Skocz do zawartości
IGNORED

CocktailAudio X30 - centrum muzyczne "all-in-one"

Rekomendowane odpowiedzi

Miniasy,

Najbardziej mi pasuje optyczny. Może być nawet Wireworld Supernova 6 Optical, ale nie czuję się ekspertem ds. okablowania.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nowe firmware zainstalowane - okładki wyszukuje już bezproblemowo. Instalacja z pendrive, poszła za drugim razem. Sprzęt działa ;)

Edytowane przez miniasy

moje doświadczenia po aktualizacji firmware nie są najlepsze niestety

nadal sprzęt się wiesza (brak dźwięku), brak komunikacji z pilota dotyczący przełączania zaprogramowanych stacji radiowych "do przodu",

rzeczywiście znajduje świetnie teraz okładki albumów,

jeśli X30 już gra to robi to świetnie - to jedynie utrzymuje mnie w pewnej radości, bo występujące niedomagania wkurzają mnie coraz bardziej

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

slaaawek,

sprawdziłem inter. stacje radiowe, jak obiecałem - stworzyłem sobie "ulubione".

Odbierają, nic nie przerywa, nie wyłączają się (słuchane po pół godz.); poruszanie się między stacjami - muszę "wyjść" z odsłuchiwanej i strzałkami (góra, dół) zmieniam.

Pytanie:

wpadł może ktoś już na pomysł, kiedy przegrane płyty są "konwertowane" na format flac? Bo nie mogę namierzyć...

Kiedy to się dokonuje? Przegrywam płytę na format "flac" i ... pozostawiam włączony CA? czy też może mogę go wyłączyć (ale nie z sieci) i wówczas?

Edytowane przez miniasy

Nie.

Bezpośrednio po przegraniu, pokazuje wav-e.

Gdy wejdziesz w "system", "kopiowanie" i "jakość" - pokazuje mi ilość zgranych utworów. Po jakimś czasie już znikają... po konwersji właśnie na flac.

Długo to trwa? Np płytka 60 minut?

Jak możesz sprawdzić czy hdd się zatrzymuje po wyłączeniu gdy masz jeszcze kolejkę to masz odpowiedź.

A prościej może są jakieś info wyciągnięte o pliku flack jak data i godzina modyfikacji :)

To jest tak...

Przegrasz płytę, następną i następną... Pokazuje mi, że jest np. 208 utworów do konwersji...

Mogę te płyty odtwarzać, są jako wav-e. Po jakimś czasie są już we flac... na drugi, trzeci dzień...

Chciałbym znać mechanizm tej cudownej "przemiany" ;)))

;) sprytne. Widać ma niski priorytet nadany żeby nie było problemów z buforem i jitterem. Można zobaczyć kiedy flac został utworzony?

Edytowane przez CDC

(...) Można zobaczyć kiedy flac został utworzony?

Nie potrafię odszukać takich danych na CA, chyba, żeby zapisać na usb i sprawdzić...

Edytowane przez miniasy

Ad. "powyżej" napisanego, odpowiadam co zauważyłem ;)

CA włączone (ale nie odtwarza z dysku), wówczas zmniejsza się ilość utworów, które "nie zostały jeszcze skonwertowane do mp3 lub flac..."

Przy odtwarzaniu z dysku, też zachodzi konwersja na flac.

Edytowane przez miniasy

Gdzieś widziałem odpowiedź na cocktailaudio.pl

Ale chyba działa to tak samo jako w X10.

Konwersja jest w tle, odtwarzacz musi działać, konwersja jest zatrzymywana tylko w trakcie zgrywania płyty. A więc jak się zgrywa kolejną, dekodowanie poprzedniej czeka itd.

Nie wiem ile to dokładnie trwa dla FLAC. Dla MP3 ustawionego na 256kbps i najwyższą jakość trwa bardzo długo. Ale już dla 192kbps i jakość dobrą, mam MP3ki po 20min.

Jakoś nigdy się tym nie przejmowałem, działa to bezobsługowo i całkiem sprytnie to zrobili, bo można odtwarzac muzykę nie czekając na zakńczenie konwersji. A jak sprzęt się wyłączy, po włączeniu kontynuuje robotę.

Najnowsze "pomiary" ;)

Konwersja flac: od 18.50 ze 175 utworów do 23.15 - zostało 75 utworów.

Czyli w ok. 4,5h przekonwertowało 100 utworów (raczej standardowej długości) ...

Z ciekawości wziąłem to urządzonko na testy. Wydaje się być całkiem fajnie wykonane. O jakości audio na razie się nie wypowiadam.

Pytanie mam odnośnie radia internetowego. W żaden sposób nie mogę dodać nic do ulubionych. Cisnę ten guziol Favourite na pilocie i nic. Musi być dysk w środku zainstalowany do tego?

Dodatkowo czy można gdzieś ustawić wygaszanie wyświetlacza? Np. po 10s bezczynności?

Edytowane przez cichom

Musi być dysk zainstalowany. Wygaszacz sam się nie wyłączny,musisz to zrobić za pomocą pilota,przycisk Clock ,raz nacišnięty pokaże zegar,drugi raz wyłączy wyświetlacz. Albo w menu wylaczanie wg czasu lub sleep.

Pozdr

Jarek

Mnie martwi kiepska jakość na wyjściu słuchawkowym, albo z moim egzemplarzem jest coś nie tak. Senki HD555 i X30 ewidentnie się nie polubiły.

slaaawek,

jak Twoje problemy po aktualizacji? zwalczyłeś?

slaaawek,

witam..

raz jeszcze zgodnie z serwisem wgrałem w trybie emergency najnowszy firmware (plik .pkg) i niestety nic nie pomogło, tzn poprawa jest z wyłączaniem. Sprzęt się normalnie wyłącza a jedynie czasami X30 gubi dźwięk podczas słuchania radia, przechodząc wtedy na słuchanie muzy z dysku też nic nie słychac mimo, iż wyświetla się proces "play".

Nie wiem co to jest, jestem zawiedziony, jedynie rekompensuje mi dźwięk który rzeczywiście jest bardzo dobrej jakości (pliki hi res słychać fenomenalnie)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

W grudniowym Hi-Fi Choice obszerny test CocktailAudio X30 autorstwa Marcina Gałuszki.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, dzięki za info (szklaneczka za to, jak nic ;) , tym bardziej, że jest też recenzja McINTOSH D100 ;) Wciąż mam rozterki z dac-iem...

W sylwestra - CA będzie rządził... Imprezowy sprzęt domowy... ;)

Edytowane przez miniasy

Nie wiem co to jest, jestem zawiedziony, jedynie rekompensuje mi dźwięk który rzeczywiście jest bardzo dobrej jakości (pliki hi res słychać fenomenalnie)

Może zareklamuj sprzęt? w którejś z recenzji pisano, że były problemy z pierwszymi egzemplarzami...

U mnie, z kolei, sporo płyt nie przegrywa - a nie mam na nich informacji o zabezpieczeniu...

Widzi tytuły, wykonawców, rozpoczyna przegrywanie, po czym pojawia się komunikat, że "utwory 1,2,3... pominięto". Płyty nie porysowane, czyste.

No i jeszcze jedno: jeśli bym chciał zeskanować okładkę, czy muszę ustawić jakąś konkretną rozdzielczość / rozmiar, by CA ją wczytał / zaakceptował?

..., że tak odpowiem ;) - okładki skanowałem w jakości od 1MB do 3 MB - po przegraniu na usb, wczytywane są sprawnie.

Edytowane przez miniasy
  • 3 tygodnie później...

No i stało się... CA "zbuntował się"...

Nie widzi płyt, również tych wcześniej przegrywanych...

Najpierw, zaczął przegrywać część płyty, np. 9 utworów z 14 - i komunikat "utwory 10,11,12,13,14 - nie zostały skopiowane". Po wyciągnięciu cd i ponownym włożeniu, udawało się dograć brakujące utwory.

Do wczoraj...

Dzisiaj już nie widzi żadnej płyty w czytniku...

Ktoś coś wie? Czy jednak czeka mnie odesłanie do Sprzedawcy?

PS. Wyłączanie, włączanie do sieci nic nie pomogło...

• Pokaż nowe odpowiedzi