Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Krzysiu, z całym szacunkiem Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Rozumiem dziką radość po nabyciu nowego TV i chęć podzielenia się nią ze światem ale na litość Boską nie w tym wątku :) pozdro

Może jakiś blog byłby dobrym rozwiązaniem? "Krzysio i jego nowe LCD" ;)

Rozumiem podniecanie sie jakims tam LCD Sony jak i zaczepki plazmowe ale ja bym chciał poczytac na temat OLED

Ale pieprzenie bzdetów w stylu:

Na miejscu tych zachwycających się OLEDem poszukałbym plazmy.

ci nie przeszkadza.

Krzysiu, z całym szacunkiem Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Rozumiem dziką radość po nabyciu nowego TV i chęć podzielenia się nią ze światem ale na litość Boską nie w tym wątku :) pozdro

Może jakiś blog byłby dobrym rozwiązaniem? "Krzysio i jego nowe LCD" ;)

Ja nie twierdzę że mój nowy telewizor jest lepszy od OLEDów bo nie jest. W tej chwili nic nie jest lepsze od OLEDów. Ten telewizor kupiłem na przeczekanie bo sytuacja na rynku jest niewyklarowana.

OLED od LG owszem fajny ale dla mnie po pierwsze za duży a po drugie chcę mieć telewizor z rozszerzonym gamutem. Nie żeby OLED tego nie potrafił bo potrafi to najlepiej ze wszystkich technologii ale dziwnym trafem LG zdecydowało się na zrobienie telewizora z normalnym gamutem.

Za jakieś pięć lat podejdę do tematu OLED. Mam nadzieję że wtedy ceny będą wyklarowane a ilość modeli będzie zadowalająca. Być może wtedy nie będzie takich dyskusji a LCD znikną zupełnie z rynku jak to w tej chwili zrobiły plazmy.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja też za przynajmniej 5 lat podejdę do tematu OLED. Na razie w zeszłym roku w pełni świadomie kupiłem TV w pełnym rozkwicie dojrzałej technologii plazmowej. Nie lubię rzucać się na nowości i rzadko to robię. Poza tym ten OLED od LG jest dla mnie zdecydowanie za mały. Wchodzą teraz dwa nowe duże modele ale tu z kolei ceny na razie mordują.

Także za 5 lat + podejdę ponownie do tematu a na razie plazma w pełni mnie satysfakcjonuje. Za 5 lat będzie już wiadomo co z 4K, czy się ustandaryzuje czy zniknie z rynku zastąpione przez 8K, będzie wiadomo co z trwałością OLED po kilku latach, miejmy nadzieję, że wady wieku dziecięcego tej technologii zostaną wyeliminowane, ceny za duże przekątne się ustabilizują i będzie wreszcie wiadomo co dalej z rozszerzonym gamutem i klatkażem.

Na razie nic z tego powyżej nie wiadomo a ja chcę oglądać TV w świetnej jakości na dużej przekątnej juz dziś a nie za 5 lat bo tak można całe zycie przeczekać zadowalając się byle czym.

będzie wiadomo co z trwałością OLED po kilku latach

Moim zdaniem już wiadomo. W MM stoi taki jeden od samego początku i jedynie mu nowe ceny przyczepiają. Hula od rana do wieczora i nie zauważyłem jakiejś utraty jakości, martwych pikseli czy czegoś takiego.

I tu dotykamy chyba najważniejszego problemu. Trwałości. Problem z OLED zawsze polegał na trwałości niebieskiego koloru. Dla tego nie ma zapewnień producenta o trwałości matrycy 100 tyś godz. jak w przypadku plazmy.

I tu dotykamy chyba najważniejszego problemu. Trwałości. Problem z OLED zawsze polegał na trwałości niebieskiego koloru. Dla tego nie ma zapewnień producenta o trwałości matrycy 100 tyś godz. jak w przypadku plazmy.

Jak beda chcieli to roziwaza oroblem trwałości ale z drugiej strony i tak sie szybciej wymienia tv jak mija jego trwałość no i mniejsza trwalosc to wiekszy zysk a wiec szansa na zastąpienie lcd.... kapitalizm troche inaczej podchodzi do jakosci i trwalosci - liczy sie ilosc sprzedanych egzemplarzy i technologia najtansza w produkcji.

chwilowy brak działalności w audio.

Myślę że trwałość nie jest tu największym problemem. W tej chwili technologia rozwija się tak szybko że po pięciu latach wymieniam telewizor nie dlatego że się zużył ale dlatego że chcę mieć coś lepszego. Tak było z prawie każdy telewizorem.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie wiem czy trwałość będzie największym problemem z OLED, zwłaszcza że jak już napisano LG stosuje tylko białe diody. Jest cała masa innych niewiadomych co do OLED, 4K, rozszerzonego gamutu i ilości klatek na sekundę. One mnie właśnie powstrzymują przed wydawaniem poważnych kwot na niesprawdzone w boju nowości.

Premiera drugiej generacji telewizorów OLED w Polsce będzie miała miejsce już 1 października ...

55 calowy model Full HD, LG 55EC930V na starcie pojawi się z ceną 9 999 pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mały, drogi jak na taką przekątną i bez 4K... Z kolei modele 65" i 77" będą na początku bardzo drogie.

Może zresztą uznali, że 4K nie ma sensu w takiej przekątnej i pewnie mają rację. Jakieś nowości w tym modelu w stosunku do zeszłorocznego OLED-a LG 55" ?

Ja nakreśliłem jasno wymagania dla OLEDa. Po pierwsze 4K, po drugie rozszerzony gamut, po trzecie tyle klatek na sekundę żeby rozdzielczość nie spadała nawet przy najszybszym ruchu, po czwarte cena poniżej 1500 Euro.

Przy czym z tym 4k to jest trochę problem. Wypadałoby żeby telewizor był trochę większy. Ja osobiście kupiłbym 55 cali w 4K ale to co nadają w tej chwili, przy tej odległości z jakiej ja oglądam na 55 calach będzie po prostu nieostre. A więc ważne jest jak potoczą się losy formatów z wyższymi rozdzielczościami.

100 000 godzin?

Masz zamiar przez 11 lat posiadać TV włączony 24 godziny na dobę???

:D

Trwałość matrycy... :D :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W przypadku OLED nie chodzi o trwałość matrycy tylko o utratę niebieskiego koloru w przyspieszonym tempie. To jest/był realny problem tej technologii, do momentu kiedy LG wprowadziło TV wyłącznie z białymi diodami. Myślę, że to jest główny powód, dla którego Samsung wycofał się z rozwijania własnej wersji OLED z kolorowymi diodami RGB.

Mały, drogi jak na taką przekątną i bez 4K... Z kolei modele 65" i 77" będą na początku bardzo drogie.

Może zresztą uznali, że 4K nie ma sensu w takiej przekątnej i pewnie mają rację. Jakieś nowości w tym modelu w stosunku do zeszłorocznego OLED-a LG 55" ?

Przy 55 calach 4k jest niepotrzebne za maly ekran

Moim zdaniem już wiadomo. W MM stoi taki jeden od samego początku i jedynie mu nowe ceny przyczepiają. Hula od rana do wieczora i nie zauważyłem jakiejś utraty jakości, martwych pikseli czy czegoś takiego.

a ja widziałem tego LG w media i miał już około 30 martwych pikseli

Premiera drugiej generacji telewizorów OLED w Polsce będzie miała miejsce już 1 października ...

55 calowy model Full HD, LG 55EC930V na starcie pojawi się z ceną 9 999 pln.

Ukryta Zawartość

Można zatem uznać, że w temacie OLED-cena nastąpiła całkowita normalizacja.

Tempo niesamowite.

To jest cena startowa.

Za tyle kupowałem 50" KURO 1090H zaraz po premierze.

Ukryta Zawartość

Przy 55 calach 4k jest niepotrzebne za maly ekran

Jak już wcześniej pisałem 4K wygląda lepiej nawet na telewizorze FullHD i to na ekranie 46 cali.

Być może dlatego że jest duży zapas bitrate'u.

A tak poza tym mam nadzieję że 4K wykończy w końcu SD bo jak na razie to za dużo tego nadają i to na kanałach HD. Najbardziej denerwujące jest to że często filmy są dostępne w HD ale nadawane są w SD najprawdopodobniej z powodów finansowych.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jak już wcześniej pisałem 4K wygląda lepiej nawet na telewizorze FullHD...

To jak to w końcu jest z tym odtwarzaniem 4K na TV FHD? Bobcat w sąsiednim wątku dopiero co pisał o braku wstecznej kompatybilności...

http://www.audiostereo.pl/4k-czy-jest-nam-potrzebne_84807.html/page__st__180?do=findComment&comment=3241513

Jak już wcześniej pisałem 4K wygląda lepiej nawet na telewizorze FullHD i to na ekranie 46 cali.

Być może dlatego że jest duży zapas bitrate'u.

A tak poza tym mam nadzieję że 4K wykończy w końcu SD bo jak na razie to za dużo tego nadają i to na kanałach HD. Najbardziej denerwujące jest to że często filmy są dostępne w HD ale nadawane są w SD najprawdopodobniej z powodów finansowych.

dobry fhd wystarczy na 46 cali w zupelnosci, oczywiście o jakości odsbiornikow nie piszemy bo na slabym to roznice mogą być na korzyść 4k bo bardziej go zapcha rozdzielczoscia i może cos więcej wyciśniemy z niego...

a co do sd to jest problem jakościowy obecnej techniki - a dokładnie chcą isc w rozdzielczość zamiast w jakość ekranow i później wlaczasz tv i nie da się tego ogladac, na tv 4k lepiej nie będzie (a jako ze będą jeszcze większe ekrany ze względu na 4k będzie jeszcze gorzej się ogladalo tv)

4k nie ma sensu w obecnych czasach... kapitalizmu, chyba ze dla oglądania nowości filmowych w przyszłości na bluray 4k (jak będzie bo standardem to nie jest obecnie a jedynie wciskaczem marketingowym)

4k nie ma sensu w obecnych czasach...

Zapomniałeś dopisać " według mnie " ...

Oczywiście, że 4K ma sens ... według mnie ... na pierwszy ogień niechaj pójdzie mega komfortowe oglądanie

3D w pełnej rozdzielczości w technice pasywnej, a tutaj nowe modele otrzymały wsparcie dla 240 Hz , co będzie

skutkowało lepszą rozdzielczością w ruchu. " Nowe modele będą oferowały odświeżony wygląd bez przezroczystej

plastikowej podstawy. Posiadają również szybszą częstotliwość odświeżania 240 Hz, które poprawi odwzorowanie

ruchu i wyższy poziom jasności."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A wie ktoś coś na temat np. odtwarzania materiału 4K przez nowego flagowca Sony X900B?

W recenzji na flatpanelshd widnieje informacja, że niby ten TV nie jest w stanie w pełni odtworzyć rozdzielczości 50 i 60Hz w 4K poprzez łącze HDMI 1.4

Oni mają rację? To TV 4K za grubą kasę nie obsługujący w pełni 4K?

To jak to w końcu jest z tym odtwarzaniem 4K na TV FHD? Bobcat w sąsiednim wątku dopiero co pisał o braku wstecznej kompatybilności...

Ukryta Zawartość

Nie sądzę. Będziesz miał odtwarzacz 4K to ustawisz na wyjściu 1080p tak jak teraz możesz ustawić dowolną rozdzielczość w odtwarzaczu BR.

Ukryta Zawartość

Bobcat w sąsiednim wątku dopiero co pisał o braku wstecznej kompatybilności.

Nie sądzę. Będziesz miał odtwarzacz 4K to ustawisz na wyjściu 1080p tak jak teraz możesz ustawić dowolną rozdzielczość w odtwarzaczu BR.

Nie mylmy dwóch spraw.

Oczywiście, że odtwarzacz 4K będzie można ustawić tak, aby wypuszczał sygnał 1080p. Tak samo jak obecny odtwarzacz BD może wypuścić sygnał 576i, także z dysku 1080p.

Natomiast z sygnałami telewizyjnymi (naziemnymi i satelitarnymi) już tak prosto nie jest. To prawda, że materiał 4K oglądany na telewizorze FHD wygląda bardzo dobrze. Ale to nie znaczy, że ten materiał został odebrany przez wspomniany telewizor, gdyż jest to technicznie niemożliwe. Ów materiał 4K został w studio przekonwertowany na 1080p i wypuszczony "w eter" jako FHD i taki też został odebrany. Wysoka jakość takiego obrazu wynika wyłącznie z dużego bitrate. To wszystko.

Jeśli natomiast materiał nie byłby przekonwertowany w dół do FHD, tylko wyemitowany w oryginalnej postaci 4K - wówczas aby go odebrać niezbędny będzie telewizor 4K. Zwykły model FHD czegoś takiego w ogóle nie odbierze.

To miałem na myśli pisząc o braku kompatybilności wstecznej. Szkoda, że nie postawiono takiego wymogu. Gdy przed wielu wielu laty wchodziła radiowa stereofonia - warunkiem było, że posiadacze odbiorników mono muszą mieć możliwość odbioru sygnału stereo, oczywiście w wersji monofonicznej. Podobnie gdy na początku lat 50-tych ubiegłego stulecia Ameryka wprowadzała u siebie telewizję kolorową - zwyciężył najgorszy z rozważanych wtedy systemów (NTSC), właśnie dlatego że tylko on jeden z proponowanych umożliwiał posiadaczom starych telewizorów odbiór kolorowego programu, rzecz jasna w wersji biało-czarnej.

Ja odtwarzam filmiki 4k z youtube i nie ma problemu. Prawdopodobnie telewizor ciągnie je w 1080p bo na youtube można sobie wybrać rozdzielczość. Jakość jest pewnie dlatego lepsza bo bitrate filmów w 4K jest dużo wyższy. Trzeba by ściągnąć taki filmik z youtube i sprawdzić czy pociągnie go w oryginalnej rozdzielczości z USB.

Nie mylmy dwóch spraw.

A co masz na myśli?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.