Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny kupić lub wybrać z wymienionych

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Planuję kupić kolumny do mojego sprzętu jakim jest obecnie i z pewnością już taki zostanie na dłużej to: Wzmacniacz Sony Ta-F808ES oraz kompakt Sony Cdp-X505ES jest to spięte kablem Kimber Kable PBJ. Kable głośnikowe jakie posiadam i które niedawno zakupiłem to Kimber Kable 8PR. Pokój jaki posiadam to 10m2 w kształcie prostokąta. Planuję zakup kolumienek podstawkowych z przetwornikiem nie mniejszym niż 160mm. Słucham wszystkiego począwszy od Andreasa Wolenwaidera a kończąc na Tiesto tak że wszytkie gatunki. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na zakup kolumn to max 2,5tys. Moga to być nowe jak i używane. Wytypowałem sobie pare modeli:

1. B&W 685-2200zł

2. Kef Q300-2600zł

3. Monitor Audio RX2-2000zł

4. Dynaudio DM2/7-2500zł

Jeżeli są jeszcze jakieś godne polecenia w tym przedziale cenowym to proszę piszcie jestem otwarty na propozycje.

Ps. Dodaję zdjęcie przed wyjazdem tak ze proszę się nie śmiać ze słoików zapas na wyjazd zagranicę.

post-25069-0-85883800-1384479845_thumb.jpg

Witaj,

nie podałeś jakie lubisz brzmienie, wnioskuję jednak, źe lubisz dobry bas wymagając kolumny z dużym przetwornikiem.

Na pewno posłuchałbym modelu Monitor Audio Rx2 (http://q21.pl/monitor-audio-rx2-kredyt-0.html), szczególnie że teraz są wyprzedaże. Chociaż biorąc pod uwagę charakter brzmienia, nowa seria Monitor Audio Silver 2 (http://q21.pl/monitor-audio-silver-2.html) moźe być lepszym rozwiązanie szczególnie we współpracy z elektroniką Sony.

Drugą propozycją mogą być monitorki Definitive Technology Studio Monitor 55 (http://q21.pl/definitive-technology-studio-monitor-55-sm55-dostawa-gratis.html), których charakter brzmienia takźe powinien spasować się z Twoimi wymaganiami.

Na koniec zostawiłem kolumny Paradigm Mińi Monitor v.7 (http://q21.pl/paradigm-mini-monitor-v-7.html), najtańsza propozycja, jednak także moim zdaniem optymalna do Twojego systemu.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moga to być nowe jak i używane.

No to najpierw się zdecyduj :)

Kupując używane można mieć w tej samej lub podobnej cenie kolumny teoretycznie "trzy razy lepsze"

a na pewno trzy razy droższe w zakupie jako nowe.

Dobre używane monitory, które można kupić za ok. 2.500zł to na przykład:

JAMO Concert 8 (D-830)

JMLab Point Source 5.1

ESA Furioso

Wszystkie będą grały przynajmniej o dwie klasy lepiej od tych, które wymieniłeś,

a jak Ci się znudzą, to zawsze możesz je sprzedać za tyle samo co kupiłeś.

Na kupionych w sklepie jesteś od razu w plecy 40-50% ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-0-89488500-1384503314_thumb.jpg

post-6358-0-50693400-1384503323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Co do brzmienia preferował bym aby wysokie nie były zbyt metaliczne wyostrzone, takie zaokrąglone z dużą dawką informacji, środek może być lekko wycofany natomiast co do basu chciałbym aby był punktowy ale żeby miał kopa jeżeli zajdzie taka potrzeba, nie lubię misiowatego, lejącego się basu. Co do przetworników to wiem że w mym pokoju nie da się usłyszeć z małych przetworników basu mowa o śr130mm Miałem pare już modeli z takim przetwornikiem i wiem że to nie było to. Tym bardziej słuchając na source direct bas był znikomy. Miałem B&W 601 i tam już go było słychać co prawda delikatnie ale wiedziałem że idę w dobrym kierunku natomiast przeszkadzały mi strasznie wysokie częstotliwości syczały symbilany dosłownie krew z uszu przy głośniejszym odsłuchu np celin dion george michael czy justin timberlake natomist bardzo podobał mi się bas z płyty gossip utwór nr 6.Casualties stopa perkusji bardzo dobrze prowadzona dobrze słyszalna nie tak jak w dire straits czy pink floyd. Co do kolumn używanych nie boję się ich kupować ale jeżeli widzę stan wizualny tragiczny czy coś w tym stylu już ich nie kupuję. Jak już to tylko zakup od pierwszego właściciela gdzie są kartony i cała reszta. zawsze marzyłem by sobie sprawić kolumny nowe by z uśmiechem na twarzy doznawać nowych odkryć poczuć ten zapach nowości.

Co do wymienionych kolumn używanych w poście wcześniej nie znalazłem takowych na aukcjach. Za to znalazłem w swoim przedziale takie kolumny http://allegro.pl/audio-physic-yara-evolution-i3701999844.html rozmawiałem już ze sprzedającym jeżeli nikt ich nie kupi to mogę mieć niezły upust. Tylko czy warto czego mogę się spodziewać po podłogowych kolumnach???

Q21 z chęcią bym przyjechał ale 450km to trochę boli dodajmy że mógłbym te 200zł za benzyne dołożyć już do kolumn gdyby było warto oraz cały dzień stracony ale przynajmniej bym się osłuchał z różnymi markami.

Jeżeli coś jeszcze brakuje w opisie śmiało proszę pisać dopiszę.

Z góry dziękuję za doradztwo i fachowe podejście do tematu

Co do wymienionych kolumn używanych w poście wcześniej nie znalazłem takowych na aukcjach.

To coś słabo szukałeś

Ukryta Zawartość

Za 3.000zł raczej ich nie sprzeda, zadzwoń pogadaj, może za 2.500zł odda.

Ten też nie sprzedał

Ukryta Zawartość

zadzwoń pogadaj, może jeszcze je ma i za 2.500zł puści.

W jednych i drugich same przetworniki luzem są więcej warte, a do tych Audio Physiców co wkleiłeś,

to komplet głośników kosztuje może z 500zł, więc już sam sobie dopowiedz jak to może grać.

Owszem, Audio Physic robi niezłe paczki, ale nie w tych cenach i nie na takich głośnikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Decyzję musisz podjąć samemu, jeśli wchodzą w rachubę kolumny podłogowe, to zwróć jeszcze uwagę na polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (http://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Jeśli masz wątpliwości, zadzwoń proszę do naszego salonu i rozmawiaj z Rafałem, może będzie w stanie zaproponować jeszcze kilka ciekawych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Uzywane Roksan Kandy k2 (rewelacyjny punktowy, dosc mocny bas, piekne tony wysokie, moze troche metaliczne, ale glownie dlatego, ze ja je podkrecam na +, srodek zbilansowany jednak kolumny potrzebuja troche przestrzeni), nowe tannoy dc6t...te drugie to podlogowki i jako kolumna bardzo kompletna.

Wieza STEREO Technics :)

Jeśli miałeś zastrzeżenia do charakteru wysokich, to mogę Ci tylko poradzić, jakich kolumn masz NIE KUPOWAĆ.

Odrzuć z góry propozycje z głośnikami ceramicznymi, aluminiowymi i tytanowymi. Zastanów nad wstęgą, ale szukaj przede wszystkim przyzwoitej kopułki tekstylnej. Z dotychczasowych propozycji chyba jednak tylko Yara. Zarówno co do wysokich, jak i niskich. Klasyczna kopułka tekstylna. Basu będzie nie mniej niż z porządnych monitorów, do których i tak czasem pasuje tylko jeden określony model podstawek. Ale musisz wybrać sam, żebyś nie miał na kogo zwalić, jakby co...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.