Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego winyl NIE BRZMI lepiej od CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem do tego upoważniony. Czasem czyta to forum. A co do CD to widać, że przy dobrych realizacjach brzmienie jest rewelacyjne. Słucha się z ogromną przyjemniecią.

Edytowane przez sly30

Nie jestem do tego upoważniony. Czasem czyta to forum. A co do CD to widać, że przy dobrych realizacjach brzmienie jest rewelacyjne. Słucha się z ogromną przyjemniecią.

Masz swoje zdanie na temat vinyl vs cd, a ja też nie pytałem prof. Kulki czy mogę powoływać się na niego na tym forum i nadal twierdzę, że przez swoją "skromność" nie chcesz się przyznać, że to Ty jesteś tym "znajomym" z wieloletnią praktyką w produkcji vinylu? uważam, że powoływanie się na anonimowych expertów jest nieskuteczne Edytowane przez purple2

Już tobie pisałem. Myśl sobie co chcesz. Mylisz się jednak bardzo. Nie mam wiedzy na temat produkcji winyli. Wiem tyle ile od tego znajomego. A tobie radzę zacząć słuchać muzykę, a nie zawracać dupę mailami ludziom od produkcji. Musza mieć z ciebie ubaw.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie chce mi się brać udział w wojenkach z Tobą tak jak było 1,5 roku temu, żeby dostać kolejnego trwałego (na 1,5 roku) bana w tym wątku. Nie wracajmy do tego. Nie ma co tego eskalować, bo ja Ciebie nie przekonam do swoich racji, a Ty mnie do swoich też nie.

To nie ten czas. Z nikim nie wojuję. Mam pozytywny stosunek do wszystkich formatów bo są nośnikami muzyki. Kilka razy pytano mnie skąd taki pozytywny stosunek do winylu i skąd zmiana mojego podejścia. Powiem tak, dotąd winyl traktowałem jako konkurencję dla CD. Chciałem usłyszeć podobny "atak" i dynamikę. Dały mi to tylko najdroższe systemy. Obecnie winyl traktuję jako fajną alternatywę. Bardzo podoba mi się przestrzeń którą generuje. Starannie dobieram wydania. W Krakowie wznowiła działalność giełda płyt winylowych, jest kilka ciekawych komisów. Ostatnio nabyłem świeżutkie wydania Close to The Edge i Lizarda (tym razem w sklepie). Najważniejsza jest muzyka - nie dajmy się zwariować.

Sly, nie ma dobrych odtwarzaczy cd nie dlatego, że producenci się nie przykładają do roboty ale dlatego, że format cd nie nadaje się do reprodukcji dźwięku, z powodu wysokich zniekształceń TIM, które zdecydowanie bardziej wpływają na subiektywny odbiór dźwięku przez człowieka niż thd i szumy, o czym mówi światowego formatu, wybitny polski elektroakustyk prof. Kulka, uchyl rombka tajemnicy, kim jest Twój expert na którego się powolujesz co chwila, a którego istnienie zakwestionowałem?

To są bzdury. Takie same jak ten Pioneer CT-676 który na taśmie metalowej podobno gra na poziomie CD.

Już tobie pisałem. Myśl sobie co chcesz. Mylisz się jednak bardzo. Nie mam wiedzy na temat produkcji winyli. Wiem tyle ile od tego znajomego. A tobie radzę zacząć słuchać muzykę, a nie zawracać dupę mailami ludziom od produkcji. Musza mieć z ciebie ubaw.

ciekawe ilu juzerów nie ma żadnych wątpliwości o istnieniu Twojego experta?

To nie ten czas. Z nikim nie wojuję. Mam pozytywny stosunek do wszystkich formatów bo są nośnikami muzyki. Kilka razy pytano mnie skąd taki pozytywny stosunek do winylu i skąd zmiana mojego podejścia. Powiem tak, dotąd winyl traktowałem jako konkurencję dla CD. Chciałem usłyszeć podobny "atak" i dynamikę. Dały mi to tylko najdroższe systemy. Obecnie winyl traktuję jako fajną alternatywę. Bardzo podoba mi się przestrzeń którą generuje. Starannie dobieram wydania. W Krakowie wznowiła działalność giełda płyt winylowych, jest kilka ciekawych komisów. Ostatnio nabyłem świeżutkie wydania Close to The Edge i Lizarda (tym razem w sklepie). Najważniejsza jest muzyka - nie dajmy się zwariować.

To są bzdury. Takie same jak ten Pioneer CT-676 który na taśmie metalowej podobno gra na poziomie CD.

rozumiem, że kwestionujesz obiektywne parametry i przeciwstawiasz im własne odsłuchy? o TIM i Politechnice Warszawskiej nawet Ci się nie śniło? taśma metalowa ma gorsze parametry statyczne niż cd ale porównywalny TIM, który powoduje subiektywne wrażenie jednakowej jakości obu odsłuchów Edytowane przez purple2
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rozumiem, że kwestionujesz obiektywne parametry i przeciwstawiasz im własne odsłuchy? o TIM i Politechnice Warszawskiej nawet Ci się nie śniło?

Jeśli te same autorytety stwierdziły że CT-676 na taśmie metalowej brzmi na poziomie CD to można im podziękować.

Edytowane przez discomaniac71

A kogo to obchodzi? Każdy sobie może wierzyć w co chce.

Sly, jesteśmy na forum audiostereo a nie w maglu, wiem, że lubisz sobie pogadać, świadczy o tym liczba postów, które popełniłeś przez kilka lat, moje dwieście przy Twoich kilku tysiącach to pikuś

Jeśli te same autorytety stwierdziły że CT-676 na taśmie metalowej brzmi na poziomie CD to można im podziękować.

nie, to nie experci stwierdzili, to już moja broszka Edytowane przez purple2

Owszem lubię sobie pogadać. Ty najwyraźniej też. Tylko twoje wpisy to stękanie, że zawsze coś jest nie tak. Ciągle marudzisz coś o mikrofonach i innych kwestiach na które nikt nie ma wpływu. Równie dobrze można by marudzić, że pada deszcz albo, że zimą jest zimno. No jest i co z tego? A co do produkcji vinyla napisałem czego się dowiedziałem. Wierzę temu człowiekowi, a tobie nie. A to czy ktoś się zgadza z nim, czy wierzy w to co napisałem to mnie nie interesuje. Niech każdy sobie wierzy w co chce jeśli to poprawia samopoczucie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

taśma metalowa ma gorsze parametry statyczne niż cd ale porównywalny TIM, który powoduje subiektywne wrażenie jednakowej jakości obu odsłuchów

Popatrz i to wszystko na CT-676 ;-)

Popatrz i to wszystko na CT-676 ;-)

nie popatrz... tylko posłuchaj !!! chociaż? od kilku lat nie słucham już mojego kaseciaka? może coś się zmieniło? mimo wszystko polecam sacd i vinyl Edytowane przez purple2
  • Redaktorzy

Powiem tak, dotąd winyl traktowałem jako konkurencję dla CD. Chciałem usłyszeć podobny "atak" i dynamikę. Dały mi to tylko najdroższe systemy.

Faktem jest, że trudno uzyskać to tanim kosztem. Ale można osiągnąć potężny atak (chodzi o ten czas narastania sygnału), że słuchacz wręcz podskoczy na kanapie przy tych peakach na płycie. Kilka razy zaobserwowałem to u kilku moich kolegów (starych i nowopoznanych) podczas sesji u siebie. U mojego kumpla analog gra jeszcze lepiej, wręcz wybitnie. Atak jest niesamowity. Mogą mu dorównać jedynie gęste pliki DSD. Z kompaktem jest niestety tak, że za każdym razem słychać ten "kapeć". Jakby ktoś powietrze z koła spuścił tuż przed tym "pier**l...ciem" na które słuchacz czeka. Nie jest źle, ale to nie jest to! Do tej pory żaden system oparty na CD, który słyszałem nie dał mi takiego ataku jak w dobrym analogu. Ale to tylko atak. A gdzie jakość i blask wysokich tonów? Gdzie jest pulsująca życiem średnica? Gdzie ta niesamowita głębia i luz na scenie. Nawet sam Tomasz Zeliszewski z Budki Suflera, który dysponuje kolumnami podobnymi do Sly30, który ma bodajże SMEV i resztę systemu kapitalną - tak powiedział. Kolo ma mnóstwo forsy i mógłby mieć każdy CD świata, a jednak słucha z gramofonu. Dużo by tutaj pisać, ale nie bardzo mi się już chce.

Mogę tylko dodać, że gdyby ktoś, kto "rozumie" analog, złożył koledze Sly30 wybitny tor analogowy (tylko do wejścia w pre, ewentualnie do końcówek mocy), to kolega Sly30 miałby pozamiatane. Po paru dniach nie byłoby już tak miło z płytami CD. Nie piszę tego złośliwie. Wiem co mówię. I wystarczyłaby kwota powiedzmy 35 000 - 40 000zł maksymalnie. I żeby nie było - nie jestem sprzedawcą (handlarzem), ani nic w chwili obecnej nie chcę sprzedać. Jestem hobbystą. Wydaję zarobioną kasę na to hobby. Nie zarabiam tym na życie.

Najważniejsza jest muzyka - nie dajmy się zwariować.

Pełna zgoda. To nas łączy. Sprzęt niechaj nas dzieli, ale muzyka niechaj łączy :)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Gramofony bywają upierdliwe. Ba, nawet są. Ale ma to sens. Odwdzięczają się genialnym brzmieniem. Sam się zastanawiam jak ta stara technologia sprzed prawie 100lat jeszcze gra i nie wylądowała w muzeum.

• Redaktorzy

Sly30,

Sa dwie mozliwosci. Pierwsza optymistyczna: slyszales wybitne gramofony, ktore nie byly skalibrowane przez eksperta. Sporo takich systemow slyszalem i rzeczywiscie mimo wielkich kwot nie gralo.

Druga mozliwosc, pesymistyczna. Brak dobrego sluchu, ale ciebie absolutnie o to nie podejrzewam. Spotkalem jednak w swoim zyciu trzech audiofili nieslyszacych. Nie mieli drygu do tego hobby. Powinni zajac sie wedkarstwem albo motocrossem, bo do audio nie mieli powolania.

Byles w koncu u Rogera Adamka w nowym salonie? Puscil jakas czarna plyte?

Słyszałem wiele gramofonów z górnej półki i 2 z nich grały dobrze. Ale dobrze to nie znaczy, że lepiej niż cyfra. Dobrze zagrał Techdas i topowy Avid. Było faktyczne dobrze, ale żadnych cudów nie było słychać. Po prostu dobre granie + pykania i małe trzaski.

• Redaktorzy

Dziecinada...

Konkretny i wymowny komentarz.

Masza, dobrze pamiętam? Czy czasami Tobie kilka lat temu w jakimś warszawskim sklepiku audio nie podmienili wkładki Denon 103 i wcisnęli Sumiko Pearl jako rozwiązanie problemu, że gramofon nie chciał grać? Jeśli pomiłem osoby, to przeproszę. Jeśli nie pomyliłem się, to te 2-3 lata temu byłeś jeszcze w analogowym lesie. Nie jest ładnie kpić z ludzi.

• Redaktorzy

Dobrze zagrał Techdas i topowy Avid.

Jaka wkładka tam była i jakie ramię? Preamp? Jeśli wkładka MC LO, to czy były tam trafa? Jeśli tak, to jakie? Co z przewodem IC od trafa do pre? Czy przewód miał dopasowaną pojemność do wejścia pre, o ile było to wejście pre MM 47kohm?

Edytowane przez kangie

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Konkretny i wymowny komentarz.

Masza, dobrze pamiętam? Czy czasami Tobie kilka lat temu w jakimś warszawskim sklepiku audio nie podmienili wkładki Denon 103 i wcisnęli Sumiko Pearl jako rozwiązanie problemu, że gramofon nie chciał grać? Jeśli pomiłem osoby, to przeproszę. Jeśli nie pomyliłem się, to te 2-3 lata temu byłeś jeszcze w analogowym lesie. Nie jest ładnie kpić z ludzi.

Tak, to mnie tak przekręcono.

Ja wcale nie kpię z nikogo i nie uważam siebie za jakiegoś analogowego znawcę.

Za dziecinadę uważam przekonywanie na siłę nieprzekonanych do nieprzekonanego :)

Ile jeszcze można klepać w kółko to samo?

Przypominam, że podobny, sąsiedni wątek trwa już 10 lat i... nic.

• Redaktorzy

Dobra, przesadziłem wyciągając jakieś brudy sprzed kilku laty. Masza, sorry. Sam jeszcze niedawno nie kumałem analogu, miałem kilka niezłych wpadek i też nie uważam się za znawcę. Ale słyszałem to i owo...

Masz rację. Nie ma co przekonywać na siłę. Moja łopatka lepsza od Twojej, bo czerwona i sztywniejsza ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi