Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie - brakuje Samsunga. :) A takie Philipsy mają i OLED i QLED. Może jednak najsilniejsi producenci to ci co nie produkują własnych matryc? Nie unosić się honorem i postanawiać, że nie kupią matryc od bezpośredniej konkurencji. :)

Ja to Philipsa nie znosze , ale jak widzialem ich OLED 55 z Ambilight to powiem tak ze jak zrobia taki 75" albo wiekszy w przyzwoitej cenie to biore ;)

Choc mam prawie w calym domu oswietlenie Philips Hue ;)))

Czas na małe podsumowanie:

Od zawsze piszę, że:

w roku 2009 firma LG kupiła prawa patentowe (za masakryczną kasę). Głównie od ESTMANT KODAK (USA). Mija 8 lat i wyniki OLED TV mamy jak na dłoni. Powstaje pytanie: dlaczego PZU SA lub ORLEN nie kupiły tych patentów od KODAK-a w 2008 ? Kogo było stać na zamrożenie kapitału na 10 lat ?

OLED LG powoli wychodzi na swoje.

Już dziś OLED TV to domena w klasie PREMIUM TV.

O tym jest ten cały wątek.

Coraz częściej obcuję z TV OLED.

Nie ma wyboru ...

Trochę pitolisz locoloco :-)

Około 9000 zł za 55" to naprawdę okazja?

Dla kogo? Chyba wyłącznie dla tego sprzedającego? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlatego tanieją Oledy, że ktoś je kupuje.

Przyjmując wszystkie dane historyczne i ceny 20.0000 zł za plazmę Pioneera i udział w rynku 3% = 60.000 plazm to jest rynek któremu jedynie niepotrzebnie zazdrościsz.

Ten rynek jest, był i będzie.

Nie każdy żyje z zasiłku.

Tyle ten Pioneer kosztował na sam początek, potem było lepiej, choć i tak były to chyba najdroższe komercyjne plazmy ever.

60.000 plazm na 7 000 000 000 ludzi, no to wynik faktycznie niezły :-) - Ech ta statystyka sprzedaży :-)

Nie ulega jednak wątpliwościom, że OLED jest zdecydowanie ciekawszą konstrukcją niż LCD i

tylko się cieszyć że ceny spadają. Niestety dzieje się to zdecydowanie za wolno.

Poszedłeś po bandzie...

Wymieniłeś chyba nawet oseski że miałby mieć plazmy....

Historycznie to najlepszy telewizor na świecie w klasie cena do jakości. A 55G910 Oled kosztuje 4899 zł .

Ależ oczywiście że dla producentów i sprzedawców jest to bardzo ważna płaszczyzna.

Ja podałem tylko statystycznie, na osoboczłowieka, że to nie tak dużo :-)

I wcale nie zazdraszczam. Kasą nie śmierdzę, ale kupuję zazwyczaj na po granicy tego, na co mnie nie stać.

Ten LGw porównaniu do LCD to on jest na pewno lepszy, ale porównując do tych najnowszych z rodziny OLED

to już jest raczej zacofana technologia, i ten półksiężyc, blee :-)

Wszyscy nadal czekają na nowe OLED, które kosztować będą średnio 5000/6000 za nowe.

Teraz cena 15000/25000 zwala z nóg, tym bardziej, że za granicą w krajach rozwiniętych kosztują mniej niż u nas.

Dlaczego u nas wszystko z elektroniki jest droższe? Doskonale to wiesz.

Wszyscy nadal czekają na nowe OLED, które kosztować będą średnio 5000/6000 za nowe.

Amen.

Teraz cena 15000/25000 zwala z nóg,

Po prawdzie to większość OLEDów jest jednak tańsza niż te ceny co podałeś.

Najpowszechniejsze nowe modele to w tej chwili w wersji 55" koszt 8000-10000zł. Te co widziałeś to chyba same 65" i wyższe modele, więc odpowiednio wyższa była cena. W przypadku LCD jest przecież tak samo, różnica w cenie 55" a 65" też jest bardzo duża, znacznie większa niż pomiędzy np. 49" a 55".

Nie, cena 55' zaczynała się od 15/18.000 w górę.

Na razie nie mam rozkminionych wszystkich modeli, nie wiem co stało, generalnie gapiłem się na ceny i obraz.

Szkoda, że nie można sobie pooglądać na nich zwykłego obrazu z TV, bo te przelukrowane reklamówki mogą sobie wsadzić gdzieś.

Nie, cena 55' zaczynała się od 15/18.000 w górę.

To w takim razie były jakieś wyższe modele albo ceny mocno z kapelusza, wystarczy porównać na Ceneo, ceny zaczynają się od 8000 mniej więcej.

Oled LG 55" ceny od 4899 zł - czyli w Twojej , jak określiłeś klasie.

Ale nie rozmawiamy o wyprzedaży starszych modeli FHD tylko raczej o nowych, a te wszystkie są 4K UHD i cenowo zaczynają się tak jak napisałem od około 8000zł.

Rozmawiamy o technologii OLED !!!

Więc nie odkręcaj kota ogonem.

Oled jest Oled.

Nie prawda że 65" kosztuje 20 tyś - no chyba że MM.

Normalnie najnowszy kosztuje 12400 i jeszcze 500 zł zwrotu.

Kto chce przepłacać - przepłaca.

Normalnie najnowszy kosztuje 12400 i jeszcze 500 zł zwrotu.

Kto chce przepłacać - przepłaca.

To po ile masz u siebie ze zwrotem 55" OLED 4K HDR BRAVIA A1?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę, że po letnim szale ceny lekko spadły, bo wtedy 55" były w Saturnie po 15999zł

Ukryta Zawartość

Sittek:

Dla Ciebie mam uderzenie typu ostatecznego:

- kupujesz OLED (np. PHILIPS 55POS9002) za 8K od Pana Krzysztofa G. (Ma najlepszą ofertę na polskim rynku.) Raty weź na 50 lat. Wychodzi jakieś 15 zł miesięcznie. Do tego NC+ z nowym dekoderem 4K od ADB. Jest oferowany za darmo !!!

Skutek taki, że za darmo (śladowe koszty) wracasz do pierwszej ligi oglądaczy VIDEO.

JUST DO IT ...

Kiedyś wnusie po Tobie zamkną w/w rachunk ...

To przykra informacja, ADB kończy współpracę z N-ką i także z CANAL+.

Bardzo przykre info.(ADB pozostaje na szczęście z boxem SAT dla POLSAT p.t. SAT EVO BOX).

Sygnalizowany w reklamie DEKODER SAT UHD READY od CANAL+ znaczy, że w/w unit przyjmie sygnał SAT 4K (np. darmowy Fasion Show oraz tym podobne darmowe FTA 4K). Ale na wyjściu to będzie nadal 1080i/50 Hz. Ja tu żadnego natywnego 4K SAT TV nie widzę ...

Aż tak mnie nienawidzisz? :-)

Zaczekam z jakiś rok i będę miał to samo w ratach na 25 lat, może jeszcze zdążę zamknąć ten rewelacyjny kredyt :-)

Rozmawiamy o technologii OLED !!!

Więc nie odkręcaj kota ogonem.

Oled jest Oled

Skoro kolega @sittek wspominał o OLEDach za 15-20k PLN to chyba nie miał na myśli staroci z wyprzedaży, tylko nowe modele. Skorygowałem jego wpisy podając ceny NOWYCH OLEDów, które można sobie sprawdzić choćby tu:

Ukryta Zawartość

Ile tam znajdziesz modeli poniżej 8000zł? Ja widzę dwa modele. I czy są to nowe 4K czy stare FHD?

Tak więc sam nie odkręcaj kota naginając rzeczywistość do swoich wypocin.

Ukryta Zawartość

To przykra informacja, ADB kończy współpracę z N-ką i także z CANAL+.

Bardzo przykre info.(ADB pozostaje na szczęście z boxem SAT dla POLSAT p.t. SAT EVO BOX).

Sygnalizowany w reklamie DEKODER SAT UHD READY od CANAL+ znaczy, że w/w unit przyjmie sygnał SAT 4K (np. darmowy Fasion Show oraz tym podobne darmowe FTA 4K). Ale na wyjściu to będzie nadal 1080i/50 Hz. Ja tu żadnego natywnego 4K SAT TV nie widzę ...

Wysnuwasz tezy wynikające z braku informacji. ADB zrobiło soft do tego boxa. Ale hardware zrobił ktoś inny i na szczęście nie jest to Sagemcom.

Janusz, co za brednie wypisujesz !!! Jakie 1080i/50?

Jak nie wiesz to nie pisz. Na wyjściu HDMI będzie sygnał 4K z HDR. Poza tym dekoder ma 8 niezaleznych tunerów na pokładzie. Cztery do wykorzystania do oglądania i nagrywania i dodatkowe cztery do błyskawicznego zapowania. Obsługa unicable i wideband.

Muszę przewietrzyć mój system…

Sittek:

- kupujesz OLED (np. PHILIPS 55POS9002) za 8K od Pana Krzysztofa G. (Ma najlepszą ofertę na polskim rynku.) Raty weź na 50 lat. Wychodzi jakieś 15 zł miesięcznie. Do tego NC+ z nowym dekoderem 4K od ADB. Jest oferowany za darmo !!!

Skutek taki, że za darmo (śladowe koszty) wracasz do pierwszej ligi oglądaczy VIDEO.

JUST DO IT ...

Kiedyś wnusie po Tobie zamkną w/w rachunk ...

..dekoder może i jest 4K tylko, że sygnał nie będzie miał nic wspólnego z 4K... podobnie jak teraz kanały HD nie maja nic wspólnego z hd... już kiedyś pisałem ,że film 720p zasssany z neta wygląda o niebo lepiej niż najlepszy kanał HD z NC+....

Skorygowałem jego wpisy podając ceny NOWYCH OLEDów, które można sobie sprawdzić choćby tu:

Nie ma tam najnowszego Panasa EZ950- tki, jeszcze go nie sprzedają? A cena za A1 Sonacza to nadal 11.000, choć już jest trochę niżej, cena Philipsa 55POS9002 to 9000. Jak widzę trochę poszły w dół. Oby tak dalej.

..dekoder może i jest 4K tylko, że sygnał nie będzie miał nic wspólnego z 4K... podobnie jak teraz kanały HD nie maja nic wspólnego z hd... już kiedyś pisałem ,że film 720p zasssany z neta wygląda o niebo lepiej niż najlepszy kanał HD z NC+....

Racja, ale na HBO czy Discovery nie jest tak źle. Jest natywne HD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.