Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny pomoc w wyborze lub jego zmianie

hiennas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję Amplitunera (ewentualnie wzmacniacz + amplituner) + kolumny (raczej stereo).

Aktualnie słucham muzyki z komputera poprzez słuchawki zwykłe Sennheiser'y, lub kolumny, a właściwie kolumienki 2+1. więc poziom moich wymagań co do sprzętu znajduje się poniżej dna.

Pomieszczenie w jakim będą pracować to pokój ~4,7m x 5,3m.

telewizor wisi na środku krótszej ściany i po jego bokach chciałbym umieścić kolumny.

Kanapa na której siedzę stoi dokładnie po drugiej stronie pokoju.

Zależy mi głównie na słuchaniu muzyki. Jaki rodzaj?? To dość trudne ponieważ wachlarz jest bardzo szeroki: od dyskoteki lat 70 poprzez pop i trash lat 80, poprzez disco lat 90, od Jazzu (np. Płyta Time Killers) czy bardziej synkopowanych brzmień jak Tower of Power, po Motorhead. Zapewne skraje tego przekroju w drodze kompromisu z Żoną :-) będą musiały ustąpić muzyce popularnej, ale czasami będzie musiała kobieta iść do pracy, a wtedy ... :-)

Nie planuję też wysadzać mieszkania ponieważ mieszkam w bloku.

Zródłem dźwięku będzie na chwilę obecną PS3 (gry, płyty, FLAC'i, Mp3) oraz telewizor (filmy oglądane rzadko zazwyczaj z Pendrive'a) i oczywiście radio.

Chciałbym aby sprzęt był nowy.

Cena to do 2000 PLN i najchętniej w sprzedaży ratalnej.

Po wstępnym czytaniu wyszło mi że w moim zasięgu były kolumny TAGA TAV-606f (podpowiem że kolumny też nie mogą być za duże bo zebrałem że zagracam pokój)

i zastanawiam się nad połączeniem ich z:

HK3390

Yamaha R-S300

Pioneer SX-20

Te zbierają jak widzę fajne opinie.

Jednak ostatnio wszedłem do sklepu i Pan zaproponował mi sprzęt o którym nie bardzo mogę znaleźć opinie.

Jest to Sherwood RD-750i lub model RD-7505 tez do połączenia z powyższymi kolumnami.

Podobno maja bardzo wysoki stosunek jakości do ceny + kilka dodatkowych rzeczy jak dekodowanie FLAC/MP3 czy wbudowany moduł WiFi.

Nie ukrywam że brzmi dla mnie dość ciekawie.

Czy szanowni forumowicze spotkali się może ze sprzętem tej firmy?

Z góry dziękuję za opinie na temat Sherwood'ów i wszelką pomoc w wyborze czegoś sensownego.

Osobiście zdecydowanie polecam SX-20, wyjątkowo udany model. Niestety z Sherwoodem nie miałem styczności, zatem nie zajmę stanowiska.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziękuje serdecznie za dotychczasowe odpowiedzCo do samego amplitunera czyżbym cos pokiełbasił? chodzi mi o połączenie wzmacniacza z tunerem radiowym, czyli sluchanie dodatkowo radia. Oczywiscie mogą to byc oddzielne klocki. chociac obawiam sie ze nie wyrobie finansowo.

• Użytkownicy+

Amplituner, to wzmacniacz stereo z tunerem w jednej obudowie. U kolegi monitora, skutkuje kojarzenie amplitunera z tym przeznaczonym do kina domowego.

@palton - Dokładnie tak pomyślałem ;)

Jeżeli potrzebujesz słuchać radia to może to być amplituner (jedno urządzenie). Jak miało by być po ludzku to wzmacniacz + tuner radiowy (dwa urządzenia) ;)

Za dobry wzmacniacz + tuner radiowy zapłacisz pewnie mniej niż za średni amplituner (jeżeli weźmiesz pod uwagę używany tuner radiowy).

no dobrze.

A przy założeniu że biorę nowe TAV-606F.

Jaki nowy wzmacniacz mogliby koledzy polecić i do niego pasujący mnie więcej "wizualnie" używany tuner.

Jak pisałem kobieta boi się "dużych gratów zawalających pokój" a do tego z różnych parafii to bym miał dopiero histerie.

Dodatkowo czy uda się nabyć wzmacniacz posiadający wejścia cyfrowe (podłączenie telewizora czy konsoli). Miło byłoby tez USB i dekodowanie FLAC'ów. Ale to już pewnie jakiś samograj w moim pułapie cenowym?

Z góry dziękuję za jakieś propozycję.

Niestety nie mogę edytować ostatniego post'u.

Z góry dziękuję za dalsze propozycję.

A dodatkowo podsunę jeszcze jakiś wycinek z gazety na temat Sherwood'a 705i

Wspomniany artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Czy ktoś zaznajomiony z tematem mógłby ocenić możliwości tego urządzenia w stosunku do jego ceny (1299 PLN)?

Cały czas tak się zastanawiam co to za sprzęt bo pojawił się niedawno (powrót zdaje się) cenę ma ciekawą w stosunku do "bajerów" tylko nie wiem jak z jakością i jak interpretować wyniki "na papierze"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś zaznajomiony z tematem mógłby ocenić możliwości tego urządzenia w stosunku do jego ceny (1299 PLN)?

Ciężko ocenić brzmienie, bo nie słyszałem. Jednak wyposażenie i funkcje sieciowe ma porównywalne z Onkyo TX 8050 - droższym o jakieś 500 zł.

Wydaje się być naprawdę ciekawą propozycją.

Tu masz ten test w ładniejszym wydaniu i możesz poczytać o porównywanej konkurencji:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o kolumny to poszukałbym czegoś sensowniejszego w tej cenie. Np. używanego, ale od osoby prywatnej. Spójrz choćby na te missiony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

smog

Dzięki za przepisanie na język Polski tej "chińszczyzny" :-)

Te Mission'y wyglądają bardzo miło tylko obawiam się, że będę miał problem z ich ustawieniem.

Rozumiem że jak kolumny mają "dziurkę" z tyłu (zdaje się jest to Bass Reflex) to trzeba je odstawić od ściany na jakąś większą odległość. U mnie będą mogły być oddalone najwyżej o 10 cm. Nie wiem czy to wystarczy.

Jest to jeden z kompromisów pomiędzy "nie będziesz zagracał mi kolumnami pokoju !!!" :-)

Adam

U mnie będą mogły być oddalone najwyżej o 10 cm. Nie wiem czy to wystarczy.

W takim przypadku lepszy byłby br z przodu. Myślę, że jednak nie ma to aż takiego znaczenia, bo brutalnie mówiąc i tak nie uzyskasz bardzo dobrego dżwięku z takim ograniczeniem ustawienia.

Co do Tagi i innych kolumn z 4 głośnikami za 400 zł sztuka. Pomyśl jaka może być tego jakość i jakie komponenty przy takiej cenie.

Dostałeś taką propozycję, bo obie marki dystrybuuje Polpak i często są łączone w zestawy. Myślę, że nie stoi za tym żadna większa strategia dobrze dobranego połączenia.

Spodziewam się że nie jest to charytatywna oferta.

I dlatego coraz bardziej ją odrzucam na korzyść jednak stereo.

Jak już Kolega zechciał mnie jakoś pokierować... Czy kolega może mi podsunąć jakieś kolumny do 600 za sztukę, które mógłbym ożenić z którymś z wcześniej proponowanych urządzeń:

HK3390

Yamaha R-S300

Pioneer SX-20 - (jak na razie jeden głos za) :-)

Ewentualnie jakiś wzmacniacz do 1200 PLN . Najwyżej dokupię jakiś tuner z używanych.

Preferuję jednak nowe urządzenia ze względu na brak znajomości tematu. Nie chciałbym kupić czegoś co zostało "zajechane".

Takie zestawienie podniesie pewnie koszt do 2500 za zestaw ale jak widać nie ma wyjścia.

Z góry dziękuję za dalszą pomoc

No to juz całkiem zielony jestem :-)

Mówisz ogólnie o marce Taga czy o tym modelu? Nie upieram się zdecydowanie przy nim. Może coś z serii Azure?

Co do kolegi Q21. Obawiam się jednak że kupno czegoś droższego będzie dla mnie oznaczało raty a do Pabianic mam niestety kawałek z Warszawy.

Ale z chęcią posłucham profesjonalisty

Tak swoją drogą dziwnie się rozmawia na forum publicznym o kimś :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.