, więc się nie wypowiadam.

MSB Diamond miałem u siebie przez ponad miesiąc i doskonale znam jego brzmienie.

Rzeczonego Metronoma C-8 słuchałem u znajomego w bezpośrednim porównaniu z MSB Diamond. A ponieważ znam jego system na wylot i sam tego DACa miałem u siebie przez miesiąc, różnice pomiędzy tymi DACami były dla mnie czytelne jak na dłoni.

Faktycznie, nie zdawałem sobie sprawy z istnienia przełącznika tube/solid state, ale jak się potem dowiedziałem, słuchaliśmy na wyjściu lampowym, które w ZGODNEJ opinii sly i Jarka jest lepsze od wyjścia tranzystorowego. Więc w czym problem ?

OBA przetworniki - MSB Diamond i Metronome C8 - słuchaliśmy bez wcześniejszej rozgrzewki (właściciel ma zwyczaj wyłączania całego systemu), więc szanse obu były równe. Co więcej, każdego z nich słuchaliśmy po 2h (czyli razem ok 4h), w tym czasie kilkakrotnie przełączając pomiędzy obydwoma urządzeniami. Pod koniec odsłuchów oba urządzenia miały już za sobą 4h grania, a więc okres raczej wystarczający do ich prawidłowego wygrzania. Nie zmieniło to obrazu sytuacji ani na jotę. Różnice były takie same jak bezpośrednio po włączeniu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale się narobiło Adaś dostaje po uszach od "swojaków".

Nawet mi się go żal zrobiło!

A ta na poważnie to Jarku czy masz zdjęcia z odsłuchu porównawczego u siebie lub gdzieś to zamieszczałeś bo długo nic nie czytałem na forum.

Fakty są takie, że DCS jest najdoskonalszy technicznie ale tego postępu w nowych klockach już praktycznie nie słychać. Jak zauważyłem nie tylko ja modernizacja transportu plikowego przynosi o wiele większe zmiany (a to Ci zaskoczenie). Ceny obecnej serii są już absurdalne. Nie wiem ile w PL kosztuje Metronome ale pewnie z 50% ceny DCSa więc gdybym miał wybierać przetwornik podobnej klasy wybrałbym Metronome pomimo innej koncepcji brzmiania niż DCS i dostroił resztę systemu pod swoje wymagania. Może już kompletnie zidiociałem ale trzeba powstrzymać tą drożyznę i promować sprzęt hi-end za "normalne" pieniądze.

Sly proszę pamiętać, że Adam (nie obraź się) kupuje nie to co mu się podoba tylko to na co ma DOBRĄ OFERTĘ CENOWĄ (żeby nie stracić przy sprzedaży)! Tak się nie da kompletować systemu.

Witam Szymon gdzies ty sie podziewal?

Ja zdjec nie wklejalem bo nie mam takiej potrzeby.

Z reszta od tego mamy juz innych ;)

Rozumiem , ze poddajesz pod watpliwosc to co napisalem ? ;)

Jak ktos chce zweryfikowac to co pisze zawsze moze zadzwonic do Koris albo np. do bezposrednio do CH Precission.

A potem jak "prawda wyjdzie na jaw znikne z forum jak kol. Lukasiq" ;)

pozdrawiam

Wolałem dołożyć 50% i kupić coś naprawdę porządnego - w moim przypadku padło na MSB DAC IV Signature.

Nie no kazdemu, podoba sie co sie podoba, szanuje to oczywiscie...ale z drugiej strony...patrzac pod katem sluchania muzyki przez duze M to gorzej wybrac juz nie mogles bo to jest dzwiek ktory jest daleko od Muzyki. A jesli chodzi o strone techniczna to ulegles szemranej ideologii MSB. Najibardziej nedzne w tym sprzecie jest sam naped CD ktory chcac nie chcac musi byc dobry mechanicznie, a tam jest naped od komputera ( no chyba ze sa to rozwiazania rodem z Jplay gdzie jest ripping CD do ramu) ale z tego co zauwazylem w MSB plyta kreci sie ciagle i tym samym ciagle okropnie zakloca calosc toru - Tego nie da sie w zaden sposob obejsc.

No ale moze Tobie taki dzwiek sie podoba... wyprany dzwiek z emocji jak dla mnie.

Sly proszę pamiętać, że Adam (nie obraź się) kupuje nie to co mu się podoba tylko to na co ma DOBRĄ OFERTĘ CENOWĄ (żeby nie stracić przy sprzedaży)!

Tu się mylisz, bo dobrą ofertę mam na wszystko. Na Metronome miałem nawet BARDZO dobrą.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No widzę Szymon, że ....zmiany, zmiany, zmiany...w podejściu....dużo rozsądku choć akurat na temat absurdu cen zawsze pisałeś tak samo.

Ja też uważam że Vivaldi to świetny DAC. Przecież pisałem o tym. U mnie zagrał bardzo dobrze. Ale jak piszesz Metronome przy innym typie grania bardziej przypadł mi do gustu. Ja po prostu kocham muzykę a nie brzmienia. Może dlatego po Monachium doceniłem panele Leonardo a znów zupełnie zmęczyły mnie tuby.

Nie twierdzę też że Vivaldi nie jest najbardziej zaawansowany technologicznie.Pewnie jest ale jakoś nie ujęło to mojego....portfela.

Cena jest kosmos i tu nie ma dwóch zdań.

Podobnie jak ty uważam że wprowadzenie Vivaldiego to taka trochę potrzeba marketingowa bo od lat nie mieli nic nowego.

Może następca za kilka lat wniesie wyraźny postęp i ja nie mówię NIE firmie dCS. Jeśli ujmie me serce to może i portfel.

Co do kupowania sprzętu przez kolegę Elba to ja od dawna wiem jak jest.

Wiem też jak tendencyjny jest w swoich poglądach.Owszem ja też się ciągle uczę i też zmieniam poglądy na pewne sprawy ale nigdy nie

robię tego ze względów finansowych czy z podtekstem ewentualnych zysków i strat.

Witam Szymon gdzies ty sie podziewal?

Ja zdjec nie wklejalem bo nie mam takiej potrzeby.

Z reszta od tego mamy juz innych ;)

Rozumiem , ze poddajesz pod watpliwosc to co napisalem ? ;)

Jak ktos chce zweryfikowac to co pisze zawsze moze zadzwonic do Koris albo np. do bezposrednio do CH Precission.

A potem jak "prawda wyjdzie na jaw znikne z forim jak kol. Lukasiq" ;)

pozdrawiam

Dobre ja wszystkim wierzę ale jak zobaczę to wierzę jeszcze bardziej :)

Ciekawi mnie całość systemu i pomieszczenia bo to daje pełniejszy obraz sytuacji. Według mnie Metronome i DCS nie grają podobnie chyba, że mówimy o klasie brzmienia.

Lukasiq zniknął? A co się stało przekręcił kogoś na kaskę?

Uwazam ze wypasiony serwer z 8 - 10 rdzeniami

A możesz wytłumaczyć, do czego jest Ci potrzebny taki serwer? Tzn. konkretnie mówiąc serwer z tylordzeniowym procesorem lub procesorami? I dlaczego koniecznie serwer, a nie np. zwykły komputer osobisty, albo z kolei nie jakiś mainframe lub superkomputer?

Przecież nawet na mocno złożonych operacjach na danych AUDIO zużycie procka jest wyjątkowo niskie. Jedyne co może przemawiać za dużą nadwyżką mocy obliczeniowej jest technologia o mniejszym rozmiarze i poborze napięcia, tak, że procek będzie chłodniejszy, co za tym idzie może to wszystko mniej szumieć i tyle...

Co do JPLAY'a, to słuchałem tylko wersji demo (także w trybie hibernacji), jakiś czas temu i trudno mi cokolwiek powiedzieć, tak na chłodno. Jeżeli były jakieś różnice to raczej w psychice. Jedyne pomiary szumowe i THD, świadczą przeciwko JPLAY, ale to mogą być same błedy pomiarowe bo różnice były minimalne. Poza tym osoba je robiąca chyba średnio się na tym znała.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do pomiarów jittera etc. to nie wiem jeszcze, bo takich nie widziałem ani nie robiłem, ale być może uda mi się je przeprowadzić na początku października lub września, albo może znajomy mi je podeśle wcześniej.

Zresztą jitter i tak lepiej będzie pomierzyć na samym przetworniku już. Owszem możliwe, a nawet całkiem prawdopodobne jest, że na JPlay, w trybie hibernacji parametry czasowe będą lepsze, ale i bez JPlaya można bez specjalnych trudności tak skonfigurować maszynę, poza tym dla purystów, to w ogóle lepiej inny system operacyjny wybrać. Zresztą większy wpływ na jitter będzie miał cały sprzęt od kabla, poprzez odbiornik, filtry i przetwornik niż sam system.

Poza tym foobar, też nie zaleca JPlaya, a są freewarowi wiec konkurencji się raczej nie obawiają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Tu się mylisz, bo dobrą ofertę mam na wszystko. Na Metronome miałem nawet BARDZO dobrą.

Adam przyznaj się raz a zobaczysz, że wszyscy docenią prawdomówność. Świat audio w PL jest bardzo malutki. Proponuję zacząć od kolumn...

No widzę Szymon, że ....zmiany, zmiany, zmiany...w podejściu....dużo rozsądku choć akurat na temat absurdu cen zawsze pisałeś tak samo.

Ja też uważam że Vivaldi to świetny DAC. Przecież pisałem o tym. U mnie zagrał bardzo dobrze. Ale jak piszesz Metronome przy innym typie grania bardziej przypadł mi do gustu. Ja po prostu kocham muzykę a nie brzmienia. Może dlatego po Monachium doceniłem panele Leonardo a znów zupełnie zmęczyły mnie tuby.

Nie twierdzę też że Vivaldi nie jest najbardziej zaawansowany technologicznie.Pewnie jest ale jakoś nie ujęło to mojego....portfela.

Cena jest kosmos i tu nie ma dwóch zdań.

Podobnie jak ty uważam że wprowadzenie Vivaldiego to taka trochę potrzeba marketingowa bo od lat nie mieli nic nowego.

Może następca za kilka lat wniesie wyraźny postęp i ja nie mówię NIE firmie dCS. Jeśli ujmie me serce to może i portfel.

Co do kupowania sprzętu przez kolegę Elba to ja od dawna wiem jak jest.

Wiem też jak tendencyjny jest w swoich poglądach.Owszem ja też się ciągle uczę i też zmieniam poglądy na pewne sprawy ale nigdy nie

robię tego ze względów finansowych czy z podtekstem ewentualnych zysków i strat.

I dlatego My możemy kupować co nam się podoba i tworzyć zupełnie oryginalne systemy. Mnie gówno obchodzi za ile i czy w ogóle sprzedam jedyne w PL elektrostaty tego typu albo kolosalne monobloki wyżerające prąd z połowy osiedla. Mogę sobie nawet pozwolić na kolorystykę uwierającą Magnepana ale OTO WŁAŚNIE W AUDIO CHODZI, by każdy złożył system jaki MU SIĘ PODOBA!

Nie no kazdemu, podoba sie co sie podoba, szanuje to oczywiscie...ale z drugiej strony...patrzac pod katem sluchania muzyki przez duze M to gorzej wybrac juz nie mogles bo to jest dzwiek ktory jest daleko od Muzyki.

Widzisz Stasiop - podstawowa różnica pomiędzy nami jest taka, że ja MIAŁEM już wszystkie dCSy, które tak zachwalasz, a których ty nigdy nie posiadałeś. Przez ponad 5 lat słuchałem na dCSie - najpierw na Puccinim, potem na Scarlattim.

Pożyczyłem jednak MSB, posłuchałem, i podobnie jak m.in. Michael Fremer który także miał Scarlattiego, stwierdziłem że oba te klocki dzieli przepaść brzmieniowa. Dlatego sprzedałem dCSa i kupiłem MSB.

Mam zamiar jeszcze dla spokoju sumienia pożyczyć Vivaldiego (bo do tej pory słuchałem go dłużej tylko w dwóch systemach znajomych) i jak będzie lepszy ... sprzedam MSB i przeproszę się z dCSem :) Kosztują tyle samo.

Masz rację Stasiu. Elb nie słucha muzy więc emocje, barwy, nasycenie nie mają większego znaczenia.

Ma znaczenie tylko szybkość, rozdzielczość, selektywność i szczegółowość które bezdyskusyjnie ważne są ale jednak

przy słuchaniu muzyki to za mało. Dla mnie na pewno za mało. Dla niego wystarczy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dobre ja wszystkim wierzę ale jak zobaczę to wierzę jeszcze bardziej :)

Ciekawi mnie całość systemu i pomieszczenia bo to daje pełniejszy obraz sytuacji. Według mnie Metronome i DCS nie grają podobnie chyba, że mówimy o klasie brzmienia.

Lukasiq zniknął? A co się stało przekręcił kogoś na kaskę?

Tak Szmon , mowimy o klasie brzmienia czy jak to raczyl nazwac nasz forumowy kolega o lidze.

To ,ze Metronome i DCS oraz CH Precision graja inaczej to oczywiscie tak jest.

Ale o tym pisalem juz wczesniej.

U mnie w systemie najlepiej dla ucha wypadl Metronome.

Tylko tyle i moze az tyle.

Wybralem , kupilem czekam na dostawe.

Za zakupem tego akurat sprzetu przemawiaja dla mnie wylacznie aspekty dzwiekowe .

Nie cena czy inne insynuacje przemilych userow tego forum ;)

Adam przyznaj się raz a zobaczysz, że wszyscy docenią prawdomówność. Świat audio w PL jest bardzo malutki. Proponuję zacząć od kolumn...

Napisz otwarcie.

Może czegoś się znowu dowiem.

Mam zamiar jeszcze dla spokoju sumienia pożyczyć Vivaldiego (bo do tej pory słuchałem go dłużej tylko w dwóch systemach znajomych) i jak będzie lepszy ... sprzedam MSB i przeproszę się z dCSem :) Kosztują tyle samo.

I dobrze zrobisz do tego jeszcze naped plikowy...porzadny!!! i bedzie OK :)

NIE, bedzie wyczynowo! ;) i co najwazniejsze Muzycznie

To nie tobie Elb na Audiogonie zarzucono delikatne trollowanie w wątku o referencyjnych DAC-ach?

04-06-12: Talk2me

Elberoth2

"The well-respected German magazine Stereo, in its January 2011 edition, ran a review of the AA Tube Dac-II, and compared to its reference DAc, MBL's 1511F."

"I believe none of them is state of the art anymore."

BS. Comes in here with a silly statement without merit, and does not respond. He is not a troll, but that statement is "trollish"."

To nie tobie Elb na Audiogonie zarzucono delikatne trollowanie w wątku o referencyjnych DAC-ach?

04-06-12: Talk2me

Elberoth2

"The well-respected German magazine Stereo, in its January 2011 edition, ran a review of the AA Tube Dac-II, and compared to its reference DAc, MBL's 1511F."

"I believe none of them is state of the art anymore."

BS. Comes in here with a silly statement without merit, and does not respond. He is not a troll, but that statement is "trollish"."

"polish" "trollish"

Napisz otwarcie.

Może czegoś się znowu dowiem.

Nie mam już siły być Twym demaskatorem. Rozumiem, że S5 to miał być docelowy wybór.

Sly - ty musisz mieć naprawdę za dużo czasu ... i obsesję na moim punkcie. Osobiście nigdy bym nie wpadł na to, aby śledzić twoje wpisy na zagranicznych forach.

Szczerze mówiąc nie zauważyłem, że ktoś zadał mi pytanie z prośbą o wyjaśnienie w tym wątku i go bezwiednie zignorowałem (co jak widzę go rozsierdziło). Ale zdania swego nie zmieniam.

Ależ mam dużo czasu.Pisałem to też wiele razy.Dlatego mogę teraz słuchać muzę nawet po 10h dziennie a wówczas

perspektywa oceny brzmienia sprzętów bardzo się zmienia.

W ciągu miesiąca słucham więcej muzy niż ty przez całe życie.

I dlatego moje poglądy "nieco" różnią się od twoich.

Co do obsesji to nie bądź śmieszny.Podobnie jak ty czytuję różne inne fora. Nawet nie miałem pewności, że to byłeś ty stąd moje zapytanie ale jak widać to byłeś ty. Czy mam zakaz czytania innych forów "mój ty idolu, mój Guru"?

Uważaj pod blokiem bo wiesz...takich Chapmanów u nas może być więcej... :-)

Nie mam już siły być Twym demaskatorem. Rozumiem, że S5 to miał być docelowy wybór.

Pytam, ponieważ nie lubię insynuacji na swój temat. Już 4 miesiące temu słyszałem że kupiłem S5 ... tymczasem S5 do Audio Systemu przyszły, a moja para, którą wg 'dobrze poinformowanych źródeł' kupiłem, dziwnym trafem 'zaginęła'. I nie było jej przez kolejny miesiąc, dwa i trzy ... Znalazła się dopiero po 4 miesiącach - zapewne dlatego że BAX Global wiózł je z postojem na Antarktydzie.

Ilość plotek którą słyszę na swój temat jest przerażająca. Niestety z większością z nich jest jak z radiem Erewań.

Ależ mam dużo czasu.

I to jest chyba twój główny problem. Proponuję odstawić fora.

Mylisz się Elb...ponownie zresztą.

Słucham cały czas muzy a piszę sobie i czytam z ipada albo z laptopa.

Jedno nie koliduje z drugim.

I to nie jest problem tylko przyjemność.

Pytam, ponieważ nie lubię insynuacji na swój temat. Już 4 miesiące temu słyszałem że kupiłem S5 ... tymczasem S5 do Audio Systemu przyszły, a moja para, którą wg 'dobrze poinformowanych źródeł' kupiłem, dziwnym trafem 'zaginęła'. I nie było jej przez kolejny miesiąc, dwa i trzy ... Znalazła się dopiero po 4 miesiącach - zapewne dlatego że BAX Global wiózł je z postojem na Antarktydzie.

Ilość plotek którą słyszę na swój temat jest przerażająca. Niestety z większością z nich jest jak z radiem Erewań.

I to jest chyba twój główny problem. Proponuję odstawić fora.

Adam może lepiej spróbuj Rockport Technologies, mówię Ci prawdziwa muzyka.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Proponuje zakonczyc prywatne wycieczki.

Ci co wiedza jak na prawde jest w tym swiatku nie musza prowadzic dalej jałowej polemiki.

Ci co nie wiedza niech dalej zyja w ".....nirwanie".

Prosze wrocic do sporow w temacie watku .

Adam może lepiej spróbuj Rockport Technologies, mówię Ci prawdziwa muzyka.

Chciałem spróbować. Czekałem na nie 3 miesiące. I nadal ich nie ma i nie wiadomo kiedy będą.

Napisałem o tym otwarcie w moim wątku.

Mylisz się Elb...ponownie zresztą.

Słucham cały czas muzy a piszę sobie i czytam z ipada albo z laptopa.

Jedno nie koliduje z drugim.

I to nie jest problem tylko przyjemność.

Ale słuchaj sobie ile chcesz. Co mi do tego. Tylko może proszę przestań się wypowiadać na temat ile i jakiej muzyki JA słucham, bo po prostu tego nie wiesz. Nie wiesz jakie mam płyty, jakie mam gusta - bazujesz tylko na informacjach z 3 i 4 ręki, zresztą nieprawdziwych. Dziękuję.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chciałem spróbować. Czekałem na nie 3 miesiące. I nadal ich nie ma i nie wiadomo kiedy będą.

Napisałem o tym otwarcie w moim wątku.

Ale słuchaj sobie ile chcesz. Co mi do tego. Tylko może proszę przestań się wypowiadać na temat ile i jakiej muzyki JA słucham, bo po prostu tego nie wiesz. Nie wiesz jakie mam płyty, jakie mam gusta - bazujesz tylko na informacjach z 3 i 4 ręki, zresztą nieprawdziwych. Dziękuję.

Jak juz Magico to nie lepiej poczekac na nowe Q5 ?

Też o tym napisałem (i zrobiłem to otwarcie ...) - nie stać mnie na Q5. I nic nie wiem o tym że maja być nowe Q5 - chyba że masz lepsze informacje niż ja.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Też o tym napisałem (i zrobiłem to otwarcie ...) - nie stać mnie na Q5. I nic nie wiem o tym że maja być nowe Q5 - chyba że masz lepsze informacje niż ja.

Gdzies wyczytalem o tym , ze maja byc zmodernizowane tzn. latwiejsze w wysterowaniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.