Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna integra do Dynaudio Focus 160

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

mam obecnie Krella kav300i z Dynkami 160, zamienilem z Caspiana bo gora w tym zestawieniu (plus Atoll in100,ktory gory nie zaluje) byla nie do zaakceptowania, za malo otwarta, za malo.

Wlasciwie kable tez nie ocieplaja.

Z Krellem jest bardziej kontrolowany bas choc znow gory jest duzo i robi sie czasem ciut za jasno. Niemniej z cieplejszym cd bedzie na pewno dobrze a i wszystko zalezy od repertuaru.

Mysle ze z ATollem (mialem 100tke) mogloby byc ciekawie, nie wiem jak z Vincentami.

Ciekawi mnie ten Xindak PA-m, jak sie on ma FIRMA do Caspiana?

byla nie do zaakceptowania, za malo otwarta, za malo.

za mało otwarta czyli góry było za mało?

Z Krellem jest bardziej kontrolowany bas choc znow gory jest duzo i robi sie czasem ciut za jasno

piszesz znowu góy jest za dużo - ale wcześniej piszesz że góra z caspianem za mało otwarta - ja to rozumiem min. jako braki w ilości wysokich tonów

mam obecnie Krella kav300i

a może to nie są wysokie tony które dokuczają bo takiej opinii jeszcze o tym modelu nie słyszałem, a jest to może wysunięta do przodu średnica z zaakcentowaną mocno wyższą średnicą, co może przy gorszych nagraniach dawać efekt szorstkości dla niektórych wokali i instrumentów

nie wiem jak z Vincentami

z Vickiem na 226mk2 którego miałem to nie zestawił bym raczej z Focusami 160, bas z Vincenta jak dla mnie jest bardzo obszerny mocny jest go zawsze sporo + bas Focusów i to już może być za dużo

krzysiek, Caspian z Focusami moze sie podobac ale dzwiek jest jakby stlumiony, barwny ale stlumiony choc bas i wokale palce lizac, wysokich dla mnie za malo.

Z Krellem faktycznie gory jest wiecej ale na niektorych plytach bywa ze przeszkadza wyzsza srednica, tyle ze ja cd i okablowanie mialem bardziej pod Caspiana wiec raczej jasniejsze niz ciemniejsze, mysle ze jak sie dobierze cieple ale rozdzielcze cd bedzie super.

Aha polecam jeszcze Cyrusa 8vs2, z Focusami wzgledem Krella i Caspiana byla gorsza dynamika ale swietna stereofonia, przestrzen, ladne wysokie i granie dosc analogowe.

Caspian z Focusami moze sie podobac ale dzwiek jest jakby stlumiony, barwny ale stlumiony choc bas i wokale palce lizac, wysokich dla mnie za malo.

ciekaw jestem jak by Focusy wypadły z Roksan KandyK2, bo mocy ma więcej niż Caspian i podobno wysokich też ma więcej

K2ma więcej mocy od caspiana ale caspian jest dużo lepszy pod każdym względem ,bardziej muzykalny i rozdzileczy ,zresztą po co ci az taka dużo móc do monitorów ,

Jeśli Cyrus do nowe 6se ,starsze modele mają to do siebie ze często się psuja ale to już strategia firmy która daje nam możliwość upgradu starych modeli na nowe oczywiście za dopłatą ,prosze zobaczyć na stronie

Jak pisałem wyżej goldenote s3 świetnie się zgrywa i polecam ,myślę że do 7.tys możesz kupić nawet nowy wystarczy tylko zadzownic do niektorych salonów i zapytać o rabat

:)

goldenote s3

czytałem recenzje tego wzmacniacza i pisze tak jeśli szukamy mocnych uderzeń blach perkusji trzeba szukać innego wzmacniacza, ogólna opinia jest taka że wzmacniacz gra ciepławo

zresztą po co ci az taka dużo móc do monitorów ,

są monitory które potrzebują dużo dużo więcej mocy niż niektóre podłogowe, kiedyś Pan Grzegorz z Studio16Hertz pisał na forum że aby dobrze wysterować te kolumny powinno być sporo watów

na weekend mam na odsłuchy Primaluna prologue premium na KT88, i jak na razie chyba jest bardzo dobrze

Czarne audiofilskie tło i nieprzeciętna szczegółowość połączona z dobrą dynamiką - Sphinx Myth 5:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma swój wiek, ale klasa. Za taką cenę trudno o lepszy sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Denon ma lata świetlne do tego Sphinxa, który do tego na żywo pięknie wygląda.

Po uwzględnieniu do jego pierwotnej ceny inflacji , to dziś stałby na półce w okolicy 10 tys. złotych.

Pod kilkoma względami jest lepszy, niż wyższy model o oznaczeniu "Ten". Wydajność prądowa nie jest nieograniczona, ale to chyba ma być sprzęt raczej do delikatnych klimatów, a nie do łomotania. Do rockowego drive'u potrzeba innych kolumn. Do tych kolumn, to optymalny wybór. Myślę, że cena powinna być trochę niższa, ale to zależy już od sprzedającego, na jaką się zgodzi. W każdym razie esencja audiofilskiego grania. Miałem go wraz z kiedyś posiadanymi monitorami markowanymi logiem Cyrusa. Nawet dzielony Sphinx: monobloki i pre za 18 000 zł miał czego pozazdrościć temu maleństwu. Bardzo udana konstrukcja.

Focusy sa bardzo dobre do rockowego grania wlasnie. Krella kav300i do nich polecam po prostu jak brakuje dolu czy ciepla to trzeba dac takie cd i tak bedzie grac. Faktycznie moze byc tak ze Atoll albo Hegel tez sie zgraja. Daj znac krzysiekol jak sie na cos zdecydujesz i opisz jak to gra.

Powiem tak z dotychczasowych wzmacniaczy kazdy mnie w jakis sposob denerwowal, najmniej Cyrus i Krell.

Krell nie gra bardziej rockowo, niż Accuphase, a krzysiekol już i jego testował. Cyrus nie ma odpowiedniej dynamiki, żeby mierzyć się z rockiem. Ponadto co kolejny model tej firmy, to gra gorzej niż poprzednik. A pozawiony zewnętrznego zasilania, to w ogóle trudno go uznać za wysokie hi-fi.

Średnia krzysiekola nie zadowoli - to musi być coś specjalnego. Ja bym proponował połaczyć lampowy przedwzmacniacz z jakąś końcówką lub integrą sterowaną jako końcówka. Integra ampowa jest kiepskim pomysłem, bo będzie kulała na basie. Albo będzie go miała dużo, ale będzie się wlókł, bo Focale, to nie są odpowiednie kolumny do lampy. Wychodzi na to, że kompromisem byłby wzmacniacz w klasie A. Wielu chwali integrę Sugdena i na nią bym zwrócił uwagę. W klubach ktoś zgłaszał chęć pozbycia się integry Sugdena. Ja bym skorzystał z okazji.

Wuelem ale Krell gra inaczej niz Accuphase wiec warto posluchac.

Cyrus gra ladnie, mozna go zdobyc tanio i tez warto posluchac. Akurat z tym zewnetrznym zasilaniem nie zgodze sie bo mialem i sluchalem z i bez i wolalem sluchac bez. Nie wyda fortuny a moze sie spodobac. Choc zgadza sie ze dynamiki nie ma jakiejs specjalniej jednak gra ujmujaco.

Sudgen do Focusow bedzie raczej za slaby przynajmniej 21ka.

Myślę, że w roli arbitra godzącego strony może wystąpić Quad 909 - ma niewielkie zewnętrzne wymiary zbliżone do Cyrusa i gra na poziomie nie gorszym niż trzysetka Krella. Bardzo niedoceniany sprzęt.

ja nie mowie ze krell jest idealny bo nie jest, to dobry wzmacniacz i tyle. Focusy to dziwne kolumny, nie graja juz jak stare Audience, bas jest bardziej zebrany a gora bardziej rozdzielcza.

ja nie mowie ze krell jest idealny bo nie jest, to dobry wzmacniacz i tyle

chętnie bym posłuchał chociaż dzień tego Krela, może podeślesz do mnie na odsłuch:)

nie graja juz jak stare Audience, bas jest bardziej zebrany a gora bardziej rozdzielcza.

to całe szczęście że nie kupiłem tych Audience, skoro tam bas jest jeszcze większy bo w Focusach już jest i tak go sporo, i jak góra jest też bardziej rozdzielcza w Focusach to w Audiene byłaby dla mnie za mocno przygaszona bo nawet w Focusach wolałbym jeszcze krok dalej ku większej rozdzielczości
to całe szczęście że nie kupiłem tych Audience, skoro tam bas jest jeszcze większy bo w Focusach już jest i tak go sporo, i jak góra jest też bardziej rozdzielcza w Focusach to w Audiene byłaby dla mnie za mocno przygaszona bo nawet w Focusach wolałbym jeszcze krok dalej ku większej rozdzielczości

52se i 50 mialy malo rozdzielcza gore, ladna, slodka ale wycofana, basu nie tyle wiecej,a tego nizszego to nawet mniej ale w Audience byl slabo kontrlowany i robil wrazenie wiekszego misia.

42 maja gory wiecej, Focusy jeszcze wiecej. Na caspianie mi zdecydowanie brakowalo.

Ja gram na Atollu i Krellu wiec gory jest moze ciut za duzo nawet (a raczej jak pisalismy troszke za duzo wyzszej srednicy) ale kable tez mam nieco jasnawe wiec wszystko sie na siebie naklada, jak bedziesz w Wawie przy okazji to daj znac posluchamy. Warto pracowac nad Focusami bo potencjal maja bardzo duzy i nie boj sie ze nie wyciagniesz z nich gory i rozdzielczosci, da sie zrobic, sluchalem z Ayonami to naprawde robilo wrazenie.

Górna pólka Musical Fidelity zagra dobrze.

Polecam również Leema Acoustic Tucana II. Do ustrzelenia na ebay za 6000-7000 zł. Warto !!!!!!!!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Można poszukać jeszcze dzielonego densena b200/300

Ten kolega kombinuje w bardzo dobrym kierunku...

szczerze to nad Krelem 400 to nawet się zastanawiam, bo kilka osób już polecało, ale też czy w bdb stanie w przyzwoitej kwocie znajdę

Zadbany 400xi w omawianym budżecie jest jak najbardziej do upolowania i to z pierwszej reki i krajowej dystrybucji. Pod warunkiem oczywiście, że akurat ktoś będzie sprzedawał, bo od początku roku to widziałem możne ze 3 sztuki w ogłoszeniach i schodziły raczej szybko, także problem może być nie tyle z ceną, co bardziej z dostępnością. W ogóle trochę śmieszna sprawa, bo wychodzi na to, że przy umiarkowanej popularności s-300i, starszy model stał się nader chodliwym towarem ;)

Fokus.

Dobra większość wpisów powyżej.

To potrzebuje mocny, z kontrolą, wzmacniacz. Jakiś min. 40W w klasie A lub min. 150 normalnie.

Hegel H100 a raczej H200, ale raczej może dmuchać na basie. Ja bym wolał coś bardziej przeźroczystego do nich.

Mam wrażenie że może dobrze zagrać z mocną nowoczesną klasą D, tak 300W, ale to domysły - nie sprawdzałem.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Powiem tak z dotychczasowych wzmacniaczy kazdy mnie w jakis sposob denerwowal, najmniej Cyrus i Krell.

A jakiego Caspiana miałeś - M2?

I co cię denerwowało (brak szczegółów)?

mialem M1 NG, nie tyle brak szczegolow co brak synergii z Focusami ...czasami. Czasem jest jak Firma mowi bardzo barwnie itd ale dla mnie to za malo uniwersalnie. Najbardziej mnie draznila stlumiona gora, jakas taka mala otwartosc brzmienia. Bas swietny, srednica fajna, detale za lekka mgielka.

Caspiana nie wybiera się jeżeli komuś zależy na mocno czytelnych i podkreślonych wysokich tonach.To jest wzmacniacz dla osób, które cenią sobie stonowana górę pasma, namacalną i bogatą średnicę i mocny pulsujący ale lekko poluzowany bas, w tym że to lekkie poluzowanie basu można w świetny sposób załatwić kablami czy to dobrym solidcore czy np Stereovox'em.

Jak pisze kopaczmopa - jak nie ma synergii z Focusami to nie ma co się pchać w Caspiana.

----------------------------------------------------

Synergia w pewnym sensie jest ale jeśli ktoś lubi czarować, ma być barwnie pastelowo ale jak komuś mało góry to caspian może powodować ze będzie jej jeszcze mniej.

• 2 miesiące później...

Krzysiekol,

Na czym w koncu stanelo, czego sluchales?

Moze 160 juz nie masz, bo ich na Twoim profilu nie widze?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

jeszcze mam ale chyba przesiądę się na Focal Electra, chodź jakoś trochę ciężko mi się rozstać z Focusami

obecnie gram z Xindak A08 w klasie D ( czyli w tym wypadku przede wszystkim dynamika i rozdzielczość)

ale między czasie słuchałem też innych

z cambridge audio azur 851a niby dobrze ale jakoś szczupło na wokalach

dziwne bo z niższym modelem zagrało jak dla mnie lepiej, ale było inne pomieszczenie kable i źródło - niby wszystko ok, ale jakoś chyba pazurka zabrakło

bylo posluchac Focusow z Krellem, swietne polaczenie. Niemniej wiadomo wiele osob lubi zmieniac klocki.

chętnie bym skorzystał z takiej możliwości

jestes przyzwyczajony do metalowej kopulki wiec nie ma co sie dziwic ze Focusy graja dla Ciebie za ciemno. Cale szczescie ze nie sluchales Audience np 50 bo tam basu (tego wyzszego) bylo wiecej mimo ze nie schodzily tak nisko a wysokich i detali mniej.

Focusy jak na Dynki i tak sa wyposrodkowane i maja sporo wysokich.

Z tym ze ja nie lubie ich z Caspianem czy Vincentem ale wlasnie ze wzmacniaczami ktore doswietlaja czyli Krell, Cyrus. Z nimi jest naturalnie, Dynki zapewniaja gestosc, barwe ale wysokie sa wyrazne choc niemeczace.

Prawde mowiac czasem mam wrazenie ze gra juz kopulka metalowa choc nadal jest slodkawo.

ze wzmacniaczami ktore doswietlaja czyli Krell, Cyrus. Z nimi jest naturalnie, Dynki zapewniaja gestosc, barwe ale wysokie sa wyrazne choc niemeczace.

Dobrze mowisz. Ja gonie F140 Sansui 707DR. Bardzo mocny, neutralny, szybki i dynamiczny wzmacniacz. Z Densenem z serii DM tego sobie nie wypobrazam.

Kiedys przez krotka chwile mialem Creek'a Destiny z F110. Tez bylo to niezle combo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.