Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki najlepiej kupić dysk SSD do Coctali Audio X30?

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o wskazówki, rady opinie, w jaki dysk SSD o pojemności 0.5 TB zainwestować? Chodzi mi o jak najlepszą jakosć dysku dla sprzętu Coctail Audio X30

Z góry serdecznie dziękuję

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Chcesz na tym trzymać dane/pliki..?

no tak... po zripowaniu płyt... pliki do słuchania muzyki oczywiście, zgodnie z funkcją które daje omawiane urządzenie

To kompletnie nie ma sensu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To kompletnie nie ma sensu ...

Dlaczego ?

Poproszę o wskazówki, rady opinie, w jaki dysk SSD o pojemności 0.5 TB zainwestować? Chodzi mi o jak najlepszą jakosć dysku dla sprzętu Coctail Audio X30

Z góry serdecznie dziękuję

Jak brzmi ten Cocktail X 30 ?

Piotr

Dysk SSD 0,5 GB kosztuje 1200 zł. Za 1TB zwykłego HDD płacimy 250 zł. Jaki jest sens inwestycji w dysk SSD do trzymania muzy ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dysk SSD 0,5 GB kosztuje 1200 zł. Za 1TB zwykłego HDD płacimy 250 zł. Jaki jest sens inwestycji w dysk SSD do trzymania muzy ?

Dzięki za odpowiedź , czytając pytanie Sławka nie doczytałem " SSD " , też uważam , że to nie ma sensu ze względu na cenę , Piotrek .

Piotr

Jaki jest sens inwestycji w dysk SSD do trzymania muzy ?

Przypuszczam że taki, iż dysk ssd jest bezgłośny gdyż nie ma ruchomych elementów. Dodatkowo jego żywotność jest lepsza niż tradycyjnych dysków. Sens jak najbardziej widzę z tym że koszt inwestycji w ssd jest duży.

Jasne, że jest bardziej trwały ... ale za 1200 zł można kupić prawie 5 dysków po 1TB ...

Poza tym dysk 2,5" zamknięty w obudowie Coctaila będzie także bezgłośny ...

Tak więc inwestycja nie ma ekonomicznego sensu. Ani jakościowego.

Poza tym dysk 2,5" zamknięty w obudowie Coctaila będzie także bezgłośny ...

Z tym się nie mogę zgodzić, chcąc uzyskać niemal bezgłośny dysk należy zamknąć go dodatkowo na przykład w obudowie scythe quiet drive, a dopiero wtedy włożyć go do normalnej obudowy a i to nie zagwarantuje idealnego wyciszenia. Z osobistych doświadczeń wiem też ze dyski 2.5'' przeważnie są głośniejsze od dysków 3.5'', z tym że chodzi mi tutaj o szum kręcących się talerzy. A jeżeli chodzi o jakośc pracy z dyskiem ssd to moim zdaniem jest ona nieporównywalnie lepsza niż na zwykłym dysku. Wszystko dzięki nieszczęsnemu oszczędzaniu energii, tradycyjny dysk zanim zareaguje potrafi czasem minąć nawet kilka sekund zanim talerze się rozkręcą. Dla niektórych może to być plus, w końcu oszczędza energię taki dysk, dla mnie jest to jednak nieakceptowalne. No ale jak zawsze jest to kwestia indywidualnych preferencji

Z tym się nie mogę zgodzić, chcąc uzyskać niemal bezgłośny dysk należy zamknąć go dodatkowo na przykład w obudowie scythe quiet drive, a dopiero wtedy włożyć go do normalnej obudowy a i to nie zagwarantuje idealnego wyciszenia. Z osobistych doświadczeń wiem też ze dyski 2.5'' przeważnie są głośniejsze od dysków 3.5'', z tym że chodzi mi tutaj o szum kręcących się talerzy. A jeżeli chodzi o jakośc pracy z dyskiem ssd to moim zdaniem jest ona nieporównywalnie lepsza niż na zwykłym dysku. Wszystko dzięki nieszczęsnemu oszczędzaniu energii, tradycyjny dysk zanim zareaguje potrafi czasem minąć nawet kilka sekund zanim talerze się rozkręcą. Dla niektórych może to być plus, w końcu oszczędza energię taki dysk, dla mnie jest to jednak nieakceptowalne. No ale jak zawsze jest to kwestia indywidualnych preferencji

Co kto lubi. Ja bym sobie kupił NAS z raid1 i dwa dyski. NAS rozwiązuje problem hałasu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

antrofilus !

A po co mi błyskawiczne reagowanie dysku w zastosowaniu jako magazynu plików ? Jako dysk systemowy SSD jest rewelacyjne. Wszystkie moje komputery mają dysk systemy SSD. Komfort pracy jest niesamowity. Fakt.

Mam NAS WD Mybook Live Duo z dwoma dyskami 3,5". Z odległości metra jest bezgłośny. Specjalnie wybrałem NAS bez wentylatora żeby było cicho. Mam też 3 dyski 2,5" w obudowach i z odległości 0,5m faktycznie je słychać. Ale przy słuchaniu muzyki siedzimy te 2-3m + sama muzyka i na pewno nic nie słychać. Dla mnie liczy się żeby praktycznie (w miejscu odsłuchu) było bezgłośnie a nie teoretycznie czyli idealnie.

Czyli wniosek, że lepiej dysk HDD 2.5'' bo ekonomicznie i z odległości kilku metrów nie będzie słychać... ok

A który zatem najlepiej? jakiej firmy?

jeśli zdecyduje się jednak na SSD to której firmy? (500GB)

masz przecież usb. Kupujesz dysk 2TB na 5m kabel usb.

Chowasz w kącie czy szafce i po sprawie

Pliki z USB nie są widoczne w bibliotece i na serwerze www. Przynajmniej tak jest w X10.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.