Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do wieży Denon Dsc-109

Myst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich ;)

Myślę o wymianie głośników z mini wieży Denon dsc-109

Czytałem i słyszałem ;) wiele dobrego o głośnikach Magna, myślę o modelu quantum 673 i chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie gdyż pojawiają tu się sprzeczne opinie .. Mam też pytanie w kwestii dla mnie przynajmniej mocno technicznej, mianowicie jak miałbym je podłączyć ? Głosniki maja z tylu 4 wejścia oznaczone low i high, w moim "wzmacniaczu" nie ma tyle aby je podlaczyc wiec zakladam ze wybieram jedno z tych dwoch, tak ? no i ktore wybrac ?

Licze na pomoc a nie na gronki smiech ;) pozdrawiam

Opublikowano · Ukryte przez cir, 8 Października 2013 - Brak powodu
Ukryte przez cir, 8 Października 2013 - Brak powodu

PO 1 po co 2 tematy?

Po 2 po co zmiana kolumn? co chcesz uzyskać?

Po 3 słyszałeś jak grają te kolumny z Twoim denonem ?

1- Na temat pierwszy mogę uzyskać wiele odpowiedzi a na drugi związany z podłączeniem owych konkretnych wydaje mi się raczej że ejst jedna konkretna odpowiedź. Tu na prawde trzeba tłumaczyć się z każdego zadanego pytania .. ?

2- Zmiana kolumn wynika z tego iż spotkałem sie z opinią że sa one najsłabsza częścią całego zestawu, jak i zreszta innych podobnych zestawów i że ten zestaw z innymi kolumnami stać na więcej.. chcę uzyskać lepsze brzmienie pod każdym względem, bardziej szczegółowe i dynamiczne. Słucham bardzo zróźnicowanej muzyki, od klasyki rocka po elektroniczna i instrumentalną, jazz, .. sporadycznie lubie też posłuchać głośniej .. więc bardzo ważne aby było uniwersalne

3- Nie, nie słyszałem jak graja z tym denonem ;) ale z chęcia poslucham kogoś kto miał z nim do czynienia ale z innymi kolumnami niż te seryjne. Owego denona też nie planuje miec wiecznie, ale chcę aby nowe kolumny poradziły sobie z jego ewentualnym następcą ;p

Nie znam tego denona.

Od siebie powiem tyle, że jeśli planujesz rozbudowę systemu, to przemyśl czego od sprzętu oczekujesz, w jakim pomieszczeniu i jaką muzykę ma grać.

nie znam tych głośników, ale śmiem twierdzić, że wielkiej poprawy nie będzie i szkoda wydać tysiąca aby tylko lepiej to grało.

Ale poczekajmy co powie ktoś kto spotkał się z tym denonem i jak kolumnami.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Rzeczywiście zazwyczaj nawet bardzo dobre systemy mini są ograniczane przez kolumny, które są dodawane do zestawu. To tak jak w przypadku zakupu lustrzanki, gdzie kitowy obiektyw jest po to, żeby odrazu po zakupie móc robić zdjęcia, jednak możliwą do uzyskania jakość otrzymamy, dokupując odpowiedni obiektyw. To samo jest przy wieżach, kolumny grają, dają pełną funkcjonalność systemu, jednak nie wykorzystujemy potencjału jakościowego.

Wracając jednak do konkretów, podaj proszę przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe oraz w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić, kupując kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokój nie jest duży, ok 15m choć czasami przenoszę się ze sprzętem do dużo większego bo ok 25m.

Dysponuje plus minus ok. 1000zł i tak jak pisałem wcześniej słyszałem wiele dobrego o Magnatach z serii quantum 653, 673 - co o nich sądzicie ?

Chciałbym też aby ktoś mi wytłumaczył o co chodzi z tym podłączeniem low i high w owych magnatach ?

Jeśli szukasz dobrych kolumn w cenie około 1000 zł. za parę do Denon, bardziej skłaniałbym się do modeli o równej, nawet lekko ocieplonej charakterystyce. W pomieszczeniu rzędu 15m2 pozostałbym przy dobrych kolumnach podstawkowych. Brałbym pod uwagę kolumny Indiana Line Nota 260 (http://www.q21.pl/indiana-line-nota-260.html) lub najnowszą linie Roth Audio OLI RA2 (http://www.q21.pl/roth-audio-oli-ra2.html). Roth Audio będą trochę bardziej otwarte, dynamiczne.

Jeśli w kolumnie masz cztery gniazda, jest możliwość podpięcia okablowania w systemie bi-wiring lub bi-amping czyli oddzielnego zasilenia sekcji nisko i wysoko tonowej. W praktyce jednak proponuję skupić się na dobrym, pojedynczym okablowaniu i zastosować zworki, które zawsze producent dokłada w komplecie.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokój nie jest duży, ok 15m choć czasami przenoszę się ze sprzętem do dużo większego bo ok 25m.

Dysponuje plus minus ok. 1000zł i tak jak pisałem wcześniej słyszałem wiele dobrego o Magnatach z serii quantum 653, 673 - co o nich sądzicie ?

Chciałbym też aby ktoś mi wytłumaczył o co chodzi z tym podłączeniem low i high w owych magnatach ?

Te maganty są rzeczywiście dobrymi głośnikami, ale Twój denon może być trochę za słaby. Tutaj mogą sprawdzić się np. qa 2020, boston a25

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ;) o każdych z tych 3 zestawów głośników słyszałem wcześniej dobre opinie, z tym że jeśli chodzi o indiana line to bardizej o modelu tesi 260, ale on też przekracza 1000zl. W miedzyczasie znalazlem fajna oferte na allegro dot. glosnikow roth audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) którym coraż poważnej się przyglądam ;) gdyby teraz udało mi się sprzedać kolumny od denonka pewnie odrazu bym kupował właśnie te ;P

Chciałbym jeszcze raz wrócić do Magnatów i wytłumaczeniu przez Q21 tego i owego ( dziękuje ) i upewnić się jednego- dzięki owym zworką dołączanym w zestawie uda podłączyć mi się głosniki jednym kablem do amplitunera który ma wejścia tylko na jeden kabel do każdej z dwóch kolumn, tak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi ;) prawdopodobnie wybiorę Magnaty, choć nim kupie cokolwiek muszę poczekać aż uda sprzedać mi się stare :p a w międzyczasie jak roth pojawi się w jakiejś cenie to może o rothy ( choć teraz mają być sprzedawane jako Melodika ) ..

Jeszcze raz wszystkim dziękuje, pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.