Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz i buczenie… ale tylko gdy podłączam 2 kanały

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Nim uporam się z nową płytką pod kondy i rozdzieleniem tego wszystkiego na dwa i kontynuacją zaczętego przeze mnie wątku, bawię się w obniżeniu brumienia pochodzące od tętnień, rzecz jasna podłączając jeden kanał.

Ponieważ każde filtry L czy R wiąże się z obniżeniem napięcia mam pytanie :

czy na transformator toroidalny, taki gotowy, ale nie zalanego żywicą można sobie tak dowinąć parę zwoi, by zwiększyć napięcie tak o 1-1.5V?

To testów pewnie tak, ale czy docelowo może tak zostać?

Chodzi o to, czy w niczym to w przyszłości nie zaszkodzi w sensie, że się coś rozbuczy i że będzie skutkować czymś złym o czym ja, amator jeszcze nie wiem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

czy na transformator toroidalny, taki gotowy, ale nie zalanego żywicą można sobie tak dowinąć parę zwoi, by zwiększyć napięcie tak o 1-1.5V?

TAK, TAK, TAK. Sam to robiłem. Ćwiczyłem. To działa. A ino ciasno je nawijaj, z mocnym naciągiem (a ino nie urwij drutu) ... bo jak luźno zrobisz to będą brzęczały ... Jeśli uzwojeń będzie dowijanych więcej, to warto jakąś izolację napięciową (międzyuzwojeniową) z jakiegoś plastra między nimi zrobić. O, np. tak ... (photo).

Z moich obserwacji wynika, że każdy taki jeden zwój to jest około 0,1 ~ 0,15 Volta AC dodatkowo. Oczywiście to silnie zależy od konkretnej sztuki toroida. Ale najczęściej tak to wychodzi. Jako gęstość prądu (do obliczenia średnicy drutu) przyjmij 2,5 Amper / milimetr kwadratowy. Oczywiście możesz dać grubszy. Byle nie cieńszy niż to co z tego wyliczenia Ci wyjdzie.

To testów pewnie tak, ale czy docelowo może tak zostać?

Chodzi o to, czy w niczym to w przyszłości nie zaszkodzi w sensie, że się coś rozbuczy i że będzie skutkować czymś złym o czym ja, amator jeszcze nie wiem.

Docelowo może tak zostać, a ino z wierzchu dodatkowo plastrem owiń i zabezpiecz, aby gołe druty wierzchem nie leżały. Jeśli dobrze naciągnięty - to się nie rozbuczy. Najlepiej, jeśli Twoje uzwojenie będzie równomiernie po całym kółeczku precelka rozłożone. Początek i koniec uzwojenia najlepiej zabezpieczyć dodatkowym plastrem. Jeśli drut gruby - to bezpośrednio go wyprowadź w jakiejś koszulce. Jeśli cienki - to lutowałem osobne końcówki - linki do drutu, i wyprowadzałem te linki z pod plastra na zewnątrz. Można na lince ciasno jeden pół-węzeł zrobić, a potem plastrem to ustabilizować, co by ta linka nie wpadła na pomysł, że na spacer zechce gdzieś pójść...

Zanim zaczniesz nawijać coś większego (np. 1400VA) ... może potestuj najpierw na czymś mniejszym - żeby wprawy nabrać.

to jedyną chyba przeszkodą będzie twoje samopoczucie i wygląd takiego trafa :))

Moje ma wygląd tragiczny, a ja samopoczucie mam dobre. To chyba raczej kwestia filozofii i nastawienia do życia.

Aha, jest jeszcze taki fikołek, aby nie marnować drutu ... Zacznij nawijać od czterech piątych (80%). Policz średnią długość jednego zwoju (lub prościej weź sznurówkę, owiń raz - potem wyjmij i linijką zmierz). Pomnóż to przez liczbę zwojów jaką musisz nawinąć. Aby ustalić, ile zwojów musisz nawinąć, weż nawiń dla testu 10 zwojów i zmierz woltomierzem ile to daje. Jak już wymnożysz liczbę zwojów przez długość sznurówki, to wyjdzie Ci szacowana długość drutu, jaką zużyjesz.

Policz teraz 80% tej wartości, tyle odwiń z bębna, przewlecz przez środek i zacznij nawijać, aż do wyczerpania tego odcinka. Od czasu do czasu w trakcie nawijania - sprawdzaj ile masz wolt - mierz to woltomierzem.

Tą metodą - nie musisz odcinać drutu co drugim końcem wciąż idzie w kierunku bębna i nadal jest nieodcięty.

Jak już będzie 80% gotowe - zmierz woltomierzem, i oszacuj, ile jeszcze brakuje. Tyle drutu odetnij z lekkim zapasem, i teraz już drugim końcem dowijasz tą brakującą część napięcia. W ten sposób nie zmarnujesz drutu ponad to, co jest rzeczywiście potrzebne.

... tak naprawdę to śmiało możesz całe kompletne np. 24VAC dowinąć, dwa komplety. To będzie raptem coś około 220 zwojów - ale to naprawdę szybko i sprawnie taka robota idzie - wstępnie szacuję że to jest raptem 20 minut roboty, więc niech ta liczba Ciebie nie przeraża... Tak samo możesz zresztą dowinąć "deltę" do napięcia anodowego, jeśli je masz za małe lub za duże. Albowiem deltę możesz "dodać" w fazie, lub "odjąć" w przeciwfazie). Może z tym odejmowaniem delty to takie mało eleganckie, ale hej, przecież rezystory w filtrze anodowym i tak po zbóju masz, więc te parę ohm na uzwojeniu nie robi różnicy.

Moje ma wygląd tragiczny

nie przesadzaj.

Wystarczy przed nawinięciem nowych zwojów odwinąć taśmę izolacyjną ,nawinąć nowe zwoje bezpośrednio na stare uzwojenia i z powrotem okręcic taśmę.

Jak zrobisz to starannie to nie będzie różnicy między nowym a dowijanym.

Ważniejsze jest by mocno nawinąć nowe zwoje by nie buczały.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wystarczy przed nawinięciem nowych zwojów odwinąć taśmę izolacyjną

No, pomysł jest dobry, ale proponuję z lekką modyfikacją: Z racji na konieczność pomieszczenia 17-stu niezależnych uzwojeń, każdy milimetr prześwitu na środku precelka - był u mnie na wagę złota. Dlatego też jako przekładkę - gorąco polecam PAPIER DO PIECZENIA ciasta, najlepiej firmy JAN NIEZBĘDNY. Można go nożem do chleba z całej rolki kroić takie roleczki o szerokości 1cm i taką taśmą się nawija izolację między-zwojową. Cienkie, a zarazem skuteczne - wytrzymałość izolacyjną bardzo imponującą ma. Warto nawijać na zakładkę z poprzednim zwojem - tak aby każde miejsce poprzedniego uzwojenia było przykryte nie mniej jak dwoma warstwami papieru. Jeśli to ma wytrzymać więcej jak kilkaset wolt - to może nawet warto to w oleju transformatorowym najpierw namoczyć, ale to już papranina jest. Ja tam na sucho robiłem, i nic nie strzeliło, jak dotychczas..... a napięcia tam dość konkretne hulają.

ciekawy patent nie znałem tego,myślałem o zwykłej izolacji (nawet nie wiem co to jest ,taśma kaptonowa?)która już jest nawinięta na transformatorze.Jak ją ostrożnie odwinąć,to można jeszcze raz wykorzystać.Wytrzymałością napięciową bym się nie przejmował,tam setki voltów nie hulają.Idea jest taka,żeby nie ganiać z każdą pierdułką do Lachowskiego,wiele rzeczy można zrobić samemu na podobnym poziomie.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Zrobiłem.

4 niezależne uzwojenia, każde na swój mostek i swoje filtry. "Spotkanie" na końcu i od tego zasilanie do wzmacniacza. Symetrycznie to samo dla drugiego kanału.

Masy obu kanałów spotykają się w jednym miejscu, w przewodach sygnałowych, tak w środku i od tego przez 100R i 100 nF leci do masy obudowy.

Poziom brumienia.

Ja zawsze porównuje do mojego Audiolaba 8000S, a że mam selektor to jednym pyknięciem mogę włączyć naprzemiennie oba wzmacniacze.

Jeden kanał - tu zaskoczenie, bo poziom brumienia jest niższy od Audiolaba, który za badziew raczej nie uchodzi.

A teraz dwa kanały… no i tu kupa, bo jest tak samo jak było :(

Generalnie jest niższy, ale następuje ten nieprzyjemny skok od ciszy to poziomu, którego określiłbym jako 30 cm od głośnika.

Poniżej schemat, bo może coś porypałem?

21.jpg

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jak masz stalową pesetę to przy włączonym wzmaku włóż ją w przestrzeń pomiędzy trafem i kondensatorami, oczywiście tak aby nie zrobić zwarć.

Sprawdź czy nie drży jak kamerton (z częst. sieci).

Nie drży. A trafo tylko podczas rozruchu zabuczy, a potem milczy jak grób.

Masy obu kanałów spotykają się w jednym miejscu, w przewodach sygnałowych, tak w środku i od tego przez 100R i 100 nF leci do masy obudowy.

Sądziłem, że miało być nieco inaczej. Od każdego gniazda RCA przez rezystor z kondensatorem do obudowy, tak aby masy fizycznie nie były ze sobą połączone.

I faktycznie sprawdź to co napisał Bej.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie drży. A trafo tylko podczas rozruchu zabuczy, a potem milczy jak grób.

Ale wkładałeś pincetę rozchylonymi chwytakami ?

Pytam o to gdyż odległość uzwojeń trafa od kondensatorów zasilaczy jest tak mała że całkiem możliwe iż tu tkwi problem, zwłaszcza jak włączasz dwa kanały i jakimś cudem zaczyna się w zasilaczu na obudowach kondensatorów coś indukować.

Jak się pomierzy kondensator to każdy będzie miał na aluminiowej obudowie jakąś część napięcia względem plusa i minusa.

Filtrację napięć masz dobrze zrobioną, bo dałeś w szereg z plusem rezy wygładzające.

A jak wygląda sprawa ścieżek na PCB ?

Przy takich prądach muszą być szerokie i grubo pocynowane.

Różnica potencjałów mas może również wprowadzać brum.

Jeśli już, to lepiej te masy połączyć w jednym miejscu i ciągnąć z tego miejsca w tzw gwiazdę.

Ale to moje zdanie.

Ale wkładałeś pincetę rozchylonymi chwytakami ?

Tak.

Nic nie wyczułem.

Pytam o to gdyż odległość uzwojeń trafa od kondensatorów zasilaczy jest tak mała że całkiem możliwe iż tu tkwi problem, zwłaszcza jak włączasz dwa kanały i jakimś cudem zaczyna się w zasilaczu na obudowach kondensatorów coś indukować.

Możliwe, ale czy znajduje to uzasadnienie w teorii, bo problem jest gdy podpinam dwa kanały.

A jak wygląda sprawa ścieżek na PCB ?

Przy takich prądach muszą być szerokie i grubo pocynowane.

Nie jestem zwolennikiem cynowania, bo cyna w porównaniu do miedzi jest raczej kiepskim przewodnikiem, dlatego równolegle ze ścieżką dałem drut Cu 1.5 mm2.

Zresztą przy rozbiciu zasilacza na dwa kanały prąd już nie jest taki duży ledwo 1.8 A

Różnica potencjałów mas może również wprowadzać brum.

Jeśli już, to lepiej te masy połączyć w jednym miejscu i ciągnąć z tego miejsca w tzw gwiazdę.

Nic mi już nie zostało, tylko taka własnie zabawa.

Ale generalnie jest poprawa w porównaniu co było w wersji z jednym zasilaczem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Acha, bo tak mi przyszło teraz do głowy.

Zamień dwa przewody miejscami, czyli od strony zasilania niskonapięciowego i bezpośredniego wejścia na Graetza, ale tylko jednego prostownika.

Nie jestem zwolennikiem cynowania, bo cyna w porównaniu do miedzi jest raczej kiepskim przewodnikiem, dlatego równolegle ze ścieżką dałem drut Cu 1.5 mm2.

Zresztą przy rozbiciu zasilacza na dwa kanały prąd już nie jest taki duży ledwo 1.8 A

Możesz sprecyzować: równolegle ze ścieżką

Te 1,8A to prąd jaki stale płynie przez mosfety, a sprawdziłeś jakim prądem doładowują się elektrolity główne?

Możesz sprecyzować: równolegle ze ścieżką

Po prostu ścieżka pobita drutem.

Te 1,8A to prąd jaki stale płynie przez mosfety, a sprawdziłeś jakim prądem doładowują się elektrolity główne?

Słuszna uwaga... pewnie dużo większym :)

Tak czy siak, ścieżki ścieżki są grube > 1.5 mm2

Po prostu ścieżka pobita drutem.

Ścieżka pobita drutem - mam nadzieję, że poprostu na długości ścieżki dolutowałeś drut 1,5mmkw

Słuszna uwaga... pewnie dużo większym :)

Tak czy siak, ścieżki ścieżki są grube > 1.5 mm2

Tak dla wyobraźni.

Mój wzmak ma prąd spoczynkowy na poziomie 0,5A, a elektrolity główne 22000uF o bardzo niskim ESR doładowują się prądem 6A.

Już o tym pisałem. Rozłącz masy na wejściu i połącz je oddzielnie z obudową przez rezystor, może być bez kondensatora.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mój wzmak ma prąd spoczynkowy na poziomie 0,5A, a elektrolity główne 22000uF o bardzo niskim ESR doładowują się prądem 6A.

Ale Twój nie pracuje w kl.A, a sybic'a raczej tak.

Ale Twój nie pracuje w kl.A, a sybic'a raczej tak.

To nie zmienia faktu, że pierwsze 2 elektrolity w jego wzmaku po 22000uF będą się doładowywały prądem w piku większym niż 10A.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mam co do tego wątpliwości, bo tu pobór prądu z zasilacza jest stały.

Pierwsze załączenie wzmacniacza jest newralgiczne i stąd te stęknięcie trafa przy ładowaniu kondensatorów zasilacza.

Później już jest z górki bo następuje stały pobór tego prądu.

Ale może mi się tylko tak wydaje że jest ;-)

Wrzucę swoje trzy grosze, miałem kiedyś tak przy trafie z 4 uzwojeniami, różne książkowe metody się nie sprawdzały i pomogła dopiero zamiana na 2 osobne trafa...

Mam co do tego wątpliwości, bo tu pobór prądu z zasilacza jest stały.

Chyba mnie nie rozumiesz.

Gdy odbiornik pobiera prąd X to elektrolit będzie się doładowywał pikami trwającymi dużo krócej niż trwa połowa sinusoidy w mostku dwu połówkowym o dużo większym prądzie X jaki pobiera odbiornik. Prąd będzie jedynie ograniczony wydajnością transformatora w zależności od pojemności i ESR elektrolitów.

I nie ma znaczenia czy wzmacniacz pracuje w klasie A czy B. Tak doładowują się elektrolity za mostkiem w każdym zasilaczu.

Wystarczy zrobić prosta symulacje i wszystko widać jak na dłoni. A prąd przy uruchomieniu może przekraczać kilkadziesiąt amper.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Chyba mnie nie rozumiesz.

Nie rozumiem i dlatego nie będę już dalej polemizować na ten temat.

Swoje zdanie zachowuję dla siebie.

Nie rozumiem i dlatego nie będę już dalej polemizować na ten temat.

Swoje zdanie zachowuję dla siebie.

Nie chodzi o nasze zdania.

Tak wygląda rozkład prądów ładujących elektrolity przy odbiorniku pobierającym 1A i elektrolitach 22000uF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zielona pozioma kreska na samym dole to prąd jaki płynie przez odbiornik -> 1A

Czerwona to prąd doładowujący elektrolity i równocześnie płynący przez mostek

Żółta to napięcie na elektrolicie i równocześnie na odbiorniku.

Może się komuś przydać aby mieć pojęcie o wielkości prądów płynących przez mostek, pracy trafa i takich tam innych zjawisk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma co sie na razie sprzeczać. Najpierw nalezy rozłączyć zupełnie masy obu kanałów i sprawdzić, czy buczenie dalej jest.

>Henryk

Prąd doładowania zalezy od wilekosci prądu odbieranego z zasilania. W klasie A jest wiekszy a w klasie B będzie mniejszy dopóki nie gramy na duzych wzmocnieniach.

Nie podoba mi się ten sposób łaczenia mas. Trzeba noemalnie puścić masy ektanem z gniazd chinch do obwodów wejściowych na płytkach pcb wzmacniaczy. A masy na chinchach połaczyć przewodem i z jego środka do najbliższego miejsca do obudowy. Przewód łączący masy powinien byc jak najbliżej tylnej obudowy.

>Henryk

Prąd doładowania zalezy od wilekosci prądu odbieranego z zasilania. W klasie A jest wiekszy a w klasie B będzie mniejszy dopóki nie gramy na duzych wzmocnieniach.

Doskonale o tym wiem.

Nie chodziło mi o to jakiej klasy jest wzmacniacz. Wiadomym jest, że wzmacniacze klasy A pobierają stale jednakowy prąd i to spory prąd i jeżeli uświadomimy sobie jakimi prądami doładowują się elektrolity będziemy mieli mniej więcej pojęcie jaką pracę wykonuje trafo i mostek przez które prąd nie płynie stale tylko są to impulsy o wielokrotnie większej wartości niż prąd stale płynący przez tranzystory końcowe.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeśli możesz to przeprowadź jeszcze symulację dla prądów ale bez obciążenia zasilacza.

Obciążeniem trafa i Graetza będą same kondensatory, ciekaw jestem przebiegów.

Nie ma co sie na razie sprzeczać. Najpierw nalezy rozłączyć zupełnie masy obu kanałów i sprawdzić, czy buczenie dalej jest.

Wewnątrz jest zwarcie, ale buczenie jest wtedy gdy podłączam urządzenie i to oba kanały,

Czyli :

Sam wzmacniacz, nigdzie nie podłączony, a w środku zwarte masy : nie buczy

Podłączam jedne kanał : nie buczy

Podłączam jeden kanał i tylko masę z tego drugiego : też nie buczy

Podłączam oba kanały : buczy

Jest to jaki 50 Hz brum, tak jakby było coś nie zaekranowane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.