Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki DAC na kostkach Sabre

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Powoli kostka ES9018 zaczyna podbijać rynek DIY, zbiera bardzo dobre opinie i wchodzi w krąg zainteresowania. Czy ktoś z was miał lub może ma do czynienia z tym układem? Można znaleźć różne projekty, ja natrafiłem na dwa które wydają się być ciekawe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj "Tytani" całą rodzinką :)

Ukryta Zawartość

Pierwszy można "ulepszyć" tj lepsze rezystory, kondensatory, zegar czy układ usb. Drugi zaś chyba sam w sobie jest klasą. Nie ukrywam że powoli myślę nad przesiadką z 1793.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

https://www.audiostereo.pl/topic/104331-przetworniki-dac-na-kostkach-sabre/

Polecam zapoznanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , poza tym wiele wątków na

Ukryta Zawartość

Łukasz Fikus też dorabiał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Mój DAC jest na poprzedniej wersji Sabre - ESS9008, nie zamierzam zmieniać.

Jest wiele opcji stopni analogowych, warto pogrzebać w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę na położenie elementów odsprzęgających kość DAC w tym Prometeuszu. Ładnie może i jest, ale dalllekkkkoooooo....

Sam jestem użytkownikiem Buffalo III + IVY z firmowymi shuntami i jan na razie to mój "DAC end".

Kiedyś oglądałem jakiegoś EV z ESS. Zrobili rekordowo niski szum robiąc stabilizację dla zasilania analogu żywcem za pomocą opampa tuż przy DAC'u. Tzn. jakiś opek AD jako wzmacniacz błędu a jego wyjście bezpośrednio na zasilanie DAC'a. Gdybym już miał robić nowego DAC'a to na takie właśnie kopyto.

Kiedyś oglądałem jakiegoś EV z ESS. Zrobili rekordowo niski szum robiąc stabilizację dla zasilania analogu żywcem za pomocą opampa tuż przy DAC'u. Tzn. jakiś opek AD jako wzmacniacz błędu a jego wyjście bezpośrednio na zasilanie DAC'a. Gdybym już miał robić nowego DAC'a to na takie właśnie kopyto.

To jest układ zywcem wzięty z noty ev board do es9018,

Mowa o układzie z wzmacniaczem błędu do zasilania części analogowej kości dac'a, na wyjściu którego jest dzielnik mający za zadanie podać polowe tego napięcia na układ analogowy celem pozbycia się offsetu, który to własnie wynosi dokładnie polowe wartości tegoż napięcia, trochę zawile ale mam nadzieje, ze każdy kto czytaj datasheet'a od es i notę płyty o której mowie wie o co chodzi.

Pozdrawiam.

Chyba nie do końca o tym samym mówimy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W prosty sposób generują napięcie analogowe dla DACa poprzez odfiltrowanie napięcia cyfry i dodanie bufora na wyjściu dla obniżenia impedancji wyjściowej.

Jeśli wyjście op-ampa wpuszczę wprost na bazę tranzystora npn, którego emiter idzie jako "output", którego kolektor bierze napięcie np. +5V z za prostego regulatora którym schodzę w dół z +12V, a pętlą sprzężenia obejmę opampa wraz z tranzystorem (czyli z emitera tranzystora npn pójdę zwrotnie na wejście odwracające) .... czy słusznie podejrzewam że uzyskam w ten sposób coś o podobnie dobrych parametrach, lecz z o wiele wyższą obciążalnością prądową ?

Jeśli to jest dobry trop, to jaki byście sugerowali tranzystor pod zasilanie np. AD1865 ?

Obawiam się że parametry nie będą już tak dobre, ale osobiście mniej więcej tak robie :) Do symetrycznych wstawiałem darlingtony TIP122/127, bdx33/34C. Jedna uwaga, takie cuś łatwo się wzbudza bez obciążenia.

koszt okolo 200-300zl wyjdzie pewnie za sam dac.

... pachnie jakimś zamówieniem grupowym "na cele edukacyjne" (?) .... ( no bo jak inaczej się wytłumaczyć z zamówienia na stosowną liczbę sztuk ? Czy aby DIY nie jest bardzo nisko na liście priorytetów Ismosys ? )

Gość

(Konto usunięte)

Marosik...

Waldi robił daca na Sabre32 :)

http://mroofka.vot.pl/audio/projekty/czuczlapowy-bulbulator-rezonansowy/ ;)

i wszystko jasne...

dlaczego nie ma kontynuacji?

Słuchałem Calyx DAC 24/192, który jest na kości ES9018 (ze specjalnie zmodyfikowanym zasilaniem).

To bardzo dobry dac :)

Myślę jednak, że znajdzie się pare konstrukcji, które są po prostu równie dobre, jak nie lepsze, chyba że sam Calyx nie jest zrobiony wg prawideł sztuki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

9023 to układ "all in one" taka tania kostka nadająca się idealnie do produkowania grajków i innych "design for ipod" wybryków.

Rożnica w stosunku do 9018 to pewnie jakieś 2%, posłużę się tutaj pewna analogia, to tak jak różnica pomiędzy ludźmi i szympansami, dzielimy 98% tych samych genów, i to te 2% różni nas aż tak bardzo :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

no nie wiem, czasami wydaje się, że szympansy są na wyższym poziomie rozwoju niż niektórzy ludzie ;) pytam nie o parametry, bo tu czasami są bardzo drobne różnice (owe wspomniane 2%) lecz "brzmienie dźwięku" czy to faktycznie tak słychać ? Nie mam w domu studia, tylko zwykły salon gdzie od czasu do czasu lubię posłuchać muzyki, a nie ją analizować :)

no nie wiem, czasami wydaje się, że szympansy są na wyższym poziomie rozwoju niż niektórzy ludzie ;) pytam nie o parametry, bo tu czasami są bardzo drobne różnice (owe wspomniane 2%) lecz "brzmienie dźwięku" czy to faktycznie tak słychać ? Nie mam w domu studia, tylko zwykły salon gdzie od czasu do czasu lubię posłuchać muzyki, a nie ją analizować :)

To wystarczy przyzwoity gotowiec :) Na poważnie - gdzieś czytałem o porównaniach ES9018 z innymi popularnymi kostkami, wypada super ale kluczem do sukcesu jest odpowiedni układ...

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

pytam z ciekawości, na diyaudio jest aktualnie projekt w którym biorę udział, koszt 88 dolarów, nie majątek. Teraz mam AD1865K Robertusa poprzednią wersję (3) z prestabilizacją, rezystorami tantal, generalnie na dobrych częściach i wystarcza, ale zwyciężyła chęć porównania, stąd mój udział w projekcie diyaudio. Dzięki za info, Piotr

To wystarczy przyzwoity gotowiec :) Na poważnie - gdzieś czytałem o porównaniach ES9018 z innymi popularnymi kostkami, wypada super ale kluczem do sukcesu jest odpowiedni układ...

Doświadczenia w temacie nie mam wielkiego, ale zgadza się, wszystko co czytam na temat tej kości daje się potwierdzać, ze kluczem w aplikacji tego ukladu jest zasilanie, szczególnie sekcji analogowej kostki oraz sama anaolgówka.

"Prometheus +/-15V and 5V external power supply requirements for external power requirements are very low, just simple LM317/337 are needed, as Prometheus has strong built-in power management!"

Wygląda na to że nawet zasilanie na płytce jest bardzo dobre i zasilacz nie jest konieczny dla dobrego efektu ale jako dodatek dla ekstremalnej rozbudowy urządzenia.

Tutaj chyba przytoczyłeś cytat dotyczący zapotrzebowania na prąd, z jednego z chińskich wątków o tym projekcie. Rozumiem ze dyskusja dotyczyła tam nie jakości a "ilości" zasilania ...

Fakt ze znikomy apetyt na prąd powinien ułatwić zadanie budowy dobrego zasilania.

... obawiam się ze dobre zasilanie w tym projekcie to podstawa, ... a fakt zagra na wszystkim.

W licznych prezentacjach na temat kości i jej pomiarów, które można wyszukać w sieci jasno wynika ze znakomite wyniki kostki w dużej mierze zależą własnie od poziomu jakości jej zasilania, a nawet ekranowania samej kości czy układu zegara.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.