Skocz do zawartości
IGNORED

pre - power impedancja

caralooh_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedys spotkalem sie na forum z dopasowanie impedancji pre - power. Nie zagłebialem sie bo nie mialem tego problemu.

Posiadam Vincent KHV-1 i chce sobie dokupic C 272. Z tego co wyczytalem to nput impedance:

Vincent - 47 kOhm, Inputs: 2 x RCA (CD/Aux source selector)

Nad - Input impedance 20kΩ/470pF

Czy mam odpuscic ? Jak to wpłynie na dzwiek.

Dzieki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/105477-pre-power-impedancja/

Od razu zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, ale z tego co czytałem to jeśli impedancja wzmacniacza jest mniejsza niż impedancja źródła wzmacniacz będzie dla źródła obciążeniem i bedzie tłumił sygnał. Analogicznie może być w przypadku tandemu pre-power. Dlatego wydaje mi się, że należałoby szukać końcówki z impedancją większą niż pre.

Artykuł był gdzieś w dziale tutoriale na stronie Livesound.pl

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam

Kiedys spotkalem sie na forum z dopasowanie impedancji pre - power. Nie zagłebialem sie bo nie mialem tego problemu.

Posiadam Vincent KHV-1 i chce sobie dokupic C 272. Z tego co wyczytalem to nput impedance:

Vincent - 47 kOhm, Inputs: 2 x RCA (CD/Aux source selector)

Nad - Input impedance 20kΩ/470pF

Czy mam odpuscic ? Jak to wpłynie na dzwiek.

Dzieki i pozdrawiam

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego (tzn wejście preampa z wejściem końcówki), ważna jest impedancja WYJŚCIA pre i wejścia POWER bo tak będą ze sobą współpracować a zasada jest taka że impedancja wyjściowa ma być możliwie niska, wejścia możliwie wysoka - koniec.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Sorry ze nudze.

"The Vincent Audio KHV-1pre offers excellent measured performance. The only compromise resulting from using a tubed gain stage is that the preamplifier's output is limited in its ability to drive impedances much below 30k ohms"

Czy to znaczy ze powinienem kupic 'power' z impedancja wejscia ponizej 30K ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.