Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam obecnie feliksa arioso na 2a3 po przeróbkach w Sonus Oliva i kolumny tannoy stirling se. Gra super ale troche brumią kolumny. Ich skuteczność to 91db i tu mam pytanie. Czy kolumny Bodnar Audio, skoro maja 95db to bedą brumiec bardziej, czy moze w kolumnach tubowych ta przypadłość nie wystepuje? pozdrawiam

Ta przypadłość to wina twojego wzmacniacza a niekolumn. Wysokoskuteczne kolumny tylko tą wadę uwypuklają.

Cybant - ubiegleśnie :)

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

A słuchał ktoś może tych kolumn? To takie połączenie Horntonów z Sand glass. Ciekawe czemu z tego sie wycofali.

Edytowane przez Tomek Koko
  • 1 miesiąc później...

Moje wybrane wysokotonowe kolumny juz graja pieknie w domu,troche wody uplynelo, ale juz ciesza oko i sluch.

Tak wygladaly zakupione a po tuningu zobaczycie pozniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tannoy GRF Memory HE + Tannoy SuperTweeter ST200

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grają i to jak. Kwestia gustu, niektórzy miłośnicy Tannoya twierdzą że supertweeter zabija klasyczne brzmienie koncentryka ale przy TD10 tego jakoś nie zauważyłem.

Czyżby bez tego czegoś małego na górze Tannoye nie grały ?

Grają graja :-) ,supertweetery wziołem kiedyś na test i zostały ,nie wiem supertweetery dodaja dzwiękowi niesamowitą aure ,niepotrafie tego fachowo wytłumaczyc :)

myśle że właściciel tych Westminsterów twierdzi tak samo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amores999

Wciąż jednak nurtuje mnie pytanie czy ta kopułka w tym głośniku współosiowym ma taką małą "skuteczność" i powstaje

mały "niedobór góry" ,że trzeba się jeszcze wspomagać tym "nadtweterem" ?

Czy jednak teraz panuje taka moda ,że góra musi być tak dobitnie zaznaczona czy raczej nastąpiła utrata słuchu

wraz z wiekiem u audiofilów których stać na takie kolumny ?

Wciąż jednak nurtuje mnie pytanie czy ta kopułka w tym głośniku współosiowym ma taką małą "skuteczność" i powstaje

mały "niedobór góry" ,że trzeba się jeszcze wspomagać tym "nadtweterem" ?

Czy jednak teraz panuje taka moda ,że góra musi być tak dobitnie zaznaczona czy raczej nastąpiła utrata słuchu

wraz z wiekiem u audiofilów których stać na takie kolumny ?

tweeter nie służy wspomaganiu nikt nic takiego nie napisał, w głośniku wspólosiowym jest wystarczajaco duzo góry i ty dobrze o tym wiesz ,a memorki maja dodatkowo jeszcze regulacje wysokich tonów

nie rozumiem dlaczego sie czepiasz ,jaka moda ? supertweetery sa sprzedawane od wielu lat i kto chce to sobie je kupuje ,słyszałeś kiedyś jak pracuje takie zestawienie ? pewnie nie bo bys takich rzeczy nie pisał, to nie ma nic wsólnego z górą o jakiej ty myślisz ,tweeter nadaje dzwiękowi perlistości, powietrza i tej dziwnej aury bez której po odłaczeniu ST chcesz od razu je podłaczyć i tu nie chodzi o jakieś niedostatki góry absolutnie ,a uszczypliwosci o utracie słuchu? no prosze cie co ty w piaskownicy sie bawisz czy poważny człek jesteś,wpadnij posłuchać niedaleko masz :-)

Piszę bez złośliwości bo sam nosiłem się z zamiarem zastosowanie czegoś takiego do moich Altec-ów 604-8H-II

bo wydawało mi się ,że przydałoby się jednak więcej góry :-)

"Popracowałem" jednak nad ustawieniem kolumn ,okablowaniem i na dobrze zrealizowanych nagraniach (głównie jazz)

niczego mi nie brakuje .

Coś w tym jednak musi być ,Tannoy "dokłada" to do swoich kolumn ,u kolegów którzy to stosują też góra zyskuje

na jakości ,nawet taka legenda jak Joan Hiraga je stosuje w swoich Altecach i właśnie w jego przypadku myślałem,

że jest to związane z wiekiem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszę bez złośliwości bo sam nosiłem się z zamiarem zastosowanie czegoś takiego do moich Altec-ów 604-8H-II

bo wydawało mi się ,że przydałoby się jednak więcej góry :-)

"Popracowałem" jednak nad ustawieniem kolumn ,okablowaniem i na dobrze zrealizowanych nagraniach (głównie jazz)

niczego mi nie brakuje .

Coś w tym jednak musi być ,Tannoy "dokłada" to do swoich kolumn ,u kolegów którzy to stosują też góra zyskuje

na jakości ,nawet taka legenda jak Joan Hiraga je stosuje w swoich Altecach i właśnie w jego przypadku myślałem,

że jest to związane z wiekiem .

Ukryta Zawartość

bedziesz miał czas, bedziesz jechał do Opola, napisz na PW zapraszam ,przetestujesz sobie osobiście ,z tymi ST to jest tak że nie ustawisz ich ot tak sobie na każdej kolumnie, do kazdego modelu Tannoya sa podane ustawienia na szablonie jak je dokładnie ustawic ,naprawde bardzo fajna rzecz ,zapraszam

Ukryta Zawartość

Hmm mam tannoy stirling se i myślałem że mam to coś. Jednak kiedyś gdzieś wyczytałem że zwrotnica to masakra. Wstawiają super głośnik i najtańszą zwrotnicę. Aż trudno uwierzyć. Pełen obaw wysłałem kolumny do sonus oliva i usłyszałem to samo. Ustaliliśmy że Pan Andrzej wyciśnie ile się da i okazało się że cała zwrotnica poszła do kosza. I mimo skrajnych opinii ja jestem zachwycony. To co teraz u mnie gra myślę ze pokona inne kolumny z serii Prestige. P.S. Żeby byłó jasne że nie pomyliłem tematu. Moje kolumny grają z wzmacniaczem Feliks Audio 2A3 przerabianym przez Sonus Oliva o mocy 4W!!!

Edytowane przez Tomek Koko

Hmm mam tannoy stirling se i myślałem że mam to coś. Jednak kiedyś gdzieś wyczytałem że zwrotnica to masakra. Wstawiają super głośnik i najtańszą zwrotnicę. Aż trudno uwierzyć. Pełen obaw wysłałem kolumny do sonus oliva i usłyszałem to samo. Ustaliliśmy że Pan Andrzej wyciśnie ile się da i okazało się że cała zwrotnica poszła do kosza. I mimo skrajnych opinii ja jestem zachwycony. To co teraz u mnie gra myślę ze pokona inne kolumny z serii Prestige. P.S. Żeby byłó jasne że nie pomyliłem tematu. Moje kolumny grają z wzmacniaczem Feliks Audio 2A3 przerabianym przez Sonus Oliva o mocy 4W!!!

Stirling to model od którego zaczynałem przygode z Tannoyem , Stirling to fajne głośniki i być może nie potrzebowały super hiper zwrotnicy zeby oddać charakter dc ,ale z doswiadczenia wiem ze co kolejny model to lepiej lepiej i jeszcze lepiej :-)

Bardzo duza wygoda jest w stosowaniu dodatkowych wysokotonowcow,mozna je wylaczyc w sekunde tego nie zrobisz w gotowej kolumnie,sa

takie nagrania w ktorych lepiej nieraz jak jest wlaczony i innych odwrotnie,tak robi np.J.Sikora w swoich Goodmansach.

Japonczycy uwielbiaja takie praktyki:

Tam gdzie są tweetery w gotowych kolumnach nie potrzeba ich wyłączać.

Nie ma tak, że na jednym nagraniu lepiej bez tweetera a na drugim z tweeterem.

No chyba że ktoś daje do Goodmans'ów tweetery innego producenta o skrajnie odmiennej tonalności, wtedy mogą być takie komedyje. Bo gra, albo nie gra. A nie; raz tak, drugi raz inaczej.

Im bardziej uniwersalne i lepiej wysterowane paki, tym wszystko lepiej grają. A nie że coś pod jeden gatunek … bo wtedy nie ma rasowego grania, tylko amatorskie/audiofilskie plumkanie, gdzie kolumny wykładają się na co drugim zakręcie, niczym amator na rajdowych OS'ach :D

A na tych filmikach masz stare TAD'eusze, (na driverach z 2'' wylotem i 4'' membraną) to się nadają, ale tylko na średnicę, więc stąd te tweeterki, ale tej samej firmy.

A z tym Goto to co to za lipa. To ma grać a nie plumkać, gdzie ledwo dwa dźwięki trzymają i to podkolorowane/przesłodzone beznadzieja, tak samo jak te ich horny.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Bardzo duza wygoda jest w stosowaniu dodatkowych wysokotonowcow,mozna je wylaczyc w sekunde tego nie zrobisz w gotowej kolumnie,sa

takie nagrania w ktorych lepiej nieraz jak jest wlaczony i innych odwrotnie,tak robi np.J.Sikora w swoich Goodmansach.

Japonczycy uwielbiaja takie praktyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek ale ci goście mają przy tym fantastycznym sprzęcie fatalnie dobrane kable, nawet na YT tego się nie da słuchać !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mirek ale ci goście mają przy tym fantastycznym sprzęcie fatalnie dobrane kable, nawet na YT tego się nie da słuchać !!!

Dokładnie, a porządne okablowanie to podstawa!

I dużo kabli, jak najlepszych i jak najlepiej dobranych!… do wszystkiego osobne/oddzielne przewody! ...aby wszystko było jak najbardziej rozdzielone/odseparowane!

Ile przetworników tyle przewodów głośnikowych ...to taka podstawa na początek :-)

Później zasilane rozgałęzione maksymalnie, aż będzie się roić w oczach od kabli :D

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Dokładnie, a porządne okablowanie to podstawa!

Może raczej dobry gust w ich dobieraniu :)

Napendzacie tylko sprzedaz kabli dla sprzedawcow,mialo byc czym mniej wszystkiego tym lepiej,co do uwag alton11 to akurat nie odnosi sie do Goodmansow,wysokotonowiec jest w tym przypadku kropka nad "i" czyli granie idealnie "perliscie"

Napendzacie tylko sprzedaz kabli dla sprzedawcow

Mirek ale Ty kupujesz oczami tak ze Cię to nie dotyczy :)

A kobiete jak wybierasz....

Na pewno nie tak jak Ty, nie jest młodsza od mojej dorosłej córki.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi