Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

nie muszą - ale to akurat bardzo źle gra

Tak..., a Ty akurat sluchales tych studyjnych Buckingham-ow Tannoy-a i wiesz jak graja. Oj..., jacy Wy jestescie czasami zabawni.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

dałem ci przykład Harbetha - zupełnie inny kierunek przegięcia niż twoje tubki

Audio proszę Cię nie piernicz,Natural Soud to jest Harbeth,głośnik posiadający najwierniejszą średnice na Ziemi,reszta pasm doskonale jej towarzyszy. Jak odwołujesz się do muzyków to zaproś na odsłuch skrzypka i zaprezentuj mu skrzypeczki z JMLaba a potem z Harbetha. To jest firma ,która wyewoluowała z projektu Ls 3/5a BBC tam głos jest priorytetem,jeśli z nim głośnik doskonale radzi, to reszta to jest chleb z masłem. Słyszałeś jak na modelu 40.1 brzmi symfonika?jeśli nie to spróbuj, jest to niesamowite przeżycie. Jedyny model 7 jest skrojony w innej estetyce,cieplejszej,wolniejszej, pisanie o Harbeth,że to muły,świadczy o katastrofalnym połączeniu tych paczek z nieudolną elektoniką. Harbeth są jak lupa, jak coś skaszanisz to to usłyszysz.

harbeth ma rewelacyjną średnicę. potwierdzam. i tylko średnicę. :)

dla mnie to zdecydowanie za mało

wrzuć mu ostry metal to zobaczymy jak się zapluje... :)

nawet przy wybitnie czystej elektronice - po prostu nie nadąży i padnie przestrzeń

mało jest głośników, które są w stanie równocześnie utrzymać wysoki poziom jakości wszystkich parametrów:

wierności, szybkości impulsów, przestrzeni, pasma itd., itp. - można mnożyć

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

harbeth ma rewelacyjną średnicę. potwierdzam. i tylko średnicę. :)

dla mnie to zdecydowanie za mało

wrzuć mu ostry metal to zobaczymy jak się zapluje... :)

nawet przy wybitnie czystej elektronice - po prostu nie nadąży i padnie przestrzeń

mało jest głośników, które są w stanie równocześnie utrzymać wysoki poziom jakości wszystkich parametrów:

wierności, szybkości impulsów, przestrzeni, pasma itd., itp. - można mnożyć

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ja na moich Harbs i lampie odpalam czasem tzw łojenie np FLC,Metallica, GnR, bywa że i Slayer i łoi jak ta lala. audio,powiedz mi za jaką ilość(procentowo) w przekazie odpowiada średnica? i kto powtarza ciągłe brednie o nieakceptowalnych u Harbetha skrajach pasma?toż to absurd. Jakich modeli i w jakim set-up słuchałeś?może tam coś było skaszanione?

audiograde,..napisz coś o swoich doświadczeniach, z kolumnami,....jakie mają zalety i wady w zaletach,... nie piszę złośliwie, masz doświadczenie, podziel się, nie musisz pisać o swoich kolumnach,..napisz które Cię urzekły brzmieniem;0),..co słuchałeś.

ludzie naprawdę słuchają różnych rzeczy :) różnych konfiguracji i software :)

powiem tak - 95% tego co słyszę gdzieś przy okazji - nie chciałbym mieć (niezależnie od ceny!) - i to jest ważne :)

Metalika i reszta przytoczonej przez ciebie ferajny - to słaby przykład.

mało jest zespołów metalu, które przykładają wagę do jakości swoich nagrań :)

btw - metalu słucham sporadycznie :)

naprawdę rozumiem twoje zafascynowanie harbethem....

ale widać - wciąż jeszcze jestem za młody :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ja na moich Harbs i lampie odpalam czasem tzw łojenie np FLC,Metallica, GnR, bywa że i Slayer i łoi jak ta lala. audio,powiedz mi za jaką ilość(procentowo) w przekazie odpowiada średnica? i kto powtarza ciągłe brednie o nieakceptowalnych u Harbetha skrajach pasma?toż to absurd. Jakich modeli i w jakim set-up słuchałeś?może tam coś było skaszanione?

No bo niski bas np. w SHL5 to raczej na papierze jest. A zeby nikt za doslownie nie odebral to w ... specyfikacji. Chcialbym zobaczyc charakterystykę z prawdziwych pomiarów.

Tez mi sie wydawalo, ze mozna na nich łoić hard rocka i inne ze stopą basową. Dopóki nie posłuchałem papierowych głośników o dużych średnicach np. od Alteca. Moim zdaniem bas lepszy i od JBLa.

A i kontrabas brzmi na nich jak ... kontrabas i czlowiek nie musi sie zastanawiac, czego jest za malo ... pudla czy struny. Tam wszystkiego jest tak jak byc powinno.

Napisz prosze jakich ostatni wysokoskuteczych glosnikow, na czym i gdzie sluchales to wtedy podyskutujemu nt. jakosci basu.

A potem dopisz jakich, gdzie i na czym sluchales glosnikow szerokasmowych.

No na razie znamy tylko Twoje doswiadczenia na Lebenie z Harbethem.

Fajne granie tylko ... z rzeczywistoscią sali koncertowej w Filharmonii, w klubie jazowym czy na stadionie ma mało wspólmego.

Fajne, ba ... napiszę zajebiste ... ałdjofilskie plumkanie.

Przyjdzie czas, może dorośniesz do immego grania.

Pozdro

A dopisze jeszcze jedno ... takie prawdziwe granie to nie tylko kolumny z epoki. Wysokoskuteczne czy szerokopasmowe.

To np. Acoustic Avantgarde Zero 1 tylko ... nie z pokazu na AS 2013 bo to byla totalna porazka.

Ten system potrzebuje powierzchni i kubatury oraz ... umiejetnego sterowania poziomem glosnosci. A ten Niemiec byl ... gluchy i dla niego dobrza znaczylo glosno.

Mialem okazje sluchac tego systemu w innych warunkach ... znakomite granie.

Prawdziwe.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jamówię

(Konto usunięte)

No bo niski bas np. w SHL5 to raczej na papierze jest. A zeby nikt za doslownie nie odebral to w ... specyfikacji. Chcialbym zobaczyc charakterystykę z prawdziwych pomiarów.

Tez mi sie wydawalo, ze mozna na nich łoić hard rocka i inne ze stopą basową. Dopóki nie posłuchałem papierowych głośników o dużych średnicach np. od Alteca. Moim zdaniem bas lepszy i od JBLa.

A i kontrabas brzmi na nich jak ... kontrabas i czlowiek nie musi sie zastanawiac, czego jest za malo ... pudla czy struny. Tam wszystkiego jest tak jak byc powinno.

Napisz prosze jakich ostatni wysokoskuteczych glosnikow, na czym i gdzie sluchales to wtedy podyskutujemu nt. jakosci basu.

A potem dopisz jakich, gdzie i na czym sluchales glosnikow szerokasmowych.

No na razie znamy tylko Twoje doswiadczenia na Lebenie z Harbethem.

Fajne granie tylko ... z rzeczywistoscią sali koncertowej w Filharmonii, w klubie jazowym czy na stadionie ma mało wspólmego.

Fajne, ba ... napiszę zajebiste ... ałdjofilskie plumkanie.

Przyjdzie czas, może dorośniesz do immego grania.

Pozdro

A dopisze jeszcze jedno ... takie prawdziwe granie to nie tylko kolumny z epoki. Wysokoskuteczne czy szerokopasmowe.

To np. Acoustic Avantgarde Zero 1 tylko ... nie z pokazu na AS 2013 bo to byla totalna porazka.

Ten system potrzebuje powierzchni i kubatury oraz ... umiejetnego sterowania poziomem glosnosci. A ten Niemiec byl ... gluchy i dla niego dobrza znaczylo glosno.

Mialem okazje sluchac tego systemu w innych warunkach ... znakomite granie.

Prawdziwe.

Pozdro

Ostatnie moje doświadczenie z JBL pudła za 20 kilo złotówek,druty Cardasa cdp Mac 500 amp mój były Bonasus- kaszana darcie mordy,subtelność porównywalna z Pudzianem. Głośniki szerokopasmowe zbudowane w oparciu o Lowther napędzane Bonasusem,cdp Krell 280, oprócz środka nie gra tam nic,z głośników skutecznych miałem na własność paczki z niemieckiego Odeona, jak widzisz już nie mam, nie będę Ci dalej wymieniał,bo Tobie tak się zachciało ale nie rób ze mnie gówniarza co to sobie pierwszy system kupił,bo odnoszę wrażenie,że po Twojej obecnej przesiadce mocno wzrósł Ci poziom agresji. Dla mnie JBL,Lowthery, i tuby grają do dupy,mogą? dziękuję.

Harbeth to są znakomite kolumny ale ... nie do metalu i hard rocka.

Tobie sie nie podobaly kolumny ... w sumie nie wiem jakie bo modelu nie podales, zapewne jakies DIY. I git.

Ale nie pisz prosze, ze bas z Harbethów wszystko ponizej 40.1 jest OK bo to nie jest prawda.

A zdaje sie o basie pisalem a nie o ogolnym przekazie. A do tego nie raczyles sie juz odniesc.

Powtórzę. duzymi literami: NA SZEROKOPASMOWYCH GOODMANASACH AXIOM 350 BYL LEPSZY BAS NA DUZYCH LINIACH TRANSMISYJNYCH NIZ NA HARBETH SHL5. O GLOSNIKACH ALTECA CZY JBLa JUZ NIE WSPOMINAM BO TO OCZYWISTE.

BTW nigdzie nie napisalem i nie napisze ze JBLe to "najlepsze" kolumny bo to nie jest prawda. Ty natomiast piszesz w wielu wątkach o wyjatkowosci duetu Harbeth + Leben.

Uwierz mi, w tym wątku nie znajdziesz zrozumienia.

Tu liczy się natruralnosc i prawdziwosc przekazu, a nie plumkanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Uwierz mi, w tym wątku nie znajdziesz zrozumienia.

Tu liczy się natruralnosc i prawdziwosc przekazu, a nie plumkanie.

Pozdro

Nie wiem co liczy się w tym wątku ale o tym,że do dupy połączyłeś shl5 już wiem. Reszta w klubie Harbetha. Nie powielaj idiotyzmów,że Harbeth jest do plumkania bo Ci to chwały nie przynosi,posłuchaj Toola na p3esr,możesz mieć głupią minę. Nie aspiruję w przeciwieństwie do innych aby liderować w ilości przećwiczonych klocków,nie wykluczam,że miałem ich woęcej niż Ty,ale jak wypisuje się ewidentne bzdety,że Harbs nie grają naturalnym soundem,to nabieram podejrzeń co do kompetencji słuchających.

Nie wiem co liczy się w tym wątku ale o tym,że do dupy połączyłeś shl5 już wiem. Reszta w klubie Harbetha. Nie powielaj idiotyzmów,że Harbeth jest do plumkania bo Ci to chwały nie przynosi,posłuchaj Toola na p3esr,możesz mieć głupią minę. Nie aspiruję w przeciwieństwie do innych aby liderować w ilości przećwiczonych klocków,nie wykluczam,że miałem ich woęcej niż Ty,ale jak wypisuje się ewidentne bzdety,że Harbs nie grają naturalnym soundem,to nabieram podejrzeń co do kompetencji słuchających.

Ja nie podłączam kolumn do dupy tak jak Ty tylko do wzmacniaczy mocy :).

Może dla tego gra u Ciebie "tak gienialnie" ?

Pozdro

Pozdro

Dla uspokojenia emocji coś mocno skutecznego BMS 4550 + Eminence.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9957-0-64360900-1410337252_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem podział przy 1000Hz, pogram tak jakiś czas aby głośniki lekko się przetarły. Następnie pomiary i strojenie. Jeszcze zmienię na podział przy 800Hz, teoretycznie BMS i tuba może grać od 600Hz - to i taki teścik zrobię.

Jeszcze zbyt wcześnie na oceny brzmienia, ale tak jestem zadowolony. Zawsze to kolejne doświadczenie i fajna zabawa. Jedno jest pewne polubiłem tuby. Uruchomiłem wczoraj, siadłem, posłuchałem i sam byłem zaskoczony. Czysto, dźwięcznie, wyraźnie podane dźwięki a przy tym z lekkim ciepłem i kulturą. Chyba, że to mój system lekko koloruje.

To mój pierwszy krok w przygodzie z tubami i śmiem twierdzić, że pora na kolejne.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A ja myslalem, ze ludzkie uszy sa dobre do sluchania kazdej muzyki ;'))

Są zdolne a to kolosalna różnica:))

Moje uszy nie są dobre do słuchania dziadostwa ale zdolne niestety tak.

Dla uspokojenia emocji coś mocno skutecznego BMS 4550 + Eminence.

Tymek : "lodzio miodzio" :) troszeczkę zazdroszczę ;)

Pozdrawiam i gratuluję.

Tymek : "lodzio miodzio" :) troszeczkę zazdroszczę ;)

Trochę chęci i masz ... fortuny nie kosztują. A i jest w czym wybierać ! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry za OT. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) coraz bliżej ostatecznego kształtu wizualnie i brzmieniowo, tymczasem basu z tuby nie da się porównać do niczego innego (trochę zbliża się do niego dobre OB ale tuba daje więcej szczgółów)

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tydzien temu odwiedzilem wystawe Audio:

Ukryta Zawartość

trzeba przyznac ze swietnie graly kolumny Audio Note i kolumny tubowe,nie jest to wystawa duza,ponad godzine za Londynem,kiedys byla ta wystawa organizowana w Londynie, ale nie bylo dla niej takiego odpowiedniego klimatu i dlatego przeniesiono ja w lepsze miejsce.

Postaram sie zamiescic zdjecia z tej wystawy i napisac pare slow co mi sie najbardziej podobalo,bylo pare ciekawych kolumn,gramofonow i wzmacniaczy,byl tez wzm tej firmy:

Ukryta Zawartość

gral wspaniale i robil co chcial z najlepszymi z gornej polki kolumnami Tannoy!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi