Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy, jaki?

pawelszuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pochwal się co Cię skłoniło akurat w tę stronę ?

Drugie ramie z wkładka mono i to:

:)

Equalisations (Stereo):

• RIAA (Modern stereo LP playback curve)

• Enhanced RIAA (with Vinyl Cutting Lathe HF Roll-Off and Phase-Shift Compensation)

• RIAA DMM - (The RIAA ‘Direct Metal Mastering’ Curve is not a standard EQ Curve. This ‘AMR Curve’ was developed specifically to correct for the commonly found ‘bright’ and ‘metallic’ edge of DMM recordings)

• Columbia (Columbia LP Stereo)

• Decca FFSS (Decca & London, Deutsche Grammophon, Archiv, Polygram, NAB, Philips, and Argo)

• CCIR (Europe pre ~1962, Eastern Europe & Asia pre ~1975 eg. Amiga, Eterna, Deutsche Grammophon and Melodiya)

Equalisations (Mono):

• RIAA (Mono, also RCA Orthophonic)

• Enhanced RIAA (Mono, with Neumann Cutter HF Roll-Off Compensation)

• Columbia 52 (later Columbia LP Mono)

• Columbia 48 (early Columbia LP Mono)

• Columbia 38 (78rpm, Columbia Electrical post-1938)

• Decca FFRR 53 (also London Records post-1953)

• Decca FFRR 52 (also London Records 1952)

• Decca FFRR 51 (also London Records 1951)

• Decca FFRR 49 (also London Records 1949-1951)

• RCA 50 (RCA, Urania, Lyrichord)

• RCA 38 (78rpm, RCA Electrical post-1938)

• AES 51 (1951 AES Standard)

• Bartok LP

• NAB (1942 also NARTB)

• EMI (early EMI Mono LP)

• CCIR 56 (Mono, Europe pre ~1962, Eastern Europe & Asia pre ~1975)

• CCIR 53 (Europe pre-circa. 1956)

Selecting a Mono EQ curve automatically switches the PH-77 into Mono Mode.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Drugie ramie z wkładka mono

Bez wątpienia opcja warta grzechu. Też mam sporo wydań monofonicznych i ciągłą wątpliwość czy nie należałoby tego słuchać z osobnego źródła ???

Equalisations (Stereo)

Piękna kolekcja korekcji. Jestem niezwykle ciekaw Twoich wrażeń z praktycznego zastosowania tych narzędzi. A w szczególności czy będziesz stosował jedynie korekcje "przypisane" do nagrania czy też dojdziesz do wniosku że płyta nagrana z korekcją "A" lepiej brzmi z korekcją "B".

Takie pytanie przyszło mi kiedyś do głowy po przeczytaniu artykułu w którym autor pomierzył realną korekcję zastosowaną na płytach i porównał z wzorcową RIAA. Generalnie nie pasowało :(

Pozdrawiam świątecznie.

Vasa

To będzie zabawa na długie ziomowo (mam nadzieję) - wiosenne wieczory i weekendy :)

Również ze świątecznymi (+10 stopni!!!) pozdrowieniami.

Ulalala ... Panie, chwile tu nie zaglądałem, a tu takie nowiny. Też chcę tego posłuchać !!! Koniecznie ślicznie poproszę.

A szczególnie interesować mnie będzie porównanie odtwarzania mono na RIAA i tyc zaprogramowanych presetach.

Kiedy to dojedzie?

Pozdro i Wesołych Świąt.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Sprejem byś psiknął, tak jak ja chciałem zrobić z pierniczonym białym dekoderem TV nc+, który za diabła nie pasuje do pozostałych czarnych klocków ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jak wyżej pisałem za minimum miesiąc. Srebrne są dostępne praktycznie od ręki a ja chciałem czarny to muszę poczekać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I to jest racja żeby poczekać. Ja zrobiłem ten błąd i przystałem na wzmacniacz zintegrowany ze srebrną obudową, mimo tego, że chciałem czarną. Teraz wokół otworów wentylacyjnych blachy obudowy pociemniały, co gorsza nie mam koncepcji jak wyczyścić te wyfrezowania, bo to jest grube naturalne aluminium.

Wesołych Świąt i spełniania wszystkich planów i zamierzeń w Nowym Roku,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

pierniczonym białym dekoderem TV nc+, który za diabła nie pasuje do pozostałych czarnych klocków ;)

Wymień na Turbo z HDD. Jest czarny.

Również wszystkim życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt!!!!

• Redaktorzy

Nie wymienię, bo nie chcę dopłacać do interesu. Nie zarobią na mnie więcej niż 59zł/m-c :) Wg mnie dzisiejsza TV to muda.

Wesołych Świąt!

• Redaktorzy

Gdyby ktos mial ochote kupic preamp Pro-Ject Phono Box SE, to zapraszam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Chwilowo wrócę do pre wbudowanego w R-S700. A docelowo? Mam problem. Muszę sprawdzić czy LAR LPS-1 da tak mocnego rockowego kopa jak preamp Robixa, czyli phono stage Nuda Ahaji. Wiem juz jakiego brzmienia szukam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Lampa a krzem to dwa inne światy.

Sensor jest szczegółowy, szybki i bardziej kontroluje dół pasma.

Phast nieco wolniejszy ale dźwięk jest głębszy, scena gigantyczna i czuje się lampowe wybrzmienia.

Przecież ja Sensora wymieniłem właśnie na Phasta :)

Na dłuższą metę nie wyobrażam sobie grania z patefona na krzemie.

Muszę zdementować pewne nieprawidłowości odnośnie pre które testował Kangi ponieważ wprowadzał tym w błąd czytających a mianowicie to nie żadna ,,nuda,, tylko pre forumowe zlepione z drugiego miotu ahai czyli vsps i phpno clone bez tak rozbudowanej sekcji zasilania jak w omawianej Nudzie.

Nie zmienia to faktu ,ze z takim PJ robi co chce i po przejściu na ahaje chce się słuchać czarnych płyt,w okresie w którym Kangi bawił się w najlepsze ja dziwnie nie miałem ochoty na słuchanie gramofonu podpiętego do PJ i takie są fakty.

robix

hehe,jak sobie przypomnę moja mine gdy po wpieciu ahaji zamiast pre PJ phonobox to żal mi ludzi którzy żyją w takiej niewiedzy i przekonaniu o tym ,ze muzyka gra im z analogu :) bez urazy...

robix

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Boję się bo już jest lepiej, a dopiero bym zmiażdżył swój tor cyfrowy :)

Złośliwość polega jednak na tym, że ktoś może wam napisać, że dopóki nie będziecie mieli- dajmy na to- Accuphase C-27- to nie macie pojęcia co to prawdziwa przyjemność ze słuchania muzyki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.