Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy - pre buczenie

Maciej Bieliński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie przestawiałem sprzęt i postanowiłem złączyć masy pre i końcówki za pomocą odpowiednich styków, okazało się jednak, że słyszę buczenie, które ustępuje po odłączeniu przewodu masowego, lub wyłączeniu pre. Mogli by koledzy podsunąć jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny? Kondensator w układzie zasilania pre? czy coś innego ?

Pozdrawiam

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/106580-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-pre-buczenie/

Witam,

właśnie przestawiałem sprzęt i postanowiłem złączyć masy pre i końcówki za pomocą odpowiednich styków,

...

Widocznie były nieodpowiednie :)

Konkretnie co połączyłeś. Co oznacza zwrot "złączyć masy"?

każdy z wymienionych elementów na zacisk ( masę ) do podłączenia z innymi elementami toru, tunerem, pre, końcówką oraz adapterem ( adapteru jeszcze nie posiadam)

Możesz spokojnie spać!

To tak ma być, wszystko jest w najlepszym porządku. Tworząc dodatkową masę stworzyłeś zamkniętą pętlę masy co spowodowało odłożenie się napięcia pasożytniczego w tym wypadku 50Hz na wejściu wzmacniacza co zostaje wzmocnione i słyszane.

Jedno z Praw Murphy'ego stanowi, że jak wszystko zawiedzie, należy przeczytać instrukcje obsługi :) co prawda nic nie zawiodło, ale chciałem być poprawny .....

Ale prawo Murphy'ego stanowi że jak wszystko zawiedzie! a nie jak nie zawiedzie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

ten temat był poruszany dziesiątki razy, nie wiem po co ten wątek

Jeżeli był, to przepraszam, zapewne złe słowa klucze wpisałem do wyszukiwarki. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że nie będę miał tego problemu kiedy przyłączę gramofon do zestawu i rownież połączę masy tych urządzeń.

ten temat był poruszany dziesiątki razy, nie wiem po co ten wątek

po to ,aby kolega z forum miał podłączone poprawnie urządzenia i mógł się cieszyć dobrym dźwiękiem.

Jeśli Ci ta jego radość ze słuchania muzyki bez brumu przeszadza,to zastanów się po co tu jesteś

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

To się szuka poprzedniego wątku i się patrzy i czyta ....

A nie wałkuje ten sam temat średnio raz na miech (a jest to troszkę irytujące)

A tak po za tym to widać nie tylko brak wiedzy przez użytkowników (co ogólnie można wybaczyć i zrozumieć), ale i też przez producentów. (co już jest skrajnie dziwne).

Montują gniazda IEC (czasem o zgrozo z filtrem) i z uziemieniem (cud jak mają opcję GROUND LIFT) a na domiar złego pakują dodatkowe zacisku GND ....

Biedny user to łaczy gdzie i jak popadnie a później buczy.

A wieć co to za producent i co to za sprzet ?

Yamaha

Aha! To duzo wyjaśnia, bo myślałem, że to Onamaha. :)

A teraz, zeskanuj odpowiedni fragment instrukcji i go wklej.

A jak Ci się nie chce, to słuchaj, jak ładnie.... buczy.

Aha! To duzo wyjaśnia, bo myślałem, że to Onamaha. :)

A teraz, zeskanuj odpowiedni fragment instrukcji i go wklej.

A jak Ci się nie chce, to słuchaj, jak ładnie.... buczy.

pisałem z autostrady:) yamaha c-45 i m-50, teraz już jestem w domu, po drinku i tak sobie dumam, że przewód, który miał 30cm długości i 1mm przekroju, nie mógł być idealny, faktycznie mogło się na nim odłożyć napięcie. Aby to wszystko podłączyć poprawnie, powinienem połączyć wszystkie elementy i podłączyć do zewnętrznej masy, w tedy miało by to chyba sens. Jak na razie, przywieziony do domu gramofon, został przyłączony do pre zgodnie z opisem i wszystko pięknie gra.

Nie mam pojęcia, co Ty przedtem łączyłeś. Tylko pre ma wyjście do masy. I przeznaczone jest do połączenia do gramofonu (tylko). Ale nie zawsze jest z tym połaczeniem lepiej, bo piszą, że czasem lepiej bez.

Skan z intrukcji:

@ Maciej Bieliński

Odnoszę wrażenie, że błędnie pojmujesz popularne określenie "pętla masy". Może ten dokumencik nieco rozjaśni problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@ Maciej Bieliński

Odnoszę wrażenie, że błędnie pojmujesz popularne określenie "pętla masy". Może ten dokumencik nieco rozjaśni problem.

Ukryta Zawartość

o widzisz, to wyjaśniło wiele. Dzięki Ci bardzo! to już nie mam więcej, pytań. Przyjemnego weekendu życzę.

Nie mam pojęcia, co Ty przedtem łączyłeś. Tylko pre ma wyjście do masy. I przeznaczone jest do połączenia do gramofonu (tylko). Ale nie zawsze jest z tym połaczeniem lepiej, bo piszą, że czasem lepiej bez.

Skan z intrukcji:

Nie tylko pre, takie zaciski ma i tuner i końcówka, ale to już nie ważne, dokument przesłany przez Kwinto, wyjaśnił wiele.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Teraz mam trochę inne pytanie do kolegi, który obserwuje ten temat, przy włączaniu końcówki a potem pre, mam "pyrka" w lewej kolumnie, nie za bardzo wiem skąd się wzięło i jak z tym walczyć. Impuls jest spowodowany włączaniem pre i tylko przy włączaniu mam ten impuls. Jakieś sugestie?

Najpierw uruchamiaj pre , a potem k.m a przed pre uruchamiaj źródła sygnału wyłączaj w odwrotnej kolejności . Ta dolegliwość jest spowodowana stanami nieustalonymi w czasie uruchamiania pre. Pre nie jest wyposażone w układ który przed tym zabezpiecza ,( można to łatwo zrealizować pytanie czy to jest sprzęt kupiony czy robiony , i czy się chce w to bawić).Bo można wybrać opcje z kolejnością załączania.

Można załączyć wszystko na raz, a końcówka i tak włączy głośniki, jak wszystko będzie gotowe.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Najpierw uruchamiaj pre , a potem k.m a przed pre uruchamiaj źródła sygnału wyłączaj w odwrotnej kolejności . Ta dolegliwość jest spowodowana stanami nieustalonymi w czasie uruchamiania pre. Pre nie jest wyposażone w układ który przed tym zabezpiecza ,( można to łatwo zrealizować pytanie czy to jest sprzęt kupiony czy robiony , i czy się chce w to bawić).Bo można wybrać opcje z kolejnością załączania.

Tylko dlaczego to się pojawiło, rano jeszcze tego nie było, prawie rok gram tym zestawem i nic takiego nie miało miejsca....

elektrolit w układzie zasilania wylał ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.