Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DAC ma sens i jaki?

mikolajmikolajewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam takie urządzenie multimedialne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do tego Yamaha RS500. Mam na nim filmy, muzykę, zdjęcia, programy nagrywane z TV itp. Proszę mi napisać czy wstawienie jakiegoś przetwornika DAC ma sens? Mogę przeznaczyć ok 3-4 tys PLN na taki DAC. Część plików to flac i rozumiem, że w tym wypadku zyskam mając taki przetwornik. Czy przy mp3 będzie bez zmian? przynajmniej minimalnie lepiej? czy nawet gorzej? Jeżeli warto to kupić, to jeżeli również otrzymam propozycję konkretnych urządzeń, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/105007-czy-dac-ma-sens-i-jaki/

Nie żartowałem, pisałem serio:)

To chyba rzeczywiście pomyślę o zamianie skoro jest aż tak źle.

Powiedzcie mi co z moim pytaniem? czyli jaka korzyść będzie z DACa?

Pozdrawiam

to też zależy jaki to przetwornik i co za te 4 tys się dostaje. po znanych markach spodziewał bym się dżwięku za 100 zł i 3900 za marketing. jeśli miał byś okazję to posłuchaj przetwornika od "Polski hi end lampowy". kosztuje parę stówek ponad 4000 ale gra na poziomie cd za co najmniej kilkanaście tysięcy a taka róznice to juz raczej da sie usłyszeć.

Moim zdaniem nawet przy mp3 powinienes uslyszec roznice z zewnetrznym DACem. Tak jak koledzy radza, czesc tej kwoty warto by tez przeznaczyc na jakis fajny wzmacniaczyk a nie pakowac wszystkiego w DAC, chyba ze stopniowo bedziesz zmienial system, tzn rownal w gore (do DACa).

Nie ważne czy mp3, aac, flac, wav i inne - DAC i tak czyta je wszystkie jako PCM (niektóre też DSD), tak że będzie w ten sam sposób działał. Czyli flac (zrobiony z wav) i wav będą tak samo wyglądały jako PCM, a mp3 i aac będą jako PCM z ich uszkodzeniami przy zapisie.

Zastosowanie zewnętrznego DAC to nic innego jak podmiana tego DAC z Playera, zewnętrznym DAC innej (chcemy lepszej) jakości. Da to lepszą konwersję z zapisu cyfrowego na analogowy (DAC= Digital to Analog Converter). Tylko tyle i aż tyle.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• Użytkownicy+

Pytanie, jakie autor tematu ma kolumny, jak ich rozmieszczone w pomieszczeniu itd.? Tu są zazwyczaj największe możliwości poprawy dźwięku, bez wielkich nakładów.

Dac trzeba dobierać przy pomocy odsłuchów, nie da się kupić, wpiąć i z automatu mieć lepszy dźwięk. Dac-e mają swój charakter, który w całości może się okazać niepożądany, pomimo polepszenia niektórych aspektów dźwięku. Jakimś wyjściem, jest zakup dac-a lampowego, gdzie w pewnym zakresie, można korygować dźwięk wymieniając lampy. Jednak to jest zabawa dla nieco zaawansowanego audiofila.

Witaj,

różnicę w jakości dźwięku stosując zewnętrzny przetwornik usłyszysz przede wszystkim przy dobrych jakościowo nagraniach, chociaż także skompresowane pliki będą brzmiały lepiej . Na pewno jednak do amplitunera Yamaha R-S500 nie warto stosować tak drogiego przetwornika. Twój odtwarzacz multimedialny rzeczywiście ma kiepskie wyjście analogowe, jednak jeśli skupisz się na przetwornikach za około 1-1.5 tys. zł., to na pewno wykorzystasz potencjał Twojego systemu.

Spójrz proszę na takie urządzenia jak Arcam rDAC (http://www.q21.pl/arcam-rdac.html), Asus Xonar Essence STU (http://www.q21.pl/asus-xonar-essence-stu.html) czy nawet Cambridge Audio DacMagic 100 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html). Każde z nich spokojnie wykorzysta potencjał Twojego amplitunera.

Zapraszam na odsłuchy, jeśli masz problem z wyborem, zapraszam do wypożyczenia urządzeń i sprawdzenia w Twoim systemie (także jeśli będziesz sobie życzył możesz wypożyczyć przetworniki z wyższych klas i porównać z urządzeniami które zaproponowałem).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do amplitunera za ponad tysiąc złotych DAC za 4 razy tyle?

Do takiego amplitunera to karta muzyczna za 200 zł to max.

Jak będziesz miał wzmak za 4k, to można do niego kupić DAC za jakieś 1500 zł a i to nie więcej.

DAC ze 4k to do kolumn i wzaka za 20k mozna kupić.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

to też zalezy jakie plany na przyszłość. jeśli się planuje pójść wyżej to lepiej zacząć od dobrego daca. kupić kembrydża za 1500 a za chwilę sprzedawać go za 1000 to kompletnie bez sensu

Mając tyle kasy kupiłbym by sobie CD-N500 tylko do muzy jako uzupełnienie dla tego klocka co już posiadasz. Gapless (bo ten twój plastik tego nie potrafi) wszystkie pliki i jeszcze płyty CD. DAC też można ale naprawdę wystarczy jakiś tańszy model na kości Burr-Brown i gotowe, śmiało można brać używany bo tam praktycznie nie ma co się popsuć.

Cd n 500 to kiepski wybor

Naped cd nieporownywalnie gorszy od cd 700

Tor analogowy wlasciwie nie istnieje

Funkcjonalnosc tez zadna bo wejscia na dac nie ma

Przy takim np marantzie na 7004 lezy i kwiczy

Miałem okazję posłuchać cd n 500 i zaskoczył mnie na plus, ale czytałem, że ktoś właśnie pod tą yamahę podpiął daca i się okazało, że poprawa była znaczna jakby specjalnie producent ograniczył jego możliwości bo by się nie sprzedały droższe konstrukcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.