Skocz do zawartości
IGNORED

Pytania Yamaha rx -v800rds?

spartan250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma pytanie czy ten amplituner ma podbicie loundnes albo coś podobnego bo się nie doszukałem nie mam pilota do niego jeszcze

będę miał w przyszłym tygodniu ,gra na ustawieniach fabrycznych i gra słabo i zamulasty ma dźwięk trochę gdzie podbić te dźwięki jak już będę miał pilot? gdzie szukać co ustawiać?

https://www.audiostereo.pl/topic/107095-pytania-yamaha-rx-v800rds/

To amplituner wielokanałowy KD . To jak ma grać w stereo ? Inaczej nie zagra .

Z tego co wiem to takiego podbicia amplitunery KD nie mają ( ja nie spotkałem się z tym ) . Takie podbicie to miały wzmaki stereo .

Możesz ustawić basów i wysokich tonów na więcej . Może jest przełącznik inpedencji , ustaw go tak jak trzeba , albo jest z tyłu ,a albo jakoś inaczej .

Jakie masz kolumny ?

Poprzedni miałem amplituner kina domowego pioneer vsx-d510 i nie grał tak wycofanym dźwiękiem i miał loundnes ale był pilot i ustawiałem wszystko , nie sądzę żeby aż tak źle grała ta yamaha bo byłem w sklepie i patrzyłem na ampli półki cenowej 2000zł oczywiście yamaha i grały lepiej niż pioneer w tej cenie cos musi być nie ustawione

wiem że da się pod głośnic każdy głośnik w ustawieniach bo teraz pewnie jest na 0 db a można je podbić do 10db ale czy jest ten loundnes na tryb stereo jakies albo coś podobnego?

Ja miałem ten ampli ładnych parę lat i tak jak napisał czester loudness nie ma.

Jak chcesz coś pozmieniać to zostają regulatory niskie/wysokie + oddzielny EQ ale tylko dla głośnika centralnego czyli w stereo się nie przyda. Jak chcesz podbić dodatkowo niskie częstotliwości to masz na froncie przycisk "bass extension" ale nie pamiętam przy jakiej częstotliwości on działa.

• 1 rok później...

SZUKAM KOGOŚ KTO MIAŁ TO YAMAHE NA PRYWATNA ROZMOWĘ?

Choć na tym forum jestem "świeżakiem", Amplituner RX-V800RDS użytkuję już ponad 10 lat.

Mimo, że temat ten jest już mocno "zakurzony", muszę sprostować pewne nieścisłości padające spod klawiszy pozostałych Forumowiczów (na łamach Internetu warto byłoby nie pozostawiać dezinformacji - nie napiszę więc prywatnie, a publicznie).

1. Za podbicie-nadanie wyższej dynamiki i głośności- dźwięku odpowiada przycisk "BASS EXTENSION" na przednim panelu - daje prawie identycznie skutki, jak "Loudness" ze wzmacniaczy stereo.

2. Należy pamiętać, że wciśnięcie na przednim panelu "PROCESSOR DIRECT" niweluje wpływ przedstawionej w pierwszym punkcie funkcji i kompletnie blokuje regulację tonów (pokrętła BASS i TREBLE) - tego przycisku używa się celem maksymalnego możliwego oczyszczenia sygnału z zakłóceń, powodowanych przez układy wzmacniające (skutkiem jest znaczny spadek głośności sygnału).

3. Należy pamiętać o dobieraniu do Amplitunerów YAMAHA kolumn z delikatną przewagą mocy basu nad resztą pasma, ponieważ mają one tendencję do odtwarzania "jasnego", tudzież "zimnego" - jest to jednak wynikiem przyzwyczajeń Słuchaczy do ogólnego nadmiaru basu w muzyce, bo sam sprzęt oddaje sygnał całkiem "neutralnie", a większość kolumn jest budowana z nastawieniem na wzmocnioną średnicę i górę pasma. Napis "NATURAL SOUND" nie jest tylko napisem i osoby spędzające czas z instrumentami symfonicznymi YAMAHA, nie będą wymyślać jakichkolwiek argumentów przeczących temu co w tym punkcie opisałem.

Druga strona medalu to amplitunery YAMAHA z niższych półek (zupełna większość z nazwą modelu nieparzystą, bądź składającą się z trzech różnych cyfr), to tzw. firmowe gadżety dla ubogiej części Klientów - nie grają bez wyrazu, ale mają niską moc i mnóstwo zakłóceń + niespójności melodyjne (zgubione instrumenty i niska dynamika, "mulenie" i spóźnianie się niektórych dźwięków, itp.). Od każdej reguły zdarzają się wyjątki, ale moim zdaniem szkoda nerwów.

Uprzedzając mogące się pojawić pytania - do stereo pożytkuję poczciwą "Yamahę A-1" - kilka razy ratowana przez drobne wymiany/konserwacje elementów, wciąż sprawna i wcale nie "o niebo lepsza" od omawianej RX-V800RDS - wszystko zależy od źródła (u mnie DVD-2910 i płyty CDAUDIO, DVD-AUDIO, SACD), dobrania nie gorszych niż przeciętnych muzykalnością kolumn/słuchawek i połączenia tego wszystkiego kablami, które nie koniecznie wiele kosztują, ale które spełniają swoją powinność (neutralne -na małych odległościach bezstratne- przenoszenie sygnału cyfrowego lub analogowego, chronione ekranowaniem przed wpływem zewnętrznego promieniowania elektromagnetycznego).

Około trzech lat temu zakupiłem w okazyjnej cenie drugi egzemplarz RX-V800RDS (używany), do innego pomieszczenia - głównie dlatego, że jest ich na rynku wtórnym - w pełni sprawnych - coraz mniej.

Ceny na giełdach z poziomu 2000zł spadają zaś, głównie ze względu na brak gniazda HDMI (a nie "brzydką" charakterystykę odtwarzania/przetwarzania fonii, brak mocy, czy inne ewentualne niedogodności).

Pozdrawiam serdecznie,

niktto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.