Skocz do zawartości
IGNORED

Kable i transmisja w kablach USB - wplyw na dzwiek

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Kabel nie powinien byc tylko super szybki, ale powinien na koncu tlumic dosc dobrze a ten Light-harmonic tego nie robi stad uwazam ze Jcaty beda lepsze.

Napisałem "chyba".... Skoro się pomyliłem i "wziąłem to z sufitu" napisz nam proszę jaki jest problem z tanimi, zwykłymi kablami USB.

Kilka postów wcześniej, cytat powyżej, pisałeś, że dobry kabel USB ma być nie tylko szybki ale ma też dobrze tłumić. To była Twoja odpowiedź na pytanie Sly co myślisz o kablu USB Light Harmonics.

W związku z tym napisałem, że Twoim zdaniem tanie kable nie posiadają takich właściwości.....? Piszesz, że wziąłem to z sufitu..., więc jaka jest spójność Twoich wypowiedzi?

Duża prośba, Nie bądź chamski i nie obrażaj posiadaczy innych systemów bo w ten sposób nic nie sprzedasz... nawet jak masz dobry produkt.

Duża prośba, Nie bądź chamski i nie obrażaj posiadaczy innych systemów bo w ten sposób nic nie sprzedasz... nawet jak masz dobry produkt.

Zle mnie odbierasz nie jestem chamski, tylko jesli wkladasz cos w moje usta cos co przetworzyles (moze zle zrozumiales) to wyszla z tego taka papka ze nie moge sie pod tym podpisac. Napisalem wiec ze wziales to chyba z sufitu bo nie jest to zgodne z tym co napisalem.

Kilka postów wcześniej, cytat powyżej, pisałeś, że dobry kabel USB ma być nie tylko szybki ale ma też dobrze tłumić.

Kabel USB ma byc maksymalnie szybki do granicy jego przenoszenia, a pozniej nie moze opadac zgodnie z charakterystyka kabla bo dzieja sie tam rozne dziwne rzeczy izolatory pojemnosci zaczynaja dzwonic - to nie jest dobre - musi to byc czym ostro obciete odfiltrowane a w Light-Harmonicu wydaje sie to byc oparte na opadaniu charakterystyki czestotliwosciowej samego kabla. Np w konstrukcji Jcat-a jest to zrobione zewnetrzna siateczka weglowa ktora w naturalny sposob to filtruje - uwazam ze to lepsze rozwiazanie.

A czemu tani kabel nie jest dobry? Moim zdaniem bo on dzwoni na roznych czestotliwosciach, marne izolatory to po pierwsze, dodatkowo splot jest jaki jest aby moc przeniesc 480Mhz i to wszystko, dodatkowo metalurgia, zaciski, ekranowanie, wszystko to jest nedzne. A okazuje sie ze kabel ma nie tylko przenosic cyferki ale miec idealnie plaska charakterystyke do maksymalnie duzych czestotliwosci tak aby po drodze cos nie zadzwonilo i nie przesunelo czasowo minimalnie cyfrowych zbocz, czyli aby taki kabel nie wprowadzal jitteru. Chodzi o jitter o nic wiecej. ;)

Dodatkowo trzeba odizolowac zasilanie portu USB od pary roznicowej niosacej sygnal to ma tez ogromne znaczenie, zaklocenia z zasilan wplywaja na sygnal.

Staszek mi już dawno "kabel opadł" jak czytam tą polemikę ;)

Slusznie juz poprawilem, pisze czesto na kolanie i robie skroty myslowe czesto, przepraszam.

@Stasiop. Ciągle chciałbym się dowiedzieć jakiego kabla USB używasz. Byłbym wdzięczny za link do sklepu ;)

Uzywam wlasnej konstrukcji, tego nie kupisz.

Jcat nie podal sygnalu ani z kompa ani z W20 do La Fontaine DAC.

Trafiłeś na uszkodzony egzemplarz?

Miejsce 2- 4 AQ Diamond, usb by StasioP, Synergistic Research

-> Stasiop

Czy marslo testował już ostateczną wersję czy tylko jakiś prototyp?

Co zawiniło i gdzie leży przyczyna porażki?

Masz już pomysł, w jaki sposób mógłbyś poprawić swój produkt?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czy marslo testował już ostateczną wersję czy tylko jakiś prototyp?

Co zawiniło i gdzie leży przyczyna porażki?

Tego nie dotyczy temat watku ;)

nedj,

W sprawie jcat nie mam jasnosci co bylo przyczyna ,czekam na info od producenta.

Jesli chodzi o usb by Stasiop byl to prototyp wersja I . Teraz jest juz II lub III, trzeba pytac Stasia, produkt nie jest skonczony z tego co wiem.

Konto w trakcie usuwania

Tak uwazam, KABLE SA WAZNIEJSZE NIZ ELEKTRONIKA 51% to kable 49% elektronika. I nie wynika to tylko z samych osluchow ale i z moich pomiarow.

Czy tu chodzi o dł€gość i grubość druta w kablu?

Ja wierzę w uzdolnienia Staiop i jestem spokojny o to że wersja kabla MCLXXVII spokojnie rozjedzie wszystkie Entreq i Audioquesty.

Sam kupie i opiszę jak gra :)

A na ile byś wycenił swoją konstrukcję Stasiu? Tylko nie pisz, że jest bezcenna. ;)

Ja tego nie wyceniam bo to nie jest jakis komercyjny produkt, zrobilem to aby sie przekonac o pewnej koncepcji dotyczacej samej konwersji asynchronicznej w DAC-ach, okazalo sie ze to co zmierzylem pokrylo sie z tym jak zaprojektowalem kabel. Podeslalem po forumowej znajomosci do kolegi Marslo aby potwierdzil to co slyszalem i zmierzylem, temat sie spodobal, nawet Mariusz mi pogratulowal. Poszedlem teraz duzo dalej w swych wnioskach i zrobilem jeszcze duzo lepszy...a juz znowu widac ze sa kolejne spore mozliwosci. W kazdym badz razie mozliwosci kabli USB i ich wplyw na dzwiek sa olbrzymie i mocno zaskakujace.

Czy tu chodzi o dł€gość i grubość druta w kablu?

Bardziej o grubosc i dlugosc kabla w drucie ;)

Rozumiem, że mógłbym pomierzyć ten kabel (eye diagram, przebieg na wyjściu). I porównać go z jakimś innym przyzwoitym kablem? Np. z furutechem gt2 lub formula 2?

System gra dobrze, albo nie....

Rozumiem, że mógłbym pomierzyć ten kabel (eye diagram, przebieg na wyjściu). I porównać go z jakimś innym przyzwoitym kablem? Np. z furutechem gt2 lub formula 2?

Tak moglbys i by to wyszlo ale masz takie sprzecisko? To musi byc oscyloskop absolutnie najwyzszej klasy i poteznie szybki.

A co myslisz ze w kablach jakies czary sa? Zadnych czarow czysta fizyka nic wiecej!

Mam dostęp do topowych oscyloskopów i wielu innych urządzeń. Służą m.in. do pomiarów kabli i układów w.cz. Bardziej zastanawiam się, czy wiekszym problemem nie będzie odpowiednia terminacja.

Fizyka jak najbardziej, ale ogólnie w kablach do 600 MHz, pomijając wyjątkowe przypadki niewiadomego pochodzenia lub uszkodzonia, nie trafiłem na kable nie trzymające w norm.

Z racji tego, że usb jest tak powszechny myślę ze tutaj więcej będzie kabli no name, które mogą tych norm nie trzymać. Ja wierzę Ci, ze Gwoj trzyma. Ale taki furutech lub nawet jakiś hama lub profigold pewnie też. Przynajmniej parametry cyfrowe. Jeżeli są roznice w kablach, to prędzej na łapaniu/przenoszeniu zakłóceń i być może na sposobie podłączenia odbiorników, ale to ostatnie to już sprawa urządzenia.

Szkoda ze zablokowales do siebie priv cos bym Ci napisal

Bardziej zastanawiam się, czy wiekszym problemem nie będzie odpowiednia terminacja.

Terminacje juz koledzy ze Szwecji wlasnie cwicza ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też używam kabla własnej konstrukcji i z moich obserwacji wynika, że poza budową kabla bardzo duże znaczenie ma jego długość. Kabel o takiej samej konstrukcji (jest to trochę dyskusyjne chociażby dlatego, że każdy lut jest tak naprawdę inny) krótszy grał lepiej - teraz używam 65 cm - krótszych nie testowałem.

Szkoda ze zablokowales do siebie priv cos bym Ci napisal

Terminacje juz koledzy ze Szwecji wlasnie cwicza ;)

Miałem na myśli terminację po stronie urządzenia, chociaż i jakość wtyku też nie będzie bez znaczenia.

Ale tak sobie myślę, że wspomniane pomiary, które nawet mogą wyjść nieco różne nie pokażą na tego, czy jakiś kabel jest lepszy czy gorszy, z punktu widzenia audio.

Żeby wykazać różnice trzeba by było użyć mniej więcej takiej procedury.

Dla odbiornika USB, piszemy soft, który będzie wysyłał odebrane asynchronicznie dane, do układu, który zapisze przebieg sygnału (może to być FPGA lub cokolwiek innego). Następnie można by było porównać bit po bicie czy występują różnice, a także można by było porównać ze strumieniem oryginalnym.

Sprawy czasowe nie będą miały tutaj znaczenia, chyba że jitter w kablu będzie na tyle duży, ze wystąpi przekłamanie bitowe, co zostanie wykazane. Jeżeli ewentualny jitter zmieści się w normie, to przekłamanie nie wystąpi.

Jitter, który nie spowoduje przekłamania bitowego, nie ma wpływu na jitter na wyjściu odbiornika USB, bo ten zależy od samego odbiornika i jego zegara. (odbiornik ma pamięć, w której mieści się pewna ilość danych i one są podawane na wyjście, wg. zegara po stronie odbiornika).

Druga rzecz, to fakt, że do transmisji sygnału PCM, nawet w w trybie 384kHz/32bit wystarczy prędkość ok. 25 MBit + narzut na ramki etc.

Dlatego, uważam, że jeżeli różnice występują to nie w wyniku samej transmisji cyfrowej, ale jak już pisałem ewentualnych różnic w podatności poszczególnych kabli na łapanie i przenoszenie zakłóceń.

Jitter, który nie spowoduje przekłamania bitowego, nie ma wpływu na jitter na wyjściu odbiornika USB, bo ten zależy od samego odbiornika i jego zegara. (odbiornik ma pamięć, w której mieści się pewna ilość danych i one są podawane na wyjście, wg. zegara po stronie odbiornika).

I tu jest pies pogrzebany. Aby zrozumieć myślenie Stasiop musisz poczytać jego wczesniejsze wpisy w dyskusjach na temat transmisji asynchronicznej i jego teorii na temat zachowywania się danych w buforach.

Dla odbiornika USB, piszemy soft, który będzie wysyłał odebrane asynchronicznie dane, do układu, który zapisze przebieg sygnału (może to być FPGA lub cokolwiek innego). Następnie można by było porównać bit po bicie czy występują różnice, a także można by było porównać ze strumieniem oryginalnym.

Tym Stasiop nie przekonasz, :)

Co z tego że dane zapiszą się bez błędu skoro zapiszą się z całym swoim obciążającym je "bagażem".

A co to jest ten " bagaż" ? Jiter sygnału wejściowego i inne niedoskonałości czasowe , które według myślenia Stasiop przenoszą się przez odbiornik asynchroniczny i jego bufor.

Wymyślił nawet na to lekarstwo w postaci ogromnego bufora, który miał "uspokajać" roztrzęsione jak galareta dane..

Cała idea asynchronizmu i rozdziału domen czasowych legła w gruzach :(

Dodam od siebie że niestety ale jest dużo kabli kiepskiej jakości, które pomimo przejścia procedur testowych nie zawsze działają prawidłowo.

Z racji wykonywanego zawodu mam do czynienia z różnymi kablami i różnymi urządzeniami usb.

Niestety zdarzały mi się problemy z kablami przy współpracy z drukarkami, skanerami czy dyskami twardymi.

Np. kabel na którym działała drukarka kodów kreskowych, pen czy urządzenie wielofunkcyjne laserowe, nie potrafił obsłużyć zewnętrznego dysku twardego 2,5".

Kabel miał standardową długość 1,8m. Prawdopodobnie występował zbyt duży spadek napięcia na liniach zasilających.

Podobne problemy nie zdarzają się często bo staram się kupować kable dobrej jakości ale nawet certyfikowane kable USB 2.0 powodowały problemy w komunikacją ze zwykłym urządzeniem wielofunkcyjnym.

Te przykłady pokazują że podobne problemy mogą wystąpić podczas transmisji audio.

W domu, do konwertera USB/SPDIF używam kabla o długości 7m (czyli ponad specyfikację 5m dla USB)i nie zauważyłem różnicy w porównaniu z kablem 2m.

Wymyślił nawet na to lekarstwo w postaci ogromnego bufora, który miał "uspokajać" roztrzęsione jak galareta dane..

Bufor, jako wyspecjalizowany, dobrze zaprojektowany układ może wprowadzać mniejszy jitter, niż bufor odbiornika USB. Chociażby przez zakłócenia etc. Może więc trochę pomóc.

Ale np. taki asynchroniczny bufor za odbiornikiem synchronicznym, da taki sam efekt co odbiornik pracujący w trybie asynchronicznym.

Ale tak sobie myślę, że wspomniane pomiary, które nawet mogą wyjść nieco różne nie pokażą na tego, czy jakiś kabel jest lepszy czy gorszy, z punktu widzenia audio.

Jesli bedzie eye diagram bardzo dobry to bedzie bardzo dobry dzwiek i tyle w temacie

Cała idea asynchronizmu i rozdziału domen czasowych legła w gruzach :(

Co do dlugiego fifo to sie pomylilem, juz to pisalem, robilem proby z dlugim fifo, troche on poprawia ale prawdziwy problem jest gdzie indziej.

Jesli bedzie eye diagram bardzo dobry to bedzie bardzo dobry dzwiek i tyle w temacie

Nikt, nie mówi, że tak nie będzie. Przynajmniej nie znalazłem.

• 2 tygodnie później...

1. Wzrasta gwaltownie gladkosc dzwieku, zmniejszaja sie cyfrowe artefakty

2. Ulega ogromnej poprawie dynamika nagran, bas jest gleboki mocny i brzmiacy zawsze ma melodie

3, Wszelkie instrumenty perkusyjne blaszane sa ostre jasne i brzmiace

4. Rosnie rozdzielczosc i rozseparowanie instrumentow

wszystko super, szkoda tylko że te podpunkty wykluczają się wzajemnie. człowiek wygłaszający takie opinie nie może być guru godnym zaufania. przypomniało mi się jest jeden sposób aby udowodnić "swoje prawdy". gdzie te wspomniane pomiary oraz ich udokumentowanie? hm...

5. Rosnie wykladniczo wraz z lepszym kablem przyjemnosc sluchania.

nie ma wątpliwości, w końcu nowy zakup musi mieć jakieś przełożenie na rzeczywistość

wszystko super, szkoda tylko że te podpunkty wykluczają się wzajemnie.

NIC sie nie wyklucza :)

człowiek wygłaszający takie opinie nie może być guru godnym zaufania.

NIE chce byc guru! :)

gdzie te pomiary oraz ich udokumentowanie? hm...

Wlasnosc firmowa ;)

takimi wypowiedziami tylko się kompromitujesz. "własność firmowa" (która de facto nie istnieje), mogła by tylko potwierdzić twoją wiarygodność, bo jeśli jest prawdziwa, nie widzę przeciwwskazań by ją ukrywać przed kimkolwiek. wiesz czym się charakteryzuje DOBRY projekt jakiegokolwiek urządzenia? POMIARAMI i dokumentacją. ludzie którzy się tym zajmują i PUBLIKUJĄ te dane niejednokrotnie udowadniali już że pewne rzeczy nie grają roli, a później pojawia się taki jak ty, czy inny "złotouchy" i wygłasza swoje fantazje jako pewnik, na zasadzie "wiem, ale nie powiem". może jednak spróbuj być chociaż ciut ciutek wiarygony i uchyl rąbka tajemnicy opisując przebieg pomiaru? dlaczego tacy jak ty zawsze boja się dowodów.

Przecież nie może być, nie skompromitujesz siebie, a wyłącznie "niewiernych" ;).Szkoda że walka z takimi jak ty nigdy nie przynosi żadnych rezultatów, bo przecież gdyby takowe były, audio-voodoo-biznes dawno poleciał by na pysk, a bohaterami zostali by wszyscy Ci którzy projektują sprzęt który "zmierzony" jest powodem do dumy i pozostawia ogromne możliwości użytkownikowi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.