Skocz do zawartości
IGNORED

modernizacja wzmacniacza Yamaha CA-610

Piotr_51270

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

Posiadam wzmacniacz Yamaha CA-610, który chciałbym poddać modernizacji z uwagi na to, że co najmniej dwa kondensatory są spuchnięte,a drugie, że dźwięk wydaje mi się w nim zamulony, stłumiony, brakuje mu dynamiki. Chciałbym tchnąć życie w ten wzmacniacz.

Tutaj moja prośba do Was o pomoc.

Wytypowałem 3 kondensatory do wymiany.

2 x 45V 6800uF (30x60mm) na Mundorf MLGO M-Lytic 63V 10000 uF

1 x 50V 1000uF (18x42mm) na Mundorf MLGO M-Lytic 63V 2200 uF

Czy to ma sens? Czy wybrałem kondensatory warte są uwagi?

Czy powinienem pójść po całości i wymienić wszystkie?

Co zrobić(wymienić) aby odzyskać dawne brzmienie lub nawet coś więcej?

Poniżej załączam schemat oraz zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ca610_1.jpg

ca610_2.jpg

ca610_3.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie ma plyty spodniej odkrecanej to itak bedziesz musial praktycznie calosc rozbierac

Czyli lepiej wszystkie elektrolity wymienic i spokoj

Elektrolity sprzegajace lepiej zmienc ns mkp

Wogole temat rzeka

Zmiana elektrolitow w zasilaczu to najprostrze co mozna zrobic

Nie zaszkodzi

Logiczne ale czasochłonne byłoby sprawdzić kolejno miernikiem wszystkie elektrolity i wymienić te, które rażąco nie trzymają pojemności. Nie wiem czy jest sens zastępować na pałe stare elektrolity na nowe jeśli te stare są w porządku.

Poza tym jeśli ci muli, zmierz i skoryguj prąd spoczynkowy.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Dzięki za Wasze dotychczasowe odpowiedź.

Generalnie nie zamierzam zabierać się samemu za elektronikę, ponieważ nie czuję się tutaj na siłach i nie posiadam odpowiedniego sprzętu, więc chcę oddać wzmacniacz do serwisu.

Wstępnie kontaktowałem się z serwisem, ale z ich strony jeśli wzmacniacz działa to by nic nie zmieniali. Cóż w zasadzie się zgadzam, ale tak jak wcześniej pisałem jego brzmienie budzi mój niedosyt.

Dwa największe kondensatory są wyraźnie spuchnięte. Czy jest to podstawa do ich wymiany czy po prostu oddać do serwisu i poprosić o pomiary i dopiero na tej podstawie wymieniać cokolwiek? Nie zależy mi na efekcie placebo, ale faktycznym zysku jakości.

Jesli przeraza Cie zdobywanie wiedzy to daj sobie spokoj

Sprzetu wielkiego nie potrzeba

Lutownica, miernik, komputer z karta dzwiekowa

Oscyloskop jak bys chcial wprowadzac wieksze zmiany ukladowe

Serwisy zajmuja sie reanimacja a nie poprawa brzmienia

Hej,

Z kondensatorami w starszych wzmacnianiach jest tak, że w tamtych czasach miały one inne parametry niż te produkowane dziś (np. wielkość rezystancji) i już w procesach projektowania i obliczania układu brano to pod uwagę. Może się stać tak, że jeśli zaczniesz wymieniać wszystko po kolei zmienisz kompletnie charakterystyki układu.

Moim zdaniem jeśli coś jest nie tak, warto spróbować wymienić podejrzane przez Ciebie kondensatory, ale musisz mieć na uwadze że tym zabiegiem nie przywrócisz go do stanu jak z pudełka.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.