Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Brałem pod uwagę ten przetwornik, nawet zamieściłem tutaj wspaniały projekt na TD15M i tubka seos, opracowanego przez norweskiego akustyka,....ale wolałem sprawdzony projekt Hiragi, opracowany do współpracy z szerokim falowodem, po prostu to mi najbardziej pasowało i projekt jest bardzo rozwojowy i uniwersalny pod względem użycia komponentów.

10155105_1482787005287748_6817359947364387302_n.jpg

Wykonane wg mojej bryły basowej.

Rozważałem tego AE TD do moich odgród , ale w końcu wybrałem aktywne zasilanie i głośnik grający równo do 25 Hz.

Te duże sztywne 15 -ki mają słabą efektywność poniżej 50-80 Hz.

Wygrzej dobrze te Alteci , pojawi się niższy bas ...;))

Edytowane przez cybant

rafaell

na pewno nie mam tej płyty winylowej , słucham z serwera zgrane albumy Led ZeppelinII kiedyś kupiłem chyba USA wydanie cd gold 24k nie pamiętam kto wydał brzmi dobrze i mam koreańskie 24k do dupy rzeźnia

Magnepan

to są bardzo podobne gramofony wiesz doskonale że jak dasz tą samą wkładkę różnice będą nie wielkie, voyd 3 silniki jest bardzo dynamiczny tak jak idlery

Jak myślisz że te 110V 60Hz przekładane na nasze 230V 50Hz może robić aż taką różnicę? Bo nie tylko przewaga technologiczna USA z tamtych lat.

Różnie z tymi płytami jest; mam Czeska Niemena z tamtych lat i na wkładce ze szlifem TM i napędem liniowym jest po prostu zarąbiście.

Rafaello, dżwięk to nie sprawa napięcia [110V ] tylko lepszych urządzeń w studio oraz dokładniejszej - staranniejszej

obróbce dżwiękowej.

Rafaello, dżwięk to nie sprawa napięcia [110V ] tylko lepszych urządzeń w studio oraz dokładniejszej - staranniejszej

obróbce dżwiękowej.

Może faktycznie taśma nagrana na amerykańskim lampowym Ampexie to nie to samo co europejski Studer czy brytyjski Ferograph?

Problem z LZII polega na tym ze oni nagrywali płytę w europie w krajach skandynawskich :)

Tak że tyle tego z USA co taśma matka i robienie matrycy do tłoczenia.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafaell

na pewno nie mam tej płyty winylowej , słucham z serwera zgrane albumy Led ZeppelinII kiedyś kupiłem chyba USA wydanie cd gold 24k nie pamiętam kto wydał brzmi dobrze i mam koreańskie 24k do dupy rzeźnia

Magnepan

to są bardzo podobne gramofony wiesz doskonale że jak dasz tą samą wkładkę różnice będą nie wielkie, voyd 3 silniki jest bardzo dynamiczny tak jak idlery

Ok, masz dużo racji że mogą zagrać podobnie chociaż nie wiem czy AR nie będzie miał pewnej przewagi z uwagi na fakt

że chasis AR jest zbudowany z bardzo twardego drewna którego nazwy nie pamiętam i jest dość a nawet bardzo ciężki

jak na gramofon w obudowie drewnianej [ coś ok.30 kg] . Sam silniczek jest malutki ponieważ talerz napędzany jest

paskiem - prawie 0 niepożądanych wibracji i piękny akustyczy dżwięk .Amerykanie oszaleli na punkcie AR i znawcy

tego brandu twierdzą że potrafi zagonić Linn Sondek w kozi róg a to jest trudną i niełatwą sztuką do zrobienia.

Edytowane przez Magnepan

Rozważałem tego AE TD do moich odgród , ale w końcu wybrałem aktywne zasilanie i głośnik grający równo do 25 Hz.

Te duże sztywne 15 -ki mają słabą efektywność poniżej 50-80 Hz.

Wygrzej dobrze te Alteci , pojawi się niższy bas ...;))

Wygrzewam,...;0),...żona chodzi i trzaska drzwiami, a dzieciak w słuchawkach rżnie na komputerze w swoim pokoju zamknięty,... czyli wszystko w porzo,...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wygrzewam,...;0),...żona chodzi i trzaska drzwiami, a dzieciak w słuchawkach rżnie na komputerze w swoim pokoju zamknięty,... czyli wszystko w porzo,...

Kup uszczelki do okien, oklej nimi kolumny złącz i podłącz w przeciwfazie , będzie cicho a głośniki wygrzeją się szybciej...;)))

Mówię poważnie...;)))

chociaż nie wiem czy AR nie będzie miał pewnej przewagi z uwagi na fakt

że chasis AR jest zbudowany z bardzo twardego drewna którego nazwy nie pamiętam i jest dość a nawet bardzo ciężki

Po słojach i mikro dziurkach wygląda że to dębina amerykańska (angole swoją wymłócili i importowali) która jest ciężka co by się zgadzało z twoim opisem.

Może faktycznie taśma nagrana na amerykańskim lampowym Ampexie to nie to samo co europejski Studer czy brytyjski Ferograph?

Problem z LZII polega na tym ze oni nagrywali płytę w europie w krajach skandynawskich :)

Tak że tyle tego z USA co taśma matka i robienie matrycy do tłoczenia.

Rafaell zapomniałeś dodać doskonałego Revoxa, w każdym bądż razie robiłem wielokrotne próby na płytach tłoczonych

Stanach i Europie oraz CD które grały lepiej. Taki przykład; mam Keitha Jaretta który nagrywa dla ECM'u w wydaniu amerykańskim i niemieckim i jest róznica na korzyść amerykańskiego tłoczenia - pełniejsze brzmienie. A przecież matka

jest made in germany więc o co chodzi ? Przecież nie nagrywali matkę na matkę USA [ tak myslę bo byłby to absurd ]

tylko tłoczyli z matki niemieckiej.Wychodzi na to że studia amerykańskie robią to po prostu lepiej !!!.

NOWOCZESNE WZORNICTWO W NOWYCH TUBACH -ZINGALI

AUDIO NOTE DLA TRADYCJONALISTOW

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oj stolarze,...;0), to jest orzech amerykański barwiony, ładne meble , łatwy w obróbce, twardy i bardzo stabilny sezonowo.

Azus, może i jest tak jak mówisz bo dąb lub orzech mają podobną strukturę i ścicłość włókien.

Tak przez moment myślałem o sekwoi ale tego nie jestem pewien.

tAK GRA DOBRY SPRZET TUBOWY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus, może i jest tak jak mówisz bo dąb lub orzech mają podobną strukturę i ścicłość włókien.

sekwoja jest iglasta, a za tym idzie miękkość słojów, z twardszych, iglastych, to modrzew (daglezja), ale nie tak twarde jak liściaste, z egzotyków to heban twardy, a tak wszystko miękkie, bo szybko rosną i nie tworzy się gęsty przyrost.

Rafaell zapomniałeś dodać doskonałego Revoxa

Revox to jest produkt Studera robiony dla "cywili", niby studyjny rodowód ale jednak nie to samo :)

tAK GRA DOBRY SPRZET TUBOWY

No cóż, jeśli to jest twoje granie to powinieneś sobie sprawić jakieś tuby. A dlaczego nie kupisz kolumn od Azusa skoro to takie dobre tuby? Ceny ma chyba rozsądne a i wykonanie dobre.

Oj stolarze,...;0), to jest orzech amerykański barwiony, ładne meble , łatwy w obróbce, twardy i bardzo stabilny sezonowo.

Nie to jest dąb amerykański farbowany na kolor orzech :)

A dlaczego nie kupisz kolumn od Azusa skoro to takie dobre tuby? Ceny ma chyba rozsądne a i wykonanie dobre.

Zlituj się nad Azusem :)

Poza tym chcesz wsadzić 15" potwory na 16m2?

Jeśli bez problemu zagłębisz paznokieć to jest to orzech, jeśli ślad paznokcia ciężko zostawić to raczej dąb.

Ale moment, moment….mirek podaje przykład jak to mądry i muzykalny naród Japoński wstawia wielkie tubowe kolumny do malutkich pokoików i że to są prawdziwi malomani, super audiofile itd. Poza tym szuka dobrych kolumna za małe pieniądze. Tak więc oferta Azusa spełnia wszystkie jego oczekiwania. Co więcej, Azus pewnie może zrobić wersję w piano black, więc zupełnie nie rozumiem czego mirek szuka i dlaczego nie zamówi kolumn u Azusa?

Edytowane przez sly30

Sylwek , ty wiesz dlaczego japończycy kupują tubowe kolumny lub takie które rozpraszają dzwięk jak np.German Physiks .......bo z uwagi na małe pomieszczenie chcą uzyskać brzmienie jak w sali koncertowej. To nie jest żart - takie są fakty.

Edytowane przez Magnepan

Ale moment, moment….mirek podaje przykład jak to mądry i muzykalny naród Japoński wstawia wielkie tubowe kolumny do malutkich pokoików i że to są prawdziwi malomani, super audiofile itd. Poza tym szuka dobrych kolumna za małe pieniądze. Tak więc oferta Azusa spełnia wszystkie jego oczekiwania. Co więcej, Azus pewnie może zrobić wersję w piano black, więc zupełnie nie rozumiem czego mirek szuka i dlaczego nie zamówi kolumn u Azusa?

JUZ WYBRALEM AUDIO NOTE ( AN/E Spe HE ) BLACK-PIANO,TERAZ TYLKO MUSZE ZNALESC UZYWANE W TYM KOLORZE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spora ilość kolumn German Physiks właśnie sprzedawana jest na rynek japoński i stąd ta informacja o ' zrobieniu małego pomieszczenia ' do rozmiaru salki koncertowej . Japońscy audiofile nie słyszą inaczej ale chcą mieć w 12m2 co najmniej salę przeniesioną z jazz klubu - tu tkwi cała prawda.

Edytowane przez Magnepan

JUZ WYBRALEM AUDIO NOTE ( AN/E Spe HE ) BLACK-PIANO,TERAZ TYLKO MUSZE ZNALESC UZYWANE W TYM KOLORZE

Ukryta Zawartość

Fajnie, tylko, że to może potrwać ze 20 lat nim trafi się okazja w cenie, którą zaakceptujesz… :-)…ale, moment, moment…miały być tuby, bo takie dobre, a ty nie kupujesz tub tylko klasyczne kolumny?

Ukryta Zawartość

Jeśli bez problemu zagłębisz paznokieć to jest to orzech, jeśli ślad paznokcia ciężko zostawić to raczej dąb.

Dąb ma kanaliki o wiele większe niż orzech przyjrzyj się, aby otrzymać taka politurę lakierniczą musisz stosować lakier wypełniający, do orzecha nie musisz wystarczy więcej lakieru.

Robiłem kiedyś plinty, elegancko wylakierowane na wysoki połysk, przyszedł do mnie kolega,...był na etapie lakierowania jachtu i potrzebował twardego lakieru i sprawdził lakier na mojej plincie,.....swoim twardym kopytem, ale byłem wciekły,....musiałem poprawiać,.....gdzieś ten gramofon w Warszawie gra z tą dziurą.

Fajnie, tylko, że to może potrwać ze 20 lat nim trafi się okazja w cenie, którą zaakceptujesz… :-)…ale, moment, moment…miały być tuby, bo takie dobre, a ty nie kupujesz tub tylko klasyczne kolumny?

Czytaj ze zrozumieniem!

Mirek na razie nie kupuje on WYBRAŁ a teraz jest dopiero na etapie znajdowania; zrozum; musisz być cierpliwy ;)

Nie klasyczne! AN to wysokoskuteczne kolumny do pokoju 15m2 jedyne dobre ,ktore musza stac blisko sciany tylnej i ktore tez maja dobry bas!to jedyne kolumny wysokoskuteczne ktore w moim pokoju moga dobrze zagrac!

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie klasyczne! AN to wysokoskuteczne kolumny do pokoju 15m2 jedyne dobre ,ktore musza stac blisko sciany tylnej i ktore tez maja dobry bas!to jedyne kolumny wysokoskuteczne ktore w moim pokoju moga dobrze zagrac!

To fakt to nie są klasyczne głośniki " burczy basy".

Słyszałem je w dobrym zestawieniu, i faktycznie są świetne w małym pokoju .

Mają pie....nięcie jak na taki mały głośnik;)))

Mirku , może lepiej je sobie złożyć....wyjdzie prawie jak za używane, a skrzynki mogą być jakie tylko zamarzysz..;))

http://www.ankaudiokits.com/newSpkr.html

• Pokaż nowe odpowiedzi