Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik średniotonowy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co sądzicie o Morelu scm 634 jako średniotonowym w konstrukcji trojdroznej?

Jakie są Wasze typy na topowy średniotonowy?

Sent from my iPad using Tapatalk HD

----------------

Prezentuje się super! Ja jestem fanem membran kanapkowych, bo brzmienie ich jest tak przejrzyste i szczegółowe że nie sposób wracać do papierowych lub jeszcze gorszych polipropylenowych.

Moim zdaniem masa membrany jest dość duża i jako czysto średniotonowy to to nie jest optimum. Lepszym wyborem a i o połowę tańszym to są Etony lub Focale. Nawet widziałem jakiegoś Seasa ale czy membrana była kanapkowa to już nie pamiętam.

Ale do 2,5 drożnego systemu to miodzio.

A ja bym poczekał z zachwytami na niezależne pomiary. Kiedyś Morel HU531 był wysoko na mojej liście priorytetów, a potem Zaph go zmierzył i wyszły koszmarne wręcz zniekształcenia - 5-ta harmoniczna na poziomie 3-ciej, dużo zniekształceń wyższych rzędów, co wskazuje na to że intermodulacji również będzie bardzo dużo. Niektórzy nazwą to oczywiście "środkiem" bądź "detalicznością" na jakimś plumkaniu.

Ciekawe że Dynaudio wycofali się z dużych cewek w stożkowych głośnikach średniotonowych - topowe Evidence mają średniotonowce o bardziej konwencjonalnym napędzie.

Dla mnie obecnie najlepszym średniotonowcem jest połączenie 8" woofera tłokowego do powyżej 1kHz, z dobrą kopułką średniotonową. Realizm dźwięku z dużej membrany na niskim środku, plus charakterystyczne dla kopułek niskie zniekształcenia wyższego środka. Szkoda że producenci głośników "padli przed metą" porzucając koncepcję kopułki średniotonowej właśnie teraz, kiedy są już nieźle dopracowane 8" na niższy środek.

A ja bym poczekał z zachwytami na niezależne pomiary. Kiedyś Morel HU531 był wysoko na mojej liście priorytetów, a potem Zaph go zmierzył i wyszły koszmarne wręcz zniekształcenia - 5-ta harmoniczna na poziomie 3-ciej, dużo zniekształceń wyższych rzędów, co wskazuje na to że intermodulacji również będzie bardzo dużo. Niektórzy nazwą to oczywiście "środkiem" bądź "detalicznością" na jakimś plumkaniu.

Ciekawe że Dynaudio wycofali się z dużych cewek w stożkowych głośnikach średniotonowych - topowe Evidence mają średniotonowce o bardziej konwencjonalnym napędzie.

Dla mnie obecnie najlepszym średniotonowcem jest połączenie 8" woofera tłokowego do powyżej 1kHz, z dobrą kopułką średniotonową. Realizm dźwięku z dużej membrany na niskim środku, plus charakterystyczne dla kopułek niskie zniekształcenia wyższego środka. Szkoda że producenci głośników "padli przed metą" porzucając koncepcję kopułki średniotonowej właśnie teraz, kiedy są już nieźle dopracowane 8" na niższy środek.

Dobrych dużych kopułek nie ma, ATC potwornie drogie, dayton i tangband mają problemy z powtarzalnością. 3-4 calowy mid nie zastąpi godnie kopuły?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U22REX + MU10RB + illuminator z cyckiem, zestaw jak malowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównaj sobie pomiary Marka K - RS52AN-8 przeciwko Scanowi 12M4631G przy 800Hz i 1.5kHz. Stożek wypada dość słabo przy poziomie głośności tego pomiaru.

Ja bym może zainteresował się Accutonami Cell, gdyby tylko nie było tak dużej różnicy wielkości między C25-6-158 a C90-6-724. Jakby tylko zmniejszyć tego ostatniego do Sd na poziomie 50cm2, ze zmniejszeniem Xmax znacznie poniżej tych 4mm - przecież tego i tak nikt rozsądny nie użyje na basie czy niższym środku, gdzie liczy się Sd, a byłby zysk na efektywności. W obecnej formie niestety większy głośnik ma break-up w zakresie sybilantów, wypchnięcie go powyżej 10kHz byłoby jak dla mnie warte grzechu, zwłaszcza że C25-6-158 jednak będzie się czuł najlepiej powyżej 3kHz.

Jak już napisałem - wielka szkoda że producenci głośników wycofali się z kopułek średniotonowych, i mamy dostępne tylko kompromisowe niedobitki tego gatunku. Gdyby taki np. Morel MDM-55 miał Faradaya...

a może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? - głośnik wydaje się naprawdę ciekawy i daje bardzo ciekawe opcje montażu - minus to jakieś 2kzł/szt

Ukryta Zawartość

Kopułki były jednak mierzone przez Marka K na wyższym poziomie SPL niż stożki w innych seriach pomiarowych - 100dB plus jeszcze 6 - 7 skoro w tej serii nie używał przedwzmacniacza.

zostałem ubiegnięty :D

ja niestety niemieckiego nie znam na tyle dobrze aby to ogarnąć - może ktoś skorzysta i może nawet coś przetłumaczy -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z fotografii i wykresów można swoje się dowiedzieć, nie trzeba wcale szprechać.

Po pierwsze - break-up przydzwania w zakresie sybilantów - podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię, szkoda że głośnik nie został zmniejszony o jeden kaliber. Break-up jest podwójny, co fajnie pokazuje wykres odpowiedzi na skok napięcia - mamy zdudnianie jednej częstotliwości drugą, po ok. 14 okresach oscylacje związane z break-up wygasają i potem znowu się pojawiają.

Niska efektywność - w poważnym systemie nie powinien być dzielony poniżej 500 - 600Hz.

Ogólnie to byli blisko zrobienia niezłego średniotonowca, jednak zepsuli go próbując na siłę zejść jak najniżej, co jest zupełnie bez sensu, na niskim środku i tak rządzą duże membrany.

Czyli wrecz idealnie wpasuje sie tutaj tania beyma mc115, ktora ma niskie znieksztalcenia w pasmie 1-5khz.

Spojrzałem na cenę accuton cell, dobrze że siedzę, bo bym się przewrócił;)

Oj tam a audiofile kupują kable po 1000zł za metr a Ty żałujesz 2000zł na głośnik.

Toz to sknerstwo

Czyli wrecz idealnie wpasuje sie tutaj tania beyma mc115, ktora ma niskie znieksztalcenia w pasmie 1-5khz.

Zastrzeżenia te same co do MDM-55 - brak faradaya, szybki wzrost impedancji związany z Levc i dominacja trzeciej harmonicznej w okolicach 3kHz.

Niestety rozmiar frontu ma znacznie większy niż Morel.

Zastrzeżenia te same co do MDM-55 - brak faradaya, szybki wzrost impedancji związany z Levc i dominacja trzeciej harmonicznej w okolicach 3kHz.

Niestety rozmiar frontu ma znacznie większy niż Morel.

Zgadza sie, choc w moich pomiarach thd te znieksztalcenia inaczej wychodzily. W kazdym razie glosnik jest bardzo tani, dlatego skusilem sie na parke do testow.

THD najlepiej porównywać kilku głośnikom, w dokładnie ten sam sposób, przy tym samym SPL: Wtedy możemy mówić o miarodajnych porównaniach. Głośnik jednak ciekawy, dzięki za zwrócenie uwagi.

Co konkretnie byście na dzień dzisiejszy zastosowali?

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy cos lepszego znajdziesz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maja tam jeszcze Volt'a

Ukryta Zawartość

swoja droga ciekawe czy to nie to samo co w PMC, tyle ze oni uparcie twierdza, ze robia swoj midrange dome.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w pomiarach dupy nie urywał:)

Ukryta Zawartość

A tam przepadli przed metą. Praktycznie prawie każdy producent ma kopułki średniotonowe. Vifa, Morel, Visaton, Monacor, Tang Band, Dayton Scan Speak Swans. Dayton nawet dwie z aluminium i tekstylną a Visaton z tytanu i tekstylną. Fakt wybór jest o wiele mniejszy niż w normalnych średniotonowych ale jeżeli ktoś chce budować kollumny z kopułką średniotonową to da się coś z tego wybrać.

75 milimetrowy Tang Band Tangband-75-1558SE jest szczególnie ciekawy. Ekstremalnie niskie zniekształcenia. powyżej 1kHz trzecia harmoniczna na poziomie 0.01% druga 0,1%. Przy typowym podziale około 600 Hz trzecia harmoniczna 0,1% przy 90 dB/1m podobnie druga. Przy napięciu sinusoidzie 20V przy 600 Hz wszystkie harmoniczne poniżej 0,3%. Czego więcej wymagać od kopułki średniotonowej.

witam, ja lubię brzmienie średniotonowego z kevlarową membraną. Mam obecnie modyfikowanego FOCALa 5K413S ale ten model nie jest już dostępny więc rozglądam się za czymś podobnym i jedyne co mi pasuje to DAVIS 13KLV5MA

Ukryta Zawartość

Nie jest szczególnie drogi ale w Polsce nie da się go kupić. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem jakieś dziwne pomiary tego głośnika w porównaniu z kilkoma innymi . Ciekawe są zniekształcenia tych głośników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12MU 12cm illuminator .

Ćwiczę teraz taki zestaw :

hds tw (ss d91300 ) + 12mu + TIW200 .

Zaph mierzył go na blogu:

Ukryta Zawartość

a tu są pomiary z Klippel-a wersji 4om (ja mam 8 omową )

Ukryta Zawartość

Ciekawie na papierze wygląda SB Satorii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

A tam przepadli przed metą. Praktycznie prawie każdy producent ma kopułki średniotonowe. Vifa, Morel, Visaton, Monacor, Tang Band, Dayton Scan Speak Swans. Dayton nawet dwie z aluminium i tekstylną a Visaton z tytanu i tekstylną. Fakt wybór jest o wiele mniejszy niż w normalnych średniotonowych ale jeżeli ktoś chce budować kollumny z kopułką średniotonową to da się coś z tego wybrać.

75 milimetrowy Tang Band Tangband-75-1558SE jest szczególnie ciekawy. Ekstremalnie niskie zniekształcenia. powyżej 1kHz trzecia harmoniczna na poziomie 0.01% druga 0,1%. Przy typowym podziale około 600 Hz trzecia harmoniczna 0,1% przy 90 dB/1m podobnie druga. Przy napięciu sinusoidzie 20V przy 600 Hz wszystkie harmoniczne poniżej 0,3%. Czego więcej wymagać od kopułki średniotonowej.

Co do tych kopułek - każda ma istotne wady. Tytanowy Visaton przykładowo ma ohydne odbicia w strukturze, dające b. wyraźny drugi peak na impedancji. Wiele takich kopułek ma stanowczo za duże (w stosunku do Sd) fronty, uniemożliwiające zrobienie zwartej konstrukcji, co jest pożądane przy wysokim drugim podziale. Gdyby połączyć w jednym głośniku zalety kilku dostępnych modeli, mogłoby być to o co chodzi. Jak dla mnie dołożenie faradaya do MDM-55 mogłoby dać niezłą kopułkę średniotonową.

75-1558SE - jeden z nielicznych prawie bez wad. Nawet pracowałem z nim.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.