Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony selektor źródeł - czy można zastąpić? Czym

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam problem z selektorem źródeł w Arcam alpha 9c/preampie serii Alpha 9. Jest to napędzany silniczkiem selektor wyprodukowany przez Alpsa, ale już niedostępny. Problem jest znany wszem i wobec.

Pytanie, czy taki selektor źródeł można zastąpić jakimś innym, niekoniecznie napędzanym silniczkiem? Co byście polecali by działało bezproblemowo?

II pytanie: czy tego typu selektor źródeł może być przyczyną, że przy niskim natężeniu dźwieku kanały grają nierówno, czy tutaj winę ponosi główy potencjometr głośności?

Z góry dzieki za jakieś podpowiedzi - staram się pomóc Koledze, który kupił ode mnie tego wzmaka i po zakupie wyszły te problemy. Jeśli nie znajdę rozwiązania zwrócę mu kasę, ale myślę, że powinno sie przecież coś udać zrobić, bo z powodu jednego selektora głupio wyrzucać cały amp, swoją drogą b. dobry.

Dodam, że jest to selektor 6-cio pozycyjny. Niestety dealer Arcama nie potrafił podać mi oznaczenia. Czekam na więcej info od samego Arcama, ale i tutaj na wiele nie liczę...

A tutaj zdjęcia tego selektora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się, czy warto oddawać go do profesjonalnej naprawy/czyszczenia jak w opisie, czy tez szukać zamiennika.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

rozebrac i oddac do srebrzenia galwanicznego. zalatwi sprawe :)

Jutro udam się do lokalnych szpeców na konsultacje, ale nie wiem, czy będa mieli mozliwość srebrzenia galwanicznego ;) coś mi mówi, że raczej nie...

Pytanie czy warto / można taki wadliwy selektor czymś zastąpić?

Rozebrać jak najbardziej jeśli czujesz się na siłach. Wysłać lub zanieść do srebrzenia. Spece raczej tego nie zrobią, co najwyżej przeczyszczą i psikną jakimś sprayem co na jakiś czas też może wystarczyć. Ewentualnie zlecić specom tylko demontaż i montaż, a samemu zająć się galwanizacją.

spraye usuwaja tlenki... czesto jednak razem z tlenkami usuwa sie i sciezki :(

galwaniczne srebrzenie dodaje grubosci stykom a jak wiadomo tlenki srebra nie sa zle (gorzej z siarczkami z powietrza)

Prawdopodobnie wystarczy wymontować, rozebrać, wypolerować i naoliwić specjalnym olejem do przełączników, a będzie śmigał przez następne lata.

ale trzeba mieć o tym pojęcie, inaczej możemy pozostać bez niczego :)

Oczyścić i po srebrzyć tak ale to musi być zrobione z głową.

Czyste srebro się średnio nadaje jest za mietkie :) i zaraz się znowu wyrobi, normalnie styki (jeśli są na bazie srebra) to jest to stop który ma pewne właściwości. A galwanicznie nie wiem czy się to da zrobić :) Trzeba by pytać złotnika, aczkolwiek taki nie wiem czy będzie się znał na technologii styków :)

Jeśli te styki są tak jak na tej fotce to widać coś na bazie miedzi (pewnie też jakiś stop) ale po prostu trzeba to porządnie wyczyścić (nie używać żadnych elementów ściernych !) i użyć jakiegoś dobrego spraya do styków ...

A uważaj z tymi profesjonalnymi naprawami :) mówić można wiele pisać też ....

Miałem ten sam problem z Yamahą (ten sam przełącznik), oprócz czyszczenia odgiąłem nieco ślizgi na zewnątrz tak żeby współpracowały z nie wytartą częścią płytek stykowych. Działa jak nowy, tylko trzeba to zrobić delikatnie. Jak już się za to zabierzesz, to pooznaczaj sobie wzajemne położenie poszczególnych elementów przełącznika.

II pytanie: czy tego typu selektor źródeł może być przyczyną, że przy niskim natężeniu dźwieku kanały grają nierówno, czy tutaj winę ponosi główy potencjometr głośności?

Taki efekt może być spowodowany wadliwym przełącznikiem.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Miałem ten sam problem z Yamahą (ten sam przełącznik)

To nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czasem?

Ukryta Zawartość

Ale cena jakaś taka z kosmosu :)

No niestety :(

Pytanie czy czynności typu galwanizacja nie przekroczą wartości nowego przełącznika.

Dzięki wszystkim za sensowne porady. Sam się za to brać nie będę, bo wzmak nie mój już, a i doświadczenia nie mam (a samo wylutowanie tego alpsa to 42 nóżki chyba plus dalsze rozebranie) - po prostu nigdy tego nie robiłem.

Jestem jednak mądrzejszy i jak pojadę do szpeców dzisiaj będę wiedział co im sugerować. To jest zakład, który specjalizuje się w sprzęcie vintage - Arcam, mimo, że nie vintage jeszcze, powinien być im znany, a i na tego typu przełączniki powinni mieć sposoby. Zasugeruję galwanizację/posrebrzanie i spytam o ich zdanie.

Zamierzam też poprosić, by najpierw zregenerowali ten selektor źródeł, a potem sprawdzili natężenie dźwięku przy niskiej głośności w obu kanałach. Chociaż co do tego mam wątpliwości, bo w Arcamie można ten selektor źródeł obejść przez pętlę magnetofonową, ale nawet wtedy problem nierównej głośności pozostaje. Nie chce się pakować w koszta (obiecałem pokryć połowę naprawy), bo u mnie te problemy nie występowały, ale chcę też by było to zrobione porządnie.

Będę dawał znać co i jak i czy problem rozwiązano.

A cena tego przełącznika faktycznie chora, ale coż - przynajmniej znam numer części, a to już coś. Wielkie dzięki!

Miałem ten sam problem z Yamahą (ten sam przełącznik)

Panowie, jest pewność, że to ten sam selektor? Identyczny? Bo jeśli tak, to znalazłem go taniej niż na tej aukcji (za 45 funtów) i może warto go po prostu zamówić a nie bawić sie w odnawianie?

Oznaczenie selektora w moim wzmaku:

VJ779400, według google funkcjonalnie identyczny z VT148300

Panowie, mam problem z selektorem źródeł w Arcam alpha 9c/preampie serii Alpha 9. Jest to napędzany silniczkiem selektor wyprodukowany przez Alpsa, ale już niedostępny. Problem jest znany wszem i wobec.

Pytanie, czy taki selektor źródeł można zastąpić jakimś innym, niekoniecznie napędzanym silniczkiem? Co byście polecali by działało bezproblemowo?

Z góry dzieki za jakieś podpowiedzi - staram się pomóc Koledze, który kupił ode mnie tego wzmaka i po zakupie wyszły te problemy. Jeśli nie znajdę rozwiązania zwrócę mu kasę, ale myślę, że powinno sie przecież coś udać zrobić, bo z powodu jednego selektora głupio wyrzucać cały amp, swoją drogą b. dobry.

Dodam, że jest to selektor 6-cio pozycyjny. Niestety dealer Arcama nie potrafił podać mi oznaczenia. Czekam na więcej info od samego Arcama, ale i tutaj na wiele nie liczę...

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy warto oddawać go do profesjonalnej naprawy/czyszczenia jak w opisie, czy tez szukać zamiennika.

polecam naprawę u nich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frobek, Audio-Fanka - dziękuję za pomoc.

Byłem u lokalnych szpeców i potwierdzili moje przypuszczenia:

- tego selektora źródeł nie warto regenerować - jak już to kupić i wymienić na nowy;

- problem z nierówną głośnością kanałów przy niskich natężeniach jest normalną cechą wielu potencjometrów mechanicznych. To samo mówiłem mojemu koledze - jego player ma napięcie wyjściowe 2mV, co jest dość wysokim napięciem --> dlatego gałka volume w pre pracuje na początku swojego wzmocnienia gdzie jest nieliniowa = problem.

Rozwiązaniem jest więc włączenie w szereg między playera (pioneer n-50) a pre dodatkowego potka (attenuator) który redukowałby zbyt wysokie napięcie wejściowe. --> Szukam teraz czegoś odpowiedniego. Czy znacie może jakieś miejsce, gdzie taki gotowy potek w obudowie do włączenia w tor audio można zakupić?

Widzę coś takiego:

Ukryta Zawartość

ale sam tego nie zrobię - potrzebuję gotowca ;/

Z góry serdeczne dzięki za dalsza pomoc.

Romek

PS.

Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

ale pytanie jakiej wartości wybrać attenuację by grało to prawidłowo. Powtarzam: chodzi o zmniejszenie napięcia dostarczanego do pre.

Ewentualnie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko czy bedzie ok, bo piszą, że to dla sygnałów phono (choć elektrycznie to chyba to samo?).

Albo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmniejsza sygnał o -10dB (czyli do 0.316 V rms jeśli dobrze doczytałem) - czy to wystarczy/będzie ok?

Czyli kluczowe pytanie: czy -10dB wystaczy, czy brać/szukać opcji -20dB (też takie są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 funtów za RCA w którym są tylko dwa rezystory?

Spoko zrobię Ci ile chcesz jakie chcesz :D

Po za tym moim zdaniem problem nie ustąpi, mimo iż obniżysz poziom sygnału, potencjometr nadal będzie za tym ustrojstwem i nadal będzie nie liniowy... niestety...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

40 funtów za RCA w którym są tylko dwa rezystory?

Spoko zrobię Ci ile chcesz jakie chcesz :D

Po za tym moim zdaniem problem nie ustąpi, mimo iż obniżysz poziom sygnału, potencjometr nadal będzie za tym ustrojstwem i nadal będzie nie liniowy... niestety...

Gucio, to nie dla mnie, wiec nie ja ponoszę koszt.

Po drugie oni piszą, że to nie tylko rezystor (nie jestem w stanie to zweryfikować).

Po trzecie opisują na swojej stronie dokładnie ten problem, który występuje u kolegi. Przyznasz, że 2V na wyjściu playera to dość dużo. Ja ze standardowym poziomem sygnału z V-Daca na tym samym pre nie miąłem żadnego problemu, bo potencjometr operował w zakresie wyższych wartości. Chociaż gdy to sprawdziłęm to zgłupiałem, bo producent podaje że V-Dac daje 2.1V na wyjściu...

Dlaczego obniżenie sygnału wejściowego ma nie pomóc? Przecież wiadomo, że wiele potków przy niskich wartościach wzmocnienia nie działa liniowo. Co zatem uważasz jest problemem?

Problemem jest sam potencjometr. producenci podają zazwyczaj tolerancję między jedną a drugą sekcją 20% w rzeczywistości jest mniej ale zawsze jest i to spora. więc czy to 0,5V czy 2V zawsze będzie różnica na samym potencjometrze. Problem ten eliminuje drabinka rezystorowa gdzie tolerancja zależy od użytych rezystorów zazwyczaj 1%.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Problemem jest sam potencjometr. producenci podają zazwyczaj tolerancję między jedną a drugą sekcją 20% w rzeczywistości jest mniej ale zawsze jest i to spora. więc czy to 0,5V czy 2V zawsze będzie różnica na samym potencjometrze. Problem ten eliminuje drabinka rezystorowa gdzie tolerancja zależy od użytych rezystorów zazwyczaj 1%.

Ok, rozumiem, że potencjometry nie są optymalne. Ale pisanie tutaj w poradach odnośnie mojego problemu o drabince rezystorowej nie jest pomocne, bo wymagałoby przerabiania wzmacniacza. Mnie zaś chodzi o nieinwazyjne rozwiązania, i o prostą odpowiedź na pytanie, czy zastosowanie takiego attenuatora (nie wiem jaki jest polski termin) do obniżenia napięcia wejściowego będzie ok i jakiej wartości attenuator zastosować

więc czy to 0,5V czy 2V zawsze będzie różnica na samym potencjometrze

Pisałem powyżej, że ja słuchając w zakresie od 9 do 14 'godziny' nigdy nie miałem takich problemów. Problem występuje tylko na samym początku zakresu.

Kolego pisząc to wszystko próbuję Tobie wytłumaczyć jak to działa i w czym jest problem, żadne tego typu cudo się nie sprawdzi, jedynie zostaje żmudne szukanie w miarę równego potka z miernikiem w ręku.... takie jest moje zdanie.

P.S przeważnie we wszystkich potencjometrach ten problem jest na początku zakresu później się to wyrównuje, mierzyłem i parowałem już nie jeden potencjometr więc wiem... stare niebieskie alpsy pierwsze serie które naprawdę były produkowane w Japonii miały ten problem znikomy, nowsze i ostatnie produkcje były w chinach i już tak kolorowo nie było.

P.S przeważnie we wszystkich potencjometrach ten problem jest na początku zakresu później się to wyrównuje, mierzyłem i parowałem już nie jeden potencjometr więc wiem..

No przecież napisałem to samo kilka postów wyżej. Nie rozumiem więc o czym dyskutujemy. Jeśli obniżę napięcie wejściowe, to aby uzyskać to samo co wcześniej natężenie dźwięku będę musiał przekręcić potek do wartości w których kanały sie wyrównują - prawda? Więc w czym problem, bo ja go nie widzę.

Teoretycznie tak, ale zawsze będzie już ten zakres na stałe obniżony, i pytanie kolejne czy zakres dalej jest równy tego potencjometru, na słuch tego nie sprawdzisz bo muzyka gra już dość głośno wiec trzeba miernikiem jeżeli tak to daj rezystorowy tłumik i po kłopocie, czy to przed potkiem wewnątrz klocka lub na kablu...

P.S zamieszałem nie doczytałem wszystkiego i wyszła dyskusja, zresztą niepotrzebna

A nie lepiej od razu dać nowy potencjometr? Jak już robicie remont sprzętu, to zróbcie to porządnie.

Pewnie można tylko nie wiadomo czy ten nowy będzie lepszy niż obecny pod względem wyrównania kanałów..

A nie lepiej od razu dać nowy potencjometr? Jak już robicie remont sprzętu, to zróbcie to porządnie.

Ale zagwarantujesz, że nowy potencjometr będzie liniowy/równy w obu kanałach od pierwszego milimetra zakresu? Bo ten co jest teraz to ALPS a nie jakaś popierdółka. Wielokrotnie czytałem i potwierdził mi to elektronik w punkcie, że wymiana potka nie jest rozwiązaniem, bo to normalna cecha wszystkich potencjometrów (napisał tez o tym Gutek.).

Po co wymieniać coś, co nie jest popsute?

Kurcze, bijemy pianę na poboczny temat a w kwestii wartości atenuatora wciąż nie ma odpowiedzi :(

Pewnie można tylko nie wiadomo czy ten nowy będzie lepszy niż obecny pod względem wyrównania kanałów..

Ano właśnie.

Słuchajcie, ja nie chcę naprawiać sprzętu który nie jest popsuty (selektor źródeł to osobna sprawa). Nie chce robić remontu, etc. bo u mnie ten sprzęt działał przez lata bez zarzutu. Po prostu chcę kumplowi pomóc dopasowac go do jego potrzeb i playera, który ma wyższe niż standard napięcie wyjściowe. Ot wszystko.

zrob to co ja - można go dosc dokładnie skalibrować przesuwając płytki jak są dwie lub minimalnie suwaki. Trzeba to robić dla małych katów bo potem one idą w miarę równo. zawsze kupuje kilka sztuk, wybieram najlepszy i kalibruje.

Ukryta Zawartość

to nie powinno się zużywać lub wycierać. Sprawdź czy nie ma tam składowej stałej w sygnale, jak jest to masz przyczynę zużycia się styków. Ja bym rozbierał i naprawił.

Ukryta Zawartość

to nie powinno się zużywać lub wycierać

Ten typ selektora niestety się wyciera i w Arcamach i Yamahach. Wycierają się płytki stykowe niezależnie od tego czy jest na nich jakikolwiek sygnał czy nie.

Ten typ selektora niestety się wyciera i w Arcamach i Yamahach. Wycierają się płytki stykowe niezależnie od tego czy jest na nich jakikolwiek sygnał czy nie.

Dokładnie - to znany problem od lat. Problemem jest zastosowanie napędu, który niepotrzebnie komplikuje potencjometri jest zupełnie do bani zaaplikowany.

Dobra = mniejsza o to. Zakłądam nowy wątek, bo nie doczekam się tutaj odpowiedzi na bądź co bądź poboczne pytanie o atenuator.

Wszystkim dzięki za porady - wiele z nich przyda się na przyszłość (numery części, adresy, etc.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.