Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonektory - pomocy

piko

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w wyborze interkonektora do mojego systemu. W miescie gdzie mieszkam nie mam mozliwosci sluchania roznych kabelkow. Posiadam wzmacniacz Opera Consonance a100 oraz kolumny ESA Ostinato 2000.

Biorac pod uwage cene ( okolo 300PLN ) w moim zasiegu sa takie kable jak Vdh Bay C5, DNM Reson, Real Cable, Black Rhodium - Harmony, QED- Qunex2, Monitor Thassos czy IXOS 1014. Slucham roznej muzyki ale ostatnio wiecej jazzu, akustycznej ale rowniez Petera Gabriela. Moze mozecie mi cos doradzic. A zapomnialem o odtwarzaczu - Marantz CD6000OSE - troche zmodyfikowany. Chcialbym zeby kabel byl muzykalny z glebokim basem a jednoczesnie mozliwie szczegolowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/10685-interkonektory-pomocy/

No dobra Brencik i n t e r ko n e k t ó w, tylko że z Twojej uwagi nie można wywnioskować czy możesz coś powiedzieć na temat kabli o które pytałem. Z faktu, że zwróciłeś uwagę na błąd wnioskuje że wiesz o czym mowa więc może pokusisz sie o jakiś komentarz.

Czym łączysz teraz? Bo może najpierw sprawdź jak sprzęt gra z tanimi kablami. Proponuję jakiegoś DIY. Mnie bardzo dobrze wyszedł konekt z Sheller profesional instrument kable i wtyczek do koncentryków CC-008 z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Analogiczną budowę ma Klotz IY-226 446 (czy jakos tak podobnie oznaczony). Daje dobry kompromis między ostrością i spręzystością brzmienia.

Neutralniejszy może być Monacor GAC-202 (40-50zł.) Albo zrobic samemu cos podobnego z Gothama GAC 2/1 lub 4/1 - modele pseudo zbalansowane. Troche nudny z mikrofonowego Cordiala. W podobnej cenie solidnie wyglądający gotowy konekt Dexon na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mniej mi sie udały konekty z kabla z Taskera C-128 ale moze w TME znajdziesz koncentrycznego Taskera C-195.

Ceny są naprawdę zachęcające do takiej zabawy i nim zaczniesz kupować interkonekty "audiofilskie" mozesz się tanim kosztem przekonać czy wogóle warto oraz co warto - jeśli warto (zmieniać ;)

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testowałem kilka interkonektów w cenie ok. 250zł. Dźwięk NICZYM nie różnił się od zwykłych kabelków. Uważam, że interkonekty jest najłatwiej testować, więc na pewno nie popełniłem błędu. Być może różnica zaczyna być na poziomie 1000zł za kabel, może jeszcze wyżej (a może po prostu trzeba sobie sprawić sprzęt za 30k żeby kable zaczęły grać), ale to już nie dla mnie, a i każdemu doradzam lepiej spożytkować pieniądze.

Ja mam wrecz odwrotne doswiadczenia niż ZK-120.

Czyli - do pewnego poziomu ceny/jakosci konektora roznice sa, a potem od osiagniecia pewnego progu juz ich nie ma. Po prostu istnieje pewien poziom "good enough" przy ktorym kable nie psuja juz dzwieku z danego sprzetu. Ja sam uzywam Real Cable CAOCC90 (za ~300zl, polecam!) i roznice "w dol" slysze, naromiazt wpinanie drozszych rzeczy (próbowalem i takie za 2kzl) nie daje nic.

• Redaktorzy

Ururam Tururam - zgadzam się z Tobą. Różnice między drutami za 5kz a 8 czy 10 wychodzą w bardzo przejżystych systemach (czytaj drogich). Tanie interkonekty natomiast "psują dźwięk" każdy na swój sposób i po prostu wystarczy dopasować drut o danym brzmieniu do swojego systemu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Oj panowie , oj panowie . Mierzwią mnie wypowiedzi typu "nie słyszę ". Kupić sobie Kasprzaka i problem z głowy :). Kable ładnie słychać jak się wkomponowywują w system. Zmiany są jak na dłoni. TRzeba tylko słuch częściej trenować, tak jak mięśnie. Samo to nie przyjdzie ,jak będziecie biadolić i biadolić.

Część II , pierwszy wpis wskoczył jakimś cudem.

Piko ,właśnie mam nowy nabytek , Cardas 300B .Muszę przyznać trochę z pewnym żalem, że powalił na ziemię takie kable jak ( oczywiście w moim systemie ) Goertza TQ2, Ultralinka Audiophile MKII oraz ( tu uboleam ) Tarę Labs Axioma. Polecam go w ciemno do posłuchania, jest jedno ale ,kosztuje 600 zł. Hm ,jednak jest wart swojej ceny, a trzy stówki więcej mogą za to długo cieszyć.

Coś mi się wydaje po recenzjach na forum,,że może on być niezłym uzupełnieniem systemu do Baltlaba. Recenzję szykuję i niedługo pojawi się w "opiniach".

piko,

nic nie piszesz o sobie w "o mnie" więc piszęw ciemno. Jeżelim masz blisko do Wrocka, warto sprawdzićpewien molibdenowy DIY oferowany w Visatexie na 1 Maja. POnoćUkraiński ale kto go wie. Ważne że bardzo przyzwoicie gra a kosztuje 250zł lub 350zł (nie pamiętam). Porównywałem na swoim systemie z DNM Reson (ok 160zł) oraz Tara Labs Prism 2200i (ok 460zł) wypadł zdecydowanie lepiej od obu. Oczywiście musisz sprawdzić czy zagra to z twoim systemem.

Dzięki za sugestie i opinie. Zapytałem na forum o interkonekty ponieważ mam pozytywne doświadczenia z kablami do kolumn. Zamieniłem zwykłe druty ( 2zl za metr ) na AST75 ( przeciez jedne z najtanszych ) a i tak byłem w stanie usłyszeć różnice.

PMD, niestety do Wrocławia mam daleko ale moze polecisz cos z Krakowa. Najblizej mam do Krakowa. Mogłbym cos kupic na Slasku jak juz bede mial wybrany model, ale raczej pozyczanie nie wchodzi w gre z powodu odległosci. Swego czasu probowałem pozyczyc kable w Nautilusie ale uslyszałem ze jesli jakis z pozyczanych kupie. Problem w tym ze w moim zasiegu cenowych ( 300zl ) to mieli tylko XLO 125 ( tak a propos, macie jakies doswiadczenia z tym kablem? ) wiec postanowiłem poczekac jak beda mieli szersza game kabli.

Pawiowy, nie wydam raczej 600 zl na kabel ( przynajmniej teraz, a moze warto poczekac i dozbierac kase) i nawet nie przegladałem sie Cardasowi poniewaz wiedziałem że jest drogi. Z tego co wiem to w Krakowie jest sklep gdzie maja te kable ale nigdy tam nie bylem. Moze powinienen sie tam przejechac.

Mam jednak pewne obiekcje do wydawania dużej kwoty na interkonekt do systemu ktory kosztuke około7k PLN

Może ktoś z Was zna ludzi lub firmy w Krakowie lub okolicach takie jak wspomniana z Wrocławia ktore maja jakies kable w swojej ofercie, nie musze miec kabla z nadrukiem firmowym tylko taki ktory spowoduje ze uslysze roznice w stosunku do obecnie posiadanego.

Ururam Tururam, czy mozesz coś wiecej napisac na temat Real Cable CAOCC90 ( gdzie kupiłes ?).

dzieki za wszystkie uwagi,piko

CAOCC kupilem w Londynie, ale wiem, ze sa do dostania w Krakowie.

Wedlug mnie to bardzo dobre, neutralne i nie psujace dzwieku interkonekty, w moim systemie podpiete sa nimi zrodla do przedwzmacniacza Quad 99, a takze wzmacniacz Yamahy do wyjscia (magnetofonowego) Quada. Same Quady (pre i power) miedzy soba mam spiete dedykowanym Quad-linkiem.

-> piko

Mam do sprzedania VDH D102 za 300zł (połowa ceny nowego) jak byś reflektował. Nic poza tym o nim nie napisze bo nie będe obiektywny ;) Mógłbym wysłać do posłuchania i zgodzę się na zwrot jeśli by Ci nie podpasował.

Ukryta Zawartość

Nie będzie problemów ze zwrotem jeśli pokryjesz koszty wysyłki/odsyłki (łącznie pewnie z 10zł). Akurat zdaję sobie sprawę, że takiego towaru się nie kupuje w ciemno.

Ukryta Zawartość

>>> pawiowy

Czy mógłbyś rozwinąć temat basu w Cardas 300B ?

We wszystkich recenzjach jakie znalazłem użytkownicy /Ty również/ mówią, że świetnie jest tylko ten bas...

Jaki dokładnie jest z tym problem ?

Podobno jest ciepły, misiowaty, muddy itd... Czy to rzeczywiście "buła" ?

Cynamon- nie jest tak źle z tym basem. U mnie siedzi kevlar ,więc razem przyzwoicie sie to komponuje. Bas jest po stronie ciepłej miękkości ,jeśli tak można to ująć. Nie brakuje mu harmonicznych,czyli ładnie słychac jego wibracje, a to cenię wyżej od walenia w żołądek .

Takim szpecem była głośnikowa TL 1000 bi-wire, ale co z tego ,jak dosłownie było zero harmonicznych na basie. Aż się uśmiałem. Pewnie w innym ustawieniu byłoby lepiej...

Szarpanie strun w kontrabasie nie powoduje żadnego zlewania. Sa długie wybrzmienia i wyraźnie słychać jak zostaje dźwięk zgaszony , chodzi mi o szybkie jego wygaśnięcie gdy jest tak na płycie. Jest też konturowy na wielu nagraniach. Hm, dużo zależy od jego aplikacji, czyli systemu. Jeżeli szukasz dynamitu ,to szukaj w innych przedziałach cenowych. Z moich ubogich doświadczeń wynika jasno, to chyba jeszcze nie ten pułap cenowy aby basicho było potężne , nie gubiło barwy, schodziło do piwnicy jak piszą w gazetkach itd...

W opinii nie napisałem ,że występuje lekkie stępienie fazy ataku. To się zgadza z recenzją z A/V.

Ale tak jak napisałem, zalety przewyższyły wady .

PS -posiadałem też jeszcze kiedyś Monster Cable ( łączówkę ) chyba 400, ale to wogóle jest nieporozumienie dźwiękowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.