Skocz do zawartości
IGNORED

2 wzmacniacze pod jedno wyjście analogowe w DAC

Zadora972

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak najlepiej podłączyć do DACa z jednym wyjściem analogowym (czyli 2 gniazda RCA : kanał lewy i prawy) 2 wzmacniacze ? Brakuje w DACu jednej pary RCA. Czy przy użyciu rozgałęźników Y , czyli 1 RCA -> 2 RCA będzie strata sygnału, przy założeniu że nigdy nie będę używał 2 wzmacniaczy jednocześnie? Czy może znacie urządzenia , którę służą jako przełączniki kierujące sygnał z jednego źródła do kilku wzmacniaczy?

Pozdrawiam,

Zadora

Chyba koledze chodzi o wykorzystanie jednego DAC-a do którego wpina sygnał ze źródła i chciałby z owego Daca "puścić" sygnał na dwa wzmacniacze. Są trójniki np. ViaBlue ale nie mam pojęcia w jakie straty w jakości sygnału może powodowac tego typu połączenie.

Może odezwie sie ktos kto taka opcję testował :)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Tak jak napisał kolega notoryczny:

Z komputera kablem USB sygnał idzie do DACa, tu mam 1 parę wyjść RCA i chciałbym puścić sygnał na 2 wzmacniacze: 1 - zintegrowany, 2 - słuchawkowy. Oczywiście nigdy nie będę używał obu naraz.

Jeśli jest taka możliwość to trzeba rozebrać DAC i dołożyć drugą parę wyjść RCA podłączonych bezpośrednio z płyty. Każdy rozgałęźnik ograniczy Ci jakość do jakości tego rozgałęźnika. Można też samemu wykonać odpowiedni kabel. 2RCA x 4RCA. Kup dobry kabel sygnałowy i odpowiednie wtyki RCA i złóż sobie taki kabelek.

Przełącznik audio B-TECH BT31 3xIN-1xOUT RCA

ZA 99 ZŁ NA ALLEGRO

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W wzmacniaczach zwykle jest wyjście na nagrywanie, które jest zwykłym galwanicznym połączeniem. Z jednego wzmacniacza z wyjścia nagrywania podepnij do tego drugiego na wejście i sprawa załatwiona. Ja tak mam.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W wzmacniaczach zwykle jest wyjście na nagrywanie, które jest zwykłym galwanicznym połączeniem. Z jednego wzmacniacza z wyjścia nagrywania podepnij do tego drugiego na wejście i sprawa załatwiona. Ja tak mam.

Ale co ? wtedy jeden ze wzmacniaczy pozostaje nie włączony ?, czy oba musisz mieć włączone . Bo jeśli oba, to równie dobrze mógłby przekładac kabelki.

Nie wiem jakby to ze zdjęcia się sprawdziło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ale co ? wtedy jeden ze wzmacniaczy pozostaje nie włączony ?

Dokładnie tak. Przecież to jest czyste galwaniczne połączenie. Pierwszy wzmacniacz można wyłączyć.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.