Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY DO 4000zł.

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedałem moje CASTLE KNIGHT 2.

Nie ukrywam że rozstałem się z nimi cięzko ale z myślą o zakupie podłogowych KNIGHT 5 bo dwójki mnie czarowały to czemu nie mieć tego samego tylko więcej.

Chciałbym się jednak dowiedzieć czy jest może jakaś lepsza alternatywa z kolumn używanych zanim polece do sklepu po nowe.

Pokój 24 metry (dosyć dobrze zaadoptowany)

Dzwięk jaki poszukuję to coś w stylu Castle + może bardziej podkreślona, słyszalna, może być nawet ostra góra (czy nawet metaliczna) Ups... niestety ale lubie wyrazisty dźwięk talerzy icon_mrgreen.gif Castle nie zamulały góry ale nie zaszkodziło by coś mocniejszego.

||

Podłogowe

Srednica - wyraźna może lekko wychodzić przed linię kolumn.

Niskie - Szybkie i nie odchudzone (tzw punch bas), nisko skodzący ale nie poluzowany.

Wysokie - wyraźne nawet ostre - jak wyżej

Przetrzeń, stereofonia, znikanie, oderwanie od głośników i wszystko co się z tym wiąrze - bardzo ważne.

No i teraz najgorsze - nie wymagające aż tak dużo prądu czyli nie mocno kłopotliwa impedancja z racji tego że narazie wzmacniacz (Marantz PM6004) będzie przez jakiś czas (potem może Perl Lite).

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/106088-kolumny-do-4000z%C5%82/

USHER V 602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skrupulatnie notuje wasze ciekawe propozycje panowie i przyjrzę im się.

A co powiecie o paradigmach z serii V7 ?

Podobno dźwięk bardziej wyrównany i średnica wyraźniejsza od poprzednich seriii, przy tym wysokie pozostają wyraźne. Niskie tony tylko wysoko strojone i boje się że kolumny nie schodzą nisko na basie tylko będą robić takie mocne pukanie jak w pustą szafę lub karton.

Linn Keilidh. Jednak trzeba troszkę prądu:-) audio physic tempo 2 lub 3. Epos z serii ES. Każda z tych kolumn gra trochę inaczej. Musiałbyś sam posłuchać i wybrać co najbardziej ci odpowiada jednak do 4tys. jest to mocna czołówka.

Jak lubisz czyste przejżyste brzmienie to musisz niestety (lub stety) wymienić wzmacniacz.

Acoustic Energ Aelite 3 - i Twoje problemy zostaną rozwiązane.

U mnie grały też z Marantzem i było bardzo dobrze.

Jak wypadają wysokie tony i przestrzeń w tych Acoustickach ? co do basu to już doczytałem że mocny.

Skrupulatnie notuje wasze ciekawe propozycje panowie i przyjrzę im się.

A co powiecie o paradigmach z serii V7 ?

Podobno dźwięk bardziej wyrównany i średnica wyraźniejsza od poprzednich seriii, przy tym wysokie pozostają wyraźne. Niskie tony tylko wysoko strojone i boje się że kolumny nie schodzą nisko na basie tylko będą robić takie mocne pukanie jak w pustą szafę lub karton.

Wysokie tony są szczegółowe i dość bogate (tak samo średnica) ale dość wyeksponowane i mają taki bardzo "szklisty", krystaliczny charakter. Jak nie lubisz ostrych wysokich tonów to nie są kolumny dla Ciebie. Co do basu to nie jest tak jak piszesz. Bas schodzi bardzo nisko, z mocnym, sprężystym uderzeniem.

Szybsze i równie głębokie na basie (choć nie jest tak rozdmuchany jak w Paradigm) są również Klipsch z serii RF, tutaj masz też mocno wyeksponowaną górę i wyższą średnicę, ale w trochę łagodniejszej odmianie, nie są takie "szkliste".

Szybsze i równie głębokie na basie (choć nie jest tak rozdmuchany jak w Paradigm) są również Klipsch z serii RF, tutaj masz też mocno wyeksponowaną górę i wyższą średnicę, ale w trochę łagodniejszej odmianie, nie są takie "szkliste".

Słyszałem - Klipsche i faktycznie szybkość basu robi wrażenie. Wysokie jednak moim zdaniem były (w brew wcześniej słyszanym opiniom) nawet lekko wycofane. Brakowało mi też trochę przetrzenności, sceny.

No brak dobrej sceny to trochę bolączka Klipsch.

Ukryta Zawartość

Jak Ci pasuje wygląd i masz dobry wzmacniacz to dogadaj się z gościem, cena jest dobra jak za tak zachowane kolumny. Dźwięk taki jakiego szukasz. Masywny, dynamiczny, wyrazisty, z ładną sceną i naturalną średnicą. Szybki i głęboki bas, uderzenie wgniata w fotel ;)

Ukryta Zawartość

No brak dobrej sceny to trochę bolączka Klipsch.

Ukryta Zawartość

Jak Ci pasuje wygląd i masz dobry wzmacniacz to dogadaj się z gościem, cena jest dobra jak za tak zachowane kolumny. Dźwięk taki jakiego szukasz. Masywny, dynamiczny, wyrazisty, z ładną sceną i naturalną średnicą. Szybki i głęboki bas, uderzenie wgniata w fotel ;)

No kappy fajne (czytałem) ale do ich napędu trzeba elektrowni atomowej (schodzą jakoś do 2 omów) i nie wiem też czy do 24 metrów nie będą za duże.

Ukryta Zawartość

No kappy fajne (czytałem) ale do ich napędu trzeba elektrowni atomowej (schodzą jakoś do 2 omów) i nie wiem też czy do 24 metrów nie będą za duże.

To nie te, Kappy 8 / 9 (starsze) tak schodzą z impedancją. Te raczej poniżej 4, lub lekko poniżej 4 ohm chyba nie schodzą. 8.2 ludzie podobno podłączali pod amplitunery do kina i im to grało, ale w aż takie bajki bym nie wierzył. Tak czy inaczej nie wiem czemu się upierasz że muszą grać z tym czy z czymś innym. Jak słaby wzmacniacz to sprzedaj i kup coś lepszego, albo podłącz dodatkową końcówkę mocy - porządną kupisz nawet za 600zł (Nad 2600) i to gra już fajnie pod Kappa.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ku...a,człowieku muszę to napisać bo nie wyrabiam.Widzę że jak ktoś(i to nie pierwszy taki wpis twój) nie jest za bardzo zainteresowany to ciebie to gnębi.Co ty masz jakieś profity z tych sprzedaży.Piszesz (chyba nie schodzą,podobno podłączali itd) podobno to Kopernik nie żyje.Do tego walisz wpisy ,zaraz to sprzedaj,tamto dokup-a jak nie będziesz miał miejsca gdzie nowy klocek postawić to i za nowym stolikiem się może jeszcze ma oglądać.Ochłoń trochę,inni jak polecają coś innego to na nich suchej nitki nie pozostawiasz-przykład q21,a ty nie lepszy jesteś,a nawet mniej i to dużo doświadczony niż ci panowie ze sklepu.Kolega szuka kolumn a ty mu już pozostałe rzeczy każesz sprzedawać,nowe kupować--ja pier...le. :)

Tak, sprzedaję te 8.2. Dobri dień, piszę z Czech a to moja aukcja. Weź ty chłopie sam ochłoń zanim zaczniesz pisać takie dyrdymały. I nie porównuj mnie do wiesz kogo, bo ja nie oszukuję, jak opisuję brzmienie czegoś, w odróżnieniu od wielu tego typu panów.

Wracają do 8.2 to miałem te kolumny i wiem o nich sporo, podaję też co wiem od innych użytkowników na ich temat, w kontekście podłączanej elektroniki.

W odróżnieniu do wielu, jak coś zacznę tłumaczyć, to już staram się tłumaczyć temat do końca.

Dziwi mnie, że ktoś chce kupić porządne kolumny za niemałe pieniądze i chce za wszelką cenę zostawić przeciętny wzmacniacz, który będzie je ograniczał. Nie tylko zresztą mowa tu o takich kolumnach jak Kappa 8.2, ale też o innych wymienionych w temacie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ahh,czego ty nie miałeś......to nie dyrdymały ,tylko trzeba się zastanowić co się pisze,a nie namawiać do wymiany całego systemu.Ja koledze bym zaproponował posłuchać,a ty od razu do kupna zachęcasz ,a jak będzie nie zadowolony to co-odkupisz od niego.To że starasz się pomóc to o.k-ale nie na siłę.A tym bardziej że towar z poza granic kraju.

Maniek, nie rozśmieszaj mnie. Faktycznie posiadanie kolumn za 3-4 tys. to ahh, szczególny powód do chwalenia się "czego to ja nie miałem". I naprawde nie wyolbrzymiaj problemu.

Bo czy ja go zachęcam kolegę od razu do zakupu ? Podałem link, niech się wstępnie zainteresuje bo wg mnie cena za taki stan jest bardzo dobra, a pewnie można z gościem jeszcze ponegocjować. U nas też jest wielu użytkowników Kappa 8.2, z różnych rejonów - patrz klub Infinity, może ktoś na odsłuch zaprosi. A nawet jakby jakimś cudem zawierzył takiemu jednemu na forum i kupił w ciemno, bez odsłuchu - to i tak prawdopodobnie nie byłoby "wtopy". Co do elektroniki to dokupienie / ew. wymiana jednego słabszego elementu zestawu, na bardziej adekwatny do kolumn, jakich szuka, chyba żadnym problemem nie jest w razie czego, a już na pewno nie finansowym ani "rozmiarowym" jak sugerujesz. Zresztą kolega swój rozum ma, przemyśli sam wszystko i sam zadecyduje jaką drogą pójdzie.

Panowie nie ma się co kłócić, bo prawda jest taka, że wymiana kolumn zwykle pociąga za sobą wymianę całej reszty.

Przy budżetowej elektronice (dotyczy to zwłaszcza źródła) można sobie do usranej śmierci przekładać kolumny

i nawet takie za 10.000zł będą grały tak samo ch...owo jak te za 1.000zł wbrew temu co tu forumowi mędrcy głoszą,

że najważniejsze są kolumny bla bla bla... owszem są najważniejsze, ale z byle czym wszystkie będą grały byle jak.

Tania elektronika brzmi tanio i żadne kolumny świata tego nie zmienią, bo tutaj cudów niestety nie ma.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Przyznam że brzmienie marantza mi odpowiada bo jest dosyć uniwersalne. Posiada pewną regulację barwy i można sobie dostosować brzmienie do danego typu muzyki oraz pomieszczenia. Bas nie zawodzi, jest dobrze wypełniony i szybki. Średnica i wysokie na talerzu-dobrze słyszalne. Ogólnie potrafi spowodować że kolumny wygenerują przestrzenne granie a nie każdy wzmacniacz tak potrafi jak się o tym przekonałem.

Pomyslałbym, o Definitive Technology Studio Monitor 55 - góry jest tutaj olbrzymia ilość, bas jest bardzo głęboki i szybko, średnica lekko odchudzona, ale wyraźnie odznaczająca się, a przestrzenność to główny punkt programu.

Na dole strony masz trochę testów

http://definitive.rafko.pl/produkty.php?p=kolumny_podstawkowe&produkt=11502,definitive-technology-studio-monitor-55-sm55-sm-55-kolumny-stereo-surround-2szt-

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Castle robi jedna z najfajniejszych małych podłogówek. Podajesz takie cechy dźwięku jako poszukiwane, do jakich przyzwyczaiłeś się w posiadanych Castle Knight 2 i ciężko będzie ci je znaleźć gdzie indziej. Najsensowniej jest kupić któryś z modeli Castle, niekoniecznie nowe Knight 5, może być też jakiś wyższy model używany typu Stirling, Conway czy Howard. Zresztą na nowe też są teraz ładne promocje:

http://www.eteraudio.pl/wp-content/uploads/2012/11/Castle.pdf

Kolumny Castle mają też tę zaletę, że są łatwe do wysterowania i nie wymagają cudów od elektroniki. Ja bym został przy Castle.

jak lubisz marantza to zdecydowanie moge Ci polecic Perl Lite bracik napedza takim MA GX100 tylko ze w pl ten model jest drogi w uk kosztuje 650 funciakow deliverka licz 50 to i tak wychodzi duzo taniej

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

podaj link,nowego Marantz Pm-Ki Perl Lite za 650 funi.Mam rozumieć że jak są w tej cenie to mowa o sklepach(czyli towar nowy,zapakowany,z gwarancją)nie ważne że gwarancja u nas nie obowiązuje-czekam na link.

Przyznam że brzmienie marantza mi odpowiada bo jest dosyć uniwersalne. Posiada pewną regulację barwy i można sobie dostosować brzmienie do danego typu muzyki oraz pomieszczenia. Bas nie zawodzi, jest dobrze wypełniony i szybki. Średnica i wysokie na talerzu-dobrze słyszalne. Ogólnie potrafi spowodować że kolumny wygenerują przestrzenne granie a nie każdy wzmacniacz tak potrafi jak się o tym przekonałem.

No to jak tobie Marantz pasuje to do salonu-panowie ci kilka zestawów kolumn z Marantzem podepną i rozeznanie będziesz miał.Który zestaw zagra twoim zdaniem najlepiej,Marantza mają prawie wszędzie,a tu jak posiedzisz jeszcze trochę to tak ci mózg styrają,że odechce ci się wszystkiego i kupisz na ślepo,już są wpisy że elektronika zła,zaraz z kablami ci wyskoczą za 500pln z metra,i jak jeszcze będzie nie tak to Daca dokup,a najlepiej się przeprowadz bo pewnie masz chu...wą akustykę w domu,a na koniec to najlepiej zmień repertuar którego słuchasz bo taka muzyka to w ogóle nie ma prawa zagrać.:) i jak słuchasz CD to tylko te (ałdiofilskie) najlepiej powlekane złotem,w analogowych ci nie doradzę bo nie posiadam.

już są wpisy że elektronika zła

Dobrze piszą,jest zła.

A w temacie,do autora wątku:w pierwszym poście określiłeś swoje oczekiwania odnośne brzmienia kolumn,z grubsza przypominają charakterystykę dosyć typową dla monitorów aktywnych.

Odpada przy okazji problem z doborem wzmacniacza.

l'enfant sauvage

tomgda: jeśli Twój nick sugeruje lokalizację, to wpadnij do nas, jest parę kolumn, które mogłyby Cie zainteresować, m. in. Cabasse MT31 Tobago, Indiana Line Diva i kilka innych - co najważniejsze - posłuchaj, nie kieruj się opiniami

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Dobrze piszą,jest zła.

A w temacie,do autora wątku:w pierwszym poście określiłeś swoje oczekiwania odnośne brzmienia kolumn,z grubsza przypominają charakterystykę dosyć typową dla monitorów aktywnych.

Odpada przy okazji problem z doborem wzmacniacza.

Tak wybrał,więc tak ma-po za tym napisał że pasi mu granie Marantza,mało tego- planuje Perl Lite. Zresztą wątku bym się zgodził.

hifibloke

Perl lite faktycznie w pl drogi. Można znaleźć w uk oferty po 680 funtów. Ja niestety nigdy nie robiłem zakupów za granicą i nie wiem jak się w tym odnaleźć i pewnie będę zmuszony dać się "doić".

Pearl Lite na pewno będzie miał więcej prądu. Styl grania pewnie podobny do PM6004 tylko niby jeszcze trochę jaśniejszy. Niedługo ma się pojawić PM8005. Ciekawe czy będzie dostępny w PL. Jak był PM8003 I 4 to ludzie mówili że identyczne bebechy jak w Pearlu a tańszy. Jakoś dziwnie PM8003 i 4 zniknął z oferty w Polsce.

Corradolicious

Jestem z Gdańska. Cabasse MT31 wizualnie wyglądają bajecznie jak dla mnie. Ciekawe jak grają. W testach podają że są dosyć dynamiczne jednak niby mają cofniętą scenę ?

Indiana Line podobno skromne w wysokich tonach ?

octavarium

Monitory raczej odpadają bo szukam większego dźwięku i nie chce znowu bawić się w podstawki. Swojego czasu rozważałem monitory Yamahy aktywne.

maniekn274

Tak jak mówisz bez odsłuchów sie nie obejdzie. Robię narazie rozpoznanie do jakich modeli w ogóle podchodzić bo jest ich mnóstwo i każdy gra inaczej. Wasze osłuchanie jest w tym przypadku bardzo ważne.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.