Skocz do zawartości
IGNORED

PGND i DGND w odbiorniku SPDIF/i2s

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym porozmawiać o stosowaniu tych dwóch mas i co one oznaczają. Dlaczego zazwyczaj się je łączy, a jak jest prawidłowo. Dlaczego nawet producent w datasheecie w schemacie "typical application" łączy te dwie masy.

https://www.audiostereo.pl/topic/107263-pgnd-i-dgnd-w-odbiorniku-spdifi2s/

Wydaje mi się, że to zależy od tego, na jaką topologię się zdecydujesz: a) z zupełnie niezależnych zasilaczy czy z b). jednego źródła zasilania.

Ja to bym zrobił tak:

Jeśli a). to od każdego z niezależnych zasilaczy prowadzisz dwie niezależne linie zasilające { P_plusik oraz PGND} z jednego zasilacza, oraz { D_plusik oraz D_GND} z drugiego zasilacza, a wtedy łączysz te dwie niezależne masy PGND oraz DGND gdzieś bezpośrednio tuż pod samym scalakiem w jednym pojedynczym punkcie.

Jeśli b). to wtedy zależy Ci na tym aby każdy z tych obwodów, pomimo iż ze wspólnego źródła, pozostawał w miarę niezależny od tego drugiego. W takiej sytuacji masy PGND oraz DGND bym pociągnął dwoma osobnymi liniami wprost aż pod okolice głównego kondensatora filtra zasilania, jeszcze nawet przed wszystkimi stabami dla gałęzi P oraz dla gałęzi D, i połączył te dwie niezależne masy na minusie polipropylena bocznikującego największego byka konda za prostownikiem. Aha, tutaj uwaga: pomimo iż to będą dwie niezależne ścieżki, to mimo tego poprowadziłbym je tuż obok siebie, z jak najmniejszą szparą pomiędzy nimi. Jeśli te masy są w jakiś sposób niewprost uwikłane pomiędzy sobą we wnętrzu samego scalaka, to w ten sposób minimalizujemy ewentualną pętlę uwikłanej masy.

Oczywiście w każdym przypadku dajesz odsprzęganie, swoimi ulubionymi kondami, na samym scalaku: niezależnie pomiędzy P_plusik oraz PGND oraz pomiędzy D_plusik oraz D_GND.

Scenariusze jak opisałem wyżej powinny, zgodnie z moją intuicją, zapewnić "maksymalną separację", tak aby obciążenia impulsowe z obwodu P w jak najmniejszym stopniu indukowały zakłócenia w obwodzie D oraz vice versa.

Czyli z tego by wynikało że producent nie łączy tych mas w scalaku, żeby była lepsza opcja dla osób używająch pojedyńczego zasilania i o to w tym wszystkim chodzi?

Czyli z tego by wynikało że producent nie łączy tych mas w scalaku, żeby była lepsza opcja dla osób używająch pojedyńczego zasilania i o to w tym wszystkim chodzi?

Żeby odpowiedzieć konkretnie musiałbym wiedzieć o jaki układ chodzi.

Ogólnie rzecz biorąc oddzielne masy stosuje się w układach o różnych wymaganiach odnośnie zasilania. Typowy przykład to przetworniki A/C, wszelkiej maści układy analogowo/cyfrowe, ale też układy analogowe z częściami mało- i wielkosygnałowymi, uklady cyfrowe z nadajnikami radiowymi.

Jeżeji w jednym układzie mamy do czynienia z układami o różnym charakterze poboru mocy i o różnych wymaganiach to naturalne jest rozdzielenie takich domen zasilania.

Jestem Europejczykiem.

Ja bym ten kawałek żywcem skopiował z Robertus DAC.

Kiedyś takie coś miałem z jednego uzwojenia, jednego mostka, ale potem już rozwidlone na niezależne tory P oraz D, każdy z nich z niezależnymi

stabami z preregulacją.

Można się co najwyżej zastanawiać czy zwyczajne kostki regulatorów dawać, czy coś bardziej wypasionego.

Jak masz jednak toroid z niezalewanym środkiem to posunął bym sprawę dalej - dowinął kilka zwojów tego ekstra uzwojenia (Twojego własnego) i puściłbym to na zupełnie dwa niezależne tory, z odrębnymi prostownikami z niezależnych uzwojeń.

Ja wszystkie tory zasilania mam już niezależnie. Pytam z ciekawości bo nie wiem co ulepszyć. Marzyłem że można rozdzielić te dwie masy i że można wyrzeźbić coś ponadprzeciętnego stosując jakiś rozbieżny układ w połączeniu z analogiem. Tak! Dac na pająku już działa! Polecam te okulary! Zmienna optyka, praca z takim czymś to balsam dla oczu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.