Skocz do zawartości
IGNORED

Czy do kolumn Acoustic Energy 109 nadaje się amplituner 8-16 omh ?

Gracjan1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sprawdzić sprawność głośników. Jednak do dyspozycji mam tylko amplituner, który ma przedział 8-16 omh. Głośniki są 6 omh i jest to minimalna wartość ( czyli że powyżej będzie najlepiej ? ). Słyszałem opinię że sprzęt może się spalić. Inni sądzą że z odpowiednimi zabezpieczeniami we wzmacniaczu powinno być bezpiecznie, jeszcze inni że bezpiecznie jest wtedy, gdy głośność nie przekroczy połowy skali. Nie wiem czy decydować się na podłączenie i sprawdzenie tych głośników teraz, czy czekanie i kupno odpowiedniego wzmacniacza, amplitunera

Z góry dziękuję za wskazówki.

Możesz spokojnie przetestować, ... a dla komfortu umysłu - rób to na bardzo niskich pozycjach pokrętła siły głosu. Powiedzmy od początkowej godziny "07:00" tak do nie więcej jak do pozycji "11:00". Więcej jak połowa skali nie przekraczaj.

• 2 tygodnie później...

Dziękuję bardzo za radę. Zrobiłem tak, jak Pan powyżej kazał. Pożyczyłem amplituner Nordmende ( bardzo stary ) i staram się nie przekraczać 3 stopnia na suwaku głośności. Wszystko gra jak należy. Lewy kanał podczas zmiany głośności trzeszczy, ale ze wszystkim innym jest w porządku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.