Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz plików audio z wyświetlaczem (bez dac) do 1tys zł

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Widzę, że jest sporo tematów, ale nawet nie za bardzo jest do którego się podpiąć, ponieważ każdy jednak dotyczy innych wymagań.

Mam Audiolab 8200CDQ. Gra fajnie, więc chciałbym skorzystać z jego DACa i podpiąć mu dysk twardy, na którym będzie cała moja płytoteka w flac. Jako, że dysk sam nie zagra (choć pojawiają sie i takie) to potrzebuję jakiegoś odtwarzacza. Co proponujecie?

Złożenia:

1. Nie mam telewizora ani monitora, więc odtwarzacz musi mieć wyświetlacz (pilotem wskazuję katalog, utwór, wciskam "play" i gra) ew mogę łączyć się z nim Androidem

2. nie chcę wiatraczków w odtwarzaczu (nawet cichych)

3. chcę wpakować w niego dysk twardy 1 lub 2 TB , raz na jakiś czas pamięć USB, kartę SD

4. powinien wyglądać ładniej, niż teściowa kolegi, ponieważ ma stać w reprezentacyjnym miejscu.

Chyba tyle.

Co proponujecie? Jest wogóle coś takiego? Większość tego typu urządzeń jednak wymaga monitora, jest nastawiona na filmy - ja tego nie potrzebuję. Chcę tylko odtwarzać Flac lub ostatecznie MP3.

Jakoś do głowy przychodzi mi tylko squeezebox touch, ma dobry dotykowy ekran, swietnie działa z zewn. dackiem.

Tylko nie wiem jak obecnie ze wsparciem programowym. Uzywalem koło roku i bardzo sobie chwale. Nowy kosztował 1000tys, powinieneś dostać za 700zl, za wiecej nie kupuj bo to zdzierstwo:-) aplikacja ipeng do tego jest super. Takie mam wrażenie ze to jedyna możliwość w tej cenie. Pozdr

strumieniowiec, lampy i tuby

Na forum ktos ostatnio pokazywal cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Weim ze ponad zalozony budzet, ale w zasadzie spelnia wszystkie wymagania.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ale to tylko transport dla kart SD i do tego cena wyjdzie ze 2500 zł, ciekaw jestem czy rzeczywiście taki cudny jak pisze producent. W tej cenie to już bym poszukal olive hd03

strumieniowiec, lampy i tuby

Jakoś do głowy przychodzi mi tylko squeezebox touch, ma dobry dotykowy ekran, swietnie działa z zewn. dackiem.

Tylko nie wiem jak obecnie ze wsparciem programowym. Uzywalem koło roku i bardzo sobie chwale. Nowy kosztował 1000tys, powinieneś dostać za 700zl, za wiecej nie kupuj bo to zdzierstwo:-) aplikacja ipeng do tego jest super. Takie mam wrażenie ze to jedyna możliwość w tej cenie. Pozdr

SBT w zasadzie do 1000 PLN nie ma konkurencji jeśli chodzi o funkcjonalność ale podpinanie pod niego dużego dysku wiąże się z wieloma problemami (w większości przypadków), zdecydowanie lepiej gra pod NAS-em ale to już koszty :-( Jeśli zdecydujesz się na DIY to - przy założeniu sterowania z Androida - można postawić za niewielkie pieniądze grajka na ThinClient lub PogoPlug.

CocktaiAudio x-10

Wysłane z mojego GT-N7100

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lekko ponad granicę jest urządzenie multimedialne popcorn hour. trochę drożej - izraelski dune hd.

ale to kombajny multimedialne bez nacisku na audio, za to wraz z hdmi - raczej nakierowane na filmy. aczkolwiek wyjścia cyfrowe są, możliwość włożenia HDD tyż, android i NAS takoż - w kwestii tej funkcjonalności w swojej cenie biją na łeb na szyję wszystkie "ałdiofilskie" strumieniowce w których, niestety - płacimy za powietrze (i w to powietrze nawet HDD włożyć nie da rady).

do 1k jest masa playerów multimedialnych - jeśli nie wadzi ci idea kombajnu do wszystkich formatów bez dedykacji do hi fi - śmiało kupisz coś i do 600zł (tvix, asus oplay, novatron itp itd). postawić na półce moim zadniem nie wstyd, a funkcjonalność jak najbardziej słuszna. niektóre mają wyjścia RCA ale za jakość sygnału nie ręczę.

Jeśli zdecydujesz się na DIY to - przy założeniu sterowania z Androida - można postawić za niewielkie pieniądze grajka na ThinClient lub PogoPlug.

Niestety, mam wszystko poza czasem :( a żeby się pobawić w DIY trzeba wgryźć się w temat.

CocktaiAudio x-10

Sorry, tego na półkę nie postawię. Widziałem, nie podoba mi się. Nie wspomnę o wiatraku.

lekko ponad granicę jest urządzenie multimedialne popcorn hour. trochę drożej - izraelski dune hd.

ale to kombajny multimedialne bez nacisku na audio, za to wraz z hdmi - raczej nakierowane na filmy. aczkolwiek wyjścia cyfrowe są, możliwość włożenia HDD tyż, android i NAS takoż - w kwestii tej funkcjonalności w swojej cenie biją na łeb na szyję wszystkie "ałdiofilskie" strumieniowce w których, niestety - płacimy za powietrze (i w to powietrze nawet HDD włożyć nie da rady).

do 1k jest masa playerów multimedialnych - jeśli nie wadzi ci idea kombajnu do wszystkich formatów bez dedykacji do hi fi - śmiało kupisz coś i do 600zł (tvix, asus oplay, novatron itp itd). postawić na półce moim zadniem nie wstyd, a funkcjonalność jak najbardziej słuszna. niektóre mają wyjścia RCA ale za jakość sygnału nie ręczę.

Dzieki za info.

popcorn hour - który?

dune hd - wiatrak :( a poza tym da się nim sterować bez TV? Androidem? To by było może to?

ale nie mają wyświetlaczy

ale i tak dzięki za wartościową poradę

popcorn c-200.

z innych tvix slim s1 ma panel LCD - wiem bo mam i korzystam. reszta - różnie. inny fakt to to, że panel 2-4 cali z odległości >1m na niewiele się zdaje. przydaje się smartfon albo tablet. popcorn to chyba nawet obsługuje spotify...

wszystkimi z nich da się sterowac z androida.

ja to widzę, i zawsze widziałem tak; jeśli ma to puścić sygnał na DAC, obsłużyć NAS, ma dodatkowa obsługę gęstych plków filmowych, to dlaczego nie wybrać tego za 1/3 albo i 1/5 pseudo-audiofilskiego strumieniowca który ani nie ma dysku, ekran - jak ma (pioneer n30/n50) jest tak samo bezużyteczny z daleka, no po co płacić więcej za mniej ?

z innych tvix slim s1 ma panel LCD - wiem bo mam i korzystam.

A ten Tvix nadałby się do moich potrzeb? jestem w stanie bez TV odszukać i odtworzyć utwory z dysku? Pokazuje foldery i nazwy? Jest spoko, bardzo ładny.

Miało być bez wiatraczka a TViX Slim S1 go ma. Miałem starszą wersję TVIX i strasznie hałasował

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Z Dune HD bez wiatraczka jest Smart D1( z prostym wyświetlaczem ) lub mniejszy TV 303D. Sterowanie plików audio z Androida jest (Dune HD Remote ). Wyjście optyczne do zewn. DAC-a jest.

tvix slim s1 ma wentylatorek. ja przy odsłuchu muzyki go nie słysze, ale pyruści - wiadomo. ma kilka cm średnicy, hałasu raczej nie narobi.

android pokazuje strukturę folderów/plików, ale wchodzi się przez numer IP więc to żadna dedykowana aplikacja - jednakowoż działa.

można wsadzić dysk do 2TB pojemości, drugi przez USB trzeci esata i slot kart.

generalnie spoko, aczkolwiek wyjść analogowych nie polecam.

tvix nie wspiera już tego odtwarzacza - jeśli jest do kupienia do 300-400 pln (w rtveuro stał za 450 z pół roku temu) to możesz spróbować ale osobiście wolałbym popcorn - szybsza maszyna, popcorn w pewnym sensie wyznacza standardy w odtwarzaczach. firmware co kilka miesięcy, lepszy support i generalnie przedstawicielstwo w kraju.

wspomniany hd dune smart1 nie ma wiatraka, prosty wyświetlacz, aczkolwiek cenowo średnio - oczywiście w porównaniu do strumieniowców elegancko. jedna z wersji zdaje ma 2 kieszenie na HDD i ma pełne wymiary klocka audio i prezentuje się wyśmienicie - jest w czym wybierać :)

wspomniany hd dune smart1 nie ma wiatraka, prosty wyświetlacz, aczkolwiek cenowo średnio - oczywiście w porównaniu do strumieniowców elegancko. jedna z wersji zdaje ma 2 kieszenie na HDD i ma pełne wymiary klocka audio i prezentuje się wyśmienicie - jest w czym wybierać :)

O tym myślisz?

Fajny!

DuneSmartD1_05.jpg

squeezebox classic, tańszy, bezszelestny i wyświetla analogowy wskaźnik wysterowania. Podłączenie dysku i innych bajerów przez kompa, na którym jest serwer

bez możliwości wsadzenia HDD. niektórzy wolą kolekcję mieć od razu w urządzeniu sterującym, to prostsze i lepsze - nie trzeba odpalać PC żeby słuchac muzy, chyba że mówimy o NAS.

big_4d7f231e36966.jpg

I okazuje się, że nigdzie tego nie można kupić :(

I dalej stoję w miejscu.

squeezebox classic, tańszy, bezszelestny i wyświetla analogowy wskaźnik wysterowania. Podłączenie dysku i innych bajerów przez kompa, na którym jest serwer

nie urządza mnie, bo nie mogę podłączyć dysku. Chciałbym mieć wszystko w jednym pudełku.

Smart Ci się podoba a CocktaiAudio nie? Obydwa przydactwa ale cocktail jest dedykowany do audio. Ja w swoim nie słyszę wentylatora.

Nawigacja w CA jest prosta,przez.Dune musisz się trochę pogimnastykować i menu nie jest tak czytelne na takim wyświetlaczu. Na poczatku będziesz miał problemy ale jak się przyzwyczaisz bedzie ok.

Ten Audiolab jak się go podłączy pod byle jakie źródło, to już może grać dużo gorzej. Ale ma też asynchroniczne wejście USB, więc chyba najlepiej podłączyć go do kompa. Można kupić jakiś prosty bezwiatrakowy netbook.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

coctail jest droższy od smarta a wyświetlacz od metra w górę się i tak nie nada. a cena gra rolę chociaż możliwość ripowania CD bezpośrednio do pamięci też ma swoje zalety.

bez możliwości wsadzenia HDD. niektórzy wolą kolekcję mieć od razu w urządzeniu sterującym, to prostsze i lepsze - nie trzeba odpalać PC żeby słuchac muzy, chyba że mówimy o NAS.

Squeezebox tylko z NAS, podłączenie dużego dysku po USB to tylko proszenie się o kłopoty. Z NASem wszystko śmiga po wifi bez zająknięcia (przynajmniej do 24/96, bo wyżej nie mam).

Ukryta Zawartość

Brak dysku.

--------------------

Na placu boju pozostały:

Dune hd base 3d

A300 popcorn

A400 popcorn

C300 popcorn

Mede8er med800x 3d

Coctail audio x10 (bleee)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.