Skocz do zawartości
IGNORED

Pixel Magic - LUMIN odtwarzacz sieciowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Lumin ma podobny wygląd do Klimaxa ale środek i funkcjonalność inną. Trudno więc nazywać coś takiego podróbką, szczególnie, że funkcjonalność jest większaniż Linna. A co do brzmienia to i tak najlepiej samemu posłuchać we własnym systemie żeby opinia była miarodajna.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Lumin ma podobny wygląd do Klimaxa ale środek i funkcjonalność inną.

Napisanie kawalka kodu do obslugi i wyswietlacza to nie jest zaden obecnie problem, kazdy Chinczyk po informatyce to teraz potrafi ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jestem bardzo ciekawy,czy gdyby Lumin był polską marką to też co poniektórym tak łatwo przychodziłoby pogodzić się z faktem,że jakaś kambodżańska firma przez "przypadek" wyprodukowała" 20 razy tańszego i bardziej funkcjonalnego Leminga.Odnoszę wrażenie,że wówczas polska husaria ruszyła by do boju a internet zatrząsł w posadach.Tu mamy do czynienia z ewidentnym Fakem ale to przecież Szkoci dostaną po portfelu- to i dobrze zasrańcom jak pisze jeden wielki yntelektualysta.Mnie osobiście taka "innowacyjność"wk***ia:)

Jakie niby mam potrzeby?

No ze ten przyklad nut, to moim zdaniem nie jest udany. Bo ta podroba Lumin to nie sa skopiowane nuty ale pokazne czesc duzej partytury ;)

Stasiop napisałem Ci raz, napiszę i drugi. Jak by skopiowali to w 100% była by to podróba. Zaś zrobili bardzo podobny sprzęt, ale na tyle różny, że nie jest to podróba. Więc jest to świadome działanie mające na celu stworzenie silnego konkurenta w danej kategorii dla konkretnego produktu. No i na obecną chwilę wydaje się, że udało im się to w 100%.

Stasiop co do nut utworów. PCB Klimaxa i Lumina jest różne i tyle w temacie. Prosta sprawa zobaczyli jak wygląda Klimax poprawili go wedle swojej wersji dali lepsza cenę i Linn może usiąść i płakać.

Jestem bardzo ciekawy,czy gdyby Lumin był polską marką to też co poniektórym tak łatwo przychodziłoby pogodzić się z faktem,że jakaś kambodżańska firma przez "przypadek" wyprodukowała" 20 razy tańszego i bardziej funkcjonalnego Leminga.Odnoszę wrażenie,że wówczas polska husaria ruszyła by do boju a internet zatrząsł w posadach.Tu mamy do czynienia z ewidentnym Fakem ale to przecież Szkoci dostaną po portfelu- to i dobrze zasrańcom jak pisze jeden wielki yntelektualysta.Mnie osobiście taka "innowacyjność"wk***ia:)

Kolego ale co Cię boli? Jak sam napisałeś, ktoś zrobił coś lepszego za mniejsze pieniądze. Myślisz jak działają wielkie światowe korporacje? Robią bliźniaczy, lepszy produkt w bardzo niskiej cenie. Zdobywają rynek, klienta, odbierają chleb konkurencji. Kiedy konkurencja jest na tyle słaba, to można wykupić ich markę. Potem utrzymać obie ale w różnych cenach i korporacja jest szczęśliwa. Bo na tym samym produkcie są wstanie zrobić więcej.

Proste prawo rynku zostaje ten, co robi produkt lepszy i tańszy w oczach klienta.

Stasiop napisałem Ci raz, napiszę i drugi. Jak by skopiowali to w 100% była by to podróba. Zaś zrobili bardzo podobny sprzęt, ale na tyle różny, że nie jest to podróba. Więc jest to świadome działanie mające na celu stworzenie silnego konkurenta w danej kategorii dla konkretnego produktu. No i na obecną chwilę wydaje się, że udało im się to w 100%.

Stasiop co do nut utworów. PCB Klimaxa i Lumina jest różne i tyle w temacie. Prosta sprawa zobaczyli jak wygląda Klimax poprawili go wedle swojej wersji dali lepsza cenę i Linn może usiąść i płakać.

Zrobili to tak sprytnie ze niby nie mozna sie czepic, typowo chamskie chinskie zagranie. Musza zachowac twarz (to tez bardzo chinskie)

Wlasnie takiego perfidnego dzialania nalezy sie wystrzegac. Mam nadzieje ze Linn teraz i inni producenci wyciagna wnioski i bardziej sie zabezpiecza w temacie, np zalewajac newralgiczne plytki zywica - czego im szczerze zycze!

Na miejscun Linna kupilbym jednego Lumina i zczytal co tam siedzi w FPGA bo tam moze siedziec rozwiazanie zagadki.;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kolego ale co Cię boli?

Proste prawo rynku zostaje ten, co robi produkt lepszy i tańszy w oczach klienta.

Początkowo myślałem aby odnieść się polemicznie,ale po kolejnym przeczytaniu ostatniego akapitu doszedłem do wniosku,że chętnie to uczynię jak zrozumiesz znaczenie zrobić produkt a nie za***ać pomysł-tyle na chwilę obecną.Jak Lumin zrobi projekt od podstaw i okarze się on tańszy, bardziej funkcjonalny i lepszy a nie ULEPSZONY na bazie projektu Linna i w związku z TYM tańszy i bardziej funkcjonalny to wrócimy do dyskusji-to są elementarne różnice, których nie pojmujesz

A zauwazyliscie 'dziwna' zbieznosc nazw Linn - Lumin och jakie to chinskie :/ najlepiej przeczytac to z wymowa angielska czyli Lain i Lamain - podobne nie?

Ale oczywiscie nie mozna sie przyczepic :/

Podroby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-74138900-1379604906_thumb.jpg

post-31719-0-15250300-1379605016_thumb.jpg

post-31719-0-90980900-1379605027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepsze KFC jest tutaj ... polskie ! :)

Ukryta Zawartość

A co do LUMINA, to każdy sąd orzeknie, że to nie jest żadna podróba !

Każdy może sobie zaprojektować takiego DAC-a jakiego chce - kości i ich referencyjna aplikacja

są ogólnodostępne. Popatrz na płyty - to jest totalnie inne (lepsze?) rozwiązanie. A co do ceny, to

i tak jest ona wysoka. Zaraz znajdzie się Singapurski naśladowca i zrobi to samo za 2 000 $ , a inny

za 1000 $ i to jest fajne :) Komponenty i tak nie są warte 500$, więc zarobi sobie i tak 100% ! ! ! :)

Ukryta Zawartość

>Kochani,

jak już kiedyś wspominałem - OPROGRAMOWANIE! - dla sprzętu jest to firmware, póżniej zależność robi software, programy i algorytmy, których parametry są płynne, ustawialne przez programiste - może ustawiać opóznienia, bufory i inne parametry które wpływają na dzwięk - i on może wystawić nakładkę tzw. GUI - graficzny interfejs do porozumienia z użytkownikiem, który zmieni bufor na ileś tam milisekund i powie że mu basik się poluzował :-))

ps

>LUMIN

zawsze będzie z tył, bo nie ma ludzi na poziomie tego pomysłu i oprogramowania, jest zwykłym azjatyckim piratem...

ak już kiedyś wspominałem - OPROGRAMOWANIE! - dla sprzętu jest to firmware, póżniej zależność robi software, programy i algorytmy, których parametry są płynne, ustawialne przez programiste - może ustawiać opóznienia, bufory i inne parametry które wpływają na dzwięk - i on może wystawić nakładkę tzw. GUI - graficzny interfejs do porozumienia z użytkownikiem, który zmieni bufor na ileś tam milisekund i powie że mu basik się poluzował :-))

Tylko ze to tez mozna skopiowac, ale niech mnie ktos poprawi jesli sie myle?

Pewne jest że Klimax jest za drogi i trochę otrzeźwienia przyda się Szkotom.

Lumin póki co wg testów Audio jest znacznie gorszy niż Klimax i trochę gorszy niż Akurate DS więc szału nie ma.

Co nie znaczy, że następca za kilka lat nie będzie lepszy.

Myślę że lepszą opcją jest ten NAD M50.

To jest czysty transport, ma czytnik CD który przyda się do ripowania ale teź moźna na nim odsłuchiwać CD. A DAC moźna sobie dokupić znacznie lepszy niź jest NAD M51.

Wg Audio z DAC-iem M51 zestaw NAD-a gra na poziomie Lumina.

Czyli z lepszym DAC-iem zagra lepiej niż Lumin.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Komponenty i tak nie są warte 500$

Zawsze ciekawiło mnie skąd forumowicze biorą swoje kalkulacje.

Poszukuję wykonawcy osłony głośnika wysokotonowego.

Materiał aluminium. Średnica zewnętrzna 150mm.

Na ile kolega wycenia coś takiego?

Może kolega znajdzie firmę która zaproponuje sensowną cenę.

Dwie takie osłony są w kolumnach za 14 900,- detal za parę. ( proszę pamiętać o różnych marżach i zysku).

Szczególnie przepraszam, że ośmielam się pisać "zysk".

Przy okazji.

Może naprawdę ktoś pomoże?

post-13845-0-04210300-1379609640_thumb.jpg

post-13845-0-00612600-1379609660_thumb.jpg

post-13845-0-28387100-1379609669_thumb.jpg

W tym wątku bardzo boli Cię tańsza i jak już kilka osób zaznaczyła prawdopodobnie lepsza wersja klimaxa.

Skąd taka konstatacja ? Dostępne relacje w necie i opublikowane testy, nie potwierdzają tej tezy.

Podróbą było by skopiowanie tego w 100%, tutaj masz bardzo podobny sprzęt, który z zamierzenia jest konkurentem w swojej klasie.

Myślę, że różnimy się w ocenie tego, co jest podróbką, a co nie.

Wg mnie (i m.in. Stasiop) to co widać poniżej to ordynarne podróbki.

b88d4fd254239f1e28840587bfaa83361.jpg

Wg Ciebie bardzo podobny sprzęt, który z zamierzenia jest konkurentem w swojej klasie.

Kwestia wrażliwości.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dla mnie to ordynarne podróby firm które nie mają własnych pomysłów ale też nie mają taktu i klasy.

Żałosne. Ale wielu łyknie takie podróby.Podobnie z innymi produktami a potem zdziwienie że...nie ma pracy, co za kraj, ach ten Tusk znów winien.

Fajny mod do Akurate DS:

p1100768prjpv.jpg

Ukryta Zawartość

A tyk wygląda 'przed':

p1080766os2k8.jpg

Robi to niemiecka firma - cen nie znam.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tylko to na zdjęciu to jest poprzedni Akurate produkowany do 2010. Od 2011r jest nowy model w innej "budzie".

Ma też inne sekcje zasilania na poszczególne sekcje.

Ale ciekawe co taki mod daje, czy dotyczy DAC-a czy też sekcji cyfrowej?

Ten link to jest niemieckojęzyczne forum.Nie widzę tam namiaru na firmę która to robi.

Poszukuję wykonawcy osłony głośnika wysokotonowego.

Materiał aluminium. Średnica zewnętrzna 150mm.

Przy jednostkowym zamówieniu tanie to nie będzie.

Ale to zapewne już wiesz, usługi CNC frezowania w metalu nie są tajemnicą.

Jeśli tego ma być "dużo", to warto skalkulować zlecenie wykonania formy (tylko ten kształt b.trudny)

i można tłuc do woli. LUMIN ze swoją śliczną obudową nie jest trudnym kształtem pod stempel.

Ktoś kto wykonuje różne formy (wtryski,odkówki, itp) ocenił koszt wykonania na ok. 10 000 $, więc

przy masówce kwota żadna. Prasa, przygotowany materiał (chyba na ciepło) i jedziesz na całego.

Aż dziw, że nikt z producentów dla DIY nie propagował takiego typu (uniwersalnej) budy, bo ładna i solidna.

Gość

(Konto usunięte)
<br />Fajny mod do Akurate DS<br />
<br />Nie widzę tam namiaru na firmę która to robi<br />

Z napisów na płytce wynika, że autorem upgradu jest Dr Gert Volk. Tekst angielski (z 2008r.) na ten temat tutaj : http://forums.linn.co.uk/bb/showthread.php?tid=15549

Kontakt : [email protected]

Zapytać nie zaszkodzi. Wątpię czy można coś jeszcze poprawić w obecnym modelu Akurate DS w sekcji cyfrowej. Obecny model jest znacznie lepszy niź starszy który ten Pan poprawiał a poza tym on poprawiał głownie sekcję DAC-a i wyjść analogowych.

A ja używam tylko jako transport. Akurate DS ma bardzo dobre wyjście cyfrowe BNC.

Co też nie znaczy że nie można lepiej....kto wie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.