Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolumn

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę szanownych kolegów o pomoc w wyborze kolumn do powoli kompletowanego przeze mnie kina domowego i zarazem systemu stereo. Miejsce odsłuchu to salon (niestety tylko salon) 25m otwarty "oknem" nad kanapą na kuchnię (dodatkowe kilka metrów). Wyposażenie pokoju standardowe, dywanu póki co nie ma ale rozglądam się. Stosunek muza/filmy,nagrania wielokanałowe 70/30. Muza bardzo różna, począwszy od rocka do klasykę. Ze sprzętu posiadam już kupiony okazyjnie używany amplituner NAD T748. Planuje też kupić prawie na pewno OPPO BDP-103EU. Budżet to max 15.000zł (razem z OPPO) ale wolałbym taniej...wiadomo kryzys. Docelowo chciałbym też kupić lampę do odsłuchu stereo i będzie to raczej Yaqin MC-10T. Trochę kolumn już słuchałem i niestety albo stety kiedyś będąc w jednym ze sklepów przypadkowo usłyszałem Focale 807v z Ayon-em i zakochałem się w tym dźwięku. Później na moją prośbę pan podłączył jeszcze owe Focale do jakiegoś tranzystorka NAD-a i też grało ładnie. A to wszystko w jakichś 60-70m. Od tej pory jakoś nic innego nie może przebić tej marki. Tu też mam pytanie czy jest jakaś wielka różnica pomiędzy seria 800 a 700, która jak wiadomo jest bardziej przystępna cenowo? Czy można polecić inne kolumny grające podobnym dźwiękiem?? Nie ukrywam, że kolumny muszą też "wyglądać". Kolejna sprawa to subwoofer. Czy gdybym zdecydował się na Focale to czy wchodzić w ich suby czy raczej pozostać przy polecanych Velodynach? Trochę dziwi mnie, że sub Focala w serii 800 schodzi tylko do 32Hz a Velodynki np. EQ-MAX 8 poniżej 20Hz.

Z góry dziękuję za pomoc wszelkie i porady.

Mam tez możliwość kupić używane kolumny w dobrej cenie ale do "jakiego wieku" brać kolumny pod uwagę?

https://www.audiostereo.pl/topic/104899-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Witaj,

zacznę od odtwarzacza Bly-Ray, Oppo będzie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.

Połączenie NAD z kolumnami Focal zapewni Ci otwarte, dynamiczne, przestrzenne, efektowne brzmienie. Jest to optymalne połączenie i jeśli Ci dpowiada, to chyba nie sukałbym już inne rozwiązania (chyba że posłuchać np. Paradigm Studio 60 v.5). Róźnica brzmieniowa pomiędzy kolumnami Focal serią 700 i 800 jest wyraźnie słyszalna, chociaź nowa 700 jest lepsza od starszej, szczególnie góra pasma jest równiejsza i trochę łagodniejsza. Pewną alternatywą może być konfiguracja kolumn, gdzie przody zastosujemy od serii 800, pozostałe kolumny serii 700.

W przypadku wyboru subwoofera zwróciłbym na dwie marki - Velodyne i Rel. Velodyne jest bardziej kinowy, stawia na efekt trochę kosztem kontroli i dokładności. Rel natomiast jest szybki, dokładny, poza filmami, subwoofery Rel świetnie sprawdzają się w muzyce, często stosuje się je w klasycznych systemach stereofonicznych.

Ostatnia sprawa to wybór wzmacniacza do stereo, trochę dziwi mnie wybór lampy. Jeśli podałeś w opisie, źe podoba Ci się dźwięk systemu Nad z Focal, lampa zagra zupełnie inaczej. Zresztą miałbym pewne wątpliwości w kwestii dobrego zasilenia kolumn Focal przez Yaquin.

Serdecznie zapraszam Cię do naszego salonu na odsłuchy, porówniania. Z miłą chęcią możemy porozmawiać i pomóc w doborze optymalnej konfiguracji. Przy zakupie całego zestawu możesz liczyć na atrakcyjną ofertę cenową.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak zawsze Q21 nie śpi i czuwa;-) Paradigmów nie słuchałem ale jakoś ich design mi nie leży. Co do mieszania Focali 700 i 800 to nie wchodzi to w rachubę bo wolałbym mieć wszystko z jednej serii. Co do subwoofera to zastanawiałem się również czy nie pójść w subwoofer z serii 800. Czy może jest dużo gorszy niż np. Velodyne? Dobry Rel to chyba droższy jest i musiałbym dać co najmniej 1000zł więcej. Jeśli chodzi o połączenie Focala z lampą właśnie bardziej podobało mi się niż z tranzystorowym Nadem. Skoro Yaquin nie okiełzna Focali to jaka lampa w rozsądnej cenie da radę?

Brałem również pod uwagę zestaw kolumn Taga Harmony Platinum v.2 (f100, s40, c100 i sw-10). Słuchałem je w kinie i muzyce z moim NAD-em i podobają mi się. A co by Pan powiedział o takim zestawie z Audio Physic?? Jakie połączenie z powyższej firmy byłoby zadowalające mnie??

Prosiłbym również "atrakcyjną ofertę cenową" na priva.

p.s.

Połączenie NAD z kolumnami Focal zapewni Ci otwarte, dynamiczne, przestrzenne, efektowne brzmienie.

Velodyne jest bardziej kinowy, stawia na efekt trochę kosztem kontroli i dokładności. Rel natomiast jest szybki, dokładny, poza filmami, subwoofery Rel świetnie sprawdzają się w muzyce, często stosuje się je w klasycznych systemach stereofonicznych.

Gdzie mogę iść na kurs by tak pięknie opowiadać o sprzęcie audio? Gdzie poczytać o tym jak opisywać dźwięk?

Musiałbyś iść na kurs psychologii sprzedaży, czyli jak wciskać kit klientowi :)

Nad zawsze jest optymalny i zdecydowanie najlepszy (w każdej konfiguracji) a Yaqin oczywiście nie może być dobry, bo tym pewnie nie handlują :)

Musiałbyś iść na kurs psychologii sprzedaży, czyli jak wciskać kit klientowi :)

Nad zawsze jest optymalny i zdecydowanie najlepszy (w każdej konfiguracji) a Yaqin oczywiście nie może być dobry, bo tym pewnie nie handlują :)

A twoim zdaniem Yaqin jest warty uwagi? Trochę czytałem o nim i wiem, że ludzie chwalą go za przyjemne granie i za możliwość "pociągnięcia" wielu kolumn...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.