Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej, dawnej, instrumentalnej za 1000zł - 1500zł

Przem_50265

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od paru dni staram się znaleźć jakieś informacje na temat tanich zestawów, które dobrze odtwarzałyby muzykę klasyczną i dawną, ale w zasadzie większość porad odnosi się do basu, stąd nie wiem nawet, w jaką firmę iść, jeśli chodzi o wzmacniacze (Denon, Rotel?), nie mówiąc już o kolumnach i odtwarzaczu CD.

Chciałbym wydać na taki zestaw maksymalnie 1500 zł, ale wolałbym 1000 zł ;)

Dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

Muzyka dawna, jak, mym zdaniem żadna inna, o czym wiesz zapewne, jest sumą niezwyklej subtelności brzmień, barw, pogłosów, rezonansów, artykulacyjnych smaczków. I one właśnie stwarzają spore wymagania systemowi.

Śmiem twierdzić, że w tej cenie możesz mieć namiastkę dobrego brzmienia kupującużywane słuchawki (nowe 1000-1500). Wszelkie kombinacje w ramach tego budżetu nie mają, niestety, szans.

Rzecz jasna, żaden, nawet najdoższy sprzęt nie zabrzmi jak głos Simone Kermes, viola Savala, fortepiano Andreasa Staiera, ale niech sie zbliża, zatem może lepiej poczekać, doskładać...warto.

Muzyka dawna, jak, mym zdaniem żadna inna, o czym wiesz zapewne, jest sumą niezwyklej subtelności brzmień, barw, pogłosów, rezonansów, artykulacyjnych smaczków. I one właśnie stwarzają spore wymagania systemowi.

Śmiem twierdzić, że w tej cenie możesz mieć namiastkę dobrego brzmienia kupującużywane słuchawki (nowe 1000-1500). Wszelkie kombinacje w ramach tego budżetu nie mają, niestety, szans.

Rzecz jasna, żaden, nawet najdoższy sprzęt nie zabrzmi jak głos Simone Kermes, viola Savala, fortepiano Andreasa Staiera, ale niech sie zbliża, zatem może lepiej poczekać, doskładać...warto.

Wiem, że aby satysfakcją słuchać tego typu muzyki, powinienem kupić wyrafinowany sprzęt i mam zamiar na taki odkładać, ale potrwa to jakiś czas, niestety.

Dlatego chciałbym od czegoś zacząć (w tym momencie zadowalam się kartą dźwiękową Creativa i głośnikami tejże firmy), bo CD w laptopie padło, a szkoda mi pieniędzy na system mikro (choćby Denona d-m39).

Dlatego chciałbym złożyć z niedrogich używanych komponentów coś, co przy muzyce tego typu się sprawdzi i parę lat posłuży (aż uda się uciułać na coś lepszego).

Np. Denon PMA 560 czy może Rotel RA931AX MKII czy też jeszcze coś innego?

Denon DM-39 lub Yamaha Pianocraft.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

zgadzam sie z "Bob budowniczy" zlozyc sprzet w tych pieniadzach i do tego ma odtwazac muzyke klasyczna to bylby cud, ale mam pomysl przejdz sie do jakiegos sklepu i popros o prezentacje sprzetu w tym budzecie lub blisko tej ceny nawet jak zestaw przekroczy Twoj budzet a Ci sie spodoba to poszukaj modeli starszych jesli cos Ci zloza i posluchasz na wlasne uszy bedziesz wiedzial jaki jest Twoj kierunek w poszukiwaniu sprzetu powodzenia

Ja np. nie mogę kompletnie przekonać się do słuchania na poważnie muzyki na słuchawkach (mam tylko w przenośnym playerku). Polecanie komuś słuchawek, gdy pyta o zestaw, to jak pytającemu o telewizor sugerować oglądanie na iPodzie.

Też podpisałbym się pod Tannoy M1, a z obecnie proponowanych tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wzmaków, warto dowiedzieć się więcej o Arcamie lub Musical Fidelity E10. Źródło przy tym budżecie - to niech CD player będzie sprawny przede wszystkim. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Może jakiś konkret:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cd dobrze brzmiący i trwały, kolumny z tekstylną kopułką; o wzmacniaczu można poczytać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Stasiu, rozumiem Twoja fobię słuchawkową, sporo ludzi na tym forum pisze o Tym, ale sa i tacy a jest ich wielu, którzy nie tylko z powodów finansowych, ale w poszukiwaniu znakomitego dźwieky siegaja po nauszniki. Porównanie z i Podem nie jest ani trafione ani śmieszne. Może być wręcz odwrotnie - olbrzymia scena, potężny dźwięk, znakomita selektywność, wspaniała barwa...

Oczywiście, by było jasne, uważam iż absolutna wiekszość słuchawek to chłam ( słucham kolejnych wynalazkow w mp3store i nie tylko), a ceny szystkich to zmowa cenowa producentów, ale i tak, paradoksalnie, jest to najtańsza droga do dobrego dźwięku.

Podobnie jak Terrapin polecam mini (Y.Pianocraft, Denon), ale to zestawy raczej dla kobiet, kogoś kto wyklucza ryzyko złego zestawienia, niechętnego poszukiwaniom...

Powyżej Audioburrak rzucił garśc konkretów. Jeśli można, znam sławę Tannoyów jedynek i dwójek, sluchałem tego kiedyś przez miesiąc - po chwili zadowolenia - ogromny niedosyt. W przypadku kolumn, głownego czynnika brzmienia - szukaj wyżej!!!

Bob, żeby nie kontynuować tematu mojej fobii, zauważ, że autor pyta o zestaw, czyli w tej cenie też musisz mu zaproponować oprócz słuchawek sensowny wzmacniacz, no i jakieś źródło. Efekt będzie imho porównywalny, jeśli chodzi o jakość. W każdym razie rzuć też jakieś konkrety. Ja mam fobię, ale z drugiej strony to chętnie jakiś budżetowy lampowy wzmacniacz słuchawkowy bym przetestował. Z fobiami trzeba walczyć. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Przem. Przepraszam, nie doczytałem w Twoim drugim poście, że nie chcesz zestawu mini. :-( Szkoda, ale Twoja wola.

W tej sytuacji mogę Ci poradzić następujące wyjście: nie kupuj odtwarzacza CD!

Jeżeli dotąd słuchałeś z laptopa i taka opcja jest nadal możliwa, to zastanów się nad graniem z plików (napęd w laptopie trzeba wymienić). Kupienie DAC-a USB (nawet nowego, np. Arcam rPac kosztuje kilkaset zł i ma dodatkowo fajny wzmacniacz słuchawkowy) ma większy sens, niż wywalanie kasy na jakiegoś rozklekotanego cedeka.

Zostanie kwestia wzmacniacza i kolumn. Do muzyki dawnej super zestawem byłby np. stary Creek i Eposy. Polecam, bo miałem. Nie wiem, czy do dostania w takim budżecie. Ale stare Rotele, Marantze, Nady też fajnie grały.

Nie daj sobie tylko wmówić, że najważniejsze są kable i że sprzęt jakiejś firmy z definicji nie nadaje się do muzyki, którą słuchasz. Każdej firmie zdarzały się lepsze lub gorsze modele i nie każda kombinacja wzmacniacza i kolumn gra dobrze.

Słuchawki to bardzo rozsądna propozycja. W zakładanym budżecie zmieściłbyś się z naprawdę dobrym sprzętem DAC/amp + słuchawki (nowe AKG K-701 kosztują poniżej tysiąca). Ale nie każdy lubi słuchawki, sam nie jestem entuzjastą takiego słuchania.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Przepraszam, nie doczytałem w Twoim drugim poście, że nie chcesz zestawu mini.

Mogę chcieć takiego małego Denona (nawet, jeśli to rozwiązanie dla kobiet ;)), jeśli np. ktoś powie mi, że nie odbiega on jakościowo od używanego zestawu z dużymi kolumnami. Czytałem sporo opinii mówiących, że każda mikro wieża zawsze będzie gorsza od używanego zestawu za nawet 500 zł.

Generalnie mikrowieże mają wyglądać, nie grać. Ale Denony serii DM i Pianocrafty są wyjątkiem, po prostu świetnie grają i tyle. Kupujesz, włączasz i masz kupę frajdy z muzyki. Ale uwaga: nie nadają się do nagłaśniania dyskoteki i ich bas nie będzie Ci powiewał portkami. Przy wielkiej symfonice nie spodziewaj się, że filharmonicy berlińscy zmaterializują Ci się w pokoju.

Ale wszystko zagrają z kulturą i zaangażowaniem, tyle, że nie kosztują 500 zł, tylko ciut więcej.

Zestaw DAC - wzmacniacz - głośniki jest bardziej "rozwojowy": możesz pobawić się wymieniając elementy wraz z powiększaniem się budżetu. To też niestety droga w stronę audifilizmu, czasem ciężko uleczalnego :-P

Btw. Jak duże masz pomieszczenie?

Jak duże masz pomieszczenie?

Pewnie niecałe 20m2 (nie ma mnie teraz w mieszkaniu, nie policzę). DAC brzmi ciekawie, ale muszę przyznać, że mam chyba ochotę na sprzęt "osobny". Na audiofilizm pozwolę sobie z czasem, teraz potrzebuję czegoś na - powiedzmy - przeczekanie.

Czyli ten mały Denon nie jest zły? Może to i dobre rozwiązanie by było, bo na poszukiwania czas przyjdzie, gdy będzie większy budżet.

A lepszy Denon czy Yamaha? ;)

Pewnie niecałe 20m2 (nie ma mnie teraz w mieszkaniu, nie policzę). DAC brzmi ciekawie, ale muszę przyznać, że mam chyba ochotę na sprzęt "osobny". Na audiofilizm pozwolę sobie z czasem, teraz potrzebuję czegoś na - powiedzmy - przeczekanie.

Czyli ten mały Denon nie jest zły? Może to i dobre rozwiązanie by było, bo na poszukiwania czas przyjdzie, gdy będzie większy budżet.

A lepszy Denon czy Yamaha? ;)

Jak myślisz o wieży, może kup sobie samą jednostkę np. denona rcdm 39, yamaha 550 i to tego jakieś małe monitory. Łącznie zapłacisz 300zł więcej a będziesz miał lepszy dzwięk.

i to tego jakieś małe monitory

Jakie?

Jest na allegro parę zestawów Denona już podmienionych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może coś używanego osobno?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon czy Yamaha? ;)

... oto jest pytanie ;-) Nie pomogę, bo nie wiem. Córce kupiłem kiedyś Pianocrafta a sobie, całkiem niedawno, Denona jako dodatkowe grajło do pracy. Oba grają fajnie, ja wolę Denona. Ty być może wybrałbyś Yamahę.

Jak na "przeczekanie", to może kup jak najtaniej Denona z oryginalnymi monitorkami? Pomysł z wymianą monitorów bardzo dobry, ale chyba trzeba by pójść trochę w górę z budżetem, żeby różnica była istotna. Ale to tylko moja teoria, bo nie słyszałem DM 39 z niczym innym niż kolumienki z zestawu. Myślałem początkowo o wymianie, ale raczej na coś w rodzaju Monitor Audio albo wyższy model Tannoya.

Z podanych przez Ciebie linków: Mission zawsze robił fajne głośniki, Tagi nie znam.

Oba grają fajnie, ja wolę Denona

Dlaczego?

Nie mam szans odsłuchać Yamahy, w moim mieście jej nie znalazłem, więc wnikliwsza opinia byłaby mile widziana :)

A bo ja wiem? Znajomy ma wcześniejszy model Denona i jego dźwięk wydał mi się bardziej "zdecydowany" od znanej mi Yamahy, więc kupiłem sobie Denona.

Mogę w weekend postawić obie wieżyczki obok siebie, posłuchać i napisać co mi się wydaje, ale po pierwsze Yamaha córki to chyba już nieprodukowany model, a po drugie: to co mnie się podoba, nie musi podobać się Tobie. Różnice, jeżeli są, nie wpłyną moim zdaniem na frajdę czerpaną z muzyki. Życia Ci nie starczy, żeby przesłuchać wszystkich fajnych nagrań i to jest realny problem, a nie "Denon czy Yamaha" ;-)

No dobra, kupiłem Denona, przekonam się w piątek cóż to takiego :) A w międzyczasie postaram się uzbierać na coś poważniejszego.

Dziękuję wszystkim za porady.

Gratulacje! Napisz, jak Ci się podoba.

Nie wiem, czy zakupił już autor kolumny, ale do tego typu muzyki szukałbym angielskich Castle Acoustics (osobiście znam Avon, Harlech s1 i Howard). To kolumny o pięknej barwie, grające głównie średnicą. Instrumenty drewniane, gitary, strunowe brzmią na nich wyśmienicie, podobnie jak i wokale. Łatwe do napędzenia. Szukałbym na ebay.co.uk. Swoje pierwsze poważne kolumny Castle Avon kupiłem tam za 100 funtów.

Powrót po dłuższej przerwie...

Idź ze wszystkim w "Vintage" :-)

Luxman, Marantz.. sprzęty z lat 70-tych, 80-tych.

Za niewielkie pieniądze otrzymasz gęsty, ciepły, fajny dźwięk i jednocześnie wspaniały wygląd godny współczesnych, nieraz makabrycznie drogich konstrukcji.

..tutaj po dopieszczeniu sprzętu, odrestaurowaniu, można już tylko i wyłącznie zyskać!

Jak Ci nie zasmakuje brzmieniowo to sprzedasz nawet sporo drożej niż nabyłeś :-)

..ale z reguły dobry Vintage ( w sensie modelu ) to do muzyki dawnej jak w mordkę strzelił, gwarantuję :-))

Udanych łowów....

PS. O kondensatory w tak starych sprzętach bym się również nie martwił.. dawniej potrafili :-)

Piszę to z doświadczenia bo sam posiadam ( głównie dla waloru estetycznego ) vintage :-)

W moich Marantzach kondensatory do dziś trzymają pojemność sycąc uszy fajnym, kremowym dźwiękiem :-)

• 5 tygodni później...

Polecam tak jak Terrapin Yamahę Pianocraft model E 810 można używany za 1100zł nawet taniej kupić używany. Gra naprawdę rewelacyjnie i w dodatku ładnie wygląda.

Dokładnie tak jak napisał kolega thomassek. Na popularnym portalu aukcyjnym sprzedaję DUAL CL-160. Jestem przekonany, że byłbyś z nich więcej niż zadowolony . :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Dodam od siebi.

Poszukaj NADa. Jesli będziesz miał trochę szczęścia znajdziesz model 317 który jest bardzo udaną konstrukcją.

Co do kolumn to trochę ciężej, bo za kilka zł nic fajnego nie kupisz,a le szukał bym coś w vintage.

później sobie dozbierasz to i cd do nada kupisz, a kiedyś moze i tuner. Będziesz miał fajny zestaw który do klasyki pasuje jak ulał.

Taki and grał u mnie z B&W dm602.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.