Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy phono stage DIY symetryczny - odsluch

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak ... zawital do mnie benepe z Jackiem na odslucha i lampke singla malta.

Podlaczylisny ... w szranki stanal moj EAR 834p z Marconi ECC81 i phono stage wbudowany w preamp Nakamichi CA-5. Reszta sprzetu w o mnie.

No i ???

Ten nowy symetryk DIY, o ktorym moze benepe cos napisze, dwa klocki, oddzielny zasilacz, lacze wojskowe czolgowe albo samolotowe z lat pwieezmy 70-ych, pelen szacun, we srodku nie wiem co, na niesymetryku transformatory, odjazd po calosci ... i ...

zagralo inaczej niz EAr, ktory macosze nie wypadl z kieszeni.

Jacek stwierdzil ze lampa zgrala zza muslinowj kotary. Perkusja na wysokich lekko zmiekczona, a w DIYu jakby ostrzejsza, wroc ... wyrazniejsza, dokladniejsza. Fortepian podobnie. Scena generalnie podobna. Znaczy roznica tkwi w niuansach, rzecz gustu.

Patrzac na cene tego DIYa wart grzechu.

Natomisat Nakamichi mńiejsza scena, troszke mniej szczegolowy ale za ta kase trzyma klase.

Podumowujac ten DIY wart grzechu, a co to jest ... pytajcie benepe.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

To jest pre oparte na twistedpear retro, dodałem możliwość zmiany wzmocnienia dla MM/MC (mamy trzy opcje MC dla ~0,3mV, MC dla ~0,6mV i MM), jest przełącznik obciążenia (6 pozycji R-load 100R/220R/500R/42kR/47kR/50kR) oraz przełącznik wyjścia RCA/XLR (desymetryzacja sygnału na trafach Lundahl). Zasilanie oddzielnie.

Niedługo pewnie posłuchamy u Miniabyra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panel tylni

Purystom pewnie nie podoba się okablowanie wewnątrz, ale nic nie brumi, więc nie chce mi się skracać i układać.

Odnośnie samego dźwięku to nie chcę pisać bo za mało różnych pre słyszałem, wczoraj u PMCOMP'a było po raz pierwszy poza moim systemem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz tak jak na schemacie to na wejściu masz 94k , które widzi wkładka MM.

Rezystory 493 w RIAA powodują, że jest od 10-100Hz podbicie o 2,5dB.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Oj, wyczuwam podejrzenie o brak umiejętności czytania schematów (w sprawie rload), przyznaję, że krzywej RIAA nie weryfikowałem.

Podając 6 pozycji przełącznika RLoad podałem wypadkową wartość widoczną od strony wkładki.

Ujmując sprawę precyzyjnie - 94k jest stałe, wkładka widzi jeszcze rezystor przełączany przełącznikiem (fotka trzecia, po środku z prawej strony).

Oj, ja Tobie nic nie zarzucam. ;-)

Warto poprawić ten schemat tak by ktoś błędu nie popełnił jak zapragnie poskładać.

Co do RIAA to mimo, że to standard to są często duze odstępstwa w tą czy w drugą stronę.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Hmmm, wydaje mi się że podczas odsłuchów żadnego podbicia basów nie słyszeliśmy w porównaniu do dwóch pozostałych pre. Fakt, że słuchana muza na tej części pasma wybitnie się nie koncentruje, ot jeden kontrabas jedynie i ew. kociołek.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.