Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zintegrowany do Monitor Audio RX2

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam parę kolumn Monitor Audio RX2, z których jestem bardzo zadowolony. Obecnie monitorki grają w połączeniu ze wzmacniaczem Cambridge Audio 351A. Jaki lepszy wzmacniacz z wbudowanym DAC polecilibyście do tych głośników? Chodzi mi o uzyskanie lepszej jakości dźwięku i czy to wgl ma sens. Chcę również podziękować osobie, która nie tak dawno temu poleciła mi tu stojaki firmy VAP. Są świetne dzięki :). Co do wbudowanego DAC w tym wzmacniaczu to gra on trochę "gorzej" niż CD HD980, które posiadam. Wzmacniacz musi mieć podwójne wyjścia głośnikowe (A i B).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kompletnie nie określiłeś swoich preferencji oraz budżetu. Podaj więcej informacji :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Budżet max 5000zł A co do preferencji odsłuchowych to będzie ciężko. Słucham każdego rodzaju muzyki od rapu po muzykę poważną. Spotkaliście się może z tym, że potencjometr analogowy we wzmacniaczu trzeszczy przy zmianie poziomu głośności?

rx2 to bardzo fajne podstaweczki jesli chodzi o sam wzmacek to polecam Ci do nich Marantz Perl Lite oczywiscie kazdy inny forumowicz poleci Ci cos innego :) najlepiej odsluchac

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witam. Posiadam parę kolumn Monitor Audio RX2, z których jestem bardzo zadowolony. Obecnie monitorki grają w połączeniu ze wzmacniaczem Cambridge Audio 351A. Jaki lepszy wzmacniacz z wbudowanym DAC polecilibyście do tych głośników? Chodzi mi o uzyskanie lepszej jakości dźwięku i czy to wgl ma sens. Chcę również podziękować osobie, która nie tak dawno temu poleciła mi tu stojaki firmy VAP. Są świetne dzięki :). Co do wbudowanego DAC w tym wzmacniaczu to gra on trochę "gorzej" niż CD HD980, które posiadam. Wzmacniacz musi mieć podwójne wyjścia głośnikowe (A i B).

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ja Ci ich nie zasugerowałem, może teraz też dobrze podpowiem. Proponuje posłuchać do RX2 audiolaba wzm. 8200 i np. q daca. poczytaj o tym w klubie audiolaba

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

j/w i Nada 356 z Dac też posłuchaj.Nie wiem jak RX2 ale RX6-8 z Nad i jego Dac za tę cenę jest ok.Co do ceny powyżej to tylko cena katalogowa,tym się nie sugeruj.

Te NADy na prawdę grają tak świetnie? Wyglądają strasznie :). Według Was lepiej jest kupić wzmacniacz zintegrowany z wbudowanym DAC czy lepiej osobno? Ktoś kiedyś polecił mi ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ja jednak wolę coś z podwójnymi wyjściami ponieważ używam dwóch różnych kabli. Pierwszy zasilający głośnik średnio-nisko tonowy jest wykonany z miedzi i jest sztywny jak drut, z kolei przetwornik wysoko tonowy jest zasilany kablem aluminiowym posrebrzanym i jest miękki. Gra to dobrze lecz jeśli odłączę jedną parę kabli i użyję zworek to na miedzianym kablu brakuje mi agresywności tonów wysokich, a jak zrobię odwrotnie to bass jest trochę inny. Jak mam wymieszane te kable to gra dobrze. Głównie chodzi mi o to żeby uzyskać lepszą jakość dźwięku z plików FLAC 24/192 które mam na komputerze. Ten DAC w CA 351A do szałowych nie należy...

post-24464-0-13806500-1380956149_thumb.jpg

post-24464-0-74244000-1380956154_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Średnio wierzę w te wbudowane DACe w wzmacniacz takie rozwiązania 2w1 będą skopane lepiej kupować wszystko oddzielnie.Te NADy wcale nie grają tak świetnie... one są popularne(wpływ branży...) i wszędzie się o nich gada z kolei inne firmy spycha się na bok spróbuj Baltlaba Epoca2, albo tego Kandy K2 jako źródło używany Arcam Rdac i później dokupisz lepszy zasilacz do niego. Potencjometr trzeszczy ponieważ wycierają się ścieżki, albo jest zanieczyszczony (potki otwarte) można psiknąć do niego kontaktem, ale ma to sens tylko w przypadku potencjometrów otwartych bez silniczka jak masz z silniczkiem to raczej tylko wymiana na nowy.

Z silniczkiem jest, a wzmacniacz jest nowy mam go 3 miesiące i trzeszczy tak od nowości. Myślałem, że to ustanie...

Bo taki syf dzisiaj produkują w domu mam NadaC320Bee i też wlutowałem w nim nowego potka bo poprzedni mocno trzeszczał i nie trzymał balansu. Kupiłem NOWY potencjometr w "meditronik" i nie minął miesiąc zaczął trzeszczeć... choć przynajmniej kanały grają równo do teraz dałem sobie już z tym spokój wolę na chwilę włączyć pause i przekręcić szybko trzy razy gałką od zera do max na jakieś 2godz zero trzasków :).Grundig A-9000, 20lat wszystkie potencjometry zero trzeszczenia :) A tak w ogóle skoro był nowy to czemu nie reklamowałeś?

Ja bym szukał oddzielnego daca. Nie dla tego, że tak jest po audiofilsku. Chodzi o to, że cała sztuka to znalezienie wzmacniacza, który tworzy spójność z głośnikami i tutaj stawiając dodatkowe kryteria zawęża się pole wyboru. Druga sprawa, że źródła się zmieniają a jak masz dobry wzmak to przeżyje ich wiele.

Gość

(Konto usunięte)

Według Was lepiej jest kupić wzmacniacz zintegrowany z wbudowanym DAC czy lepiej osobno?

Średnio wierzę w te wbudowane DACe w wzmacniacz

Gwoli ścisłości: NAD C 356 nie jest wzmacniaczem z wbudowanym przetwornikiem DAC!

NAD MDC DAC jest niezależnym modułem, który tylko opcjonalnie można zamontować we wzmacniaczu.

Jak zawsze, zawsze się znajdzie ktoś kto nie zna, nie słyszał ale wie, że skoro coś ma wbudowane coś więcej niż przedwzmacniacz to jest "be".

Bo najlepiej to mieć wszystko osobno, bo to takie audiofilskie.

Nie kupuj takich marek jak nad advance acoustic a tym bardziej accuphase bo niektóre modele właśnie mają możliwość zainstalowania wewnętrznego daca.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

dobra to powiedzcie mi co sądzicie o wzmacniaczu Primare i21... zagra one lepiej od tego CambridgeAudio 351A? Według Was lepiej jest zrobić tak jak mam podłączone a i b czy po prostu wystarczają pojedyncze wyjścia we wzmacniaczu tylko wtedy trzeba jakiś lepszy kabel...

jaki model dokładnie? Powiedzcie mi jakie wzmacniacz maksymalnie warto kupić do tych głośników żeby nie przesadzić? Widziałem na allegro używane końcówki mocy primare np za 4000zł jest sens? i do tego przedwzmacniacz i dac. Czy szkoda zachodu?

Doradźcie mi proszę jakie wzmacniacz zintegrowany używany warto do nich kupić tak żeby nie przesadzić... Wiadomo że za 10 000 używana integra to chyba przesada do tych głośników. i chciałbym też wiedzieć jaka jest różnica między integrą a osobną koncówką mocy i przedwzmacniaczem... Na czym to polega?

Możesz uzasadnić swoją wypowiedź?

Elektronikiem nie jestem więc fachowo nie jestem w stanie tego wytłumaczyć jednak im mniej kabli i zbędnych pierdół tym mniej zakłóceń różnego pochodzenia a co za tym idzie lepszy dźwięk.

Bierz używanego Caspiana i po sprawie...zagra lepiej od każdego tu wymienionego wzmacniacza.

W 100% się zgadzam. Za jakiś czas będziesz mógł wymienić kolumny jak będziesz miał ochotę na lepszy dźwięk a caspian będzie ci służył długie lata.

A może coś z tej firmy ?

Ukryta Zawartość

klasa A AB i wbudowany dac

Ukryta Zawartość

A więc byłem oglądałem i słuchałem.

Dla ciekawostki kable głosnikowe VDH magnum w niczym nie rózniły się od skrętki kat5e :)

Odtwarzacz cd21 i kolumny podstawkowe sonusa concerto.

Bardzo fajna góra i średnica, ale brak mocy na dole .

Ot tak po któtce. W jazzie spisuje się spoko bardzo melodyjnie , ale mocniejsze kawałki rockowe.. brak dynamiki, tego walnięcia powera.

Tu się bezpośrednio odnoszę do własnego zestawu.

Dobrze chyba zdecyduję się na tego caspiana powiedzcie mi tylko do czego są te dwa wyjścia czy wejścia po lewej stronie okrągłe z dziurkami po środku.

459755-demo_roksan_caspian_m2_series_integrated_amplifier.jpg

jakimi kablami podpięlibyście ten wzmacniacz z głośnikami MA RX2?

Zastanawia mnie to dlaczego roksan ma 2 lata gwarancji a arcam 5...

Od siebie mogę dodać, iż połączenie z Roskanem oraz Primare jest bardzo trafione i brzmi wybitnie. Caspian, Kandy, I21, I22 - każdy z tych wzmacniaczy spełni twoje wymagania. DAC zdecydowanie polecam nabyć oddzielnie. Przykładowo DACMAGIC - i to ten stary.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.