Skocz do zawartości
IGNORED

CocktailAudio X30 - centrum muzyczne "all-in-one"

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, jeżeli przyjąć że opcja zgrywania płyt nie będzie użyteczna i ze DAC jest kiepski, wzmacniacz też nie potrzebny, to można wybrać prostsze i tańsze urządzenie. I bez wyświetlacza, za to z torem wideo itd. Albo wrócić do modelu X10.

Jak już pisałem wcześniej , funkcjonalność X 30 jest kapitalna , kolorowy wyświetlacz jest dla mnie dodatkowym argumentem , gdyż nie potrzebuję zaopatrywać się w smartfon lub monitor , aby przejrzeć menu oraz pliki na dysku twardym , nie neguję również jakości zaimplementowanego weń DAC-a - ba ,słyszałem , iż brzmi on na poziomie kompaktów CD w cenie 5 - 6 tyś zł. (trza będzie to zweryfikować ) , natomiast bardzo szkoda , że w interesującym nas urządzeniu jest wzmacniacz , jakkolwiek dobry , to jednak w większości przypadków zbędny , gdyż jak mniemam , każdy z potencjalnych nabywców CA X 30 ma już jakiś wzmacniacz , natomiast zaimplementowanie wzmacniacza w/w urządzeniu implikuje dodatkowe koszty , dlatego bardzo szkoda , że firma nie wypuściła modelu pozbawionego wzmacniacza , będącego alternatywą dla mniej zamożnych lub chcących zaoszczędzić potencjalnych nabywców .

Racja. Dochodzę do podobnych wniosków nt. zastosowanego wewnętrznego DACa - jest bardzo dobry i dobrze zaaplikowany. Podłączenie zewnętrznego budżetowego lub średniej klasy nie musi wcale poprawić (albo tylko nieznacznie) dźwięku. Aby otrzymać lepszy dźwięk, trzeba by zastosować znacznie wyższej klasy DAC - taki z pułapu 5 000 - 10 000 zł. Postaram się niebawem taki wypożyczyć. Wycofuję się z poprzedniego sformułowania, że już DAC za 1 500 zł może poprawić znacznie dźwięk. To nie jest takie oczywiste - szerzej napiszę o tym później.

Byłoby cudownie , gdyby porównał pan rzeczonego CA X 30 w roli tylko źródła/transportu plików( wyjście cyfrowe ) z dowolnym odtwarzaczem muzycznym/multimedialnym , np. z Popcornem C 300 lub podobnym wynalazkiem , serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za pańskie recenzje , z wyrazami szacunku - Piotrek

Piotr

Jak już pisałem wcześniej , funkcjonalność X 30 jest kapitalna , kolorowy wyświetlacz jest dla mnie dodatkowym argumentem , gdyż nie potrzebuję zaopatrywać się w smartfon lub monitor , aby przejrzeć menu oraz pliki na dysku twardym , nie neguję również jakości zaimplementowanego weń DAC-a - ba ,słyszałem , iż brzmi on na poziomie kompaktów CD w cenie 5 - 6 tyś zł. (trza będzie to zweryfikować ) , natomiast bardzo szkoda , że w interesującym nas urządzeniu jest wzmacniacz , jakkolwiek dobry , to jednak w większości przypadków zbędny , gdyż jak mniemam , każdy z potencjalnych nabywców CA X 30 ma już jakiś wzmacniacz , natomiast zaimplementowanie wzmacniacza w/w urządzeniu implikuje dodatkowe koszty , dlatego bardzo szkoda , że firma nie wypuściła modelu pozbawionego wzmacniacza , będącego alternatywą dla mniej zamożnych lub chcących zaoszczędzić potencjalnych nabywców .

Cytat ze strony cocktailaudio.pl.

Pyt.:

Odp.: Nie zamierzam korzystać ze wzmacniacza wbudowanego w Cocktail Audio.

Czy dostępne są urządzenia bez tego komponentu ?

W chwili obecnej (wrzesień 2013) modele X10 oraz X30 oferowane są wyłącznie ze zintegrowanym wzmacniaczem. Wzmacniacz ten, gdy nie jest używany, może zostać wyłączony z menu urządzenia. Producent będzie w przyszłości rozważał wprowadzenie okrojonych modeli także bez wzmacniacza, ale na chwilę obecną jest to jeszcze projekt.

Ciekawe tylko kiedy ta bliżej nieokreślona przyszłość nastąpi. Jakby cena bez wzmacniacza spadła do 3 tys to byłoby duuużo ciekawiej. Tylko, żeby zaimplementowany DAC okazał się na poziomie CA SM6.

Edytowane przez cichom

Ciekawe tylko kiedy ta bliżej nieokreślona przyszłość nastąpi. Jakby cena bez wzmacniacza spadła do 3 tys to byłoby duuużo ciekawiej. Tylko, żeby zaimplementowany DAC okazał się na poziomie CA SM6.

Gdyby się okazało , że zastosowany DAC w X 30 jest na poziomie CA SM 6 lub jeszcze lepszy , wówczas ze względu na kapitalną funkcjonalność oraz bezapelacyjnie ładniejszą obudowę i konkretny , 5-calowy wyświetlacz i tak byłby godny swej ceny w porównaniu z przeciętnie wyglądającym i zdecydowanie uboższym funkcjonalnie SM 6 , póki co pozostaje nie rozstrzygnięta kwestia : jak to brzmi !

Mam nadzieję , że zgodnie z zapowiedzią testu X 30 , pan Violet zakończy nasze , póki co akademickie spekulacje .

A propos śledzę poniższy portal , w którym również w najbliższym czasie ma się pojawić recenzja interesującego nas X 30 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Gdyby się okazało , że zastosowany DAC w X 30 jest na poziomie CA SM 6 lub jeszcze lepszy , wówczas ze względu na kapitalną funkcjonalność oraz bezapelacyjnie ładniejszą obudowę i konkretny , 5-calowy wyświetlacz i tak byłby godny swej ceny w porównaniu z przeciętnie wyglądającym i zdecydowanie uboższym funkcjonalnie SM 6 , póki co pozostaje nie rozstrzygnięta kwestia : jak to brzmi !

Mam nadzieję , że zgodnie z zapowiedzią testu X 30 , pan Violet zakończy nasze , póki co akademickie spekulacje .

A propos śledzę poniższy portal , w którym również w najbliższym czasie ma się pojawić recenzja interesującego nas X 30 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam ,a właściwie kolega. Wczoraj kupiliśmy. Funkcjonalność świetna. A dźwięk- zobaczymy po podłączeniu do pary Dynaudio Air 6. Na razie z małymi Edirolami jest b. dobrze. Piękny ma wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam ,a właściwie kolega. Wczoraj kupiliśmy. Funkcjonalność świetna. A dźwięk- zobaczymy po podłączeniu do pary Dynaudio Air 6. Na razie z małymi Edirolami jest b. dobrze. Piękny ma wyświetlacz.

Dzięki za informację ! Oczywiście , proszę się podzielić wrażeniami po odsłuchu , serdecznie pozdrawiam , Piotrek.

Piotr

Witam, kilka zdań z kilku dni używania X30....

Sprzęt przechowuje całą moja dyskografię, do tego radio FM - super łapie dalekie stacje, brzmienie... z poczatku załamka - ale to przyczyna nowych niewygrzanych kolumn (cały czas się wygrzewają i z każda godziną coraz lepiej). O dźwięku napiszę jeszcze poźniej bo na obecną chwilę nie jest wiarygodny ze względu na wymagane 100 godzinne wygrzewanie głośników (Vandersteen 1ci)

X30 trzyma stereofonie bez problemów, czuć nisko schodzący bas, brak jakości jeszcze w górze...ale z czasem mam nadzieję że będzie ok. Dysk z muzyką niesłyszalny kompletnie. Znakomita obsługa z pilota...

Wady X30 - zbyt długo sie uruchamia, i kilka razy już mi się zawiesił bez powodu - niepokojące to. Musiałem twardo go resetować. Mam nadzieję, że w przyszłości z nową wersją softu to sie poprawi. Brak możliwości (jak dotąd) odczytu ile dysku jest zajęte a ile mam jeszcze wolnej pamięci.

To tyle na gorąco

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Witam, kilka zdań z kilku dni używania X30....

Sprzęt przechowuje całą moja dyskografię, do tego radio FM - super łapie dalekie stacje, brzmienie... z poczatku załamka - ale to przyczyna nowych niewygrzanych kolumn (cały czas się wygrzewają i z każda godziną coraz lepiej). O dźwięku napiszę jeszcze poźniej bo na obecną chwilę nie jest wiarygodny ze względu na wymagane 100 godzinne wygrzewanie głośników (Vandersteen 1ci)

X30 trzyma stereofonie bez problemów, czuć nisko schodzący bas, brak jakości jeszcze w górze...ale z czasem mam nadzieję że będzie ok. Dysk z muzyką niesłyszalny kompletnie. Znakomita obsługa z pilota...

Wady X30 - zbyt długo sie uruchamia, i kilka razy już mi się zawiesił bez powodu - niepokojące to. Musiałem twardo go resetować. Mam nadzieję, że w przyszłości z nową wersją softu to sie poprawi. Brak możliwości (jak dotąd) odczytu ile dysku jest zajęte a ile mam jeszcze wolnej pamięci.

To tyle na gorąco

Wprowadziłeś za dużo zmian w systemie, żeby obiektywie ocenić samego CA X30. W tej chwili nie wiadomo co jest odpowiedzialne za plusy i minusy w brzmieniu.

Wprowadziłeś za dużo zmian w systemie, żeby obiektywie ocenić samego CA X30. W tej chwili nie wiadomo co jest odpowiedzialne za plusy i minusy w brzmieniu.

za dużo zmian... to znaczy?

za dużo zmian... to znaczy?

Z tego co widzę to zakupiłeś CA X30 i podpiąłeś pod to nowe kolumny. Masz jakiś system odniesienia do porównania?

PS. Widzę, że jesteś z Turku, ja z Kalisza. Chętnie bym posłuchał X30 podpiętego pod mój system :-)

porównanie mam na tle wcześniejszych moich systemów ale to jeszcze zbyt wcześnie na porównania.

niestety sprzętu nie udostępniam na odsłuchy...

porównanie mam na tle wcześniejszych moich systemów ale to jeszcze zbyt wcześnie na porównania.

Ok, wszystko jasne, tylko w takim wypadku można będzie tylko ocenić cały zestaw. Nie będzie wiadomo co wniósł sam CA X30.

niestety sprzętu nie udostępniam na odsłuchy...

Spoko, rozumiem. Bardziej mi chodziło o wspólną kawę połączoną z odsłuchem, choć u mnie ciężko z wolnym czasem ostatnio.

[...]

Brak możliwości (jak dotąd) odczytu ile dysku jest zajęte a ile mam jeszcze wolnej pamięci.

W X10 można było wcisnąć INFO po podświetleniu dysku w menu Pliki. Pokazywała się informacja o wolnym miejscu na dysku. W X30 powinno być podobnie.

Test po niemiecku. Morze ktoś to streścić? Ja nie szprecham ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemiecki tester zdaje się mieć polskie korzenie, bo nazywa się Reinhard Paprotka.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wygląda na to, że X30 będzie miał problemy ze stabilnością:

"Reviewer: Yousuf Ebrahim from Qatar 2 Stars

This is really a revolutionary music player it has everything you need to play music. It is packed with so many features that are unavailable in any other device. For me, the best of all is the ability to divert its screen output to external tv via HDMI cable. This device really deserves 5 stars for its features but I gave it only 2 stars because: 1. if you coonect it to your existing amplifier via analog L/R RCA OUT, the output volume from X30 is too high and it is distorted and you cannot turn it down and therfore it is useless in this case, however, if you connect it via DIGITAL OUT, it is grat. 2. FM radio audio is not available throught the DIGITAL OUT, it is only available throught ANALOGUE OUT and SPEAKERS. 3.The worst of all is that the X30 keeps hanging, and when this happens, everything freeazes on the device, no sound, and no remote control response and you have to switch the power off and on to get it to work. This happens very frequently, it is too damn frustrating.I am really disappointed and sad about these issues and I hope they can resolve it by their next firmware upgrade."

zródło:

Ukryta Zawartość

Niestety cały czas brak info odnośnie jakości dziwięku po wyjściu z DAC (to mnie najbardziej interesuje). Z niecierpliwością czekam na recenzje Violeta

Ukryta Zawartość

Czesc Violet, zadalem ci pytanie w temacie dotyczacym X10, jakbys mial chwile prosze o odpowiedz. Dzieki!

A możesz mi to napisać na PM?

Witam.

W końcu odnalazłem właściwy wątek dla mnie ;)

Też jestem posiadaczem CA X30; gł. dzięki Violet-owi (link do jego bloga z innego Forum i... CA X30 kupiony) - thx ;)

Moje uwagi.

1. Funkcjonalność - jako biblioteka nagrań, taki dawny cd player na 100 płyt, super spełnia swoje zadanie. Zgrywanie płyt, później "na leniucha" ich odtwarzanie - super. Szybko wyszukuje i przełącza między płytami, utworami.

2. Dźwięk - myślałem, że zastąpi mój cd Maca MCD301...;)) Niestety... Po analogu do MA6600 - przyzwoicie, po cyfrowym do MF V-dac II i wzmac. jest sympatycznie, ale... dźwięk jest "jakiś taki cienki...", odchudzony... Stereofonia, efekty, wszystko przyzwoicie, ale ... brak "potęgi" - przepraszam za amatorskie opisy, brak doświadczenia ;)

3. Rozterki:

• szukam "właściwego" dac-a, który doda potęgi, basu, dynamiki... - proszę o podpowiedzi, jakieś sugestie? ;)
  • wcześniej CA wyszukiwał mi okładki z "Googla" - dobrej jakości zdjęcia i do większości płyt, z "7 digital"- żadnej nie wyszukał, z "allCDcovers" - w mniejszej ilości, słabej jakości zdjęcia. Od kilku dni wyszukuje tylko z "allCDcovers" - czasem jakieś nie pasujące obrazki, a zdjęcia - okładki są słabej jakości; poziom sygnału i jakość połączenia WiFi na 60% - ktoś pomoże, jak powrócić do wyszukiwania okładek z Googla?
  • wyjście cyfrowe - ustawić na "192 kHz", czy na "dźwięk oryginalny"?
  • korektor, przy podłączeniu na zewnętrzny wzmacniacz, nie działa...

Ogólnie? - bardzo fajna zabawka, solidnie wykonana i funkcjonalna... Jak tylko poprawić dźwięk odtwarzany? ;)))

Edytowane przez miniasy

wyjście cyfrowe - ustawić na "192 kHz", czy na "dźwięk oryginalny"?

A jak brzmi lepiej?

Resample 44.1 => 192 kHz, trzeba popróbować

Ps.

Czy w trybie "dźwięk oryginalny" i podłączeniu do zew. dac działają funkcje przedwzmacniacza x30? (poziom głośności i inne) Da się z tego wyciągnąć bit perfect?

Edytowane przez CDC
  • wcześniej CA wyszukiwał mi okładki z "Googla" - dobrej jakości zdjęcia i do większości płyt, z "7 digital"- żadnej nie wyszukał, z "allCDcovers" - w mniejszej ilości, słabej jakości zdjęcia. Od kilku dni wyszukuje tylko z "allCDcovers" - czasem jakieś nie pasujące obrazki, a zdjęcia - okładki są słabej jakości; poziom sygnału i jakość połączenia WiFi na

Serwis CA podał,że w ciągu najbliższych dni wyjdzie nowy firmware poprawiający tą niedogodność, troszkę później również dla X10

Czy w trybie "dźwięk oryginalny" i podłączeniu do zew. dac działają funkcje przedwzmacniacza x30? (poziom głośności i inne) Da się z tego wyciągnąć bit perfect?

Przy podłączeniu do dac-a, nie działają korektor i głośność...

Serwis CA podał,że w ciągu najbliższych dni wyjdzie nowy firmware poprawiający tą niedogodność, troszkę później również dla X10

A więc jednak było coś na rzeczy ;) Przeglądałem wczoraj polską stronę CA, nie zauważyłem nic na ten temat... Daj znać, jak już będzie poprawka ;) Dziękuję.

Przy podłączeniu do dac-a, nie działają korektor i głośność...

A więc jednak było coś na rzeczy ;) Przeglądałem wczoraj polską stronę CA, nie zauważyłem nic na ten temat... Daj znać, jak już będzie poprawka ;) Dziękuję.

Sam będziesz wiedział, bo przy włączeniu sprzętu pojawi się aktualizacja.

Podczas korzystania z mojego CAX30 zauważyłem, że ripując płyty cd urządzenie nie widzi około 10% płyt, tzn na zgrywanie płyt w liczbie 70 sztuk, 7 płyt oryginalnych kompletnie nie rozpoznał (nie było tagowania ani okładek)

Czy tez zauważyliście zawieszanie się X30? U mnie codziennie raz się zawiesi niestety

Kilku płyt, też mi nie rozpoznał...

Wczoraj mi się zawiesił (pierwszy raz), przy wyłączaniu - "kieliszek szampana" (ten obrazek widoczny podczas wyłączania ;) ) i pasek - świeciły mi ponad 1/2 godz., myślałem, że to jakaś aktualizacja itp. Wyłączyłem z prądu - wróciło wszystko do normy.

Kilku płyt, też mi nie rozpoznał...

Wczoraj mi się zawiesił (pierwszy raz), przy wyłączaniu - "kieliszek szampana" (ten obrazek widoczny podczas wyłączania ;) ) i pasek - świeciły mi ponad 1/2 godz., myślałem, że to jakaś aktualizacja itp. Wyłączyłem z prądu - wróciło wszystko do normy.

dokładnie tak.... te same objawy. Wówczas twardy reset tylko.

mam nadzieję, że wkrótce poprawią to najnowszą wersją oprogramowania

Uśmiałem się, bo gdy zgrałem płytkę Royksopp "Senior" - to szukając okładki przez "google" pokazały się mi się ... zdjęcia uśmiechniętych seniorów ;)))

Jak to w końcu jest? Jakie znaczenie ma transport plików jeżeli źródłem jest DAC?

Dlaczego przypisuje ktoś CA X30 ( lub innego magazynu plików) zasługę takiego czy siakiego dźwięku jeżeli źródłem jest DAC ? Po co puszczać sygnał cyfrowy do V-Daca jeżeli przetwornik c/a w X30 jest lepszy?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Podczas korzystania z mojego CAX30 zauważyłem, że ripując płyty cd urządzenie nie widzi około 10% płyt, tzn na zgrywanie płyt w liczbie 70 sztuk, 7 płyt oryginalnych kompletnie nie rozpoznał (nie było tagowania ani okładek)

Czy tez zauważyliście zawieszanie się X30? U mnie codziennie raz się zawiesi niestety

Pragnę uspokoić Was Koledzy - mam już zainstalowane nowe oprogramowanie w X30. Kilka dni temu CocktailAudio wysłał takie do dystrybutorów, otrzymałem więc "do testów" takie od Human Media. Sprzęt "uspokoił się" - tak, jak na początku czasami zawieszał się, to teraz jest OK. Dodano także kilka drobiazgów usprawniających użytkowanie. Dużym plusem jest ciągłe udoskonalanie oprogramowania przez Koreańczyków. Kto ma model X10, ten wie o czym mówię.

Co do rozpoznawania płyt, okładek i opisów ścieżek, to nie jest "winny" CocktailAudio, a program FreeDB - jest tworzony przez wolnych użytkowników, więc jeżeli ktoś nie wpisze danej płyty do bazy, to sprzęt jej nie widzi. Poza tym jest masa wersji tej samej płyty...

Podłączyłem już wyższej klasy zewnętrzny DAC niż Schiit Bifrost. Wybór padł na ...Hegel HD25. I tu jest już bardzo duży postęp jakościowy dźwięku. Myślę, że zakończę opis X30 w najbliższy piątek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Violet

Tego się właśnie Violet obawiałem, że dopiero to co mi polecałeś na samym początku (czyli HD-25) zaspokoi oczekiwania ;)

Po co puszczać sygnał cyfrowy do V-Daca jeżeli przetwornik c/a w X30 jest lepszy?

Miałem już tego V-dac-a, więc czemu nie porównać? ;) Porównując "po analogu" i po tym dacu, dźwięk mi odpowiada właśnie przy 2-giej konfiguracji...

Edytowane przez miniasy

Racja - trzeba też pamiętać, że każdy DAC ma jednak ciut odmienną sygnaturę - ten gra bardziej gładko, ten detaliczniej, tamten ma większy bas, a tamten podkreśla wokale, etc. Dodając zewnętrzny DAC (nawet tańszy) można modelować (do pewnego stopnia) ostateczny dźwięk. Na przykład Schiit Bifrost pięknie pokazuje wokale, a Hegel HD25 robi cuda z przestrzenią.

• Pokaż nowe odpowiedzi