Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Co ty człowieku zbaczasz znowu z tematu rozmawiamy o plansza a ty znowu próbujesz z drugiej strony jak coś się ci udowodni jak zagiołem cie z projektorami i ich czernią .To był test z AV ja podałem konkrety na łamach av jakie były publikowane ty masz jakieś dowody że nie można wyświetlic plansz zapodaj info że nie można?spytaj profeski bo ty się na nich opierasz podobno kopary im opadają przy oled :) Czemu boisz się maćka spytać ? Dla ciebie mało wiarygodny jest? Ja chociaż czytam testy i procedury testowe i piszę to co jest publikowane a ty na czym się opierasz jak zwykle na swoich domysłach?

Lechu, teraz widzę nt projektorów się wymądrzasz i oczywiście wiesz wszystko lepiej od ich właścicieli...

ech, trudny przypadek z ciebie, czy raczej specyficzna odmiana trolla

No trolli coraz więcej. Eh ten lechu.

Jak można wolec lcd od dobrego projektora. To jakiś problem psychiczny. Jedynie można nie chciec projektora bo za drogo albo za dużo miejsca zajmuje ale nie ze względu na jakość.

chwilowy brak działalności w audio.

Po co mam czytać ? Widzę co jest w kinie. Czy tam używają słabych projektorów ?

Jeśli porównywać obraz z kina do tego co mam osobiście w domu to mogę Ci powiedzieć, że u mnie w domu obraz wygląda jak z OLED'a w porównaniu do obrazu w kinie. Nie da rady tego porównać. Teraz już wiem dla czego twierdzisz, że z projektora nie można uzyskać głębokiej czerni. Zapewniam Cię, że jesteś w mega ogromnym błędzie.

A co do napisów to mam je w d..e, bo ja oglądam filmy a nie napisy!!!

Nie ma sensu dyskutować z tym gościem bo to jak grochem o ścianę. Nie widział a wie lepiej.

Co ty człowieku zbaczasz znowu z tematu rozmawiamy o plansza a ty znowu próbujesz z drugiej strony jak coś się ci udowodni jak zagiołem cie z projektorami i ich czernią .To był test z AV ja podałem konkrety na łamach av jakie były publikowane ty masz jakieś dowody że nie można wyświetlic plansz zapodaj info że nie można?spytaj profeski bo ty się na nich opierasz podobno kopary im opadają przy oled :) Czemu boisz się maćka spytać ? Dla ciebie mało wiarygodny jest? Ja chociaż czytam testy i procedury testowe i piszę to co jest publikowane a ty na czym się opierasz jak zwykle na swoich domysłach?

"Człowieku" masz coś do powiedzenia na temat OLED ? Ja zboczyłem z tematu ? Oglądaj sobie te swoje projektory. Ja uważam obraz kinowy za bardzo słaby. To moje zdanie. Mogę takie mieć ? Czy może mi zabronisz ?

Masz na białych napisach końcowych filmu na czarnym tle to tło głęboko czarne czy tylko ciemno szare ?

No trolli coraz więcej. Eh ten lechu.

Trolle to ci co w wątku o TV OLED sukcesywnie chcą rozmawiać o czym innym. Czasem zboczenie z tematu jest dla wątku ożywcze, ale tutaj w zasadzie cały czas rozmawia się o innych technologiach niż OLED.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

I to tyle w rozmowie z Lechem nie miał nie testował macie koledzy racie że z jego psychika co nie tegez nie ma sensu z nim rozmowa zakanczam temat z nim

Co do Oled podaj mi dane sprzedaży LG jak ci pisałem wiarygodne nawet Kiki nie mógł ich wydobyć zetelnycj? podaj mi ich żywotność wrgb? twierdzisz że tak opada wszystkim kopara na widok nich podaj wyniki sprzedaży w USA,Azji bo tam rynek jest bardzo wymagający pomijam już europe gdzie LG stosowało różne chwyty gdzie nasz rynek był pokrzywdzony jakościowo jak sam przyznałeś w LCD to mam do powiedzenia w sprawie OLED podaj żetelne dane jak jesteś kozak i wszytko wiesz lepiej czekamy?

Jak można wolec lcd od dobrego projektora.

A te projektory to są typu LCD czy DLP ? Napiszcie coś o ich wadach a nie tylko o świetności. Przecież to nie są systemy idealne.

I to tyle w rozmowie z Lechem nie miał nie testował macie koledzy racie że z jego psychika co nie tegez nie ma sensu z nim rozmowa zakanczam temat z nim

Napiszesz coś na temat OLED-a czy dalej będziesz dyskutował o kiepskim obrazie z projektorów ?

Załóż nowy wątek o projektorach. Obiecuję że nie będę tam zaglądał :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A ktoś tu pamięta "tylną projekcję" ?

To była pierwsza forma odwzorowania HD w domu.

To było tak:

Zdychał mi SONY TRINITRON 29" KW DX29TD (Skandynawia only).

W (ok 2007) salonie prezentacyjnym MM/SATURN patrzyłem na topy ...

Wszystko to było 576 linii (PAL). Oczywiście wtedy SONY dawała czadowy obraz !

A tu jakaś kompletnie nie znana firma SAGEM France wyświetlała HD Video.

Na tylnej projekcji z kompa.

No i oszalałem na HD.

ps.:

Nie włączajcie projektorów do wątku o OLED TV !!!

Lubisz siedzieć w ciemnościach jak na sali kinowej to kupuj proja.

I nie mieszaj nam tu w temacie OLED.

Telewizor TV OLED/LCD/plazma to mniejsze zadęcie w sprawie.

PODSUMOWANIE OLED TV na marzec 2015.

Czekamy na LG z ich nową serią 2015 OLED TV.

Póki co milczymy ...

PANAS ma zupełnie nowy procek do 4K TV !

Może więc nastanie era sprawności telewizorów do nikomu nie potrzebnej wersji TV = ULTRA HD / 4K

....DLP....LCD....LCoS.... trzy technologie... jesli się nie mylę.... ostatnia najnowsza i najbardziej obiecujaca.... czy najlepsza to niech się wypowiedzą Forumowicze o większej wiedzy odemnie.....

Technologii jest więcej niż wymieniasz.

Póki co PANASONIC stawia na LCD.

Czy trzeba wspierać Japan Panasonic / SONY ?

Może być w końcu tak, że jednym ruchem LG zatrudni słynnych autorów obróbki AV jakości PIONEER/SONY/PANASONIc !

To w końcu załatwia się w minutowej rozmowie.

By GSM.

....DLP....LCD....LCoS.... trzy technologie... jesli się nie mylę.... ostatnia najnowsza i najbardziej obiecujaca.... czy najlepsza to niech się wypowiedzą Forumowicze o większej wiedzy odemnie.....

Co do LCOS wypowiem sie sam jej nie miałem nie testowałem i jak LECH jej nie przekreślam bo on działa jak "medimuM"

znam ja z testów i opisów pism nie tylko polski jakich posiadam z działu av

cytuję co wszystkie jednakowo mówią o niej

"Technologia LCOS łączy zalety LCD I DLP w generowaniu obrazu.Projektory tego typu Podobnie jak i LCD opierają się najczęściej na trzech układach reprodukujących trzy podstawowe kolory.Ciekłe kryształy są jednak umieszczone na odijającej powierzchni luster a więc jest to technologia odbijajaca a nie rozpraszajaca światło.Również w tym przypadku ciekłe kryształy przepuszczają albo odbijają światło tyle że nie przechodzi ono przez panel ale odbija się od powierzchni lustra.Ograomna zaletą paneli LCOS są minimalne łączenia pikseli widoczne na ekranach LCD a nawet DLP(1 DMD) w wypadku projektorów LCOS sie to nie pojawia.Dodatkowo Nie trzeba przepuszczać obrazu przez filtr(tak jak w DLP ale z 1 DMD) pozwala to uniknąć wystepujacego niekiedy efektu tęczy.W połączeniu z bardzo dobrym odwzorowaniem barw wszystkie te cechy sprawiają że obraz z projektora LCOS cechują dużą naturalność a prezentacja cechuję model prezentowany w kinach.Panele te są bardzo drogie i skomplikowane w produkcji i droższe w rozwiazaniach dla tego stosują ją wybranie kina na świecie ta technologię wspiera firma canon.Ta technologia porównywalna jest z DLP z 3 DMD projektorami Barco w DLP z 3 DMD które też stosują wybrane kina.W PL Wybrane Multikina Stosują najlepsze Barco 4K w tej technologii był opis w AV

Materiał zaczerpnełem z PC WORD HD TV Technologia NR2/2009 jak i z czasopisam zagranicznych których to samo napisano zeby nie było że zmyslałem mozna śprawdzić wiarygodność i napisać do wydawcy pc world i Av 1/2014(Prezentacji Dolby Atmos w Multikinie w Katowicach tam jest ten Barco stosowany )

"Człowieku" masz coś do powiedzenia na temat OLED ? Ja zboczyłem z tematu ? Oglądaj sobie te swoje projektory. Ja uważam obraz kinowy za bardzo słaby. To moje zdanie.

Wiecie co nie chce mi się gadać. Powiem Ci jedno "Lechu" w dupie byłeś i gówno widziałeś. Bo już nie mam nerwów do pieprzenia. Weź te swoje LCD i zanieś Mamie. Dobry rosołek z nich wyjdzie. A co do OLED'a to widziałem. Podaj mi cenę za 100". Co mam sprzedać??? Dom? Żonę i teściową do Iraku? Bo są blondynkami. Myśl co piszesz a nie myśl co napisałeś.

Uciekam z tego wątku bo mi żal klawiatury. Pozdrawiam cierpliwych.

Pozdro!

Uciekam z tego wątku bo mi żal klawiatury. Pozdrawiam cierpliwych.

Jak masz pisać na takim poziomie jak wyżej to słuszna decyzja.

To zresztą wątek nie dla Ciebie bo ty nie chcesz pisać o omawianej tu technologii. Takie mam wrażenie.

Sony hw55 którego nabyłem jest w technologii LCoS i całkiem niedawno miałem okazje na swoim ekranie przetestować DLP (mitsubishi hc7800) i różnica była naprawdę duża w każdym aspekcie obrazu na korzyść sony..... właściciel mitsu powiedział że niepotrzebnie pokazałem mu obraz z sony ...... ;)

Sony nazwało to u siebie SXRD masz go własnie u sienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale Panowie tu się jazda zrobiła. :)

Jeden nie cierpi projekcji,drugi żonę i teściową do Iraku wysyła itd....:)-żonę zostaw a z teściową wyślij. to żart oczywiście. :)

Męczycie teraz projekcję-jest fajna-i nikt nie powie że 65 cali TV-zastąpi 100 cali projekcję.-a czemu,a temu że każdy woli popatrzeć w obraz (duży) duża c*pa,duża sala koncertowa ,duży most w Chinach,Tower Bridge w Londku itd -po prostu jest "EFEKT" a rozmówki typu (czerń,kolory,kontrast) są na drugim miejscu,w takim pokazie wielkości.TV-kontra projekcja.

Po następne-mam TV po kalibracji przez Maćka-i nie żałuję-,ale czy mógł bym bez tego(tej usługi) żyć,oczywiście że tak.

Bo na początku- wlasnie na tym forum :) kalibruj,kalibruj-będzie efekt,no i oczywiście ze jest,do dzisiaj jak przełączam na meczu LIVE-trawa jest najbardziej naturalna na trybie po kalibracji.

Czerń na filmach typu "GRAWITACJA"-po zmianie ,na inne tryby(nie kalibrowane) jest malo czarna(żeby nie pisać szara)(zresztą parametry podałem )

Ale Panowie- minęły 2 lata od kupna TV-świeci,owszem świeci-ale już nie staram się wnioskowac- który lepszy.(w tescie nadal można postawic plazmę za 6 kola kontra LCD za 6 kola)

Po prostu jak ma się nowa "zabawkę" to się chucha,dmucha- robi cuda zeby bylo NAJ- i na AS chwali :) po czasie to mija,i po co się spierać.

Janunio -ty zwykła "suka" jestes-bo jak cos ja do ciebie klikam,to "pajacu" odpisz,albo zweryfikuj to.

A nie czekasz3-5 dni i nowości "zapier..lasz" z netu-olewając wpis.

ch*j..nia z patatajnią .

Sony nazwało to u siebie SXRD masz go własnie u sienie

Ukryta Zawartość

...a z tego co kojarze to

JVC LCoS to D-ILA....

P.S.

....i w temacie o OLEDach mamy już pełen komplecik technologii....lcd...pdp...projektory....i oled.....

Pozdro. ... ;) :)

Ukryta Zawartość

Masz na białych napisach końcowych filmu na czarnym tle to tło głęboko czarne czy tylko ciemno szare ?

Leszek-to tez zależy od sprzętu,i sali jak jest wyciemniona i od ekranu.

W moim lokalu to bylo szaro po całości :)ale u "kumpla" już inaczej,czarno w sali-wyciemniona total, "prezentacyjnej" :) drink i lolita......:) i ta "wasza czern" była całkiem inna.

Malo tego-zapodaj sobie (ciepłe biale swiatło)-za TV-te śmieszne diody itd,czern jest bardziej widoczna,nawet w TV- klasy za 1199 pln.

To samo można zrobic w lokalu-że czarne jest czarne nie szare.Gra swiateł.

Leszek-to tez zależy od sprzętu,i sali jak jest wyciemniona i od ekranu.

W moim lokalu to bylo szaro po całości :)ale u "kumpla" już inaczej,czarno w sali-wyciemniona total, "prezentacyjnej" :) drink i lolita......:) i ta "wasza czern" była całkiem inna.

Malo tego-zapodaj sobie (ciepłe biale swiatło)-za TV-te śmieszne diody itd,czern jest bardziej widoczna,nawet w TV- klasy za 1199 pln.

To samo można zrobic w lokalu-że czarne jest czarne nie szare.Gra swiateł.

Oczywiście wiem jak wygląda gra świateł, która pozornie "wzmacnia" kontrast postrzegany. Jeden z moich TV ma ekran czarny (filtr antyodblaskowy) i w dzień czarne kolory na ekranie są bardziej czarne o czarnej ramki dookoła ekranu. Po ciemku obie czernie praktycznie się wyrównują. Ta gra świateł powoduje, że oglądanie materiałów nawet na wyświetlaczach o niskim kontraście statycznym takich jak np. tablety jest możliwe bez większego dyskomfortu bo czarny otoczony jasnym wygląda na bardziej czarny niż jest w rzeczywistości. Dopiero jak na ekranie pojawiają się duże płaszczyzny czarnego, np. te napisy końcowe filmu, to widać jaki naprawdę jest czarny. Oko i ucho (audio) człowieka stosunkowo łatwo daje się oszukiwać. Dlatego firma LG ze swoimi IPS-ami (słaby natywny kontrast własny matrycy) jeszcze nie zbankrutowała, ale jest zmuszona do poszukiwań technologii, która tą sytuację zmieni. Stąd OLED. Chyba.

Podstawowe pytanie. Gdzie w rzeczywistości prócz tego tv można takie czernie zobaczyć? Bo jeżeli nigdzie lub prawie nigdzie to po co takie farmazony wciskać? Mamy już drugiego króla ciemnoty.

Lechu sprawdź może zanim coś napiszesz, bo się kompromitujesz.

W odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu, na porządnym ekranie Adeo i na projektorze JVC DLA-X3 (czyli dość leciwym i wcale nie drogim) napisy końcowe w filmach są wyświetlane na idealnie czarnym tle - nie do odróżnienia od ramki - wiem bo dość często miałem okazję w takiej salce bywać.

Dobre projektory kinowe na które się powołujesz mają zazwyczaj kontrast rzędu 2000 - 3000:1, a kontrast ANSI poniżej 500:1, a to mało nawet w porównaniu do podstawowych projektorów Sony, czy Epsona. Projektory dedykowane do domu to zupełnie co innego niż kinowe projektory komercyjne !

Podstawowe pytanie. Gdzie w rzeczywistości prócz tego tv można takie czernie zobaczyć?

W kosmosie. W atmosferze ziemskiej prawie nigdzie gdzie występuje jakieś światło obok tego co ma być czarne.

Dobre projektory kinowe na które się powołujesz mają zazwyczaj kontrast rzędu 2000 - 3000:1, a kontrast ANSI poniżej 500:1,

"a kontrast ANSI poniżej 500:1", ????? To dużo czy mało ?

Te "2000 - 3000:1" to kontrast ANSI czy ON/OFF?

Niedawno ktoś tu pisał o kontraście na ekranie projekcyjnym powyżej 10.000:1 i chyba też o wyższym. To jak to jest naprawdę z tym kontrastem statycznym (ANSI) na powierzchni ekranu projekcyjnego ? Może jakiś link do wiarygodnego źródła (nie reklamowego).

To wprawdzie nie jest tematem wątku, ale jak już trwa dyskusja w temacie OLED o projektorach to może urzetelni ktoś te dane. Oczywiście podając metodę pomiarową.

uj selektywnie

Odpowiedz

Zgłoś

Rozdzielaj projektory dedykowane do kin domowych i projektory do kin komercyjnych !

Projektory w kinach komercyjnych z oczywistych względów musza mieć jasność o kilka rzędów wyższą niż projektory domowe.

Ze względu na specyficzne wymogi projektory komercyjne rzadko maja kontrast on / off wyższy niż 2000:1, co innego projektory do kin domowych które bez najmniejszego problemu przekraczają granicę 10 000:1

Rozdzielaj projektory dedykowane do kin domowych i projektory do kin komercyjnych !

Projektory w kinach komercyjnych z oczywistych względów musza mieć jasność o kilka rzędów wyższą niż projektory domowe.

Ze względu na specyficzne wymogi projektory komercyjne rzadko maja kontrast on / off wyższy niż 2000:1, co innego projektory do kin domowych które bez najmniejszego problemu przekraczają granicę 10 000:1

Jaka metoda pomiarowa ? Czujnikami umieszczonymi na powierzchni ekrany czy jakaś inna ? Chodzi cały czas o ANSI (krata) a nie ON/OFF.

To jak to jest naprawdę z tym kontrastem statycznym (ANSI) na powierzchni ekranu projekcyjnego ?

Oczywistym jest, że kontrast ANSI w projektorach ( w najlepszych około 1000:1) jest niższy niż w plazmach czy oled (wartości powyżej 10 000:1), ale nie jest to wielkim ograniczeniem, tak jak nie jest to wielkim ograniczeniem w dobrych telewizorach LCD z wygaszaniem strefowym (które tez maja niski kontrast ANSI zależny od zastosowanej matrycy - w najlepszych przypadkach około 3000:1).

Projektory maja jednak ta przewage nad telewizorami, że wielkość ekranu niweluje efekt niższego kontrastu ANSI (ponieważ oko w dużo mniejszym stopniu obejmuje obszar znajdujący się poza granicami ekranu), należy wziąć pod uwagę, że oko ludzkie ma bardzo ograniczony zakres widzialnego kontrastu (poniżej 1000:1), a więc przy jasnych elementach na ekranie (a plansza ANSI jest wypełniona w połowie jasnym elementami) postrzegalny przez człowieka kontrast będzie w zupełności wystarczający.

Przy scenach typu napisy końcowe w filmach dobre projektory będą osiągały kontrast bliższy natywnemu kontrastowi on / off, chyba, że mamy jasne i nieprzystosowane pomieszczenie oraz nieodpowiedni ekran - wtedy kontrast widziany może być nawet poniżej kontrastu ANSI. W kinach komercyjnych w tego typu scenach czerń jest rzeczywiście szarawa, ale wynika to właśnie z dość niskiego kontrastu on / off.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.