Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak HD2 Advance - brak Wasapi w Foobar200

barsiarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś kupiłem Audiotrak Prodigy HD2 Advance, podłączyłem, ale pojawia się problem. Otóż przy ustawieniu w Foobarze "Wasapi Głośniki Envy24 pojawia się komunikat "Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 24-bit / 2 channels" i nic nie gra. Przy ustawieniu "DS Głośniki Envy" czyli bez Wasapi jest ok. Wasapi wgrywałem na nowo i nic. Najnowszy Foobar, najnowsze Wasapi i najnowsze stery do karty. Jeszcze wczoraj na zintegrowanym Realteku grało. Co począć?

• 4 miesiące później...

Temat dosyć stary, ale miałem ostatnio ten sam problem. Znalazłem rozwiązanie i teraz Foobar z kartą Prodigy HD2 Advance DE+ WASAPI gra prawidłowo.

Jakie mam wątpliwości odnośnie rady, abyś ustawił sample rate na 44,1. Otóż przy takim rozwiązaniu nie odtworzysz muzyki która ma sample rate 96KHz lub 192. Będzie wyskakiwał błąd opisany w pierwszym wątku o treści "Unrecoverable playback error: Unsupported stream format" tylko z podaniem innych próbkowań. Ja mam dosyć dużo nagrań we flac-ach 96 oraz kilkanaście albumów 192 oraz całe mnóstwo w 44,1. Przy rozwiązaniu zaproponowanym przez "destiny123" mógłbym odtwarzać tylko to, co jest zapisane jako 44,1. Przy chęci posłuchania muzyki z sample rate 96 trzeba ręcznie w ustawieniach karty włączyć częstotliwość próbkowania na odpowiednią do muzyki. I wtedy Foobar odtwarza ten typ plików. Niestety jest dodatkowa i niepotrzebna zabawa w przełączanie parametrów karty muzycznej na odpowiadający muzyce "sample rate".

Ja rozwiązałem ten problem tak, że kartę ustawiłem na 192KHz. Pozwala mi to słuchać plików z takim próbkowaniem. Dodatkowo zainstalowałem w Foobarze wtyczkę dostępną pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Opis ustawień jest również pod linkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dokładnym wytłumaczeniem co i jak. Ja jednak idę "w górę", tj. wpisałem zmiany próbkowania 44,1 i 96 na 192KHz.

Teraz mogę odtwarzać wszystko bez konieczności zmiany parametrów karty muzycznej. Nie zauważyłem żadnego niekorzystnego wpływu przy ustawieniach "sample rate" do górnej granicy karty (192KHz) dla muzyki z mniejszym próbkowaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

• 1 rok później...

Ja rozwiązałem ten problem tak, że kartę ustawiłem na 192KHz.

Czy przy plikach 44,1 odtwarzanych z wyższą częstotliwością próbkowania słyszysz jakieś różnice? Ja zauważyłem, że przy ustawieniach w Audio Dec 44,1 i 48 słychać z Foobar-a szum nawet po "za pauzowaniu"- aż do chwili wciśnięcia stop. Przy ustawieniach 96 i 192 efekt znika, ale czy takie ustawienia mają jakikolwiek inny(poza likwidacją owego szumienia) sens, gdy 99% plików mam w częstotliwością 44,1? Nie używam WASAPI ani ASIO ze względu na negatywne opinie dotyczące ich sensowności.

Czy przy plikach 44,1 odtwarzanych z wyższą częstotliwością próbkowania słyszysz jakieś różnice? Ja zauważyłem, że przy ustawieniach w Audio Dec 44,1 i 48 słychać z Foobar-a szum nawet po "za pauzowaniu"- aż do chwili wciśnięcia stop. Przy ustawieniach 96 i 192 efekt znika, ale czy takie ustawienia mają jakikolwiek inny(poza likwidacją owego szumienia) sens, gdy 99% plików mam w częstotliwością 44,1? Nie używam WASAPI ani ASIO ze względu na negatywne opinie dotyczące ich sensowności.

Nie odpowiem Ci, bo Foobara i ogólnie Windows do muzyki używałem może tydzień. Zmontowałem mały, tani i cichy komputer tylko do audio z systemem Linux (najpierw Voyage MPD, a od jakiegoś czasu SHADOW Linux. Dźwięk idzie do karty bitperfect, jeśli jest nagrany 44.1 tak jest podawany, a jeśli np. 192 to bez żadnych upsamp;i czy downsampli odtwarzany przez kartę.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.