Skocz do zawartości
IGNORED

gainclone 2

maciejza

Rekomendowane odpowiedzi

moda na gainclona, widze po watkach :)

ALE ..mam przez przypadek wzmaka rotela RA1060 i o ile ma góre i dół mniej interesujący od klona to srednica za to jest fajniejszaa. cięzko mi opisac słowami .. ale brak jej w klonie .. .. moj klonik ma kodzie panasonic FC .. w zasilaniu black gate, diodeczki to MURki , okablowanie to Kimberek OEM czyli DLS SCK, ale za to mam rezystorki jakies standardowe z oferfty TME .. i tak mi chodzi po glowie czy brak srednicy moze wynikac z z uzytych rezystorów czy moze okablowanie do kitu ? z drugiej strony wykladanie 120PLN na rezystorki cadocka i vishaya bez gwarancji jakosci :) jakos mi sie nie usmiecha.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/

I tu się nie zgodzę, właśnie średnica mnie zachwyciła w GC – nie wiem jaką ma twój wzmak szczególnie w twojej konfiguracji, mógłbyś ją opisać w o mnie.

Co do GC dobrze gra z dobrym pre/buforem mało kto o tym mówi, ale wystarczy się przyjrzeć konfiguracjom ludzi którzy go używają. Jeżeli ktoś niema preampa to ma bardzo dobre wyjście z Dac-a/CD. Chociaż nawet w konfiguracji NAD 541i / PGA2310/GC/Dali5005(505) gra całkiem ładnie i słucha się go z przyjemnością i bez zmęczenia.

Radze protestować i poszukać dobrej pasującej konfiguracji do twojego systemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161074

>moda na gainclona, widze po watkach

A jak ,obudzili się wszyscy po półtora roku,ale zawsze jesteśmy z tyłu za DIYAudio.

>ALE ..mam przez przypadek wzmaka rotela RA1060 i o ile ma góre i dół mniej interesujący od klona to srednica za to jest fajniejszaa. cięzko mi opisac słowami .. ale brak jej w klonie

Gain Clone Gain Clonowi nie równy,więc mówisz tylko o swoim.Jest bardzo duża różnica między GC złożonym z najtańszych części a tym z bardzo dobrych (kilku klas cenowych)...ale z Rotelem...nie bądżmy śmieszni...a na jakich kolumnach i z jakim źródłem tego słuchasz bo to jest istotne.Czesto na budzetowych kolumnach i źródłach różnica między wzmakami które w dobrym towarzystwie dzieli przep[aść jest znikoma.

>moj klonik ma kodzie panasonic FC .. w zasilaniu black gate

Czyli w sumie co Panasonic FC czy Black Gaty??

>z drugiej strony wykladanie 120PLN na rezystorki cadocka i vishaya bez gwarancji jakosci :) jakos mi sie nie usmiecha

a co to jest ta gwarancja jakości??

Zamów sobie rezystorki z Elpodu 0,5 Wata (typ 207) 0,1% 25ppm,są bardzo dobre ,niewiele gorsze od Caddocka.Te najlepsze o tolerancji zawężonej do 10ppm są juz jak na mój gust zbyt precyzyjne w brzmieniu (przynajmniej tak mi sie wydaje).A jeśli już stosujesz najzwyklejsze rezystory to broń boże metalizowane,wywal ten syf w cholerę,daj zwykłe węglówki.

>Co do GC dobrze gra z dobrym pre/buforem mało kto o tym mówi, ale wystarczy się przyjrzeć konfiguracjom ludzi którzy go używają.

Czemu mało kto o tym mówi?? Ja mówię cały czas że z dobrym preampem gra o dwie klasy lepiej,Peter Daniel pisze że używa traf S&B lub Levinsona,ktoś jeszcze wspominał że tak jak jak używa kopi Passa Aleph P.

W zasadzie dla mnie GC to końcówka mocy i jako taki go używam.

Pozdrawiam i dobrej nocy.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161092

>z drugiej strony wykladanie 120PLN na rezystorki cadocka i vishaya bez gwarancji jakosci :) jakos mi sie nie usmiecha.<

Tak naprawde potrzeba tylko 6 rezystorow (3 na kanal). Rezystor na wejsciu (220R) nie jest tak naprawde potrzebny i wzmacniacz gra troche lepiej gdy go nie ma w ogole. Uzywam go tylko dlatego, ze w niektorych systemach, w zaleznosci od ustawienia potencjometru, moze powstawac zbyt duzy DC offfset. Niewatpliwie feedbak rezystor jest bardzo wazny, i z tego co testowalem (Rinken, Holco, Vishay, carbon, metal film) Caddock okazal sie najlepszy; wprowadza najbardziej naturalny tonal balance i przestrzen. Wbrew temu co moglo by sie wydawac, shunt resistor na wejsciu (input to ground) jest takze bardzo wazny. Dla przykladu, Caddock w tej pozycji daje wrazenie duzo wiekszej przestrzeni (sounstage) niz Vishay, trudno nawet powiedziec dlaczego, ale tak jest. Majac te dwa rezystory wybrane, Riken pasuje najlepiej w pozycji - input/ground. Probowalem Caddock tutaj, ale niestety nie brzmial zbyt dobrze (tonacja byla jakas dziwna), ani Holco ani zaden z weglowych resystorow nie pasowal tu zbyt dobrze. Riken nadaje poczucie "air" i powoduje ze wysokie tony brzmia bardziej naturalnie. Michael Percy sugerowal ze Kiwame (ktore sprzedaje zamiast Rikenow, za 1/3 ceny) sa prawie takie same. Zeczywiscie, nie byly zle, ale brakowalo im definicji Rikenow. Kiwame byly zbyt "lean", takie jakies nijakie ;)

Poza tym zauwazylem ze kable pomiedzy PS i wzmacniaczem odgrywaja takze swoja role. Kazdy kabel brzmi inaczej i roznica jest taka sama jak przy zmianie interconnectow czy kabli glosnikowych. Poczatkowo uzywalem Kimber 4TC, gdyz plecionka z 8 cabli bardzo tu pasowala funkcjonalnie. Z czasem jednak zauwazylismy ze GC brzmial zbyt plasko i ktos zasugerowal Cardas. Sprobowalem Cardas i roznica byla bardzo widoczna: wieksza definicja i trojwymiarowosc. Proboawalem tez DH Labs silver plated cabel, ale nie rownal sie z Cardas. Niestety Cardas jest dosc drogi i wymaga usuwania emali przed lutowaniem, mimi wszystko jest tego warty.

Odnosnie przedwzmacniacza, to duzo zalezy od zrodla. Wczoraj sluchalem GC podlaczonego bezposrednio do Shanling CDP (modyfikowany przez PartsConnexion) i wszystko bylo super. Nie mysle ze preamp byl potrzebny, tym bardziej ze Shanling posiada wbudowana regulacje glosnosci. Ja z kolei uzywam TDA1543 DAC z pasywnym I/V na wyjsciu i przedwzmacniacz poprawia jakosc. Sam potencjometr na wejsciu wzmacniacza brzmi troche sucho i brakuje plynnosci, dodajac dobry preamp powoduje zwiekszone poczucie "liquidity", przez co GC brzmi mniej niz typowy SS amp a bardziej jak wmacnicz tubowy, ale bez sztucznego zabarwienia. Ci ktorzy chca jesze wiecej tego magiku w srednicy, powinni pomyslec o tubowym przedwzmacniczu. Dobrze skonstruowany GC ma to do siebie, ze nie dodaje za bardzo wlasnej kolorystyki, tego dodatkowego "zabarwienia" ktore wiekszosc innych wzmacniaczy posiada, lecz wiernie powiela to co source equipment mu przekazuje. I tu bardzo wazny jest prawidlowy dobor wszystkiego innych elementow w torze reprodukcji dzwieku.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161126

pkrecz> nie ty jeden zakrecony :)

Bartek> blackgate tutaj są:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a panasonic tutaj (chociaz go za abrdzo na fotce nie widac) :

Ukryta Zawartość

a jesli o tę gwarancje jakości, to chodzi mi o to ze staram sie odwzorowac tego klona z diyaudio i wsadzac komponenty jak oni :). Nie wiem na ile jest w stanie sie zmienic dzwiek po wymianie rezystorów, bo po prostu nie mialem porównania. I skoro Elpod zagra jak Cadok to wsadze elpoda, bno predzej go dostane ... a i kasa na browar zostanie :)

Co do rotela i klona .. nie chce porównywac co lepsze co gorsze i oceniac, po prostu po podlaczeniu obu slychac róznice, ze w klonie brak srodka którego szukam :)

a klonika odpalam ze swoim marantzem 53 (chyba tylko obudowa oryginalna zostala ;)) z którego jestem b. zadowolony ... mam tez na chwile obecna Rotela RCD1070, ale wole sluchac na marantzu :)

peter> "Tak naprawde potrzeba tylko 6 rezystorow (3 na kanal)"

Kazdy z nich to wydatek rzedu 3-4$ potem jeszcze przesyłka i 100PLn masz jak w banku :) a jeszcze nasza kochana poczta potrafi numer odwalic i taka przesylke w liscie zwyklym z partconexions odłozyc gdzies na bok, ze jej nigdy nie zobaczysz :(. Ale to taki urok.

co do kabelków .. to wlasnie mam teraz ta plecionke, ale gdzieś tez mam Cardasa i chyba pokusze sie na zmiane ...

Mnie juz to męczy :) ja juz mam dosyc kombinacji :) chcialbym to odpalic postawic na szafce niech gra :) i tylko czasem kurz z tego zetrzec :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161135

oles> jakie by nie byly :) dla mnie one maja inna wartosc :) moge sobie porównac inny sprzet (bo Tosca z kuchni sie nie liczy :) ) i moge okreslic swoje jakies tam preferencje .. i wiem ze przy cd zostaje bo mi on odpowiada, a we wzmaku szukamy jeszcze :) srodka .. na ile sie da poprawic na tyle poprawimy (starajac sie czego nie skwasic po drodze :) ) ..

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161141

-> Bartek1

Ceny Elproda sa w porzadku, wiec przy mniej wymagajacym "klonowaniu" i zabawie z brzmieniem sprawdza sie swietnie.

U mnie gainclone najlepiej spisuje sie z przedwzmacniaczem (obecnie opa627 i zabawa z wpuszczaniem go w klase A), ciekaw jestem rowniez polaczenia z lampka... Jak wspominal Gnaked - to, co odrazu rzuca sie w uszy, to srednica - jest to mocna strona gainclone-a oraz jego duza neutralnosc. U mnie o dziwo clone lepiej brzmi z pojedynczym mostkiem na MBR1560, zachecam do eksperymentowania ;)

Widze, ze osoby zainteresowane gainclonem dziela sie na dwie grupy: pierwsza chce odrazu sprawdzonego i mozliwie najdoskonalszego dzwieku, a druga dobrej zabawy i poeksperymentowania z doborem elementow i brzmienia ;))

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161214

>Bartek1

Nie napisałem, że nikt nie mówi - napisałem, że mało kto mówi, czy zwraca uwagę początkującym budującym GC że to końcówka mocy. Pewnie znajda sie systemy w których dobrze gra bez pre.

Co do mody - wprawdzie jesteśmy do tyłu i rozkręciło sie to trochę,. I jak jeszcze Peter pojawił się na forum to ruszyła mania clonowania. Jak zaczynałem wątek to

Ale GC nakręca ludzi niskimi kosztami budowy wzmaka, bez żadnych regulacji, parowań itd. Kupujesz odpowiednie części, lutujesz i gra. A powiedziane o nim zostało już bardzo dużo, wystarczy siąść i poczytać tu na forum czy diyaudio i umieć trzymać lutownice w rękach, zachowując wszystkie reguły, budujesz w bardzo krótkim czasie dobrą końcówkę mocy. No i można poeksperymentować bo zmiana każdego elementu jest słyszalna ( i proszę nie wywoływać wojen tylko spróbować , bo można się zdziwić ) od rezystora po kabelek zasilający.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161240

>Bartek1

Nie napisałem, że nikt nie mówi - napisałem, że mało kto mówi, czy zwraca uwagę początkującym budującym GC że to końcówka mocy. Pewnie znajda sie systemy w których dobrze gra bez pre.

Co do mody - wprawdzie jesteśmy do tyłu i rozkręciło sie to trochę,. I jak jeszcze Peter pojawił się na forum to ruszyła mania clonowania.

Jak zaczynałem wątek w styczniu to odezwał się w sumie tylko Bartek1 zorientowany w temacie. A pierwsze próby z GC prowadziłem parę miesięcy wcześniej. Niestety mało się poświęcałem hobby dlatego tyle zeszło do pierwszego wpisu. A wcześniej ktoś tylko bąknął o GC jako ciekawostkę w jakimś wątku.

GC nakręca ludzi niskimi kosztami budowy wzmaka, bez żadnych regulacji, parowań itd. Kupujesz odpowiednie części, lutujesz i gra. A powiedziane o nim zostało już bardzo dużo, wystarczy siąść i poczytać tu na forum czy diyaudio i umieć trzymać lutownice w rękach. Zachowując wszystkie reguły, budujesz w bardzo krótkim czasie dobrą końcówkę mocy. No i można poeksperymentować bo zmiana każdego elementu jest słyszalna ( i proszę nie wywoływać wojen tylko spróbować , bo można się zdziwić ) od rezystora po kabelek zasilający.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161252

Nie wiem czy wszystkim wiadomo, ale jest jeszcze jedno forum, poswiecone tylko Chip Amps:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-161751

"Padło stwierdzenie o rezystorach węglowych w clonie.Gdzie i dlaczego?"

Orginalny Gain Card jest cały na rezystorach węglowych ,między innymi miniaturowym 0,25Watt w sprzężeniu.

Nie wiadomo jakich,pewnie jakiś dziwolagach,tak jak kondensatory zasilające,są tam jakies nie produkowane od 20 lat i pewnie wyschłe niemieckie Frako (podobno).

Dlaczego?

Bo często rezystory węglowe brzmią lepiej od przereklamowanych a nagminnie przez wszystkich stosowanych "precyzyjnych ,jedno procentowych rezystorów metalizowanych".

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-162336

BOLI,OJ BOLI....

cos czuje ze gdzies ktos?

ma tone takich weglowcow i wyschnietych frakowcow i szuka frajerow do nadziania....

Oj zaczyna sie polowanie na latwowiernych i niedouczonych..ale to taka moja prywatna dygresja....

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-162346

O rezystorach węglowych objętościowych (bezkołpakowych ) słyszałem dobrze. Ktoś powiedział "co z tego ,że szumi jak gra" Kolega ma idee fix, że stare rezystory z początku lat siedemdziesiątych grają ciekawiej. Kupuje stare klocki np. Bang olufsena ,bo on wkładał te w.w. rez. i wydłubuje. Na pierwszy słuch (bez testów porównawczych) jest naturalnie. Przytaczam jako ciekawostkę.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-162369

Coś w tym rodzaju...

Ja sobie chwale prec.rez.met. za ich dobre wlasciwosci przed jak i co istotniejsze po lutowaniu.

A co do kondziorow..to najpierw robie sekcje takiemu i wiem co jest wart.z czego ma wykonany izolator,jak ma zakonczone laczenia,no i sam elektrolit ...powinien byc mocno tlusty wzglednie wilgotny.robie sobie takie eksperymenty z elementami ..a to drania palnikiem potraktuje, a to do wody ...i pomiar, pomiar... a i dzwiek bedzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/10559-gainclone-2/#findComment-162381
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.