Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny głośnikowe do pokoju 6m2 + amplituner

Lexar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zakupić sobie kolumny głośnikowe do mojego małego pokoiku (3m x 3m), nie wiem czy lepsze było by stereo czy cały zestaw 5.1. Kolumny służyły by mi do słuchania muzyki i oglądania filmów. Słucham każdego typu muzyki, od muzyki współczesnej do muzyki klasycznej. Lubie głęboki, i czysty bass i bardzo dobrą jakość dźwięku. Na kolumny chcę przeznaczyć 1500zł. Wraz z kolumnami musiałbym kupić też amplituner myślę, że do 1200 zł znajdzie się jakiś dobry. Czekam na wasze propozycje w doborze kolumn i amplitunerka :)

Pozdrawiam

Kolejny co szuka "bassu". Z najniższymi głębokimi rejestrami możesz mieć problem w 6m^2. Pewnie w pokoju jeszcze coś jest upchane, co:)? Zważywszy na to, że chcesz amplituner, to nie przesadzaj zbytnio z kolumnami, w takim metrażu chyba każde podłogówki odpadają. Ja bym zainwestował w jakieś małe kolumny podstawkowe i sub skoro tak lubisz te basy. Szukaj używanego sprzętu, wyjdziesz na tym lepiej. Nie znam się na "dobrych" amplitunerkach. Co do kolumienek szukaj czegoś w stylu dynaudio audience 40, lub 42 ( tu może nawet uda się uniknąć suba bo kolumienki potrafią zaskoczyć nieźle podbitym basem) b&w dm61, 602. Jednak wszytskie te kolumienki skrzydła rozwiną raczej przy wzmaku stereo.

Może spróbował byś wzmacniacza stereo i aktywnego suba, zamiast tego amplitunera?

Witaj,

jeśli duży nacisk kładziesz na odsłuchy muzyki, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup klasycznego systemu stereofonicznego.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłaby konfiguracja oparta na wzmacniaczu stereofonicznym NAD C316 BEE (http://www.q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html) oraz zestawie kolumn Paradigm Mini Monitor v.7 (http://www.q21.pl/paradigm-mini-monitor-v-7.html). To minimalnie ponad budżet, ale jakość dźwięku powinna Cię w pełni usatysfakcjonować.

Drugą propozycją byłby zestaw oparty na amplitunerze stereofonicznym Harman Kardon HK 3490 (http://www.q21.pl/harman-kardon-hk-3490-kredyt-0.html) oraz zestawie kolumn Monitor Audio Bx2 (http://www.q21.pl/monitor-audio-bx2.html).

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście jestem do dyspozycji.

Jeśli tylko masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych zestawów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Redaktorzy

Tak na początek -pokój 3x3m ma powierzchnię 9 a nie 6 metrów kwadratowych, co i tak nie jest zbyt dużo, więc może warto pomyśleć o zminimalizowaniu zbędnych elementów i zainteresować się czymś w stylu Aktimate Mini lub nawet Micro.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Przypuszczam, że ten amplituner, to też nie ma być amplituner, tylko pewnie chodzi o wzmacniacz :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

W tej chwili ktoś sprzedaje B&W CDM-1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kiedyś słuchałem tych kolumn w pokoju 9m' grały ze wzmacniaczem SONY ES i basu miałem naprawdę sporo - reszta dźwięków to tak jak w recenzjach napisano. Żeby ktoś nie pomyślał, że wciskam swoją aukcję, to informuję, że moje kolumny nie są na sprzedaż i stoją grzecznie na półce. Co jakiś czas przecieram je z kurzu. Ja posiadam B&W CDM-1 SE. Nie sprzedaję i raczej nie sprzedam, dlatego, że pamiętam jak pięknie grały w tym małym pokoiku ale też później w pokoju 26m' dawały sobie również doskonale radę radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No dobrze dziękuje za odpowiedzi, czyli na razie muszę wybić sobie z głowy zestaw 5.1 i skupić się na stereo + ewentualnie subwoofer. Wszystko w pokoju jest zminimalizowane na maxa jeżeli by się dało to z pewnością bym powiększył pokój. Kiedyś ktoś mi powiedział że do mojego pokoju były by najlepsze kolumny podstawkowe, troszkę nie wierzyłem lecz teraz się przekonałem :). Jeżeli ma to być zestaw stereo który ma być podpięty do samego wzmacniacza to w takim razie czym różni się amplituner od wzmacniacza ? Na niektórych forach piszą, że wzmacniacz nie ma radia lecz gra o wiele lepiej a amplituner jest typowo pod kino domowe no i ma radio (tuner), zależy mi na radyjku :). Co sądzicie o tych kolumnach od Q21, które według was były by dla mnie odpowiednie ?

Paradigm Mini Monitor v.7 -

Ukryta Zawartość

Monitor Audio BX2 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czym różni się amplituner od wzmacniacza ? Na niektórych forach piszą, że wzmacniacz nie ma radia lecz gra o wiele lepiej a amplituner jest typowo pod kino domowe no i ma radio (tuner)

Dobrze wyczytales na innych forach :P Mysle, ze zasada w ktorej zwykly wzmacniacz gra o wiele lepiej to fraczej przesadne generalizowanie. Sa dobre amplitunery, sa dobre wzmacniacze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.