Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to ustawic? - stereo w pokoju 16.5m2

dyziowg

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry,

Pokoj 5m x 3.3m x 5.2m

W obecnej chwili glosniki ostawione sa "zeby bylo", okolo 30cm od bocznej i ok 35cm od tylnej sciany (patrzac na najblizsze krawedzi glosnikow).

Gra calkiem wesolo, problemem jest bas, ktory zanika kiedy usiade na kanapie. Bas pojawia sie kiedy wstane i w rogach pokoju (duh!).

Jak moge ustawic kolumny lub co przestawic w pokoju (chociaz w miare odpowiada mi ten uklad) zeby poprawic akustyke?

Patrzac w strone sprzetu:

r782f4.jpg

Po prawej:

- 2 okna,

- kaloryfer pod oknem przy kolumnie.

Po lewej:

- kaloryfer,

- drzwi,

- fotel,

- stojak CD

Na przeciwnej scianie:

- regal z ksiazkami,

- biukro z kompem,

- stojak z tel itp.

1zlybrr.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/107042-jak-to-ustawic-stereo-w-pokoju-165m2/

Masz kanapę na środku długości i na środku szerokości pomieszczenia. Czyli dokładnie w miejscach gdzie będziesz miał 2 największe wżery na charakterystyce. Powodem tego są mody pomieszczenia. Konkretne częstotliwości wynikają z wymiarów pomieszczenia.

Kupić musisz jakąś sieciówkę za 18 tysięcy w tedy wróci magia i bas. Nie wspominając o interkonektach. :)

Proste, odsuń kanape do tyłu tak żeby mieć za nią jakieś 40-50cm miejsca. I te kolumny też troche do przodu, a nie takie wciśnięte po rogach. Jedyna droga to droga własnych doświadczeń. Teorii masz dużo w dziale Akustyka i tam też powinien znajdowac się ten temat.

.

Czuje sie jak swierzak, nie zagladalem tu regularnie a forum sie rozroslo... Gdyby mod mogl przeniesc...

Ok. Nastepna proba to kanapa w tyl i wysunac glosniki z katow. Jest jakas sugerowana odleglosc?

Kolejna rzecz to biore sie za przekopywanie dzialu akustyka i szukam nowego tv.

Witam, cos kolego dyziowg namieszales z tymi wymiaeami pokoju ale jeśli to jest 5x3,3x2,2 to ja mam podobne wymiary pokoju i zmieniłem ustawienie w ten sposób ze tv mam na środku ściany dłuższej a kolumny po bokach i jest gitara.

O kutfa, ale mam sufit wysoki :)

Dluga sciana 5m, krotsza 3.3m, wysokosc, 2.5m :D

Mysle, ze to ustawienie bylo by problemem powodu drzwi i kaloryferow.

Jesli TV pojdzie miedzy okna to problemem bedzie maly kaloryfer - chyba, ze kolumna moze byc mniej wiecej tam gdzie teraz (edit: chociaz patrzac na to drugi raz, jest tam troche miejsca do manewru).

Jesli tv pojdzie w miejsce gdzie teraz jest fotel i stojak cd - problemem beda drzwi i duzy kaloryfer - chyba, ze do rozstawienia glosnikow uzyje tylko 1/2 dlugiej sciany (miedzy drzwiami a bezowa sciana).

Piszac TV mam na mysli cala poke ze sprzetem.

Mizne ten caly uklad jak wroce do domu.

Nie widziałem drugiego zdjęcia ale teraz juz wiem ze jest mały problem z ustawieniem w takiej konfiguracji ale po co Ci dwa kaloryfery, ten pod oknem mozna out i jeszcze pytanie czy okno jest po środku ściany?

A z ustawieniem kolumn do stereo to nie takie proste, musisz poczytać o rożnych ich formach ale najcześciej sprawdza metoda trojkata rownobocznego i wszystko musi byc ustawione symetrycznie od metra ;)

Okna sa dwa, niestety trudno je uchwycic w 1 ujeciu, bede w domu to cykne jeszcze jedna fotke.

A maly kaloryfer - po prostu tak bylo jak wprowadzilem sie do tego mieszkania.

To jeszcze zrób zdjęcie ściany przeciwległej.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Odsuń kolumny od tylnej ściany na metr , mierząc od przedniej ścianki kolumn .

Rozstaw je na 200cm , tak by jedna jak i druga były od bocznych ścian 45-50cm od ich zewnętrznych krawędzi.

Zrób coś z fotelem stojącym na lewo , wynieś.

Sofę do odsłuchu ustaw w odległości od kolumn na jakieś 220-250cm , przesuń ją trochę na środek.

Szafkę na płyty stojącą po lewo , przysuń w kierunku sofy , przed fotel który stoi po lewej , do wyniesienia.

Miłych odsłuchów .

rydz,

Zrobilem wg tego co pisales. Scena super, szczegolow jeszcze wiecej.

Bas lepiej, niby chce grac ale cos jakby nie mogl... okazuje sie, ze mam problem ze wzmakiem . Fuck.

Lewy kanal gra normalnie, prawy niestety nie ma takiej samej mocy. Zamienilem glosniki, zrodla i ciagle prawy kanal wzmacniacza gra slabiej.

Moj dylemat z Cyrusem stal sie chyba zdecydowanie prostszy :D

Zmienialem kanaly na wejsciu, kanaly na wyjsciu i zawsze ten glosnik ktory byl podlaczony pod prawy kanal wzmacniacza gral slabiej :/

Ciekawe, ze problem jest na "calym" prawym kanale tzn, na wyjsciu na kolumny A i B, (Marantz PM7200).

Jeden glosnik gra wesolo, drugi wogole bez basu, zawsze ten podlaczony pod prawy kanal wzmaka.

Mam na jutro zalatwionego starego Denona, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ja mam w pokoju do odsluchu wielkie nic obecnie...sam sprzet...kazdy mebel, dywan, zaslona bedzie pochlanial fale dzwiekowe badz je odbijal pod roznym katem. Musisz pamietac, ze fale beda odbijac sie od np. scian i wracac do Ciebie, czyli Twojego ucha. Moga docierac w sposob prosty tworzac zgrane dzwieki, albo jako echo co nie jest zbyt pozadane. Moga tez zanikac. W Twoim pomieszczeniu najlepszy efekt uzyskasz prawdopodobnie, gdy kanape ustawisz tam gdzie jest biurko :D centralnie tak by glowa byla w odleglosci ok 30-40cm od sciany. a reszte wyrzucisz :) kolumny odstaw od scian bocznych i tylnej o ok 50cm. Jesli to nie pomoze to jedyna metoda jest metoda prob i bledow. Ja swoje glosniki ustawialem ponad 2 tygodnie w sypialni po czym stwierdzilem, ze przez dywan kiepsko i tak przmia i postawilem na parterze, gdzie jest parkiet. Roznica jest kolosalna w dzwieku mimo, ze mam plyty granitowe itd...

Wieza STEREO Technics :)

Ja mam w pokoju do odsluchu wielkie nic obecnie...sam sprzet...kazdy mebel, dywan, zaslona bedzie pochlanial fale dzwiekowe badz je odbijal pod roznym katem. Musisz pamietac, ze fale beda odbijac sie od np. scian i wracac do Ciebie, czyli Twojego ucha. Moga docierac w sposob prosty tworzac zgrane dzwieki, albo jako echo co nie jest zbyt pozadane. Moga tez zanikac. W Twoim pomieszczeniu najlepszy efekt uzyskasz prawdopodobnie, gdy kanape ustawisz tam gdzie jest biurko :D centralnie tak by glowa byla w odleglosci ok 30-40cm od sciany. a reszte wyrzucisz :) kolumny odstaw od scian bocznych i tylnej o ok 50cm. Jesli to nie pomoze to jedyna metoda jest metoda prob i bledow. Ja swoje glosniki ustawialem ponad 2 tygodnie w sypialni po czym stwierdzilem, ze przez dywan kiepsko i tak przmia i postawilem na parterze, gdzie jest parkiet. Roznica jest kolosalna w dzwieku mimo, ze mam plyty granitowe itd...

Nie chce się czepiać ale nie masz racji. Zarówno w kwestii propagacji fali dźwiękowej jak i ustawienia sprzętu.

Dlaczego? Mam praktycznie identyczne wymiary jednego z pokoi, jedynie okno jest w innym miejscu i w ten sposob gra to najlepiej. Co do odbicia fal dzwiekowych mozna praktycznie kazda porade negowac, dlatego, ze jedynym sposobem by ustalic konty odbicia, pochlanianie itd jest zatrudnienie fachowca od akustyki, ktory powie co gdzie przesunac, czy zamontowac gdzies jakies bariery dzwiekowe, itd...Jedna sciana moze pieknie odbijac dzwiek a druga go kompletnie tlumic. W tej kwestii nie jestem specem od stereo i naglasniania ale za to jestem specem od bhp w uk...co za tym idzie, zlecam takie prace ludziom z tej branzy, by uchronic pracownikow w roznych pomieszczeniach od nadmiernego halasu. Nie napisalem,ze przy takim ustawieniu bedzie na pewno najlepiej, tylko napisalem, ze bedzie prawdowpodobnie najlepiej. Zawsze przeciez warto sprobowac. Najwyzej straci 30 min na przestawianie mebli.

Wieza STEREO Technics :)

Sory za brak odezwu,

Niestety zycie wchodzi w droge i nie mam tyle wolnego czasu ile mialem miec :/

Ale.

Tak jak pisalem, wszystko jest ustawione wg rydz'a. Glosniki odsuniete od scian 1m w tyl i 60cm w bok. Podlaczylem pod zastepczego Denona i niestety oba glosniki graja jednakowo (do bani, ale jednakowo do bani).

Niestety problem z Marantzem okazuje sie byc wiekszy niz myslalem, moze to potrwac troche.

IMG_1529.jpg

Inne opcje ustawinia?

Sciana z oknami, odleglosci od lewej, okna sa ok 120cm

90cm 120cm 75cm 120cm 75cm

IMG_1530.jpg

TV na sciane z oknami, kanapa pod krotsza sciane, kilka problemow:

- polka ze sprzetem przy kaloryferze, ktory czasem trzeba wlaczyc,

- prawy glosnik pod oknem, na srodku pokoju.

Krotsza sciana, 2,7m

IMG_1531.jpg

TV na krotsza sciane, kanapa pod okno

- wykorzystuje "tylko" troche ponad polowe dlugosci dluzszej sciany - mozna tak?

W Twoim pomieszczeniu najlepszy efekt uzyskasz prawdopodobnie, gdy kanape ustawisz tam gdzie jest biurko :D

A wiesz, ze wlasnie to zauwazylem, grzebalem cos przy kompie i uslyszalem, ze bas gra zdecydowanie lepiej, usiadlem na kanapie a tam lipa :( Czuje po sobie (i umeblowaniu), jakby dzwiek minie mijal na kanapie (drzenie, gdy jest dosc glosno), jednak slychac to tylko przy kompie.

Niestety, ustawienie kanapy pod druga sciana u mnie nie wypali.

1) ogladanie TV z 5ciu metrow, do tego to chyba tylko projektor.

2) nie ma gdzie kompa postawic (komp zostaje w salonie).

Gość rydz

(Konto usunięte)

Huberto dobrze prawi , nie poleciłem takiego ustawienia z myślą że biurko jest nie do ruszenia i tam ma stać.

Moje pomieszczenie jest podobne i sofa stoi właśnie pod ścianą , ale kolumny są odsunięte od tylnej aż o 170 cm .

No , masz problem .

Yep, jest problem

Masz u siebie pokoj wylacznie odsluchowy?

Niestety TV i komp musi pozostac w salonie, sprzet sluzy zarowno do muzyki CD i wszystkigo innego (komp + tv). Nie przestawie TV i kompa do sypialni :/

Moglbym oczywiscie przestawic go w inne miejsce w salonie.

A co z drugim pomyslem? Sprzet na krotsza sciane?

Z dobrych wiadomosci, Cyrus dotarl na sesje testowa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.