Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

>aropi

U mnie gra z Music Angelem XD-800 na KT88 poprawionym + Belkin Synapse Platinum + kolumny skrzynki Eltaxów Liberty3+ reszta Studio16hz. Nirwana to jeszcze nie jest, ale różnice w DACach jak coś zmienię to słyszę wyraźnie.

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH.

P.S. jak ktoś koniecznie chce to mogę założyć lampy do DACa - wywiercę dziury w skrzynce, mam jeszcze zakazane już żarówki 200W - będzie ładnie świecić.

>dario77

Wszystko pisze na mojej stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Autor miał na myśli niewielkie w odniesieniu do porównywanego sprzętu - szczegóły porównania są tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

ponad pół roku ciszy?! no to się popiszę!

w zeszłym tygodniu otrzymałem od Pana Andrzeja Denona 655 z nowym Daciem i jak to ujęła moja żona "jakiś dziwny grymas coś jakby uśmiech" trwale opanował moją szkaradną gębę :-) Nie mam porównania do jakiś drogich wypasionych sprzętów ale jeśli ktoś kompletuje zestaw za kilka tysięcy złotych to rozwiązanie powinien koniecznie brać pod uwagę. Mi osobiście, brakuje tylko porównania z lampizowanym cedekiem ale McGyver pewnie okrutnie zajęty więc trudno się dopchać. Idę grzać lampy w Yanku, mam nowe płyty i nowe skośnookie kable głośnikowe Canare więc trzeba sobie posłuchać po robocie!

PS kontakt z Panem Andrzejem to takie "wash and go" - miło i skutecznie

ja rowniez w zeszłym tygodniu odebralem Sonego XA20ES, wymieniono takze zegar i wstawiono gniazdo sieciowe.

Mam jakies porownanie, takze do wersji zewnetrznej Dac-04, ktora z kiepskim transportem gra tylko przecietnie. Obecy naped Sonego, nowy generator i dac Stelmacha to dzwiek o klase lepszy od poprzedniego zestawienia wiec polecam taki przeszczep.

Sam Pan Andrzej to sympatyczny czlowiek, nie jest w ogole nachalny na kase za wykonana usługe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do WAS prośbę ,czy orientujecie się jak podłączyć laptop do przetwornika , DAC-a .Wiem , że można podłączyć (między innymi)za pośrednictwem złącza USB ale to rozwiązanie mnie nie interesuje z racji gorszej jakości dźwięku ,poza tym mój dac w kompakcie Cambrigde Audio 840 nie ma wej.usb. Ma natomiast wejście toslink oraz SPDIF .Zauważyłem ,że większość laptopów na rynku nie ma wyjścia SPDIF i nie bardzo wiem jak wykorzystać DAC CA 840 z potencjalnym laptopem a przymierzam się do wykorzystania laptopa jako urządzenie do odtwarzania muzyki.Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie oraz dziękuję -Piotrek

Piotr

Hej

jeżeli laptop nie ma wyjścia cyfrowego a chcesz z niego wyprowadzić sygnał cyfrowy do DAC-a to tylko i wyłącznie wykorzystując USB,

może to być jakiś przetwornik USB/SPDIF,

mozesz sobie również kupić np jakąś kartę muzyczną zewnętrzną np SOUND BLASTER AUDIGY z SPDIF na pokładzie, ale to wszystko musisz podłączyć do USB, chyba że kupisz taką kartę muzyczną do złącza PCMCIA lub Express

następny pomysł to możesz kupić innego DAC-a np rDAC ARCAM-a z możliwościa przesyłu sygnału cyfrowego bezprzewodowo z Laptopa do rDAC-a

pozdrawiam

Hej

jeżeli laptop nie ma wyjścia cyfrowego a chcesz z niego wyprowadzić sygnał cyfrowy do DAC-a to tylko i wyłącznie wykorzystując USB,

może to być jakiś przetwornik USB/SPDIF,

mozesz sobie również kupić np jakąś kartę muzyczną zewnętrzną np SOUND BLASTER AUDIGY z SPDIF na pokładzie, ale to wszystko musisz podłączyć do USB, chyba że kupisz taką kartę muzyczną do złącza PCMCIA lub Express

następny pomysł to możesz kupić innego DAC-a np rDAC ARCAM-a z możliwościa przesyłu sygnału cyfrowego bezprzewodowo z Laptopa do rDAC-a

pozdrawiam

Dzięki za propozycje !!!Słyszałem wiele dobrego na temat rDAC-a ale nawet rDac nie ma takiego przetwornika jak w CA 840 ,tj. Dual Analog Devices AD 1955 24 bity / 384 khz gdzie dynamika wynosi 120 dB ,THD <0,0005 % ,separacja kanałów <130 dB Jitter <130 pS .Chciałbym wykorzystać DAC-a ,który jest w kompakcie CA 840 ,jest w nim również szwajcarski profesjonalny przetwornik ANAGRAM oraz przetworniki czy koścvi Wolfson-a

Piotr

Hej

Wolfson-a masz również w rDAC, natomiast o wyższości jednego nad drugim na podstawie dynamiki i parametrów nie ocenisz, chyba doskonale sobie zdajesz sprawę, widziałeś parametry DAC-a Stelmacha? dużo słabsze niż u Ciebie a założe się, że w odsłuchu bije Twojego CA840 na głowę.

Ale tak jak mówię dużo deliberacji bez sensu, musisz posłuchać i ocenić, parametry tutaj niewiele mówią.

pozdrawiam

Hej

Wolfson-a masz również w rDAC, natomiast o wyższości jednego nad drugim na podstawie dynamiki i parametrów nie ocenisz, chyba doskonale sobie zdajesz sprawę, widziałeś parametry DAC-a Stelmacha? dużo słabsze niż u Ciebie a założe się, że w odsłuchu bije Twojego CA840 na głowę.

Ale tak jak mówię dużo deliberacji bez sensu, musisz posłuchać i ocenić, parametry tutaj niewiele mówią.

pozdrawiam

Masz rację ,nie mniej brzmienie CA 840 bardzo mi się podoba.Chodzi mi o to aby wykorzystać CA 840 jako dac-a i pod niego podłączyć laptopa lub odtwarzacz strumieniowy ,cokolwiek co ma dysk twardy (na którym mógłbym zmagazynować muzykę )i odtwarzać na swoim systemie "audiofilskim" .Nie wiem natomiast w co wejść ,nie bardzo wiem co się z czym je-jest to dla mnie swoiste novum

Piotr

Sam Pan Andrzej to sympatyczny czlowiek, nie jest w ogole nachalny na kase za wykonana usługe.

No właśnie!, jakieś stare podejście do tematu zaufania :-)

Ale myślę, że po prostu Pan Andrzej zna wartość tego co oferuje za ustalone pieniądze i słusznie nie bierze pod uwagę realnej grożby niezadowalenia klienta!

pozdrawiam TK

• 1 rok później...

no a czy ktos ma jakies namiary na Pana Stelmacha ? I czy jeszcze wykonuje takie modyfikacje?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 3 miesiące później...

Witam Wszystkich.

Piszę, bo konieczne wydało mi się sprostowanie informacji pojawiającej się na Forum - nieścisłość drobna ale nieco zniekształcająca stan rzeczywisty i mogąca wprowadzić w błąd zainteresowanych..

Pisze się o moim nowym przetworniku DAC-06 używając określenia "zlampizowany" które jest błędne.

Nie jest to "zlampizowana" wersja poprzedniego DAC-04 ani też "zlampizowana" wersja gotowego przetwornika dostępnego np. w internetowych serwisach aukcyjnych.

DAC-06 to całkowicie nowa konstrukcja. Przetwornikami są 2 układy WM8742 pracujące w trybie różnicowym, stopień analogowy lampowy, zasilanie oparte na transformatorach i dławikach p. Ogonowskiego.

DAC-06 nie był jeszcze "oficjalnie" oceniany, ale chyba nie najgorzej się sprawował stanowiąc źródło sygnału dla wzmacniaczy Ming-Da (od Elektropunktu) i kolumn Studia 16 hertz w pokoju 715 hotelu Sobieski na tegorocznym AudioShow.

Pozdrowienia !

Andrzej Stelmach

DAC-06 nie był jeszcze "oficjalnie" oceniany, ale chyba nie najgorzej się sprawował stanowiąc źródło sygnału dla wzmacniaczy Ming-Da (od Elektropunktu) i kolumn Studia 16 hertz w pokoju 715 hotelu Sobieski na tegorocznym AudioShow.

Witam Panie Andrzeju, miałem przyjemność gościć ostatnimi czasy Pana nowy przetwornik u siebie w domu. Było to przy okazji spotkania z udziałem Grzegorza Rogali. Przyznam, że przetwornik zrobił na nas duże wrażenie. Z czym to grało w linku poniżej.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje, że będę mógł go jeszcze posłuchać w swoim skromnym systemie.

Pozdrawiam serdecznie

Marek

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Nie wiem czy są inne wątki ale miałem okazje montować to cudo (INDAC-a) w jednym pewnym CD. I tak lutowanie hmmm mocno średnie, po co tyle kalafonii ? prowadzenie ścieżek hmmm delikatnie mówiąc dziwne .... Zasilanie żadne cudo, a co gorsza o dziwo napięcie referencyjne Vref do DAC (CS-ek) pobierane jest z CMOS-a :) i na obu przetwornikach jest inne ... co skutkuje oczywiście tym że poziomy wyjściowe 2 różne :). Ciężko tutaj znaleźć tutaj jakieś nawet porządne hifi, poza samymi CS-kami i paroma ciut lepszymi kondensatorami nic rewelacyjnego. Dźwięk jeśli ktoś nie słuchał nic lepszego to faktycznie na pierwszy szczał powiedzmy sobie niezły, ale jeśli weźmiemy dobre CD, a jeszcze w takowym coś poprawimy to powiedzmy sobie szczerze nie rzuci on nas na kolana. Zasada jest taka jeśli mamy CD za 500 i wmontujemy INDAC-a to się poprawi, ale w CD powyżej 2 kPLN (używka) i 4-5 kPLN nówka będzie ciężko. Mówię tu o dobrych CDkach z renomą i dobrym brzemieniem a nie pierwszym ładnym pułkowcem za 7000 PLN :) ci co wiedzą o co chodzi to wiedzą :) Dziwnych rozwiązań jest tam więcej abym je wszystkie wymienił można napisać mały biuletyn ale mi się nie chce :)

>AudioST

"I tak lutowanie hmmm mocno średnie, po co tyle kalafonii ?

- woję dać zbyt dużo kalafonii niż zimne luty - moje "mocno średnie" lutowanie pracuje u klientów ponad 8 lat

"Zasilanie żadne cudo"

- dobrane elementy pod względem funkcjonalności i brzmienia - nie musi być "cudo", musi działać

"a co gorsza o dziwo napięcie referencyjne Vref do DAC (CS-ek) pobierane jest z CMOS-a :)"

- NIEPRAWDA - napięcie VREF jest z CS4398, żaden CMOS nie ma z nim nic wspólnego

"i na obu przetwornikach jest inne ... co skutkuje oczywiście tym że poziomy wyjściowe 2 różne :)"

- prawdopodobnie (95%) przy nieumiejętnym podłączeniu przetwornika do CD uszkodziła się jedna kość przetwornika (to CS4398 ustawia te napięcia jak napisałem powyżej) - w sprawnym układzie napięcia są jednakowe

"Ciężko tutaj znaleźć tutaj jakieś nawet porządne hifi"

- jeżeli "porządne hifi" oznacza nadmienione wcześniej "cuda" w konstrukcji to faktycznie ciężko...

"poza samymi CS-kami i paroma ciut lepszymi kondensatorami nic rewelacyjnego"

- "lepsze kondensatory" są TYLKO W ZASILANIU dobrane na brzmienie, w torze sygnałowym nie ma kondensatorów nawet "cudownych".

"Dźwięk jeśli ktoś nie słuchał nic lepszego to faktycznie na pierwszy szczał powiedzmy sobie niezły, ale jeśli weźmiemy dobre CD, a jeszcze w takowym coś poprawimy to powiedzmy sobie szczerze nie rzuci on nas na kolana. Zasada jest taka jeśli mamy CD za 500 i wmontujemy INDAC-a to się poprawi, ale w CD powyżej 2 kPLN (używka) i 4-5 kPLN nówka będzie ciężko. Mówię tu o dobrych CDkach z renomą i dobrym brzemieniem a nie pierwszym ładnym pułkowcem za 7000 PLN :) ci co wiedzą o co chodzi to wiedzą :)"

- zgadzam się

"Dziwnych rozwiązań jest tam więcej abym je wszystkie wymienił można napisać mały biuletyn ale mi się nie chce :) "

- jednak proszę je wymienić - chętnie się czegoś nauczę od fachowca.

Pozdrowienia

P.S. nowy "lampowy" DAC też będzie miał zasilanie "nie żadne cudo" ale wystarczające (-> inne posty).

Dobrze skupmy się na jednym temacie ( nie lubię rozbitych wątków) na VREF - może później nad innymi sprawami.

VREF jest różne .... ale ono gdzieś idzie :) jeśli gdzie to gdzie ? (no jeśli to nie tajemnica ?) Może mi się coś popitoliło ale ja dotarłem do cmos-a :) (po drodze były jak pamiętam dławik i rezystor?)

Co do tej kalafonii dlaczego jej nie powinno być ? Kalafonia jak to kalafonia raz trzyma raz puszcza pęka i się pelece po CD, jak się dostanie w optykę a tam może być cieplej to się przyklei jak się przyklei to nie odejdzie a usunąć ciężko co za skutkuje "zgonem lasera"

Owszem topiki trzeba używać ale później je trzeba usuwać.

Przepraszam, nie mam teraz dostępu do swojego schematu. Faktycznie VREF jest brane z napięcia zasilania części analogowej przetwornika - rysunek 10 na stronie 19 karty katalogowej:

Ukryta Zawartość

Ale do CMOSa nie idzie NA PEWNO - Vanalogowe +5V wytwarza LF50CV, potem idzie to przez 2 REZYSTORY 10 ohm na kanał lewy i prawy, do Vref przez dławik i tantal - może jeden dławik jest uszkodzony, napięcia PRZED dławikiem i ZA dławikiem w obu kanałach powinny być prawie identyczne.

"Kalafonia jak to kalafonia raz trzyma raz puszcza pęka i się pelece po CD, jak się dostanie w optykę a tam może być cieplej to się przyklei jak się przyklei to nie odejdzie a usunąć ciężko co za skutkuje "zgonem lasera"

- to proszę usunąć, nie miałem problemów z "latającą kalafonią", nikt tak nie rzuca odtwarzaczem żeby się odkleiła. Brud w domu i kurz szkodzi laserowi bardziej.

"prowadzenie ścieżek hmmm delikatnie mówiąc dziwne"

- proszę w takim razie o radę jak prowadzić ścieżki żeby nie były "dziwne"

"Dziwnych rozwiązań jest tam więcej"

- proszę o sprecyzowanie

Ukryta Zawartość

"prowadzenie ścieżek hmmm delikatnie mówiąc dziwne"

- proszę w takim razie o radę jak prowadzić ścieżki żeby nie były "dziwne"

"Dziwnych rozwiązań jest tam więcej"

- proszę o sprecyzowanie

Brak odzewu - ponawiam prośbę.

A może jakieś porady praktyczne - chętnie zobaczył bym jak Kolega AudioST wykonuje przez siebie wymyślone i zaprojektowane urządzenia - sądząc z jego fachowych uwag wszyscy forumowicze mogli by wiele skorzystać z kontaktu z tak wysoką jakością projektów i wykonania.

Czekam niecierpliwie.

Pozdrowienia

Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja Stelmacha i jego projektu wypowiem się na temat pozostałości kalafonii na pcb.

Od 14 prawie lat zarządzam produkcją urządzeń mikroprocesorowych i w tym czasie pod moim kierownictwem zostało zrobione ponad 600 000 sztuk dość skomplikowanych urządzeń, jakich o tym na forum pisać nie chcę. Jest jednak w Polsce kilka firm, które produkują różne urządzenia elektroniczne na mniejszą lub większą skalę.

Do rzeczy, do pozostałości kalafonii przywiera kurz, który z czasem pod wpływem wilgoci zaczyna mieć niezerową rezystancję i pojemność powodując różne problemy, takie jak zakłócenia pracy generatorów kwarcowych, awarie detekcji klawiszy przy dużych wartościach rezystorów pull-up czy nieprawidłowe działanie pamięci równoległych RAM o gęstych rastrach wyprowadzeń oraz wiele innych.

W torach analogowych również takie nieplanowane niezerowe rezystancje mogą powodować różne niepożądane efekty, szczególnie gdy walczy się o najwyższą jakość dźwięku. W końcu tu i ówdzie pojawia się rezystor czy kondensator, którego miało nie być. Zmierzone doświadczalnie tak powstałe rezystancje sięgały kilkuset kiloomów, pojemności kilkunastu pF. To tylko aspekt techniczny, pozostaje też nie mniej ważne wrażenie estetyczne o czym pisał przedmówca.

Polecam zatem mycie płytek, szczególnie że myjki ultradźwiękowe nie są już takie drogie.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

>frobek

Dzięki za uwagi - bardzo sensowne.

Teraz wyjaśnienia:

- myję płytki po pierwszym etapie montażu czyli przylutowaniu kości SMD (szczoteczka + izopropanol) - nóżki blisko siebie, kurz może powodować opisane zakłócenia.

Nie myję na koniec montażu, kalafonia zostaje tylko na nóżkach "przewlekanych". Mycie oprzez moczenie w spirytusie spowoduje pokrycie całej płytki warstewką kalafonii - przedostanie się na wierzch przez przelotki.

Nie chciał bym, mieć kalafonii np. w podstawkach pod cyfrówkę.

- myjki niedrogie mają wannę do której z trudem wchodzi telefon komórkowy - takie do których zmieszczą się moje płytki kosztują od 3000 pln wzwyż.

Sprawa pretensji "AudioST":

Pisał do mnie na maila klient, który kupił przetwornik i dał go komuś do zamontowania ale nie udało się - z opisu wynika, że prawdopodobnie tym montażystą jest AudioST. Prosił o schemat całego przetwornika, ale błąd jest we fragmencie od CS do wyjścia i ten fragment Mu przesłałem - całego schematu nie udostępniam, to nie jest konstrukcja z najpopularniejszej na tym Forum kategorii "klonujemy" tylko moje własne opracowanie.

Prawdopodobnie odmowa udostępnienia całości tak go rozsierdziła, że wypyszczył się na forum.

Trafił na układ którego nie zrozumiał ("dziwne rozwiązania") więc przyczepił się do tego co rozumie - kalafonia.

Co do oceny brzmienia polecam klubowiczowi AudioST lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =

"ale w CD powyżej 2 kPLN (używka) i 4-5 kPLN nówka będzie ciężko" - nie widzę ze swojej strony przeszkód żeby klient kupił taki CD za 4000 zamiast mojego przetwornika.

To tyle w tym temacie - zamykam.

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Witam

już prawie rok za mną odkąd stałem się szczęśliwym posiadaczem DAC-04 :) postanowiłem podzielić się z Wami opninią....

Rok temu miałem valab nos dac na 8x1543tda, w tym czasie wypożyczałem i odsłuchiwałem różne sklepowe dac-i z przedziału cenowego zbliżonego do dac-04. Dopiero wypożyczenie od studia16hertz dac-04 spowodowało "oświecenie". To było to - czyli deklasacja rywali w bezpośrednim odsłuchu porównawczym. Nie wydaje mi się, żeby za te pieniądze było możliwe kupienie czegoś lepszego. Reasumując - zmarnowałem kupę czasu na odsłuch sklepowego taniego "szmelcu"

Po pół roku użytkowania DAC-04 przez USB, (bardzo dobra izolacja od "buczenia" komputera, wielka pochwała!) dalej źródłem jest komputer, z tymże za pomocą interfejsu HIface Two dostarczam sygnał na wejście COAX. Zapewniło to zupełnie nowy wymiar jakości, zwłaszcza jeśli jako materiału użyję tzw. "gęstych plików". Muzyki słucham od metalu po jazz (!) i zawsze DAC-04 daje radę. Brak akceptacji materiału "HD" przez USB jest dla mnie jedyną wadą DAC-04 (ale jest to na szczęście łatwe do obejścia dzięki całej masie świetnych konwerterów USB->COAX)

reszta mojego sprzętu to: music hall a35.2, DAC-04, MimoIIIs (Studio16hertz)

podsumowując - na prawdę polecam

pozdrawiam wszystkich a szczególnie Pana Andrzeja

• 3 tygodnie później...

>mandek

Miałem prawie gotowy, ale po przeniesieniu z pajęczyny na płytki okazało się, że burczał potężnie i zwalczenie burczenia spowodowało konieczność zmiany płytek drukowanych.....

Nowe płytki robią się w warsztacie, na razie jest wersja z "pająkiem odkłócającym". Będzie słuchana niedługo w zacnym towarzystwie (zacnym, więc mnie tam nie będzie) - przeczytałem o tym na stronie:

Ukryta Zawartość

Tam też są 2 zdjęcia wnętrza, z przodu wygląda tak (srebrny klocek za dłonią z pilotem):

Ukryta Zawartość

(zdjęcie z HighFidelity z AS-2012).

Mam nadzieję, że do czasu AS-2013 zrobię napisy na płycie czołowej i z tyłu.

DAC jest w wersji "podstawowej" - przetwarza do 24bit/48kHz. Jest na układach Wolfsona a one żeby obsłużyły pełny zakres częstotliwości próbkowania muszą być sterowane z procesora - nad tym dopiero zaczynam pracować. W następnej "pełnozakresowej" wersji będzie też USB 24/192, ale dźwiękowo będzie taki jak obecna wersja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.