Skocz do zawartości
IGNORED

Smoleńsk - na czysto

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę wladz że kończą ci się już pomysły i bardzo mnie to cieszy.

justas32

nie zapominaj , że tu cały czas mamy przyspieszony kurs korzystania z demokracji i jej różne patologię będą się pojawiały . Jak na razie całkiem dobrze sobie z tym radzimy

Największą patologią jesteście wy sami. W kontekście ignorancji i postępującej impotencji władzy którą chwalicie.

Płk Łukaszewicz: Przyczyny katastrofy smoleńskiej znamy od dawna. Reszta to polityka

Płk Piotr Łukaszewicz

W raporcie Millera przyjęto założenie, że było to zderzenia samolotu z ziemią w locie kontrolowanym. Moim zdaniem w momencie bezpośrednio poprzedzającym katastrofę załoga straciła orientację przestrzenną. O tym, co naprawdę wiemy o Smoleńsku, mówi płk Piotr Łukaszewicz w rozmowie z Dorotą Kowalską.

Dzień po katastrofie prezydenckiego tupolewa powiedział mi Pan w wywiadzie, że Tu-154M w ogóle nie powinien startować z lotniska w Warszawie, a przy takich warunkach pogodowych nie miał żadnych szans, aby wylądować na lotnisku w Smoleńsku. Dalej podtrzymuje Pan tę opinię?

Tak. Mówiąc to dwa lata temu, bazowałem na szczątkowych informacjach, jakie posiadałem, i wyciągałem wnioski, opierając się na własnym doświadczeniu. Na chwilę obecną ze smutkiem stwierdzam, że wszystkie fakty ujawnione później w trakcie dochodzenia potwierdziły tylko moją opinię. Nic nie uległo w niej zmianie.

Które fakty były dla Pana, doświadczonego pilota, najbardziej wstrząsające?

Najbardziej wstrząsająca była sama katastrofa.

To, że tyle znamienitych osób w niej zginęło, także moi koledzy i znajomi.

Jak każda katastrofa także ta była sumą pewnych zdarzeń, które bezpośrednio lub pośrednio z sobą powiązane do niej doprowadziły. Ale najsmutniejsze dla mnie w tej tragedii było i jest to, że tak naprawdę przed załogą samolotu Tu-154M postawiono zadanie, które było nie do wykonania, a później w trakcie jego wykonywania nie udzielono tym ludziom żadnej pomocy. Zostali zostawieni sami sobie z koniecznością rozwiązania problemu, czy też wielu problemów narastających jeden po drugim. A było wokół nich wielu ludzi, którzy także w trakcie lotu mogli im pomóc, choćby zmieniając wcześniej podjęte decyzje.

Bo tak jak w większości katastrof lotniczych zawiedli ludzie?

Tak. Nie ulega wątpliwości, że głównym czynnikiem, który przyczynił się do tej katastrofy, był czynnik ludzki. Błędy popełnione przez różne osoby w różnych momentach, w różnych miejscach. Taka jest smutna prawda, że w całym systemie lotniczym człowiek jest...

Najsłabszym ogniwem?

Właśnie.

Jak Pan ocenia raport MAK i raport komisji Millera?

Trudno mi je oceniać, były tworzone i przygotowywane na podstawie wiedzy, której ja nigdy nie miałem i pewnie nigdy mieć nie będę, pracowali nad tymi raportami fachowcy. Natomiast jest kilka rzeczy, z którymi osobiście polemizowałbym albo z którymi się nie zgadzam.

I jakie to rzeczy, Panie Pułkowniku?

Bezpośrednia przyczyna katastrofy została ustalona i to nie podlega żadnej dyskusjiJeżeli chodzi o raport MAK - absolutnie dla mnie niedopuszczalne, co jest przejawem braku profesjonalizmu osób prowadzących dochodzenie po stronie rosyjskiej, jest stawianie tezy, mówiąc trywialnie, o pijanym dowódcy sił powietrznych, który zmusił załogę do lądowania. Tego typu twierdzenia bez twardych dowodów nie powinny znaleźć się w takim dokumencie. Druga rzecz, z której MAK wybrnął, to kwestia udziału w zdarzeniu służb rosyjskich. MAK zasłaniał się brakiem dostępu do informacji, które stanowią tajemnicę państwową, ponieważ dotyczą lotniska wojskowego. A mimo to MAK twierdzi, że lotnisko było dobrze przygotowane, a służby, które je obsługiwały, działały prawidłowo. Jednak z tego, co zostało opublikowane i co już wiemy, w żaden sposób nie wynika, aby lotnisko było sprawne, a służby działały prawidłowo. To olbrzymi obszar wiedzy, która powinna być zbadana. Jestem przekonany, że obiektywne wnioski płynące z tego typu analiz byłyby takie, iż stan lotniska, a przede wszystkim nieprawidłowości zarówno w procesie decyzyjnym służb odpowiedzialnych za przyjęcie samolotu, jak i działania kontrolerów lotu w znaczący sposób przyczyniły się do tej katastrofy. Zakładając, że zasady działania rosyjskich lotnisk wojskowych bazują w dużej mierze na tym, na czym bazowało nasze lotnictwo w czasach Układu Warszawskiego - a nie mam żadnych informacji, aby było inaczej - w tego typu sytuacji, przy takim wyposażeniu lotniska i takiej pogodzie, służby, które kierowały tym obiektem, powinny bezwzględnie zabronić lądowania Tu-154 na lotnisku Siewiernyj i skierować go na lotnisko zapasowe.

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Największą patologią jesteście wy sami. W kontekście ignorancji i postępującej impotencji władzy którą chwalicie.

to faktycznie się dzieje , on to pisze po raz enty .... dobre , nadawaj koleś

okladka_w_sieci._600.jpeg

Niektórych z Was bez tej interesujące fotografii nie można ani na chwilę pozostawiać, zaraz dostajecie głupich myśli.....

przecież wszystko wklejasz , nawet Koreankę . Jak można takiego poważnie traktować

""" @KACZAZUPA

Klamstwo, za klamstwem, nikt ccie nie wyzywal w imieniu ZP i wiesz o tym dokladnie.

Nikt nikogo na ciebie nie napuszcza, oszczerca jestes, ty, i zdaje sie, ze to ja zbiore twoja radosna tworczosc, w ktorej wyzywasz ludzi od oszustow, i scier itd...

Przejrza twoj blog skladajacy sie z atakow personalnych, wystarczy , ze wysle to jak wyzywales od oszustow andrzeja mata.

A nawet tutaj szkalujesz profesora Biniende, ze kllamal, co masz na potwierdzenie swoje nootki i nic wiecej.

Szkalujesz tez ZP , ze napuszcza na ciebie kogos.

Ja samma potrafie ocenic jak podlym czlowiekiem jestes,wiec skoncz z insynuacjami.

Chamezm i prostakiemm jestes ty i nie zapominaj kto sieje wiatr ten zbiera burze.

W dodatku jak to okreslil Kowalski, lasiles sie do Artymowicza a wysylales Rondzie materialy, zeby mu byulo latwiej z Artymowiczem.

Wiec kim jestes?Dwulicowy , podly, insynuator i tyle, mozesz to zaniessc do administracji to nie sa obelgi to stwierdzenie faktu, znamm cie od lat trzech.

Pamietaj twoich tekstow, jest duzo, a w kazdym oszczerstwa insynuacje .

Zrobie sobie kwerende, i wysle ja do administracji, nie po to zeby skarzayc, ale po to zebys wreszcie przestal prowokowac ludzi.

A teraz won

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) """"

Przytaczam jeden z wpisów, dokonanych na portalu Salon 24, proszę zwrócić uwagę na poziom, treść i okoliczności opisane, co to nam przypomina?

Działanie naukowców, działanie na polu nauki, czy zwykłą akcję dezinformacyjną, dokładnie taką samą jak tu w audiostereo prowadzą pożyteczni...z wiadomo kim na czele.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bezmózgim naganiaczem i zadupniakiem władzy bytującym za nasze pieniądze.

to czytam od kilku lat i każdemu kolejnemu z wiekiem rozumu przybywa , tobie zindoktrynowany przymule również minie .

Tak wygląda dyskusja na temat największej narodowej tragedii po 1945r w Polsce.

Najeźdźcy opanowali cały kraj, całą przestrzeń medialną, a ta która pozostała teoretycznie wolna, zarzucana jest takim przekazem jak tu, czy tam.

Polska nie jest wolnym krajem, nie ma w niej niczego z warunków demokratycznych, milion podpisów pod referendum wyrzuca się do kosza, to republika bananowa kolesiów.

Potrzebne jest oswobodzenie.

Tylko młode pokolenie głodne, pozbawione przyszłości i perspektyw może dokonać zmian.

Bóg niech da im siłę, moc i mądrość aby dokonali tego dla siebie i swoich potomków.

przecież wszystko wklejasz , nawet Koreankę . Jak można takiego poważnie traktować

Tak, Ty z swoim przekazem jesteś bardzo poważny.

Przeczytaj neutralny politycznie wywiad z Cieszewskim i oprzytomnij, Twoja powaga tylko na tym zyska.

wladz, każdy czytający wątek sam oceni kto z nas jest zindoktrynowanym przymułem a kto myśli samodzielnie. Jednak nie łudź się... ;-)

mnie interesuje skąd się bierze zawartość twojego łba a nie co kto . W przeciwieństwie do ciebie nie mam poczucia misji natomiast zabawę . Każdy kolejny od " niezależnych " pisze dokładnie to co ty .

mundurki też takie same nosicie ?

Widzę że jesteś pozbawiony racjonalnego oglądu sytuacji. Nie potrafisz nawet ocenić zawartości postów oponentów bo pewnie nawet ich nie czytasz. Zresztą nawet gdybyś przeczytał to na twoim poziomie inteligencji niewiele byś zrozumiał. Masz klapki na oczach i jasno wytyczony cel. To się zdaje się nazywa pożyteczny idiota. Władza i tak ma cię w d...

Profesor Binienda:

Pan profesor Artymowicz nie ma ekspertyzy w mojej dziedzinie. Nie ma ekspertyzy w dziedzinie wytrzymałości materiałów czy uderzeń dużej energii. Ja nie mogę dyskutować z kimś na temat i w ogóle brać pod uwagę opinii kogoś kto nie ma mojej ekspertyzy. Na tej zasadzie to osoba, która sprząta u mnie w pokoju też może mieć opinię i ja nie mam niestety zamiaru dyskutować z taką osobą, która nie ma ekspertyzy. Oni się zupełnie od siebie nie różnią, ten co sprząta u mnie w pokoju i Pan Artymowicz.

Ukryta Zawartość

nawet kabla nie mają, u lalalal

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artymowicz o Biniendzie:

"O tym, że nie zna się Pan na aerodynamice, wiadomo z licznych wywiadów, gdzie dał pan świadectwo niefachowości i niezrozumienia jak lata samolot. Zapewniał pan m.in. błędnie, że uderzenie w brzozę Bodina (od nazwiska właściciela posesji, gdzie rosło drzewo - red.) zostało sfingowane, ponieważ po oderwaniu końcówki skrzydła samolot musiałby uderzyć w ziemię po mniej, niż sekundzie lotu. To odpowiada rzutowi poziomemu w próżni, co jest ignoranctwem bądź świadomą manipulacją z pana strony" - napisał Artymowicz.

czyżbyś czytał papier toaletowy ?

Przykro mi ale Wyborczej nie czytam. To raczej twoja domena.

O twojej tępocie umysłowej, braku prostej umiejętności czytania ze zrozumieniem i olewaniu tego co ktoś ma do powiedzenia świadczy fakt iż z uporem maniaka prosisz o odpowiedź na jedno ze swoich tendencyjnych pytań. Tymczasem dawno temu udzieliłem odpowiedzi na twoje wątpliwości. Podobnie z tekstem o mundurkach. Dla ciebie wszyscy rozmówcy piszą to samo więc zwyczajnie ich nie czytasz albo - co bardziej prawdopodobne - twój jakże ograniczony poziom umysłowy nie pozwala ci zrozumieć. Co zgadzałoby się z pierwszą moją tezą.

bardzo możliwe, cała seria późniejszych, a nieszczęśliwych zdarzeń wynika najczęściej z jednej przyczyny

w tym przypadku mogła być i żarówka, a w zasadzie nie świecące dwa ich rzędy

Rozumiesz to, co piszesz? Jeżeli tak, to można uznać, że praprzyczyną katastrofy było spóźnienie Kaczyńskiego na lotnisko. Przecież gdyby Tupolew był wcześniej wylądowałby i nikomu nic by sie nie stało.

A co do żarowek to załoga raczej nie miała szansy zobaczenia ich w takich warunkach.

A zresztą to bez znaczenia, bo przecież był wybuch.

Przepraszam, nie było wybuchu, była seria wybuchów.

A przed wybuchami było obezwładnienie. A przed obezwładnieniem zwabienie.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Dzieci resortowe?

Ukryta Zawartość

inwigilacja reżimowa......tylko dlaczego strzelasz ślepakami ?

Wszyscy eksperci zespołu sejmowego, wraz z dr. Nowaczykiem, Szuladzińskim i Gajewskim, nie ustają w zaświadczaniu nieprawdy nt. tego jaki spadek powoduje większe rany i mniejszą przeżywalność pasażerów - normalny czy do góry kołami. Od kiedy o tym wiedzieli, że normalny?

Wszystko, czego ima się pan Antoni Macierewicz, jak napisal jeden z komentatorów, zaczyna się groźnie, a kończy farsą. Czy nie dałoby się bez tego wszystkiego obejść? Zaczynam doceniać sens sugestii dr. Macieja Laska, aby ZP przeprosił i się rozwiązał.

Artymowicz

Ktoś tu chwali wladzę??? Takiego propagandowego gówna nie wyprodukowałby nawet Hofman. Musisz się lepiej starać koleś.

Jestem Europejczykiem.

2892da3221efc1fdb3a8589784b2e150.jpg

Czy te oczy mogą kłamać?

Chyba nie?

Tylko czy na pewno?

Patrzcie jak lądują debeściaki.

z13708820Q,Prof--Pawel-Artymowicz-w--Poranku-Radia-TOK-FM-.jpg

Astrofizyk, człowiek wykształcony w kierunku dotyczącym zjawisk fizycznych jakich nie ma na ziemi, ma wyjaśnić SAM JEDEN katastrofę w Smoleńsku.

TYLKO TYLE MACIE, KOLEJNEGO DZIECIAKA RESORTOWEGO?

Dzieci Wam nie uwierzą...w to co ten "naukowiec" opowiada, publikujący swe rewelacje w Faktach i Mitach...

artymowicz.jpg

Proszę spojrzeć na ten wyraz twarzy..

Bez komentarza.

Zdajcie sprzęt, bo się kompromitujecie do cna..

Ukryta Zawartość

To jest ta WASZA CAŁA POLSKA NAUKA, KTÓRA MUREM STOI ZA OPRACOWANIEM RZĄDOWYM MILLERA / LASKA ????

Spadajcie, zabieracie czas normalnym ludziom.

Ściągnijcie wrak, bo trzeba zrobić podstawowe badania, podajcie wyniki badań próbek z trotylem, .....zmierzcie brzozę i dajcie zdjęcia satelitarne wys rozdzielczości, te zaginione od USA.

Co za debile, na co Wy chcecie zdrowych ludzi nabrać?

Ponad 100 naukowców na I i II Konferencji Smoleńskiej, a tu jakiś bloger, jakiś astronom pilot amator lekkich samolocików, maja co?

Zdajcie sprzęt.

Ktoś tu chwali wladzę??? Takiego propagandowego gówna nie wyprodukowałby nawet Hofman. Musisz się lepiej starać koleś.

Zawracasz głowę.

Idź spać.

Ukryta Zawartość

Idż sie leczyć. Nawet jakąś zrzutkę zorganizuję. Ale nie w stylu Krzysia Bosaka - od święta wodza narodowców a na co dzień podpierdalacza cudzych pieniędzy.

Jestem Europejczykiem.

Tak, leczenie, już może ośrodek dla mnie masz przygotowany, może łóżko, już pościelone, a rano śniadanie czeka...

Tylko Hyuny brak...

Informatyk,.....

Zdejmij sweter..

Gdyby nie Zespól Parlamentarny Antoniego Macierewicza, to i brzoza by była, trotylu by nie było, ciała nie pozamieniane, wszystko by się dokładnie zgadzało z tym co min Sikorski wiedział już po 15 minutach od katastrofy, tylko czasu jej kilkanaście tygodni ustalić nie potrafiono, brzoza nie wiadomo gdzie dokładnie stoi, inaczej w MAK, inaczej u Millera, dopiero Cieszewski wskazał, złamana a nie puszczała soków, ścięta niby, a złamana, bez powbijanych przedmiotów, następnie z powbijanymi przedmiotami, z kolorem farby, którego nie zawiera ta część skrzydła, a skrzydło też, nie podarte, tylko porozrywane na mnóstwo kawałeczków, i to od niby uderzenia w drzewo, WOLNE ŻARTY KOLEDZY.....

Spadać.

Powołać nową komisję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.