Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony i płyty winylowe - Reduktor Szumu

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Warto znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Uwaga! - 4 min 40 sek - "przy prostych ramionach nie ma potrzeby ustawiania antyskatingu" !

Czy jest coś, o czym ja nie wiem?

Ustawianie kąta prowadzenia: " czoło uchwytu wkładki równoległe do linii z szablonu". Uchwytu wkładki?

Ten film to chyba więcej namiesza niż wyjaśni.

Ukryta Zawartość

Aż korci mnie by skopiować "temu Panu" treść mojego posta w komentarzach do jego filmu.

Ukryta Zawartość

Jak się poważnie zdenerwuję to zrobię tutoriala jak ustawić wszystko pro i zgodnie z nurtem panującym na forum :D

Towarzysze pomożecie?

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

POMOŻEMY

No to zrobię poradnik dla początkujących :)

Jakieś sugestie co powinno się w nim znajdować?

anty skating

vta

nacisk igły

...

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

No to zrobię poradnik dla początkujących :)

Jakieś sugestie co powinno się w nim znajdować?

anty skating

vta

nacisk igły

...

Pierwsze to przesięg (overhang) ;drugie to kat prowadzenia. a dalej reszta-)

niech tylko ogarnę się po świętach to z pewnością coś nakręcę - do tego czasu można śmiało pisać sugestie począwszy od niemagnetycznych śrubek po braniu pod uwagę mebel, na którym ma stać gramofon :)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Sam swego czasu przymierzałem się do nakręcenia filmiku poglądowego na temat justowania wkładki z ramieniem i całej reszty. Ale zapał mi jakoś opadł po przeczytaniu kilku wpisów na tym forum,po przeczytaniu bajań(recenzji) jak to zajebiście gra wkładka powieszona na zbyt lekkim ramieniu itd. Swoje wiem , mam narzędzia do pełnej kalibracji ( nie potrafię tylko ustawić sra,bo tu trzeba zrobię fotkę w dużym powiększeniu i ze zdjęcia wyrysować kąt natarcia "igły") i co więcej używam tych narzędzi.Sprawiło mi dużą przyjemność kiedy ustawiałem poprawnie gramofony moim znajomym. Małe a cieszy.

Ja jeśli już to użyje prostych szablonów które każdy może pobrać z

Ukryta Zawartość

warto też będzie wspomnieć o doborze wkładki do ramienia i podatności :)

ps przepraszam autora wątku o zaśmiecanie

Ukryta Zawartość

Wy się śmiejecie, ale takie filmy są naprawdę potrzebne! tak naprawdę to liczy się pomysł, nawet jeśli jest tam jakiś błąd to trzeba od razu rzucać jadem?

Dobre opracowanie już jest:

Ukryta Zawartość

Proponuję uzupełnić je o dodatkowe zagadnienia, a nie pisać wszystko na nowo.

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

nawet jeśli jest tam jakiś błąd to trzeba od razu rzucać jadem?

Tam nie ma specjalnych błędów i jeżeli ktoś ustawi prosty gramofon wg. wskazówek z filmu to będzie OK.

(No, może poza tym strzałem że proste ramiona nie potrzebują antyskatingu :)

A forum po to jest, żeby się pośmiać i każdy kiedyś swoje oberwał :)

W tym "przepisie" na ustawienie wkładki wykładowca się gubi. Mylą mu się kąty ustawienia igły. Mówi o kącie igły 22 stopnie bo rylec nacinający jest ustawiany po kątem prostym. Zanim się zdecydujmy na takie opisy, powinniśmy przygotować się merytorycznie. Inne audycje tego Pana pokazują jego poziom wiedzy elektronicznej i do niej nie można się przyczepić. Gramofony jednak powinien sobie odpuścić bo przeczytanie opisu ze strony RCM bez zrozumienia, wprowadza tylko SZUM, z którym przecież Reduktor Szumu walczy.

W tym "przepisie" na ustawienie wkładki wykładowca się gubi. Mylą mu się kąty ustawienia igły. Mówi o kącie igły 22 stopnie bo rylec nacinający jest ustawiany po kątem prostym. Zanim się zdecydujmy na takie opisy, powinniśmy przygotować się merytorycznie. Inne audycje tego Pana pokazują jego poziom wiedzy elektronicznej i do niej nie można się przyczepić. Gramofony jednak powinien sobie odpuścić bo przeczytanie opisu ze strony RCM bez zrozumienia, wprowadza tylko SZUM, z którym przecież Reduktor Szumu walczy.

Prawdopodobnie miał na myśli wartość VTA. Wartość VTA 22 stopni to pewna wartość uśredniona współcześnie, standardów VTA było na przestrzeni lat chyba ponad kilkanaście, może ponad dwadzieścia, zależnie od wytwórni, typu wkładki itd.

Chyba najlepszy w sieci, najbardziej kompletny materiał (wyciągnięty przez autora z dokumentów standaryzacyjnych i patentowych) na ten temat jest tu:

Ukryta Zawartość

Opis RCM jest dla bardzo, bardzo początkujących, o ile pamiętam ma chyba jakiś błąd dot. SRA, zdaje się?

Ukryta Zawartość

Kilka dni temu "wytknąłem" błąd Reduktorowi Szumu na Youtube w sposobie ustawiania antiskatingu,

Reduktor odpisał mi, że ten filmik jest dla absolutnie początkujących winylo maniaków, dlatego idzie tak na skróty. Zauważcie, że RS specjalnie używa low-budżetowych zabawek.

Nie myli się ten CO NIC NIE ROBI.

Mi tam osobiście bardzo podoba się ten kanał, fajnie zmontowany, na pewnym luzie, daleki od bicia piany, chce im się coś pokazać ludziom.

Z niecierpliwością czekam na filmik zrobiony przez forumowiczów AudioStereo, już widzę jak po zrobieniu tego filmiku niektórzy zaczną kręcić nosem.

Ja osobiście proszę Excela po nad rok aby się bardziej przyłożył do swoich "video" - jednak jak grochem o ścianę ;)))

Pzdr

MUSIC NON STOP

• Redaktorzy

To co tam jest to nawet nie tyle zwykłe błędy, tylko jakieś dziwne przekłamania. Może facet tłumaczył coś, czego nie rozumie?

• Redaktorzy

Wielu ludzi nie kuma jak działą gramofon i jakie zjawiska fizyczne w nim występują. Chociażby rozrysowanie wszystkich sił i momentów siły - działających na różne elementy gramofonu typu igła, ramię. W sumie to nie jest takie oczywiste. Rezonanse, drgania to nie są proste sprawy.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Wielu ludzi nie kuma jak działą gramofon i jakie zjawiska fizyczne w nim występują. Chociażby rozrysowanie wszystkich sił i momentów siły - działających na różne elementy gramofonu typu igła, ramię. W sumie to nie jest takie oczywiste. Rezonanse, drgania to nie są proste sprawy.

I dlatego uważam, że nie powinno się propagować filmów. które traktują temat po łebkach, lub wręcz podają nieprawdę , czyli kłamią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.