Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 9 V7 i lampa

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Rzadkie połączenie typowo rockowych mocnych kolumn z lampą, szczególnie że Paradigm potrzebują trochę mocy.

Może inaczej - napisz proszę jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, w jakiej konfiguracji do tej pory słuchałeś i co podobało Ci się, a co chciałbyś zmienić. Napisz także, jaki jest powód Twojego zainteresowania zakupem wzmacniacza lampowego do Paradigm.

Tak na szybko to dobrym rozwiązaniem pod względem brzmienia, dopasowania i mocy byłby wzmacniacz lampowy MingDa MC368-BSE (http://q21.pl/mingda-mc368-bse.html), ale to niestety trochę wyższe koszty lub prostsze urządzenie MingDa MC88-PL (http://q21.pl/mingda-mc88-pl.html).

Czekam na szczegóły i zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki Q21. Kolumny mam od was właśnie :)

1. jakie gatunki muzyczne słuchasz,

To jest właśnie problem przy wyborze wzmacniacza bo lubię posłuchać nastrojowego plumkania wokali (np Elsiane, Enya) ale lubie też rockowe pierdyknięcia (np. Marlin Manson, Ozzy), jak też pop i elektronika (np. Michael Jackson, Jean Michel Jarre), trochę jazzu i bluesa tak że uniwersalność wskazana.

2/3. jakie preferujesz brzmienie / w jakiej konfiguracji do tej pory słuchałeś i co podobało Ci się, a co chciałbyś zmienić.

Podłączone obecnie jest do Marantz PM6004/NA7004. Generalnie brzmienie jest ok poza tym że:

- chciałbym dorzucić więcej wagi basu i jeszcze niższego zejścia,

- polepszyć wrażenia przestrzenne, stereofonię i znikanie kolumn

(ta generacja paradigmów jest całkiem dobra pod tym względem więc wzmacniacz powinien to uwypuklić)

- wysokie tony nie mogą być ostrzejsze jak w marantzu bo jak wiadomo i paradigmy i marantz mają lekko podbite wysokie.

4. Napisz także, jaki jest powód Twojego zainteresowania zakupem wzmacniacza lampowego do Paradigm.

Poczytałem o lampach żę tworzą dobre wypełnienie przestrzeni (w tym średnimi tonami) i całkiem dobrze radzą sobie na basie (może nawet lepiej niż sporo tranzystorów).

Dodatkowo można dopasowywać sobie brzmienie odpowiednimi "bańkami".

Witaj i dzięki za odpowiedź,

miałbym wątpliwości, czy klasyczny wzmacniacz lampowy będzie najlepszym rozwiązaniem, dźwięk straci szczególnie na kontroli basu, oczywiście będzie lepiej wypełniony, cieplejszy.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz hybrydowy czyli konstrukcja oparta na przedwzmacniaczu lampowym, natomiast końcówka mocy jest tranzystorowa. Idealnym rozwiązaniem byłby Vincent SV-227 (http://www.q21.pl/vincent-sv-227.html), jednak jeśli cena jest zbyt wysoka, można posłuchać także Xindak XA-6900 /2011/ (http://www.q21.pl/xindak-xa-6900-2011-version.html).

Na temat konkretnej konfiguracji rozmawiałem z Rafałem Golec w naszym salonie, tak więc bardzo proszę o kontakt telefoniczny z Rafałem, który podczas rozmowy przedstawi kilka propozycji. Mam także nadzieję, że spotkamy się na odsłuchach ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mialem okazje sluchac wlasnie Paradigm ale11 v7 z lampowym wzmacniaczem przy hardrockowym i akustycznym repertuarze i podobalo mi sie takie brzmienie. Do porównania miałem tranzystor Primare I22.

W sumie, profesjonalne wzmacniacze gitarowe to tylko i wyłącznie lampa. Skoro tak, to w reprordukcji na pewno tez sie sprawdzi. Nie wiem jak inne gatunki muzyczne, zwłaszcza elektroniczne klimaty.

Jeśli lampa za słaba to co do paradigmów 9 v7 ?

Vincent i xindac również rozważam. Podobno NAD 356 lepiej zagra od Vincenta ? Boje się tylko o nierówny balans przy cichych odsłuchach. Dodam że warto by było mieć w moim przypadku możliwość regulacji bas/treble co by dopasować charakterystykę do pomieszczenia.

Dodam że warto by było mieć w moim przypadku możliwość regulacji bas/treble co by dopasować charakterystykę do pomieszczenia.

Nie boisz się takich rzeczy mówić na tym forum ? ;-)

Jestem bardzo ciekaw jaki będzie efekt Twoich zmian.

Nie boisz się takich rzeczy mówić na tym forum ? ;-)

Jestem bardzo ciekaw jaki będzie efekt Twoich zmian.

Wyznaję zasadę że lepiej mieć asa w rękawie i możliwość lekkiej korekty niż przeprowadzać korekty na całym systemie bo koszta są nieporównywalne.

Oczywiście jeśli sprzęt będzie idelany (w co wątpię w tej cenie) i zagra każdą płytę dobrze w moim pomieszczeniu to żadna korekta gałkami (typu zmniejszenie basu czy wysokich) nie jest konieczna.

Pomyśl o Cav a12 hybryda u mnie gra z 11v7 i jest super wzmacniacz można kupić za około 5tys nowy .

Nikomu nie uwłaczjąc uważam że jest przynajmniej klasę lepszy od wyżej wymienionych propozycji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.