Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Oj chyba im troche zazdroscisz Stasiu,co?

Przyznaj sie,gorycz przez Ciebie przemawia:-)

Alez skad :) badz pewny. Ja poprostu pisze to co mysle,nie kieruje sie jakas zawiscia. Uwazam ze Aurender jest duzo za drogi jak na to co oferuje poprostu :(

Nie chce Ci psuc dobrego samopoczucia ale szybko sie o tym przekonasz ze beda urzadzenia duzo lepsze i tansze. Ale wiem Ty nie miales zamiaru czekac i Cie stac. Dla mnie to poprostu bardzo duze i niczym nieuzasadnione wydatki.

Ale moze sie myle i Aurender W20 to taki poziom dzwieku ze opad szczeny i sie zaszczepisz i chcesz go miec i koniec. Tylko ze nie wydaje mi sie...oczywiscie moge sie mylic. Ale o to mi chodzi...jesli juz mam sie tlumaczyc. :)

No widzisz,wszystko sie kreci wokol cen.

Niestety nawert taki zerzniety Lumin kosztuje 26 kpln,to ile ma kosztowac oryginalne wlasne rozwiazanie z hiendowej manufaktury?

Jak juz odniesiesz sukces,czego Ci zycze,tez nie bedziesz sprzedawal super Daca za 10k pln,tylko euro:-).Do dealera:-)

A detal- nawet nie chce myslec:-)

Konto w trakcie usuwania

No wiesz, Lumin w pięknej obudowie z DAC-iem na pokładzie ma cenę 26000zł.

To dlaczego Aurender nie mógłby mieć takiej samej ceny? Ma dyski 2x3TB czyli tyle ile kosztuje DAC w Luminie.

Nie mógłby kosztować tyle samo? Mógłby...a jednak ma cenę...ponad 70000zł.

No wlasnie to jeszcze nie jest pora na PC-audio jak sie skomercjalizuje za 2-3 lata serwery beda tanie jak barszcz, teraz te ceny wynikaja z malej produkcji, ja to rozumiem...Ja nie kryrtykuje Twojego wyboru...zaplaciles za nowosc to jest warte jakby tej ceny. Ale dla mnie gdzie mozna zlozyc sobie komputer z Jplay to takie rozwiazanie jest duzo duzo za drogie. Ale jeszcze raz powtarzam szanuje Twoje wybory

To dlaczego Aurender nie mógłby mieć takiej samej ceny? Ma dyski 2x3TB czyli tyle ile kosztuje DAC w Luminie.

Ja mysle, ze na tle Lumina Aurender moglby miec cene tak ok 50 k pln.

Rozbudowane zasilanie bateryjne, obudowa duzo wieksza i podwojna w czesci, wlasna plyta glown, buforowane usb audio - dojscie do tego swoje kosztuje.

No i wlasnie na tyle Aurender W20 jest wyceniany - ok 50 k pln . Cena sugerowana producenta - 16800 usd.

Tylko nie u nas :(

No wlasnie to jeszcze nie jest pora na PC-audio jak sie skomercjalizuje za 2-3 lata serwery beda tanie jak barszcz, teraz te ceny wynikaja z malej produkcji, ja to rozumiem...Ja nie kryrtykuje Twojego wyboru...zaplaciles za nowosc to jest warte jakby tej ceny. Ale dla mnie gdzie mozna zlozyc sobie komputer z Jplay to takie rozwiazanie jest duzo duzo za drogie. Ale jeszcze raz powtarzam szanuje Twoje wybory

Mysle, ze to plonne nadzieje.

Tak sie kurna porobilo, ze referencyjne sprzety audio maja chore ceny. W20 oczywiscie stanieje w przyszlosci, ale to co go zastapi bedzie niestety jeszcze drozsze imo.

Jendak - jak zwrocil uwage Elb - topowy dzwiek dostepny dzisiaj juz za 20- 30 k pln kosztowal niedawno 60- 80 k pln.

Aurender i Vivaldi dodaja jeszcze cos wiecej, ale niewspolmiernie drogo za to liczac.

Tak to juz jest, Lumin jest fajny , podobnie jak Akurate, ale to streamery , a ja poszedlem w Aurendera , najpierw S10 to juz w sposob naturalny nasuwa sie W20 , ktory naprawde brzmi od niego duzo lepiej.

Jak mi ktos pozyczy Lumina do odsluchu , to bede mogl ocenic, czy warto dawac az tyle za W20 , czy tez lepiej isc w kierunku Nasa i Lumina za znaczaco mniejsza kase.

Konto w trakcie usuwania

Wydaje mi się, że jednak BOM (bill of materials) i R&D Aurendera jest znacznie wyższe niż w przypadku Lumina.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Masz na myśli R&D Lumina.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To dlaczego Aurender nie mógłby mieć takiej samej ceny?

Ma dyski 2x3TB czyli tyle ile kosztuje DAC w Luminie.

Jeśli już ustaliłeś cenę płyty DAC na ~ 1000 pln, to pójdźmy dalej i "ustalmy" cenę płyty

obsługującej moduł sieciowy i formowania sygnału dla DAC-a. Nie ma tu żadnej egzotyki

w postaci kosmicznych komponentów, więc z dużym zapasem można uznać, że 1000 pln.

będzie OK. Obudowa + skromny zasilacz to także dla "równowagi" 1000 pln. :)

W sumie otrzymamy circa 1000 $ , z czego zapewne połowa to "zarobek" producenta .

I o ile cena LUMINA (26 000) za kompletny player już jest wzięta z księżyca, to cena

AURENDERa (72 000) jedynie jako transportu, jest już mocno kosmiczna ! :):):)

Czy warto zachować chłodne spojrzenie i zimny osąd ? No, ale kto bogatemu zabroni ? :)

Skąd wy bierzecie te koszta produkcji ... to chyba tylko sami wiecie :)

No wlasnie, proponuje klegom wziac na etat 17 osob ( tyle jest zatrudnionych w Widealab/TV Logic) i placic im co miesiac oraz skladki na ubezpieczenie spoleczne .

Potem policzyc naklady potrzebne na wyposazenie biur , ich utrzymanie blisko Seoulu, sale odsluchowa na poziomie jakichs 300 - 400 k pln .

No i popracowac czas jakis nad wlasna plyta glowna, zasilaniem bateryjnym , zuzyc sporo testowych komponentow.

No i miec kase na promocje, utrzymanie oblsugi klienta praktycznie 24/24h .

Jak juz zrobicie dokladne kalkulacje , dodajcie wsad materialowy , ktory w tym jest najmniej kosztowny imo, droga obudowe, zaplanujcie wydatki na promocje ogolnoswiatowa.

Potem dodajcie oczekiwany zysk przy konserwatywnie zalozonym poziomie sprzedazy .Kilkaset sztuk rocznie? Tysiac max liczac S10 i W20 razem . No i sprzedac dilerom tak , aby mieli min 40 % marzy do dyspozycji przy cenie 16800 usd za W20 i ok 6000 k usd za S10.

Ile wychodzi?

Sa chetni sprzedac lepszy sprzet taniej ?

Nie widze, nie slysze :)

To nie marudzic prosze o cenach.

Nie podoba sie cena, kupic inny , taka moja rada.

Konto w trakcie usuwania

Bodex,

Ja tez jestem wychowany w PRL, ale chyba nauczyli mnie lepiej liczyc.

Srednia cena za szt to powiedzmy 5 , moze 6tys usd ( wiecej sprzedadza S10 niz W20 ) .

Wezmy konserwatywne 600- 800 szt spredanyc na rok.

Daje srednio 700 szt razy 5,5 k usd to jest prawie 4 mln usd.

Ile za personel , ile biura , ile na marketing , w tym przeloty i pobyty w hotelach po calym swiecie na waznijesze wystawy?

Jak sprzedadza 1000 szt dojda do obrotow ok 20 mln pln / rok.

Nie znam realiow plac pld koreanskich ,ale zdolnych informatyk w Wawie to jest koszt 15 tys/mc.

W Seulu nie moze byc taniej . Jeden do 2 menendzerow- 30-40 tys pln w Wawie ( oczywiscie brutto ze ZUS).

No to bedzie 15 osob x 13 miesiecyx15 tys brutto( miesiac urlopu ) plus 2x35x13.

Ile to jest ?Jakies 4 mln pln rocznie.

Ile za biura , magazyny i czesc produkcyjna?

Mysle, ze jakies 1-2 mln pln rocznie.

Markting min 20 -25 % procent od obrotu , tj jakis 1 mln usd.

No to sie zebralo 4+1,5+3,5 = 9 mln pln

Czesci na 700 szt ( bez kosztow magazynu ) przy produkcji just on time niech bedzie 2 tys usd za szt srednio z obudowa tj ok 1,5 mln usd tj ok 5 mln pln.

9+5 = 14 mln pln.

Przypomnijmy obrot 700 szt razy 5,5 k usd x 3,25= 12,5 mn pln .

Czyli jest ryzyko , ze przy 700 szt nie spinamy budzetu.

Co robimy?

Placimy mniej personelowi, oszczedzamy na marketingu czy podnosimy ceny ryzykujac spadek sprzedazy?

Te cyfry moga byc bledne ,ale duzo mniej niz Twoje 1000 szt i 10 mln usd zysku

Konto w trakcie usuwania

Dajcie już spokój z tymi cenami. Piszcie o walorach sonicznych a ceny już wszyscy znamy, i się zgadzamy ze są za wysokie tylko nikt nie oferuje nic tańszego. Alternatywą dla Aurendera jest wiele tańszych urządzeń ale albo oferują gorszy dźwięk albo gorszą funkcjonalność. Znam serwery dedykowane grające jeszcze lepiej ale autor wątku napisał że liczy na funkcjonalność i ładny wygląd połączony z dobrym dźwiękiem. Nie interesują go rozwiązania typu 50kg, 3 częściowy serwer lub podróbki Linna typu Lumin więc należy to uszanować. Kupując nowości z tego sektora rynku wiadomym jest, że poniesie się znaczne straty przy odsprzedaży ale kto ma być prekursorem? Za 2-3 lata chętnie ktoś go odkupi od Mariusza za 20-30kzł i wtedy nie będzie marudził.

Przy zarobku 10 000 $ na sztuce i sprzedaży 1000 szt. otrzymujemy 10 mln $ zarobku ...

Są więc pieniądze na wszystko - można się rozwijać i kombinować dalej. :)

Fajna kalkulacja, obrót = zysk, zostaniesz moim księgowym?

Zgoda Szymon, dosyc o cenach.

Moje oczekiwania spadku wartosci W20 sa nieco bardziej optymistyczne.

Na S10 stracilem w 1,5 roku ok 4 k pln. Trzeba sie umiec targowac:)

A mojego W20 zarezerwowal juz masza1968:)

Konto w trakcie usuwania

Bodex, gratuluje poczucia humoru , kolejka:)

Sam nie będę siorbał ... kulturalnie odstawiam, bo Ty także mnie nieźle rozbawiłeś. :)

Po co chcesz wymyślać koło na nowo ?

Nie tak robi się biznesy ( w Chinach ). Kupujesz cel ataku i zlecasz fachowcom rozłożenie na części

pierwsze, poznajesz tajniki urządzenia i Twoi fachowcy w miesiąc opracowują dla Ciebie całkiem nowe,

a tak łudząco podobne urządzenie. :) Zgłaszasz wzór użytkowy i działasz dalej. Spokojnym truchtem

udajesz się tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i popijając lokalnego szampana z szefem zlecasz produkcję urządzenia, którego dokumentację przyniosłeś na PEN-ie ukrytym w okularach.

Cieszą się ogromnie i przy udziale swoich inżynierów dopracowują projekt. Jako, że się umówiłeś z

Bosem na udział w zyskach, to Tobie pozostaje jedynie odwiedzić branżowe targi z paroma dupeczkami

i zachwalać produkt na lewo i prawo, a koniecznie z redaktorami-pismakami wszelakiej maści periodyków,

oczywiście także poza kuluarowo, wg. własnej strategii. No i już - maszyna ruszyła, ciężka, ogromna i

pot z niej spływa - tłusta oliwa. :)

EDIT - Sorry za sklejony link ... poradzisz sobie. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O to, to. Szymon, nie rób podchodów bo ten egzemplarz jest już "sprzedany" :)

PS. W piątek mają wysłać mojego vintydźa ;)

Nie martw się możesz spać spokojnie. Jeżeli będę zainteresowany to zamówie nowe urządzenie. Póki co kupuje sprzęty dla walorów sonicznych i nie muszę przejmować się gdakaniem małżonki. Wygląd sprzętu, ustawienie i wystrój zależą tylko odemnie, dlatego wybrałem odmienną drogę kształtowania systemu. Po co walczyć o pojedyncze procenty jak akustyka bądź ustawienie kolumn jest niedopracowane. We wszystkim musi być logika i konsekwentne działanie!

Jasne, najlepiej miec dedykowany pokoj.

Ja lubie swoje miejsce odsluchu, mam piekny widok za oknem:)

Nie zamienilbym na lepsza akustyke, choc to malo audiofiskie.

Konto w trakcie usuwania

Jasne, najlepiej miec dedykowany pokoj.

Ja lubie swoje miejsce odsluchu, mam piekny widok za oknem:)

Nie zamienilbym na lepsza akustyke, choc to malo audiofiskie.

90% audiofili, u których słucham mówi to samo a prawda jest taka ze baba rządzi w domu i nic nie mogą zmieniać. Zakomunikuj żonie, ze instalujesz w salonie 20m2 dyfuzor skyline to nazajutrz śpisz w hotelu. Ja jak słucham to ma być spokój i nic mnie nie ma prawa rozpraszac, jak chce poogladac wiewiórki za oknem to idę do pokoju obok. Od pewnego poziomu nie przeskoczysz dalej jeśli nie zajmiesz się akustyka. Taka jest prawda.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

W takim razie ja nie jestem audiofilem i chyba mam ADHD :)

Nie potrafię siedzieć grzecznie i na baczność przed ołtarzykiem i kontemplować plumkania.

U mnie muzyka przeważnie jest w tle robienia czegokolwiek i prędzej zacznę z iPhona słuchać niż wsadzę sobie jakieś szkaradzieństwa do pokoju :)

I żona ma niewiele z tym wspólnego ;)

Dystrybutor twierdzi że ma. Ale jak jest naprawdę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.