Skocz do zawartości
IGNORED

Mój kacik odsłuchowy-prosba o pomoc

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Mam salon 30m/kw a w nim wydzielony kąt do sprzętu. Z lewej jak widac na foto róg sciany , a z prawej wejście. Na podłodze niestety panele bez dywanu i na ścianach brak półek itp. Z tyłu sciana w odległosci 4 metrów , tez pusta.

Chciałbym kupic jakies ustroje, pianki ze stozkami itp. Ale czy to cos da? Co by mozna było zrobic by poprawic akustykę chociaż w jakimś stopniu bo teraz jest beznadziejnie.IMG_20131028_202847.jpg

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

BumBum, od czego by zacząć - sądzę, że sam słyszysz, że jest za dużo odbić - same gołe poweirzchnie.

Dodatkowym problemem jest to, że jedna kolumna gra przy ścianie, druga nie ma ścainy z boku - możliwe (pewne?) przesunięcie sceny i zaburzenie sterofonii. Problem także taki, że jeśli zaczniesz cokolwiek robić na ścianie bocznej nie masz jak skompensować tego przy drugiej kolumnie. Nie jest łatwo...

Rozumiem, że obrócić zestaw na tą ścianę po lewej nie da się?

Albo jakiś ładny osdobny parawan na czas odsłuchów? - serio, jest teraz wybór, a niektóre sa piękne. To by nie rozwiązało problemu, ale go zniwelowało.

Osobiście myślę, że gruby dywan typu shaggy da dużo poprawy/jest konieczny.

Na ścianie za TV jeśli sie da to panele w miejscach pierwszych odbić, a jeśli małżonka nie pozwala to chociaż jakieś obrazy/zdjęcia z podklejoną warstwą wełny.

Jeśli możesz to ja zrobiłbym ze sklejki albo płyty 'plecówki' walce na ścianie TV by rozpraszać dźwięk w końcu gdzie sa kolumny; natomiast za miejscem odsłuchowym panel pochłaniający. [można tez odwrotnie, są dwie szkoły]

Bardziej doświadczeni koledzy dodadzą pewnie kilka innych pomysłów.

PS.

Masza, plus za żarcik ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

No przestawic się tego nie da. Dywan ok, ale na parawan żona się nie zgodzi. A z ta sceną to zauwazyłem, jest przesunięta w lewo.

Myslałem dać za kolumnami takie maty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , do wysokosci 1m, tylko nie wiem czy starczy tylko z kolumna 50cm szerokosc i 1m wysokosć, czy dac na całej ścianie na wysokosci 1 metra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

[IMG_20131029_131934.jpg

Postawiłem z boku dwa krzesła i o dziwo nastapiła poprawa sceny.

A dasz radę wysunąć kolumny do przodu na tyle, żeby szafka ze sprzętem znalazła się za linią bazy? Ten ruch powinien dać dużą poprawę w kwestii spójności sceny oraz reprodukcji dolnych częstotliwości.

Można by też wypróbować ustawienie diagonalne w rogiem pomieszczenia wewnątrz bazy - tu z kolei zyskałbyś poprawę symetrii sceny.

Postawiłem z boku dwa krzesła i o dziwo nastapiła poprawa sceny.

Dlaczeog o dziwo? Masz odbicia w miejscu pustki, która była wcześniej. Dlatego sugerowałem parawan chowany na dzień a wystawiany na czas odłsuchu. Może się żona na taki kompromis zgodzi jednak? Wszak nie będzie to zawadzać w normalnym uzytkownaiu.

Powrót po dłuższej przerwie...

trochę tragedia, dużo odbić i echa. Z mojego pokoiku i bałaganu się tutaj trochę ludzi naśmiewało, ale ma to tę zaletę że mam bardzo dobrą akustykę a ustawienie dość podobne. Na ścianie po lewej mam obrazy. na podłodze dywan. Wszystko odsunięte od ściany, za sprzętem stoją kwiaty i rolety na oknie. też są obrazy. Na ścianie za fotelem do słuchania tez są obrazy, cała ściana. Tam gdzie masz krzesła mam segment, jest on rzeźbiony i dobrze rozprasza.

Co mogę doradzić - dywan, obrazy, odsuń od ściany, postaw coś za sprzętem lub powieś. Na ścianie za Tobą tak samo. Niestety, nowe ładne puste domy mają fatalną akustykę.

Kłopoty ze sceną możesz próbować rozwiązać przesuwając jedną z kolumn przód - tył i stawiając je pod ostrym kątem aby się dźwięk wykrzyżował. Poprawi to balans, na lokalizację tę ma dobry wpływ.

Dogiąłem kolumny do srodka bardziej, wysunąłem przed szafkę i jest lepiej. Scena wróciła prawie na swoje miejsce.

Ale co zauwazyłem. Gdy siedzę na kanapie bas jest słaby, niby wszystkie insrumenty są, ale to nie to. Idealnie jest jak stanę, czyli słucham na stojąco, bas staje się potężny, bardzo nisko schodzi, jak tylko usiąde to czar pryska.

Czyli zostało mi wygłuszyc tył .

Gdy siedzę na kanapie bas jest słaby, niby wszystkie insrumenty są, ale to nie to. Idealnie jest jak stanę, czyli słucham na stojąco, bas staje się potężny, bardzo nisko schodzi, jak tylko usiąde to czar pryska.

Wygląda na to, że ZBIR ciągle bruździ i w pozycji siedzącej bas odbity od tylnej ściany częściowo znosi się z basem bezpośrenim ;) Możesz z tym powalczyć na 2 sposoby - jeszcze bardziej odsunąć kolumny od tylnej ściany, albo zastosować panel z wełny za każdą kolumną.

Spróbuje z tym panelem. Już namówiłem zonę na malowanie salonu i połozenie paneli akustycznych. Z tyłu będzie obraz akustyczny a na podłodze dywanik shaggy. No ele to na wiosnę dopiero.

Dzięki za wszystkie rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.